Строеж, къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 22

• 59 825
  • 742
  •   1
Отговори
# 660
       Здравейте  ‘строителки’,
       Отдавна не съм писала в темата, защото  заради лошото време и в очакване на дограмата, работата по къщата ни беше спряла. Следващата седмица предполагам най-сетне ще сложим прозорците и ще възобновим дейностите. Да припомня , къщата е във Враца и в тон с дискусията от последните страници, и ние вдигнахме още един мансарден етаж, защото построяването му ни струваше пренебрежимо малко в сравнение с целия строеж (единствено във височина можеше да се разгръщаме). Аз също реших, че е по-добре да имаме повече площ  на тази ниска цена. Не знам как е при вас, но при мен, в апартамента, все няма къде да си прибера вещите и мечтая за достатъчно място за всичко, на един ред, а не едно върху друго. А и детето пораства…
   Сега предстои изолацията, спрели сме се на каменна вата. И тъй като парите все не стигат,  вие, миналите този етап, какво избрахте? Струва ли си според вас инвестицията в каменна вата.
   Също така ни предстои оправяне на двора (около 400 кв.м). Чудя се дали да се пробвам сама с проекта или да потърся фирма да го направи. Моля ви, споделете опит. Предварително благодаря.

# 661
  • в рaя
Здравейте и от мен!
Записвам се в тази тема с цел да ви следя за сега.
Миналата година решихме да пристоим към нашата къща още две стаи, нова баня и тоалетна и котелно. До тук добре, но като започнахме да оправяме документите и се започна с чакането. Май месец м.г. извадихме визата - една жена се зае да движи нещата, тя намери архитектите, дадоха си цената и започна вече чакането. От юли м.г. до септември чакахме да дойдат да видят мястото и да си измерят нещата. И така пък от 22.09 чакаме проекта. Много ме е яд, защото парите си ги вземаха още на 24.09. Плащаме си всичко - нито ни правят отстъпки, даже ни вземаха повече, защото уж можело да се разшири едната стая, взеха си те 100 лв. за отгоре и като ни изпратиха пробния проект - ами то изобщо не отговаряше, влизаше в съседна постройка и така си остана малката стаичка, но пари не видяхме. Уж началото на януари пуснаха вече да се чертае и казаха - 1 м. срок. Да, ама не. Още чакаме и след като вчера звъннах да видя какво става ни пратиха отново 3 плана да си изберем кой вариант искаме. Добре де, ако не бях звъннала колко още щяхме да чакаме  #Cussing out Желанието ни беше пролетта да почнем със строежа, но уви - ние до лятото само документите не можем да си оправим.

Въпроса ми е след като е готов проекта какво следва? Жената, която уж ни движеше нещата взе само да го увърта, да бави допълнително всичко като казва, че е казала това или онова на архитектите след месеци като звъннах лично излезе, че хич не е говорила с тях  #Cussing out Затова реших поне да съм достатъчно информирана, за да мога да следя и аз нещата. ЩЕ съм ви благодарна за малко информация  Hug

# 662
  • Пловдив
...
Въпроса ми е след като е готов проекта какво следва? ...
Следва да си го подадете в общината по местоположение на парцела за одобрение и издаване на разрешително за строеж. Законовият срок да ви отговорят е 1 месец, но обикновено не се спазва. Най-добре е лично да си следите движението на документите, защото - както се вижда от горчивия ви опит дотук - с чуждо посредничество не става. Проверете си също какво ви дават като готов проект, вижте дали съдържа изискваните от съответната община части. Проверете на място в общината какъв трябва да е пълният ви комплект документи и си ги изискайте от архитектите, които сте наели. Успех!

# 663
  • в рaя
...
Въпроса ми е след като е готов проекта какво следва? ...
Следва да си го подадете в общината по местоположение на парцела за одобрение и издаване на разрешително за строеж. Законовият срок да ви отговорят е 1 месец, но обикновено не се спазва. Най-добре е лично да си следите движението на документите, защото - както се вижда от горчивия ви опит дотук - с чуждо посредничество не става. Проверете си също какво ви дават като готов проект, вижте дали съдържа изискваните от съответната община части. Проверете на място в общината какъв трябва да е пълният ви комплект документи и си ги изискайте от архитектите, които сте наели. Успех!
Благодаря ви много! Искрено се надявам, че след 3-4 месеца ще можем да се запишем вече в тази тема не само за следене, а за споделяне след първата копка  Praynig
Днес говорих с архитекта и ни пращат в ЕОН за някакво писмо - че ще се сместим в сегашните киловати и няма да се налага съгласуване. Дано и това стане, защото ще си е един разход и едно чакане по-малко.

# 664
       Здравейте  ‘строителки’,
       Отдавна не съм писала в темата, защото  заради лошото време и в очакване на дограмата, работата по къщата ни беше спряла. Следващата седмица предполагам най-сетне ще сложим прозорците и ще възобновим дейностите. Да припомня , къщата е във Враца и в тон с дискусията от последните страници, и ние вдигнахме още един мансарден етаж, защото построяването му ни струваше пренебрежимо малко в сравнение с целия строеж (единствено във височина можеше да се разгръщаме). Аз също реших, че е по-добре да имаме повече площ  на тази ниска цена. Не знам как е при вас, но при мен, в апартамента, все няма къде да си прибера вещите и мечтая за достатъчно място за всичко, на един ред, а не едно върху друго. А и детето пораства…
   Сега предстои изолацията, спрели сме се на каменна вата. И тъй като парите все не стигат,  вие, миналите този етап, какво избрахте? Струва ли си според вас инвестицията в каменна вата.
   Също така ни предстои оправяне на двора (около 400 кв.м). Чудя се дали да се пробвам сама с проекта или да потърся фирма да го направи. Моля ви, споделете опит. Предварително благодаря.

Каменната вата е най-доброто на пазара струва си всяка стотинка,за жалост ние сме със стериопор-10см Rolling Eyes,но въпреки това пак има ефект :първата зима като построихме и се нанесохме  бяхме само на мазилка(за да изсъхнела къщата и да нямаме мухал)  -оная сивата като на старите къщи /убягва ми името/ та баните са ми севрни и след като се изкъпех влагата която оставаше замръзваше по плочките #Crazy на следващата зима вече бяхме с изолация и минерална мазилка и нещата са коренно различни HugНо освен външна имам и вътрешна изолация -цялата къща е с гипсокартон на конструкция с вата на всички външни стени.

# 665
       Здравейте  ‘строителки’,

Каменната вата е най-доброто на пазара струва си всяка стотинка,за жалост ние сме със стериопор-10см Rolling Eyes,но въпреки това пак има ефект :първата зима като построихме и се нанесохме  бяхме само на мазилка(за да изсъхнела къщата и да нямаме мухал)  -оная сивата като на старите къщи /убягва ми името/ та баните са ми севрни и след като се изкъпех влагата която оставаше замръзваше по плочките #Crazy на следващата зима вече бяхме с изолация и минерална мазилка и нещата са коренно различни HugНо освен външна имам и вътрешна изолация -цялата къща е с гипсокартон на конструкция с вата на всички външни стени.

Не се притеснявай чак толкова, стиропора е дори малко по-добра изолация от ватата, а и по устойчив на влага. Ватата е вечна, ама трябва да се пази от навлажняване. А стиропора като нищо ще изкара поне 50 години.

# 666
  • Горна Оряховица
Каменната вата е много добра изолация , но най- важното е да се постави добре и да се избегне вероятността от навлажняване. Ние заложихме на 12 см графитен стеропор, но ще го слагаме чак наесен да си посъхне къщата от замазките. Иначе вече имаме ВиК инсталация и Ел-а е в процес- абе Открихме Сезонааа  newsm44

# 667
     щастлива мама, BobyB,*mimoza*, благодаря за информацията и съветите. Аз определено искам каменна вата, но ще видим колко ще ни излезе и в двата варианта и ще сравняваме.
     щастлива мама, това с гипс картона от вътрешната страна, заради допълнителна изолация ли сте го направили или излиза по-изгодно в сравнение с мазане,  шпакловане и боядисване? Би ли споделила , ако сте правили сравнение  .
     И да се похваля, от днес вече имаме поставена дограма. Така , че минаваме на следващ етап- изолация. Изглежда, че вие преди изолацията сте правили някаква замазка, а мъжът ми твърди, че изолацията се поставя направо в/у тухлите. Каква е всъщност технологията?

# 668
Здравейте,ето малко идеи от мен за обръщане на дограмата  Simple Smile
http://imageshack.us/photo/my-images/7/c58574c0700525upsri8b4z.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/28/38367b05400300upsricldc.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/838/84e2621f640480upsri095r.jpg/
Може да ви е полезно,успех в начинанията !!!

Uploaded with ImageShack.us

Последна редакция: нд, 11 мар 2012, 10:31 от sesil_8

# 669
  • София
Направо върху тухлите се слага изолацията. Ние лепихме стиропора с Церезит Универсал/розови пакети/ После се кове и се слага мрежа и се маже една ръка теракол, после се минава втора ръка. Така чака мазилка или камък....или дървения Simple Smile Ааааа и с грунд се маже преди мазилката Peace

# 670
     щастлива мама, BobyB,*mimoza*, благодаря за информацията и съветите. Аз определено искам каменна вата, но ще видим колко ще ни излезе и в двата варианта и ще сравняваме.
     щастлива мама, това с гипс картона от вътрешната страна, заради допълнителна изолация ли сте го направили или излиза по-изгодно в сравнение с мазане,  шпакловане и боядисване? Би ли споделила , ако сте правили сравнение  .
     И да се похваля, от днес вече имаме поставена дограма. Така , че минаваме на следващ етап- изолация. Изглежда, че вие преди изолацията сте правили някаква замазка, а мъжът ми твърди, че изолацията се поставя направо в/у тухлите. Каква е всъщност технологията?
Когато ние строихме гипскартон излизаше малко по-скъпо от измазването,а като изолация и външен вид е несравнимо/да се доближиш до стената и от нея да не лъха студ- зимата,лятото държи хладно поддържа  микроклимат/                                                                                                                                                             НЕ СЛАГАЙТЕ изолацията директно в/у тухлите -все едно нищо не сте направили и сте си дали парите на вятъра,не вярвайте на ''компетентни'' строители.В кооперацията ни строителя е направил така и все едно -няма нищо.Ще спестите от мазилка ,но после ще се чудите с какво да отоплявате,къща се топли трудно/ с по-вече средства/

# 671
  • Горна Оряховица
щастлива мама , а може ли да обясниш каква е причината изолацията без замазка под нея да се обезсмисля? Не се заяждам, просто логиката ми бяга и ще ми е интересно да науча?А, и ние не сме предвидили такава  Rolling Eyes!

# 672
щастлива мама , а може ли да обясниш каква е причината изолацията без замазка под нея да се обезсмисля? Не се заяждам, просто логиката ми бяга и ще ми е интересно да науча?А, и ние не сме предвидили такава  Rolling Eyes!
Точно логично обяснение не знам дали ще мога да ти дам,но мога да ти обясня ,защо ние направихме така;първо с изчакването от около година спазихме технологичното време за пълно изсъхване на сградата,слягане/тези пукнатини,които се получават след около7-8 месеца/тази мазилка позволява сградата да диша/в апартамента кадето няма -изби такава влага ooooh!/,следтова сложихме стериопора /мрежи,замаски,......и т.н/и минералната мазилка-последните неща запечатват сградата/това им е идеята/,ако остане влага която не може да излезе на вън  къде ще отиде?-ще избие на вътре. Вътре ние сложихме гипсокартон с вата-а той не бива да се овлажнява-Та това е нашата логика.Според мен по-добре не пестете от неща, които както се казва не се сменят често-по добре изчакайте с обзавеждане и други........

# 673

Има смисъл ако зида ти е бил четворки, доста фуги имат. Аз не измазах и колкото и да се старах да уплътня всички пролуки на изолацията, все пак има известно течение между изолацията и стената и на места в някои контакти подухва леко... Но ти май беше със плътни тухли единички? Доста труд е отишъл за външните зидове от по 25 см...
А за гипскартона с вата отвътре не съм особено съгласен, при добра външна изолация по-добре без, стените са добър акумулатор на топлина особено пък плътни тухли. А това е голямо удобство, аз оставям отоплението да работи само нощем обикновено, освен при много студени дни (под -10 градуса) и после цял ден държи топло, най-много с 1 градус да падне до довечера.

# 674

Има смисъл ако зида ти е бил четворки, доста фуги имат. Аз не измазах и колкото и да се старах да уплътня всички пролуки на изолацията, все пак има известно течение между изолацията и стената и на места в някои контакти подухва леко... Но ти май беше със плътни тухли единички? Доста труд е отишъл за външните зидове от по 25 см...
А за гипскартона с вата отвътре не съм особено съгласен, при добра външна изолация по-добре без, стените са добър акумулатор на топлина особено пък плътни тухли. А това е голямо удобство, аз оставям отоплението да работи само нощем обикновено, освен при много студени дни (под -10 градуса) и после цял ден държи топло, най-много с 1 градус да падне до довечера.
С какво се топлиш?

Общи условия

Активация на акаунт