Раждане вкъщи 18

• 35 833
  • 748
  •   1
Отговори
# 690

Аз съм твърдо против домашното раждане,

Мене пък това въобще не ме интересува! Нито ти ми плащаш данъците, нито ти ми гледаш децата.
100 пъти ви се каза: темата е ЗА, ЗА, ЗА "Раждане вкъщи". Отвори си тема ПРОТИВ, ПРОТИВ, ПРОТИВ и си пиши. Писна ми да влизам тук за да науча нещо ново, а вместо това да чета само глупавите ви изявления.

Знаете ли какво значи СВОБОДА! ПРАВО НА ИЗБОР!!! ае да не казвам... ама
Заряза ли сте си телата на някой друг, зарязали сте си децата на някой друг, зарязали сте си живота. Тръгнали сте тука света да спасявате...

# 691
  • София
Темата е за обсъждане. Не е "ЗА, ЗА, ЗА", защото други хора поставят живота и здравето си (и тези на децата си) на карта заради вашите "ЗА, ЗА, ЗА".

И не би било зле да се въздържаш от коментари за чуждите тела и деца. Твоето тяло и дете и отглеждането им никой не ги коментира, говорим именно за домашно раждане, тоест по темата. Бъди възпитан и отвърни със същото.

# 692
Виж, Бащатко, данъци плащаме всички и после зависи кой как ще ги ползва.

Пак се заговори за личен избор. Раждането не е само личен избор, нали? В него участва майка, дете и баща, а и обществото има думата- никой не обича да чете новини за мъртви новородени.

Аз съм поела отговорност и съм доста радикална по отношение на диета и здраве, но за раждането не съм толкова луда или смела.

# 693
О, не обществото няма думата в това как конкретна жена ще ражда. Само тя има думата за това. И бащата евентуално, но само доколкото жената допусне. Детето ще има думата след като навърши 18 години.

На никой не му пречи, че ти не си луда/смела и не искаш да раждаш вкъщи. Аз напълно подкрепям желанието ти да раждаш в болница. Ако искаш и на луната раждай, подкрепям правото ти на избор. Е, не обичам да чета новини за починали родилки вследствие на ненужно секцио, или бебета с пенвмонии поради секцио, но това не ме кара да обсадя някоя тема за секциото и да лея ум на пишещите там.

Не разбирам само защо след като някой е заявил над 1000 пъти, че е против домашното раждане, защо настоява да го прави редовно, буквално под същата форма и със същото съдържание, на всеки два поста в продължение на година. По-ясно ще стане че е против ли, по-убедителен ли е, какво....чудно ми е. Ако имаше някакви нови данни, нови доводи, нещо ново...да кажем--принос към темата. Но просто така като автоматичен маяк "аз съм против, аз съм против, аз съм против" през 4 секунди...не разбирам.

Последна редакция: пт, 17 фев 2012, 15:40 от persimon

# 694
Ами поводът днес е, че Лиса Барет умори още едно новородено. Дай да изкоментираме този факт.

Имам много доводи за "против" и все нося нови, но който си е решил, никакви не могат да го убедят.

Ако една жена иска обществото да не й се бърка как ще ражда, то няма право и да иска помощ от същото това общество. Ако иска, да ражда на къра, но после да не се оплаква защо не сме се притекли с хеликоптери, като е станала беля. Ние не сме тук, за да внимаваме кой какво прави и дали може да се нарани. Но може да контролираме дали тази жена ще нарани друг- бебето си.

Не е само моя работа как ще шофирам, пък дори и да искам да карам с 280 км/ч. Не мога да искам да ми осигурят коридор, за да си карам както си искам.

Изказвам се пак, защото има "меки" версии на отговора, като например- ами то може да се води професионално, ей я къде е болницата. Има примери, че дори и при този метод, рискът е неоправдано висок. А като се сложи за главен аргумент "личния избор и свободата", не мога да го приема насериозно.

# 695
Ние не сме тук, за да внимаваме кой какво прави и дали може да се нарани.
Отрила си смисъла на живота си и ти. ooooh!

Съжалявам ама раждащата у дома жена не е престъпник! Не кара пила и в насрещно. Дори не е в твоята лента на живот.  Но ти внимавай, да не вземе някоя да е щастлива от раждането на детето си.

# 696
  • София
Да е щастлива, ОК. Ама ако не е щастлива, като например майката от линка на Мамасита или като "забранената за обсъждане" българска майка - кой ще носи отговорност, ето това е въпросът, а не кой къде е решил да ражда. Клер, Мег, Лиса Барет, всичките знайни и незнайни съветници без образование и без елементрани познания за човешкото тяло - те ли? Не ги чувам нещо.

# 697
Отговорност носи майката, кой друг да носи. Не е ничия работа, кой какви рискове поема, след като действията му за законни. Всеки, който си плаща осигуровки или за частен преглед има право на медицинско обслужване ако желае такова. И никой няма право да го насилва. Всеки човек знае, че риск в раждането има, независимо дали е в болница или вкъщи. Аз съм за домашното раждане, но изобщо не мисля, че то е напълно безопасно. Но аз приемам и че избора както и риска са си за мен. Някой да ти е искал да носиш отговорност за нечия смърт? Ако не-за какво се оплакваш за този слчуай, а не се оплкаваш за някой от многобройните случаи на смърт в болница?

# 698
  • София
Ами защото, както Бащатко бе така любезен да отговори, темата е за раждането вкъщи, а не за болничното. И не, отговорността не се носи само от майката, след като съществуват теми и сайтове "ЗА, ЗА, ЗА", в които се разтеглят розови историйки и не се отваря дума за реалните рискове. И от Родилница благоволиха да качат прословутия списък с противопоказания доста месеци след трагичния  случай, а и доста време след като им изпратих превода, бтв Wink

Пък когато някой акушира, било реално или виртуално, било правоспособен или не, тогава хептен не носи отговорност само майката.

# 699
Е хубава работа, как да не се носи отговорност само от майката? Ти нали си юрист? Кой носи отговорност за собствените действия на един човек, които са доброволно извършени и на всичкото отгоре законни? Само човекът носи отговорност. Друг е въпросът, че ти и още няколко души искат да наказват разни хора за мненията им, но това си е лична емоция и не подлежи нито на реализация, нито даже на коментар, нито законът се интересува от нея.

# 700
  • София
Не говоря за правната страна на нещата. Ясно е, че ако имаше някакъв механизъм да се търси отговорност за съветите и действията на неправоспособни и често фанатизирани специалистки, досега тоси механизъм щеше да се е задействал. Ама няма.

Което не изключва някои чисто морални аспекти на агитацията и "акуширането" при домашни раждания - аспекти, които нямат нищо общо с правото, но няма да е зле определени лица да се замислят върху тях. Но май нямат такова намерение.

# 701
Не ти ли е хрумвало, че идеите за морал на хората са различни от твоите и това не е задължително да значи, че те са неморални, а ти си права? Мисля, че позицията ти е подценяваща и снизходителмна към хората с различен от твоя избор и гледна точка.

И освен тези размишления, цялото това противопоставяне е безсмислено, нима не е ясно?

# 702

Което не изключва някои чисто морални аспекти на агитацията и "акуширането" при домашни раждания - аспекти, които нямат нищо общо с правото, но няма да е зле определени лица да се замислят върху тях. Но май нямат такова намерение.
И аз сериозно се замислих над този въпрос.
Искам/исках  да пиша.
Но не виждам смисъл.

persimon , идеите за морал са единни за всички човешки същества.
Поне ако спазвахме  10- те Божи заповеди, щяхме да сме малко по - близо до ония неписаните етични и морални норми, които лично аз съм на мнение, че бяха /и се/  престъпват безсъвестно, /заслепени от собствената си неотразимост/  от някои "активисти"  на домашното раждане. И да, всички знаем, че не става дума за тукашната тема.

# 703
Flip и ти като Татти се изказваш за Родилица без да имаш ясна представа за нещата. Страницата на Родилница, за разлика от някои други Simple Smile, не публикува информация без разрешение от авторите, за да не нарушаваме техните авторски права.  Някой път това отнема доста време, някой път изобщо не получаваме разрешение и преводите не се публикуват. Знам, че това е новост в българската действителност Simple Smile, но не би било зле и други сайтове да се замислят над въпроса и да оценяват чуждия труд. Може поне източник на информацията да се посочва.

Интересен ми е разговора тук, от казаното излиза, че страници като БГ Мамма трябва да не съществуват, защото потенциално може да се получи опасен съвет. Кой съблюдава съветите, на какво трябва да отговарят? Интересно ми е напр. какво смятате за съветите раздавани по отчетните теми?

# 704
  • София
Няма как да имам представа за Родилница, тъй като този сайт се самозатвори много бързо след появата на първите неудобни въпроси.

В момента Родилница генерира доста избирателно статии, повечето с доста спорни изводи, а форумът като "кухня" и място за диалог се пази за група енергетично извисени доверени лица.

Така че не дължа на Родилница нито разбиране, нито ясна представа. От изтеклия тук, в БГМамма файл с извадки от форума ви, е много видно колко бързо се взимат мерки срещу получаването на каквато и да е "представа" от низшите духом външни лица (червейчета, както бяхме определени от една потребителка). Съответно за грешните представи се сърдете на себе си, не на мен, на Тати или на Бати.

По втория въпрос, във всеки форум всеки може безотговорно да раздава всякакви съвети, факт. Ама Родилница уж е движение, което уж има кауза и уж се бори за нея. Така че, за пореден, стотен, хиляден път, моля да се уточните има ли ви, или ви няма. Щото хем се кичите с общи банери и се фукате какви срещи, семинари и протести организирате, хем при първия проблем започвате да се сравнявате с незнайната БГМамма потребителка bebchi82 и да викате, че не дължите на света повече отговорност от нея. Айде де?

Общи условия

Активация на акаунт