Раждане вкъщи 18

• 35 985
  • 748
  •   1
Отговори
# 120
  • Варна
... тази свещена тема Раждането...

Защо "Раждането" е с голяма буква и защо наричаш "свещен" този "най-естествен природен процес"?

# 121
Цитат
Природата не е разумно същество, за да може да "избира" каквото и да било. За разлика от нея човекът е надарен с разум и може да направи избор
Интересно,"тьпата" природа е сьздала умни-разумни сьщества.
Ще го сложа в подписа си.Гениално е!

Теб ако те е създала природата, мен не е.  Wink

Теб и еволюцията не те лови...  Rolling Eyes

Не е зле човек да поразсъждава малко и преди да натрупа опит (често болезнен). За да не съжалява после за направения избор. Горката Даяна, примерно, няма да има възможност да разсъждава върху горчивия си опит. Но той може да послужи за поука на останалите.

А поуката каква е не разбрах? Че трябва всички да раждаме секцио, защото то е безопасно? Или най-добре най-умните да си намерят сурогатни майки и въобще да не раждат?  newsm78   Laughing   Теа13, моля те порасни...

# 122
Наистина е хубаво човек да натрупа информация за дадена интересуваща го тема, да провери възможностите, да проучи различни аспекти, преди вземе личното си обосновано (лично за него/нея) решение.
Целта на темата тук беше именоно да дава информация.
Има жени, които имат лични (и съвсем не маловажни причини) да изберат планово секцио, но това не е за тази тема. Много е хубаво, че техните причине се приемат, а техният избор е уреден (не законово, защото все още медицинските стандарти допускат секцио само по медицински показания, но пък много широк кръг физически и емоционални състояния спокойно попадат в тази графа и са по преценка на лекаря, т.е. винаги може да се договори планове секцио).
Надявам се в близко бъдеще да бъдат приемани причините на избралите домашно раждане, а техният избор да бъде уреден с медицинска помощ там, където са избрали да родят.

# 123
... тази свещена тема Раждането...

Защо "Раждането" е с голяма буква и защо наричаш "свещен" този "най-естествен природен процес"?

Процесът, поне за мен, няма съмнение, че е свещен. Някои обаче се заблуждават твърде много като поставят знак на равенство между "свещен" и "натурален".
Писането на "раждане" с главна буква е в противоречие с правописните правила. Освен ако Мисля не го е употребила като заглавие на тема.  Laughing

Не е зле човек да поразсъждава малко и преди да натрупа опит (често болезнен). За да не съжалява после за направения избор. Горката Даяна, примерно, няма да има възможност да разсъждава върху горчивия си опит. Но той може да послужи за поука на останалите.

А поуката каква е не разбрах?

Ако се опиташ да употребиш мозъчните си клетки по предназначение, а не за възпроизводство, примерно, може би има шанс да разбереш.

Последна редакция: ср, 09 ное 2011, 06:50 от Tea13

# 124
Много любопитно ново попълнение има в темата, появи се малко след изчезването на знаете кой.

Стилът е много подобен.

За наше спокойствие, Tea13, ти ли си или не си Persimmon?

Мисля, че логистиката на избираемото секцио е по-лесна от тази на избираемото домашно раждане.

# 125
Изглежда само твоят стил е неподражаем.
Няма опасност да те сбъркаме с някой друг.  Simple Smile

# 126
  • Пловдив
За търсенето и предлагането на услуги: за сега в "Свети Лазар" цък, после и в други болници, но дали и кога българката действителност в държавните болници, ще позволи да бъде безплатно, не  ясно.  Peace

# 127
...
Има жени, които имат лични (и съвсем не маловажни причини) да изберат планово секцио, но това не е за тази тема. Много е хубаво, че техните причине се приемат, а техният избор е уреден (не законово, защото все още медицинските стандарти допускат секцио само по медицински показания, но пък много широк кръг физически и емоционални състояния спокойно попадат в тази графа и са по преценка на лекаря, т.е. винаги може да се договори планове секцио).
Надявам се в близко бъдеще да бъдат приемани причините на избралите домашно раждане, а техният избор да бъде уреден с медицинска помощ там, където са избрали да родят.
Аз също се надявам да се приема избора на домашно раждащите жени, така както се приема избора на други да раждат секцио.

Според мен логиката на секциото е непонятна, когато не се касае за сериозни медицински показания. Също е непонятна логиката на така нареченото "нормално" болнично раждане с връзването за леглото със система и колан в една поза и груб персонал наоколо, който демонстрира комплексарски колко знае като практиката показва, че нищо не знае. 

# 128
За търсенето и предлагането на услуги: за сега в "Свети Лазар" цък, после и в други болници, но дали и кога българката действителност в държавните болници, ще позволи да бъде безплатно, не  ясно.  Peace
Много големи промени стават вече в бг! Чудесно ми звучи!
Такова нещо преди 5-6 години  беше немислимо  Sad

Също е непонятна логиката на така нареченото "нормално" болнично раждане с връзването за леглото със система и колан в една поза и груб персонал наоколо, който демонстрира комплексарски колко знае като практиката показва, че нищо не знае.  
уф......много често се споменава това връзване.....ами аз съм раждала в бг и не бях вързана. Никога не са ми слагали колани.
казвам го заради това, че ми се иска да не се слага винаги всичко под един знаменател и да се правят мащабни обобщения. Peace

Последна редакция: пт, 11 ное 2011, 19:33 от take a smile

# 129
За търсенето и предлагането на услуги: за сега в "Свети Лазар" цък, после и в други болници, но дали и кога българката действителност в държавните болници, ще позволи да бъде безплатно, не  ясно.  Peace

ще стане и това в държ. болници, убедена съм, колкото и дълго време да отнеме

но както споменаваш финансовата страна на проблема - той ще се реши само когато всички са осигурени и плащат данъци върху пълните си заплати, а не върху смешните 250лв, както все още е масово, за съжаление
и това общо взето важи за всички "безплатни" общ. сфери

# 130
Стига мрънкане де, никой  не те връзва ЗА леглото- а те свързва с машина за тонове, която може да покаже дали бебето е добре и понася раждането. Много родители биха си дали дясната ръка за децата си- защо тогава толкова пропаганда за това "връзване", което не е връзване, а предпазване на един невинен живот!

Логиката на секциото, след всичката непредсказуемост и болка на нормалното раждане, я разбирам много добре. След секцио никой не смята, че не трябва да те обезболява, за да се помъчиш и да си по-добра майка. При нормално раждане се смята за нещо като въпрос на чест да ти покажат, че "лесно се мама не става".

# 131
При нормално раждане се смята за нещо като въпрос на чест да ти покажат, че "лесно се мама не става".

Така ли мислиш? Щото израждащият ме лекар ми каза, че от обезболяващите бебето се успивало и за негово добро било да не се ползват обезболяващи... И отново ще кажа, че 100 пъти предпочитам моето вагинално така, както го изживях, отколкото моето секцио...

# 132
До известна степен така мисля- има и по-безопасни начини за обезболяване, има и по-опасни. Работата на лекаря е да намери правилното решение, ако види, че обезболяването ще помогне. Да, то може и да помогне в доста случаи.

Има случаи, в които отказването от упойка е въпрос и на чест. Ако раждах в САЩ, щеше да има някой готов с епидурална упойка. Тук не могат или не искат или и двете. Едва ли всички акушерки са чели последните пейпъри. По-скоро не им пука, че те боли. Нормално е да са претръпнали.

Още един въпрос: ако лекарите назначават секцио заради парите, то ако има домашни акушерки, какво ще ни гарантира, че те няма да ни притискат за дом. раждане въпреки риска, за да си вземат парите?

Последна редакция: нд, 13 ное 2011, 14:52 от Mamacita Bandida

# 133
http://www.ajog.org/article/S0002-9378(11)00478-9/fulltext
Статия, публикувана през април т.г. на страницата на американското дружество по акушерство и гинекология. Обсъжда ефективността на уредите за електронно проследяване на сърдечните тонове на нероденото дете при раждане в сравнение с простото слушане със слушалка. Заклучението е, че електронното проследяване не подобрява изхода от раждането за детето. И по-конкретно: "Consequently, 4 decades after its introduction into intrapartum care, the benefits, if any, that may be attributable to EFM remain to be conclusively established" - "В резултата, 4 десетилетия след въвеждането му при раждане, ползите, ако има такива, които могат да бъдат преписани на ЕФМ (електронен фетален монитор) все още трябва да бъдат установени еднозначно."
4 десетилетия!!! и все още няма еднозначно доказани ползи!!! Но пък има и рискове - грешно разчитане на показанията на уреда, грешно поставяне на уреда или изместване, което води до погрешно отчитане; неудобствта за майката, които могат до доведат до преблеми за бебето....

Ако домашните акушерки си позволят отношението, което често срещаме в болниците, резултатите няма да закъснеят. Ако се водят от мотиви различни от това да предоставят най-добрата възможна грижа на майката и бебето, ще имат същите резултатаи като колегите си лекари с такова мотиви... За съжаление, има и такива - както акушерки, така и лекари, така и хора със всякакви други професии. Да се водиш от парите или лични мотиви, различни от нуждите на клиента, си е покана за неприятности. 

# 134

Taзи статия трябва да се включи в началната тема, следващия път.   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт