"Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?" - 2

• 830 829
  • 11 247
  •   1
Отговори
# 10 920
Не, този, който ние гледахме е срещу бизнес парка, в сградата, в която има 100гр сладки. Между другото, добре, че не сме го взели, явно не си заслужава, защото наскоро гледах, че обявата още стоеше, а нон-стоп я промотират в имот

# 10 921
  • и тук и там :)
Еххх, отказвам се  Confused
Обясненията относно статута на ателие ми дойдоха в повече + откритата тераса отгоре и североизточното изложение ......
За съжаление от толкова много огледи това беше първия апартамент който ми хареса, ама ... и тоз не бил моя Wink
Продължавам с търсенето.
Апартамента иначе е в Люлин.
Благодаря на всички които писаха по моя въпрос, бяхте ми изключително полезни   bouquet  bouquet  bouquet

# 10 922
  • София
Sisitons - има и много ателиета, които са с източно изложение. Ние в момента сме в такова под наем - югоизток. На ателиетата по план една или повече от стаите се водят "склад".

А този блок със "100 гр сладки" и преди съм писала за него. Може да има апартаменти за продан, но неслучайно са евтини, внимавайте с него. Не е предвиден за жилищен

# 10 923
Този в Младост 4 не беше и евтин. За около 70кв, маломерен тристаен (хол+кухн. бокс около 20кв, само една баня) цената с пълното обзавеждане+техника беше 88,000евро. Според мен си беше доста...

# 10 924
sisitons,не успях да отворя сайта,но ако ателие може да стане жилище само със специално разрешение за строеж,бягаме далеч!
Първо се наема надзорник,той изработва проект за преустройство-дотук няколко хилядарки,защото участват най-различни специалисти.Кандидат-новодомецът обикаля съседите като цветарка да моли за разрешение,трябват му подписи от собствениците на над 50% от площта и,ако правилно си спомням,специално разрешение от непосредствените съседи.После надзорникът го прекарва през общината за одобрение-няколко стотака такси и са възможни тормоз и откази от гл.архитект,ако не се диша с надзорника ти,след което обжалвания с месеци.Самото "строителство" може да се извърши само от сертифицирани от някаква БГ камара на строителите,проверки,смятайте...
Строителят или собственикът на ателие да сменят предназначението и тогава да го продават за апартамент.

И като заговорихме за промяна в предназначението,ззбелязвам,че при покупка на зелено някои собственици успяват да сменят предназначението на апартамента си от жилище в офис.В два такива случая съм лично засегната:офис на банка и офис на адвокат.Офисът на банката е хан,входът стана лудница,постоянно се блъска входната врата.По-зле обаче е кооперацията с адвокатския офис.Мъкнат се всякакви мутри,разхождат се по етажите,мятат цигари и боклуци,крещят.Вече няколко пъти биха адвоката.В тази кооперация живеят семейства и деца!
Смятам,че на офисите не им е мястото в жилищна сграда и аз държа на това при огледи.

# 10 925
Привет, най - после харесах /почти/ апартамент, нооо идложението е североизток на целия апартамент.
Интересува ме с такова изложение влиза ли изобщо слънце и кога?
Ще има слънце през първата половина от деня.През летните месеци е добре, но зимата ще си е тъмно , а ако има  външни стени на север и студено.

Не е така.
Имаме три източни спални,в които от март до октомври сутрин е твърде слънчево и горещо,за да се спи.Същото и за западната ни кухня,в която се сварявам следобед.
Най-хубавите стаи са ни  северни крайни трапезария и хол.Те са големи,високи стаи и много светли,защото прозорците минават през цялата северна стена от-до,отвън е парк,няма какво да ги сенчи,и аз съм избрала светли топли цветове за стени и мебели.По никакъв начин не са по-тъмни от останалите ни стаи,но светлината е индиректна и не дразни.Колко топло ще бъде,зависи как се отоплявате,дали сградата е санирана и т.н.От остъклена врата към кухнята вкарвам и "малко" запад,но и без това стаите са най-хубавите,най-светлите и използваните у нас.Няма идеално изложение,всичко зависи от конкретния случай.
А какво е това стоп капаро,което споменавате по-напред?
И ако апартаментът е ателие,не би ли трябвало да е само една стая,например?Какви са ограниченията за ателие,защо да не може да се живее в него,ако го притежаваш?

Точно така е, запад и изток е най-гадното изложение. Стоп-капаро е примерно 100лв или 100 евро, дребна сума, без да се сключва предварителен договор, а просто да спрат да предлагат апартамента на други купувачи.

# 10 926
Имам апартамент ново строителство със статут на ателие-чист запад,с мазе и гараж. Предимството е,че ако се купи от строител,по-лесно можеш да си вземеш ДДСто,което са си 20%.

Как ще си го вземеш ДДС-то? За да го "вземеш", трябва да си регистриран по ДДС и да използваш апартамента за извършване на облагаеми доставки, т.е. ти самият да начисляваш ДДС за нещо, което продаваш. И тъй като физически лица много рядко има регистрирани, ако не си такова, трябва да го купиш на името на фирма, и не само това, ами и да го ползваш за офис примерно и тази фирма да извършва облагаеми доставки. И няма да бъде твой, а фирмен, дори и фирмата да е твоя, пак е различно. С него например ще отговаряш за задълженията на фирмата и други последици. Ако живееш в него, данъчните ще ти начислят на фирмата пазарен наем и ще ти искат корпоративен данък и ДДС върху него, защото всякакви сделки, които се отклоняват от пазарните условия, се третират за данъчни цели все едно са били при пазарни условия. Т.е. ще живееш без наем, но той като това не е пазарно, за данъчни цели ще ти начислят наем както върви за съответния имот на пазара. И т.н. и т.н.

# 10 927
В кварталите "Левски" и Сухата река" къщите имат ли канализация? Много ли се чуват самолетите в тези квартали?

# 10 928
Наистина не се отваря линка и не мога да го оправя, не знам защо така newsm78, но ако напишете е гугъл разлика между апартамент и ателие излиза веднага , мисля беше архитектът отговаря Hug

# 10 929
  • оттам, откъдето започва България
Аз пък си харесвам изложение изток-запад. Сутрин ми грее в едната стая, след обяд в другите две. За лятото е много удобно, тъй като успяваме да се скрием от жегите. Предпочитам да няма север, че тогава слънце не влиза изобщо. Изцяло юг също не е много приятно за лятото, зимата е плюс. Но това е лично мое мнение и не ангажирам никого с него.

# 10 930
Татко Мецан, благодаря за цитирането на разясненията на НАП.Когато някой прави нещо, следва да има юридическа и финансова култура,а ако ги няма, има адвокати и счетоводители за тази цел. Аз правя неща,от които разбирам,защото имам нужния ценз и съответно не правя такива,от които нищо не разбирам-за тях си има съответните специалисти.
Не е за всеки,но това не означава, че няма начини.

# 10 931
По благоприятност изложенията се подреждат така
- ЮГ
- ИЗТОК
- ЗАПАД
- СЕВЕР

На мен това не ми пречи, да харесвам запад най-много. Аз обичам да ми пече.

# 10 932
Някой може ли да даде отзиви за строителството на Ваклин груп?
По точно ме интересуват подробности за бл.769 в Люлин 7 - вярно ли е че има проблем с канализацията?

# 10 933
Ние искаме да купим апартамент в новострояща се тяхна сграда в Младост 2, но се отказахме,тъй като отстоянието от съседните сгради е изключително малко и като цяло е страшно наблъскано и пренаселено. Иначе мои близки са се включили и са си запазили апартамент в тази новострояща се сграда и за да си гарантират качеството са наели инженер, който да следи работата на строителите, материалите, които ползват и документацията. Не е защото смятат, че вършат работата некачествено, а защото проверката е висша форма на доверие, предполагам.

# 10 934
Аз съм виждала няколко техни сгради и като цяло съм с доста добри впечатления  Също така голям плюс е че строят с техни пари, а не с "нашите" Wink
Позната ми спомена, че е "чувала" за бл.769 в Люлин, че има проблем канализацията  newsm78
Ще дострояват блока и имам интереси, но не знам това за канализацията дали е вярно.

Общи условия

Активация на акаунт