"Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?" - 2

• 830 832
  • 11 247
  •   1
Отговори
# 10 905
Привет, най - после харесах /почти/ апартамент, нооо идложението е североизток на целия апартамент.
Интересува ме с такова изложение влиза ли изобщо слънце и кога?
Ще има слънце през първата половина от деня.През летните месеци е добре, но зимата ще си е тъмно , а ако има  външни стени на север и студено.

Не е така.
Имаме три източни спални,в които от март до октомври сутрин е твърде слънчево и горещо,за да се спи.Същото и за западната ни кухня,в която се сварявам следобед.
Най-хубавите стаи са ни  северни крайни трапезария и хол.Те са големи,високи стаи и много светли,защото прозорците минават през цялата северна стена от-до,отвън е парк,няма какво да ги сенчи,и аз съм избрала светли топли цветове за стени и мебели.По никакъв начин не са по-тъмни от останалите ни стаи,но светлината е индиректна и не дразни.Колко топло ще бъде,зависи как се отоплявате,дали сградата е санирана и т.н.От остъклена врата към кухнята вкарвам и "малко" запад,но и без това стаите са най-хубавите,най-светлите и използваните у нас.Няма идеално изложение,всичко зависи от конкретния случай.
А какво е това стоп капаро,което споменавате по-напред?
И ако апартаментът е ателие,не би ли трябвало да е само една стая,например?Какви са ограниченията за ателие,защо да не може да се живее в него,ако го притежаваш?

# 10 906
LilaC
Източно изложение има слънце до обяд, през лятото може би до 13ч..
питането е за изглед североизток, никъде не се споменава запад. Радвам се, че имате хубав апартамент. За съжаление повечето апартаменти в България са без изолация. Няма как да се убедя, че северното изложение е добро като такова, защото там има слънце пред лятото до обяд, а зимата е тъмно. 

# 10 907
LilaC
Източно изложение има слънце до обяд, през лятото може би до 13ч..
питането е за изглед североизток, никъде не се споменава запад. Радвам се, че имате хубав апартамент. За съжаление повечето апартаменти в България са без изолация. Няма как да се убедя, че северното изложение е добро като такова, защото там има слънце пред лятото до обяд, а зимата е тъмно. 
Благодаря.
Кооперацията е стара и ние сами си правихме санирането.Има ефект!
Стаите са светли,защото едно време не са пестили площ и височина,както при новото строителство.Ние присъединихме една тераса и стана още по-голямо.Сега съжалявам за присъединяването,защото не го направихме както трябва и периодично ми се явява малко мухъл горе,под остъклената тераса на съседа.Но такъв се явява и в другите стаи около дограмата,добре,че е много малко.Нямаме парно,но отопляваме постоянно целия апартамент и предполагам,че това съдейства за подтискането му.Много често чувам,че север и мухъл са едно и също.Не бих казала,че има разлика с другите изложения.По време на огледите се убедих,че изложението няма никакво значение,когато стаите са малки и ниски,или пък засенчени от блока пред тях.
Нямам намерение да убеждавам никого,само споделям опита си.

# 10 908
Ще е ателие, ако е ново строителство. Отначало и аз го мислих много, защото съм израснала в западна стая, обаче апартаментът беше прекалено хубав, за да се откажа. Сега не съжалявам. Сутрин е слънчево и изгревът е много красив, следобед през лятото нямам търпение да се прибера. През зимата без отопление е 15 градуса, когато навън е 0. Обаче, ако ви притеснява и мислите, че няма да свикнете, не го взимайте. Много зависи също на кой етаж е, какво има наоколо- да не е тотална тъмница от изток. Което е фактор и за всяко друго изложение- да не си затапен от някоя висока сграда.

# 10 909
LilaC
Отдалечихме се много от въпроса за който цитирахте първия ми пост.

# 10 910
Ателието не е задължително да е една стая , може две три и повече, те са задължително само север, североизток или северозапад, нямат сервизни помещения, мазе , таван, килер, нямат гараж или паркомясто. Има изискване за паркиране на брой коли на блок  в зависимост от брой апартаменти, е такова за ателие не е предвидено. То не се признава за основно жилище, могат да ти откажат електромер, не можеш да е регистрираш по посточнно местожителство, ако някой подаде сигнал, че живеете целогодишно, могат да ви проверят и да ви помолят да не го правите и ред други такива неща. Таксата смет и данъка е като за промишлени помещения и разни други, естествено това зависи от конкретната община, то може да се преустрои на апартамент, но става със специални разрешителни за строеж , за да си добавите липсващите неща, като килер или прозорец на някоя друга посока и разни какви ли не неща..... Не си струва тая, внимавайте много за тези ателиета, нали ви казвам ние за малко не изгоряхме - обзаведен в Редута, двустаен, страхотен, етаж четвърти и накрая ателие. #2gunfire

# 10 911
Ателието не е задължително да е една стая , може две три и повече, те са задължително само север, североизток или северозапад, нямат сервизни помещения, мазе , таван, килер, нямат гараж или паркомясто. ..... Не си струва тая, внимавайте много за тези ателиета, нали ви казвам ние за малко не изгоряхме - обзаведен в Редута, двустаен, страхотен, етаж четвърти и накрая ателие. #2gunfire
Хм,ти да видиш!За първи път го чувам това,а мой много близък се е запънал да купува ателие от строител.
Казаха му,че може да си живее там,да си паркира и всичко.Ателието е на тапа.
Ще го проверим това нещо.Благодаря за информацията,много навреме дойде!  bouquet

# 10 912
Ателието не е задължително да е една стая , може две три и повече, те са задължително само север, североизток или северозапад, нямат сервизни помещения, мазе , таван, килер, нямат гараж или паркомясто. ..... Не си струва тая, внимавайте много за тези ателиета, нали ви казвам ние за малко не изгоряхме - обзаведен в Редута, двустаен, страхотен, етаж четвърти и накрая ателие. #2gunfire
Хм,ти да видиш!За първи път го чувам това,а мой много близък се е запънал да купува ателие от строител.
Казаха му,че може да си живее там,да си паркира и всичко.Ателието е на тапа.
Ще го проверим това нещо.Благодаря за информацията,много навреме дойде!  bouquet
[/quote
дано съм била полезна Hug

Последна редакция: сб, 21 мар 2015, 18:54 от sisitons

# 10 913
Имам апартамент ново строителство със статут на ателие-чист запад,с мазе и гараж. Предимството е,че ако се купи от строител,по-лесно можеш да си вземеш ДДСто,което са си 20%.

# 10 914
 http://www.архитектbg/1041105110541043/6

# 10 915
  • На планетата земя
присъединявам се и аз към тази тема.

# 10 916
  • и тук и там :)
Ако апартамента е североизток само трябва да е ателие, или само северозапад. Ние за малко да изгорим с един такъв. Внимавайте много. Ателието е с друг статут. И има някои неща дето не са за живеещи, като например, липса на постоянно местоживеене, това не е място за живеене, по-висок данък и разни други такива.

Само на североизток е и се оказа, че е със статут на ателие.
Брокера ми обясни, че статут на ателие не било проблемо водило се така защото няма таван/мазе. Също така статут на ателие предполагало по ниски данъци  newsm78

Иначе апартамента много ми хареса  Confused
Сега мисля за североизточното изложение и отгоре открита терасата, която влиза и малко над хола .... уффффф ... newsm78

Последна редакция: сб, 21 мар 2015, 20:24 от velmar333

# 10 917
  • и тук и там :)
Ателието не е задължително да е една стая , може две три и повече, те са задължително само север, североизток или северозапад, нямат сервизни помещения, мазе , таван, килер, нямат гараж или паркомясто. Има изискване за паркиране на брой коли на блок  в зависимост от брой апартаменти, е такова за ателие не е предвидено. То не се признава за основно жилище, могат да ти откажат електромер, не можеш да е регистрираш по посточнно местожителство, ако някой подаде сигнал, че живеете целогодишно, могат да ви проверят и да ви помолят да не го правите и ред други такива неща. Таксата смет и данъка е като за промишлени помещения и разни други, естествено това зависи от конкретната община, то може да се преустрои на апартамент, но става със специални разрешителни за строеж , за да си добавите липсващите неща, като килер или прозорец на някоя друга посока и разни какви ли не неща..... Не си струва тая, внимавайте много за тези ателиета, нали ви казвам ние за малко не изгоряхме - обзаведен в Редута, двустаен, страхотен, етаж четвърти и накрая ателие. #2gunfire

Много, много полезна информация. Благодаря   bouquet
Толкова много ми хареса апартамента, но мисля че горното наклони везните към отказване  Confused

# 10 918
Иначе апартамента много ми хареса  Confused
Сега мисля за североизточното изложение и отгоре открита терасата, която влиза и малко над хола .... уффффф ... newsm78

Много внимавай с откритите тераси над твоя застроена площ. Правят много бели с течове. Ние бяхме харесали такъв апартамент, от който се отказахме именно заради теч, предизвикан от терасата отгоре. Имам усещането, че е по-лошо да е тераса отгоре, отколкото покрив, защото покривът е специален, има защити, гаранция от строителя (10 години обикновено) и т.н. Отделно и това, че може би ще е по-студено, защото над част от холът ви ще бъде открито.

# 10 919
Това да не е същият апартамент и този дето ние гледахме беше с тераса отгоре, един в червено ли е, в Редута. Thinking

Общи условия

Активация на акаунт