Учебни часове в събота - това законно ли е?

• 8 156
  • 71
  •   1
Отговори
# 15
На мен също доста неща в тоя модул не ми харесват, но ви казвам как е спуснато от министерството.

# 16
Не ми харесва и мисля, че трябва двата почивни дни да
са на разположение на семейството. Не стига цяла седмица, че
тичаме по "разписание", а и да се съобразяваме с нечие недомислие !
По горе изложения начин не виждам смисъл от този "модул".
Мисля, че трябва да се обърнете към РИО или колективно да потърсите начин.
Лично аз не търпя подобни ситуации и бих депозирала молба за освобождаване,
точно по заетостта в съботният ден.
Директорът на училището е длъжен да съблюдава правилата,
те не са студенти, които поради ангажираност на преподавателите и в други вузове
трябва да имат лекции и в събота !

# 17
Ако детето не посещава този модул в събота отсъствия ли ще му пишат?

# 18
В нашето училище ги водят една събота през първият срок и една през вторият срок някъде наблизо: я в парк, я на Витоша. Помотаят се...и това е.
А да ми карат детето да се мотае там всяка събота-ще има да вземат. Бих подала жалби до всички възможни институции. В карая на краищата събота е почивен ден и нямат право да го ангажират.

# 19
Дори и да му пишат...какво толкова ще стане?! Нали не отсъства от редовните учебни часове.

# 20
Ако детето не посещава този модул в събота отсъствия ли ще му пишат?
Точно тук е момента на противоречие - след като официално в България
събота и неделя са неучебни дни, следователно отсъствие не би трябвало да се пише.
Ако един път в срока за някакво мероприятие е различно, но не постоянно !

# 21
  • Варна
Предполагам, че ако повечето родители се размрънкат-така да се каже., от училището ще предприемат нещо. 

# 22
В нашето училище ги водят една събота през първият срок и една през вторият срок някъде наблизо: я в парк, я на Витоша. Помотаят се...и това е.
А да ми карат детето да се мотае там всяка събота-ще има да вземат. Бих подала жалби до всички възможни институции. В карая на краищата събота е почивен ден и нямат право да го ангажират.

Прекрасно, ама някои нямат време за мотаене.Първо.И второ-що да не се мотаят Семейно?Със семейството си децата са вече далеч по-рядко, нека остане време и за извънкласни дейности бре!

# 23
Отговорът, който получих от РИО в разговор, проведен по телефона, направо ми подряза крилете и ме постави в патова ситуация. Почувствах се като комсомолче, което не си е изпълнило комсомолското поръчение и всеки момент ще бъде изправено пред комсомолската ядка, която да го порицае и да му наложи наказание, мъмрене, че защо не и изключване!
Не бясна, а съм възмутена от дъното на душата си.
Този модул, който до миналата седмица е бил въведен просто с някаква разпоредба, вече е оформен като ЗАКОН /това звучи гордо, нали?/ Закон, който обаче дава недвусмислена свобода на директорите на училищата да организират необходимия хорариум както и когато намерят за добре.
Нашата директорка е решила, че най-удобно ще да е в събота сутрин.
От РИО също така ме попариха с новината, че независимо от това, че събота е официален почивен ден, то, след като се провеждат учебни часове, ще се пишат и неизвинени отсъствия на неявилите се ученици.
А най вече ме унищожиха с одобрението на феодалните порядки, чрез които се въвежда проклетия модул. Няма "не искам", няма "имам други ангажименти в този ден и час", няма "имам нужда от сън и почивка", няма ... Безочливо, нагло и арогантно се потъпква правото не само на конкретните деца, но и на техните семейства да организират и да прекарват почивните си дни както те самите намерят за добре. Спуска се директива.  "Отгоре". Върнаха ме в мракбесните години на моето ученичество, когато нито ученици, нито родители имаха право да роптаят срещу някакви изисквания, защото насреща стоеше с благата си усмивка Вожда, който по много спаведлив, но същевременно и строг начин се разпореждаше с човешките съдби. Защо ли в съзнанието ми изплува тази алюзия?

# 24
 Shocked Close ooooh! Tired
мога само да се моля нашите да не решат друго, на този етап решението на класната за какво да използва този модул не ми бърка съботите и неделите.
И да изкажа съжаления за децата ви...опитай на местно ниво-т.е.-говори с Класната/ия, опипай почвата, ако не си-дали ще пише неизвинени.Моето дете е сутрин в събота на урок например, който съм нагласила и платила предварително, та, ако ми спуснат нещо такова, не знам... Tired

# 25
И първокласниците уведомиха за тази събираемост на часовете по Спорт и туризъм, и извеждането им на разходка - но още не се знае кога  Cry
По аналогия - онзи ден научих, че в седми клас "отгоре е спуснато" (Вожда) първият срок да се учи алгебра, вторият - геометрия - и това за ученици, които ще кандидатстват?!?!

Последна редакция: пн, 07 ное 2011, 16:10 от lorenca

# 26
УжасТ! Този модул дали важи и за седмокласниците, които всъщност ходят на курсове точно тогава?

Намерих в чл.16 ал.4 от Закон за степента на образование, общообразователния минимум и учебния план въпросния модул.

baibibi, а в РИОКОЗ ако се оплачеш, нали те пък се грижат за дравето на децата ни, уж?
Сигурно има някакви нормативи за учебно и неучебно време за учениците.

# 27
Baibibi, а какво мислят другите родители? На първо време се сещам, че може да организирате бойкот. Какво ще стане, ако всички деца натрупат над лимита неизвинени отсъствия? Ще ги изключат всички така ли?
Малко радикално, обаче друго не се сещам в момента.

# 28
Имаме практика с класната - изпраща имейли с копие до всички родители. В момента под нейното съобщение, съответно също препратено към останалите родители, се мъдрят около десетина коментара, които твърдо са против нововъведението. Аз, тъй като бях ужасно напушена, приложих и моя - вече не съм така замаяна от емоции и затова изпълнения с жлъч текст не ми се струва много удачен, ама стореното - сторено.
нова, нали ти ми даде тел. за гореща връзка с РИО? Е, точно от този телефон ме препратиха на друг, откъдето  индиректно, но безпардонно ми казаха да си гледам работата, да изпълнявам безпрекословно всичко, което се спусне от ръководството на училището и, ако имам някакви възражения, да се жалвам в Народното събрание, защото това бил законодателният орган на България и там се били изработвали и приемали законите, а в случая става дума за закон.

# 29
baibibi, а цитираха ли ти закон, член, алинея?
Може би юрист ще помогне в случая?

Общи условия

Активация на акаунт