"Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?" - 2

• 831 896
  • 11 247
  •   1
Отговори
# 9 015
...Имаме комшии до нас и над нас. За момента не сме чули нищо, надяваме се така и да си остане. Те също казаха, че не ни чуват изобщо, а все пак сме с дете, което не седи мирно и кротко през цялото време...

И ние си живеехме така 8 г., докато не се появи нов съсед  Mr. Green тогава разбрах, че не сградата е тиха, а комшиите  Joy

# 9 016
  • София
Не се сърди, човече, може, не знам. Факт е, че в предното жилище се сменяха съседите и си остана тихо. Надявам се това да е нашият вариант.  Wink

# 9 017
Вярвам на missence. Артекс строят добре, но с цените после за поддръжка, а и със цените за самия имот ти разказват играта.

# 9 018
  • София
Maraya not Carey, за цените си права напълно (за съжаление).

Според мен е важно човек да прецени "+" и "-" и да има ясна представа, какво всъщност иска и с какво е склонен да направи компромис, защото идеален вариант няма. Доста често цената не отговаря на качеството (това от страна на продавача) или пък купувачът иска да вземе нещо за смешна цена.
Няма как да се вземе апартамент в опрделени квартали, с определена квадратура и да отговаря на хиляди изисквания за без пари. И няма как да продадеш имот с кусури на цената на почти идеален такъв.

Не съм специалист, но покрай търсене, обикаляне и т.н. останах с впечатление, че нито купувачите знаят какво искат, нито продавачите са наясно какво продават.

# 9 019
Не се сърди, човече, може, не знам. Факт е, че в предното жилище се сменяха съседите и си остана тихо. Надявам се това да е нашият вариант.  Wink

То и при нас се сменяха, само един конкретен беше идиот  Tired
Пожелавам късмет със съседите и сградата  Hug

Не съм специалист, но покрай търсене, обикаляне и т.н. останах с впечатление, че нито купувачите знаят какво искат, нито продавачите са наясно какво продават.

Знаят, знаят! Продавачите искат да продадат колкото се може по-скъпо, а купувачите да купят без пари  Mr. Green

# 9 020
  • София

Знаят, знаят! Продавачите искат да продадат колкото се може по-скъпо, а купувачите да купят без пари  Mr. Green

Точно така и после се чудим, защо няма пресечна точка.  Laughing

# 9 021
Това че няма или е трудно да се намери пресечна точка е разбираемо - различни интереси. По-важното е как и 2-те страни да защитят интересите си и да се стигне до изгодна сделка и да няма "прецакани".

Например в Англия - искаш да си продадеш къщата - можеш чрез агенция, можеш и сам да си я пуснеш на пазара. Искаш си една сума пари. Купувачът може да наеме лицензиран специалист, който прави оглед на всичко - конструктивна част, техническа, анализ на пазара за района, и ти дава писмен доклад по всичките тези въпроси и неговото мнение относно исканата цена, възможностите за евентуално сваляне или пък допълнителни изисквания... Естествено, че това струва пари - може да е хонорар на час /за огледа/ плюс цена на доклада и т.н. Този оценител носи законова отговорност за становището си и трябва да бъде член на Кралското сдружение на.... /не запомних/.

С две думи - и при нас трябва да има нещо подобно, а не да се питаме ЕПК ли, панел ли, ама има ли звукоизолация, ама 50 000 много ли са малко ли са.... И, разбира се - ако искаш сделка и да не се минеш - плащаш си на човек, който разбира и гарантира, че взимаш правилно решение. Това се отнася и за продавачите. Иначе оформянето на документите са друга бира и в компетентността на други, пак специалисти в своята област. Sunglasses

# 9 022
  • София, Bulgaria
Това че няма или е трудно да се намери пресечна точка е разбираемо - различни интереси. По-важното е как и 2-те страни да защитят интересите си и да се стигне до изгодна сделка и да няма "прецакани".

Например в Англия - искаш да си продадеш къщата - можеш чрез агенция, можеш и сам да си я пуснеш на пазара. Искаш си една сума пари. Купувачът може да наеме лицензиран специалист, който прави оглед на всичко - конструктивна част, техническа, анализ на пазара за района, и ти дава писмен доклад по всичките тези въпроси и неговото мнение относно исканата цена, възможностите за евентуално сваляне или пък допълнителни изисквания... Естествено, че това струва пари - може да е хонорар на час /за огледа/ плюс цена на доклада и т.н. Този оценител носи законова отговорност за становището си и трябва да бъде член на Кралското сдружение на.... /не запомних/.

С две думи - и при нас трябва да има нещо подобно, а не да се питаме ЕПК ли, панел ли, ама има ли звукоизолация, ама 50 000 много ли са малко ли са.... И, разбира се - ако искаш сделка и да не се минеш - плащаш си на човек, който разбира и гарантира, че взимаш правилно решение. Това се отнася и за продавачите. Иначе оформянето на документите са друга бира и в компетентността на други, пак специалисти в своята област. Sunglasses

И това ще стане, но е необходимо време. Все пак там пазара на недвижимите имоти е 50 годишен....
И тук в България можеш да получиш голяма част от тези услуги и пазарния анализ и техническа обосновка и консултация и т.н, но ние сме с маталетета, че от всичко разбираме и всичко знаем и искаме да спестим някой лев по- всякакъв начин...Но бъдещето е както в Европа и Америка.

# 9 023
Предполагам, че има и такива специалисти, но, как да намериш добър такъв, да си сигурен в познанията му, да знаеш, че носи някаква отговорност. Затова споменах, че те имам това дружество /асоциация/ и че носят отговорност за становището си за даден имот или оценка. Всъщност не знам как са нещата при нас, може един читав брокер да те насочи към когото трябва. Разсъждавам си по принцип. За мен лично винаги е по-добре да получа компетентно мнение и знам, че това струва пари, но, от друга страна ми се иска, ако имам нужда от такова, да бъда сигурна в квалификацията на човека, който ще ми го даде.

# 9 024
  • София
jfjallen, и тук ще стане, но след време. Засега всеки се спасява сам т.е. търси си специалисти, които да огледат имота и да си кажат професионалното мнение.

# 9 025
  • Пловдив
jfjallen, и тук ще стане, но след време. Засега всеки се спасява сам т.е. търси си специалисти, които да огледат имота и да си кажат професионалното мнение.
Проблемът е, че не носят никаква отговорност ако сбъркат с професионалното си мнение. Мхм.

# 9 026
  • София
Проблемът е, че не носят никаква отговорност ако сбъркат с професионалното си мнение. Мхм.

Добре, че имахме близки, които са в тази сфера. Иначе не ми се мисли.  ooooh!

# 9 027
  • There I was on a July morning
Предполагам, че има и такива специалисти, но, как да намериш добър такъв, да си сигурен в познанията му, да знаеш, че носи някаква отговорност. Затова споменах, че те имам това дружество /асоциация/ и че носят отговорност за становището си за даден имот или оценка. Всъщност не знам как са нещата при нас, може един читав брокер да те насочи към когото трябва. Разсъждавам си по принцип. За мен лично винаги е по-добре да получа компетентно мнение и знам, че това струва пари, но, от друга страна ми се иска, ако имам нужда от такова, да бъда сигурна в квалификацията на човека, който ще ми го даде.
И у нас си имаме лицензирани оценители на недвижими имоти.  Имаме и асоциация, но хората предпочитат да спестят някой лев и да не ползват такъв. Носят и известна отговорност - примерно - отнемане на лиценза.

# 9 028
Аз знам, че има лицензирани оценители и предполагам, че като такива имат своите отговорности. Но, не знам дали са толкова широки специалисти - за конструкция, ВиК, разни други по-специфични неща, не само маркетинг.

Например имам приятелка със строителна фирма, но не е инженер. Сега обикаля с друга приятелка, която си търси апартамент, и я чух да споменава неща като крива плоча, да коментира конкретно преградни стени, външни изолации и т.н. Т.е. тя знае от опита си какво да гледа, за какво да пита. Иначе квадратури, общи части, довършителни работи - всеки може да се ориентира.

# 9 029
Аз знам, че има лицензирани оценители и предполагам, че като такива имат своите отговорности. Но, не знам дали са толкова широки специалисти - за конструкция, ВиК, разни други по-специфични неща, не само маркетинг.

Имаме си и тук специалисти, даже някои банки изискват от купувача да наеме такъв, които освен пазарна оценка да даде и техническо мнение по различни параграфи. Услугите им поне в София мисля че варират около 150-200 лева, но брокерите може да се изкажат по-подготвено от мен от този въпрос.

Общи условия

Активация на акаунт