"Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?" - 2

• 831 387
  • 11 247
  •   1
Отговори
# 6 885
И аз имах подобни проблеми, но с леко скръцване със зъби по тел. винаги са разкарвали обявите си.

# 6 886
  • София, Bulgaria
Преди няколко седмици имаше дискусия относно таванско помещение към имот. Ето отговорите тук, кратко и ясно: http://www.infolaw.bg/%D0%98%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8-(28,1,law=53)

# 6 887
  • София
Данъчната оценка на имота зависи ли от стойността, вписана в нотариалния акт? Четох, четох и според мен няма връзка, но мой познат твърди, че не е така. Реших да попитам и тук, за да не се окаже че пропускам нещо.

# 6 888
Данъчната оценка се определя от Местни данъци и такси.
В НА може да пише пазарната цена, която обикновено не съвпада с Дан. оценка.
Може и да се изповяда на дан. оценка сделката, въпрос на лично решение.

# 6 889
  • София
Няма връзка. В нотариалния акт се пише реалната цена (или каквото се договорите), а данък се плаща на по-голямата от двете. Е, може да пишете по-малка цена в акта с цел плащане на по-малки такси, но е рисковано.

# 6 890
Пак съм аз и пак имам въпрос. Нужно ли е да наемам адвокат за да провери дали всичко по сделката е изрядно ? Или може да се разчита че ако избера подходящ нотариус който си гледа работата, той ще се погрижи всичко по сделката да е ОК. Питам защото търся с една агенция, но ми попадна обява за нещо изгодно, което е без комисионна от купувача и смятам да отида сам. Имота го предлага агенция, но особено при положение че не им плащам комисион се съмнявам да гледат моя интерес, а не този на продавача.

А и изобщо може ли да се разчита че ако агенцията с която търся е от най-големите на пазара те ще се погрижат всичко да е изрядно от документална гледна точка ? Ако не, защо искат пари изобщо и какво правят те ?

Последна редакция: ср, 25 юни 2014, 19:28 от joro123

# 6 891
  • Пловдив
И аз нещо да питам... Grinning
Според вас,ако се купува апартамент директно от строител,има ли смисъл от агент?Т.е. при евент. покупка на панел би ми помогнал с оценител,за да завиши оценката,но сега...При тази ситуация няма той с какво да ми е полезен Rolling Eyes

# 6 892
  • София, Bulgaria
За риска след изповядване на сделката.
Нотариусите подписват нотариалния акт въз основана представените им документи, а те се изготвят от служители на съответните администрации. Всички те, включително и нотариуса са хора, които биха могли да допуснат грешка – умишлена или неволна, дори в повечето от случаите по невнимание. Грешките водят до последици, отстраними с поправки на нотариални актове или неотстраними. Затова в много от нотариалните актове са записани неустойки в полза на КУПУВАЧА, в случай на евикция (съдебно отстраняване), но размерът на тези санкции се определя от компетентния съд, а не от това, което е записано в окончателния договор.
риск при покупка. Ето някои примерни грешки:
- Да се „появи” някой друг наследник, който не е записан в удостоверението за наследници;
- Съпруг да продаде имот без съпругата си, защото бракът е сключен извън страната и не е регистриран в България, а на удостоверението за семейно положение е записано – неженен;
- Строителната фирма „погрешка” Ви е продала не собствения, а съседния имот, който е на обезщетен собственик;
Затова на страните по сделката препоръчваме в нотариалните актове да бъде
записана действителната пазарна цена, а не да използват порочната и противозаконна практика – размера на данъчната оценка. Изборът е на КУПУВАЧА и ПРОДАВАЧА, но цифрите показват следното: ПРИМЕР: Продава се имот на стойност 100 000 лв, данъчната му оценка е 50 000лв. и разходите по прехвърляне на собствеността /местен данък, нотариални такси и такса за вписване/ се поделят по равно от страните. Ако в нотариалния акт е записана цена -100 000лв., разходите са по 2 000лв. на страна, но ако изберете 50 000лв. – разходите ще бъдат 1 000лв. Разликата между разходите по данъчната оценка и реалната цена е 1 000лв. , които струват спокойствие за 100 000 лв. За купувача – гарантира парите, които е дал за покупката на имота. За продавача – срещу 1 000 лв. се легализира доход 100 000лв., необлагаем с други данъци, ако е единствен имот и парите са в банка, а не под възглавницата и той съвсем спокойно може да ги инвестира в имот или други свои начинания.
Плащане на цената. Как да се плати договорената цена?
На пазара на недвижими имоти се реализират два вида сделки. Едната е сделка, в която КУПУВАЧИТЕ заплащат стойността на имота със собствени средства, другата е комбинация от банков кредит и собствени средства. Парите от собствени средства се плащат в деня на прехвърляне на собствеността пред Нотариус, а получават нотариалния акт вписан в Агенцията по вписвания след около 5-6 дни, защото в София агенцията работи с такова закъснение, а в сезона на отпуските този период е стигал и до 10 дни. КУПУВАЧИТЕ често ни задават въпроса: Може ли ПРОДАВАЧЪТ да продаде днес имота на друг или да го ипотекира? – Разбира се, че може, ако е недобросъвестен. И моят съвет е да изповядате сделката на реална цена, а за още по-голяма сигурност КУПУВАЧЪТ да депозира парите на сметка на Нотариуса и след като бъде вписан нотариалния акт, той да ги нареди по сметка на ПРОДАВАЧА и втори вариант да се ползва сметка под условие ( ЕСКРОУ сметка). Този начин на плащане все още не се е наложил на пазара и малцина знаят как да го направят. Много е вероятно да почнат да ви убеждават как няма нужда от такива усложнения. Решението си е ваше, както и парите. Защо банките превеждат парите от кредита, след като се впише сделката и се извади ново Удостоверение за вещи тежести, от което да е видно, че сделката и ипотеката са вписани и няма други тежести върху имота? Техните пари по-ценни ли са от вашите?
Какво друго би могло да се случи? Дори вашият продавач да е най-добросъвестния в период от 5-6 дни преди сделката и още толкова след сделката биха могли да се случат доста неща. Едно от тях е да излезе вписана възбрана върху имота, която да изпревари вашата сделка. Възбраната например може да излезе от стар необслужван лизинг, може от съдебен спор с някои съсед или партньор в бизнеса, за което продавачът дори да не е разбрал и не подозира.

# 6 893
Преди няколко месеца купихме ап. в Младост и искам да отида да платя данъка. Предполагам, че трябва да е в община Младост, но къде точно вътре, че са адски несговорливи дъжавните служителки? И сега като го платя за цялата 2014 ли ще е ?

# 6 894
  • Пловдив
Томева,прекрасно уточнение!  bouquet

Момичета, имам въпрос  Confused не ми е ясно как и кой определя/банката най-вероятно/ върху коя с-ст ще ми отпуснат кредит?Т.е....дали в/у тази,която ми даде оценителя или тази която реално иска продавача? newsm78

# 6 895
  • София, Bulgaria
Томева,прекрасно уточнение!  bouquet

Момичета, имам въпрос  Confused не ми е ясно как и кой определя/банката най-вероятно/ върху коя с-ст ще ми отпуснат кредит?Т.е....дали в/у тази,която ми даде оценителя или тази която реално иска продавача? newsm78

Стойността на кредита, ще съответния процент от експертната оценката, а ако случайно  е по-голяма по стойност от договорената цена, тогава се взема договорената цена. С една дума по-малкото от двете. Това е основен принцип, но все пак всяка банка си е отделна вселена...

# 6 896
  • София
Преди няколко месеца купихме ап. в Младост и искам да отида да платя данъка. Предполагам, че трябва да е в община Младост, но къде точно вътре, че са адски несговорливи дъжавните служителки? И сега като го платя за цялата 2014 ли ще е ?

Там където си подадохте данъчната декларация за апартамента след като го купихме.

# 6 897
И аз с няколко въпроса  Praynig
Тепърва ще си търсим апартамент, объркана съм, дори не знам от къде да започна. Гледам сайтове, ще мина да попитам през няколко агенции за информация, ще погледна строителните фирми. Как ще има най-голям шанс да намеря желаното жилище за по-кратко време?

# 6 898
  • София
imot.bg

# 6 899
  • тук и там
И аз имам въпрос-става въпрос за закупуване на жилище на "зелено" както се казва.Показа ни проект на който на етажа на който искаме да купим апартамент са един апартамент  и ателие-така е по проект.Строителя ни обясни,че няма проблем да ги обедини ,тъй като ние търсим голям апартамент и че това не е проблем.Въпросът ми е дали наистина това не  е проблем.В смисъл-предполагам,че проекта е одобрен във този си вид в общината и може ли това да се промени- и би ли струвало допълнителни пари на строителя,защото ако е така-едва ли ще направи нов проект-тоест,може ли да се променя проекта във движение до някакъв етап на строителството?Ако въпреки проекта одобрен във този  си вид от общината,бъде построен един апартамент-от това не произлизат ли бъдещи проблеми и евентуално нотариалният акт за какво ще бъде-за един  апартамент,какъвто ще бъде построен във действителност или за един  апартамент и ателие-както е по проект?Малко неясно го написах,но аз самата не съм наясно със материята и не знам какви са етапите на строителство.

Последна редакция: чт, 26 юни 2014, 16:32 от Kaisia

Общи условия

Активация на акаунт