"Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?" - 2

• 830 678
  • 11 247
  •   1
Отговори
# 10 965
Имаме жилище купено от Аспекти, качеството на строителството им- ами не е добро. горките съседи под нас - така са направени терасите, че ги наводняваме при всеки сняг ( стигнахме до там комшията да ходи да чисти, за да не му тече). Имат и др неуредици, 10 месеца се разправяме с електромерите, защото забравили да платят, нищо, че парите са ги получили преди 2 години.

# 10 966
  • София
LilaC, казусът ти е интересен и на мен ми любопитно, какво се прави в този случай.
Аз по-скоро забелязвам тенденция в новото строителство, подзенмия паркинг да е разграфен по клетки и като купуваш апартамент, можеш да си "купиш" и клетка. Тя е без прегради, без врата, просто едно място от разграфените. Понеже ги продават за по няколко хиляди такива места, интересно ми е получава ли човек конкретен документ, че наистина, макар и без стени и врата, именно тази клетка е негово притежание.
Получава нотариален акт. В него са описани номера на паркомястото, с какво граничи и т.н. И данъци си плаща после.
Мазетата също могат да се продават, но там е малко по-сложно, защото не са самостоятелни обекти. Задължително трябва да са към някой апартамент. Но пък по този начин при купуване на НС, можеш да си избереш конкретно мазе, или дори две. Обикновено са с различни квадратури и може да имаш предпочитания.

# 10 967
Здравейте. Моля за консултация. Мои близки продадоха апартамент през 2014г. В момента купуват друг, като цената на новия, който купуват е по-висока от цената, която са взели за стария.
Тоест нямат печалба от разликата между покупката и продажбата. Искам да попитам, сега до края на април трябва ли да подадат декларация относно продадения имот миналата година?.
Питам, защото аз също имах такъв случай-едната година продадох, а другата купих, само че при мен беше обратния вариант. Продадох по-скъпо жилище, а купих по-евтино, и трябваше да платя данък печалба. Затова сега не знам какво да кажа на моите познати, които също не са наясно.

# 10 968
Няма никакво значение какво си направила с парите от продажбата. Ако между покупката и продажбата на имота са минали по - малко от 3 години, то от печалбата /получена от разликата на продажната цена минус покупната цена намалена с 10% нормативно признати разходи/ дължиш 10% данък.

# 10 969
Между покупката и продажбата на кой имот? Защото ако е между стария и новия, те нямат печалба, той като новият е по-скъп от стария?

# 10 970
Между покупката и продажбата на кой имот? Защото ако е между стария и новия, те нямат печалба, той като новият е по-скъп от стария?

Според мен грешно е разбран предния пост. Най-вероятно помисли, че покупка и  продажба се отнася за един имот.

# 10 971
Здравейте не съм сигурна ,че трябва да задам въпроса си тук но все пак да попитам.Става дума за апартамент под наем в София .Ние сме от провинцията и ни предстои да се преместим в София  Simple Smile
Допадна ни един от една агенция Бутик Консулт  но как може да разберем дали агенцията не е лъжлива и няма да вземат пари само за оглед и да ни излъжат нещо? Четохме ,че има такива случаи.Ще се радвам да ми препоръчате агенции .

# 10 972
Няма никакво значение какво си направила с парите от продажбата. Ако между покупката и продажбата на имота са минали по - малко от 3 години, то от печалбата /получена от разликата на продажната цена минус покупната цена намалена с 10% нормативно признати разходи/ дължиш 10% данък.

Тук е казано много точно от naniika, какво има да не ви е ясно. Новият апартамент няма никакво значение на каква цена го купуваш. Гледа се за колко си продал, и от това се изважда цената, на която си купил продадения /а не новия/, разликата, ако е положителна се намалява с 10% и върху остатъка се дължи данък. Но само при положение, че не са минали 3 години от покупката.

Ако ли пък са минали повече от 5 години от покупката, то можеш да продадеш два имота, без да се облага печалбата от продажбата:)

# 10 973
Благодаря за информацията. Не виждам как би се сметнало това, понеже старият апартамент е купен и продаден с разлика от 35 години. Някъде 80 та година е строен.Тогава парите са били съвсем различни.

# 10 974
Благодаря за информацията. Не виждам как би се сметнало това, понеже старият апартамент е купен и продаден с разлика от 35 години. Някъде 80 та година е строен.Тогава парите са били съвсем различни.
Не случайно написах "Ако между покупката и продажбата на имота са минали по - малко от 3 години". В твоя конкретен случай не се дължи такъв данък, понеже както ти си написала "старият апартамент е купен и продаден с разлика от 35 години".

# 10 975
Благодаря и аз така си мислех, до се опасявах да не подведа хората.А декларация за продадения имот трябва ли да подадат тази година?

# 10 976
Здравейте не съм сигурна ,че трябва да задам въпроса си тук но все пак да попитам.Става дума за апартамент под наем в София .Ние сме от провинцията и ни предстои да се преместим в София  Simple Smile
Допадна ни един от една агенция Бутик Консулт  но как може да разберем дали агенцията не е лъжлива и няма да вземат пари само за оглед и да ни излъжат нещо? Четохме ,че има такива случаи.Ще се радвам да ми препоръчате агенции .

Огледите не се плащат, ако ви поискат пари ги отрежете, не им давайте пари предварително и без това им дължите половин наем после при подписване на договора.  Обадете се и питайте, да не ви разочаровам, но повечето обяви не са активни , а за зарибяване. Ще ви кажат ооо този го дадохме ама имаме еди какъв си  #Cussing out

# 10 977

Има, има си методика и за това. В твоя случай, както ти казва naniika, сделката е необлагаема, защото са минали повече от 3 години, но само в случай, че това е единствения продаден за годината имот. Или пък са 2, но са минали повече от 5 години и за втория.

Ако теоретично допуснем, че сте продали 3 апартамента, дай Боже всекиму толкова имоти, то тогава цената на придобиване на този купения преди 35 години, се изчислява съгласно чл.33, ал.6 т.7 от ЗДДФЛ:  документално доказаната цена на придобиване на имуществото, актуализирана до 1997 година включително с общия индекс на потребителските цени, обявен от Националния статистически институт  - за продажба на имущество, придобито преди 1 януари 1998.

А ако не си пазите документите за купуване, или сте го придобили по дарение и т.н., тогава цената на придобиване е нула - т.е. дължи се данък върху цялата продажна цена, намалена с 10% нормативно признати разходи.

# 10 978
Здравейте, може би не е много по-темата, моля ви, ако знаете къде другаде да попитам, ще ви бъда благодарна. Въпросът ми е - за теглене на ипотечен кредит какъв доход и по-точно колко време назад трябва да докажа доход, т.к. досега бях в майчинство и предполагам, че трябва да изтече някакво време докато мога да изтегля? Благодаря на всички за информацията, ще се включвам в темата.

# 10 979
  • София

Огледите не се плащат, ако ви поискат пари ги отрежете, не им давайте пари предварително и без това им дължите половин наем после при подписване на договора.  Обадете се и питайте, да не ви разочаровам, но повечето обяви не са активни , а за зарибяване. Ще ви кажат ооо този го дадохме ама имаме еди какъв си  #Cussing out
Ако имате познат брокер в София ще е добре да му възложите да провери офертите предварително. Така ще си спестите време. Обикновено апартаментите със супер снимки и ниска цена са уловка. Ако пише "САМО ЗА ДИРЕКТНИ КЛИЕНТИ! " а няма описание на апартамента а само лъскави снимки 100% е несъществуващ. Питайте за адреса ако не Ви го кажат значи просто го няма. Успех!

Общи условия

Активация на акаунт