Слънцето е все още тука, а Септемврийче се опитва да гука! N2

• 32 852
  • 744
  •   1
Отговори
# 150
Здравей Amorelove,
Благодаря за отговора.
Посетих веднага личния ми лекар, когато забелязах зачервяването.
Зачервяването се получи след първата 6 часова пауза на бебо. И понеже редувам гърдите при хранене, на едната се е получила 9 часова пауза, а това според лекаря ми е довело до получаването на червено петно. Той прегледа и двете гърди, за зачервеното място каза, че не напипва удебеляване, нито  бучка. Посъветва ме до края на деня да започвам кърмене първо от тази гърда, да предлагам е двете гърди при всяко едно хранене и да сменям позата при всяко кърмене. Каза, ако вдигна Т да включа и помпата. Температура не съм вдигала, а на другия ден проблемът отшумя и петното избледня, но пък зърното се разрани.
От раждането на бебо мажа зърната с крем на Авент, без отмиване. Сега здравото зърно продължавам да го мажа с него. Гармастанът го купих, защото реших, че ще ми помогне да се затвори раничката по бързо.
Ще пробвам други пози, дано да има полза. Но че се "стягам", когато дойде ред на проблемната гърда е вярно. Добре, че бебо се наяжда бързо.
Основното ми притеснение не е болката, а добрата среда, която се създава за възникване на инфекции.
Ще пиша как се развиват нещата, а аз съм от страхливките и при най-малкия проблем се обръщам към лекар, така че ако не отшуми скоро пак ще посетя джипито.
Лека вечер!

# 151
Здравейте!

И аз имам въпрос към момичетата от ЛЛЛ.
Когато бебка се роди бях решила, че ще я храня на поискване, а не по някакъв режим наложен от мен. Добре, ама тя сама си наложи режим - храни се горе-долу на 3 часа, плюс-минус половин-един час, като през първите седмици храненето беше по 8 пъти на ден. Постепенно отпадна среднощното хранене около 3 през нощта и така премина на 7 хранения на ден, като първото е около 6 сутринта, а последното към полунощ. От няколко дни обаче тя не се буди за храненето в 6, и аз я будя към 7. Ако не я събудя, тя сигурно ще спи поне до 8-9. Явно вече иска да минава на 6 хранения на ден. Това нормално ли е за нейната възраст - след 3 дни ще стане на 2 месеца? Не е ли малко рано да се откаже от седмото хранене? Другото, което ме притеснява е заради отпадането на това хранене да не ми се появи проблем с гърдите - да ми намалее кърмата или пък заради препълване да не се сдобия със запушване, както стана, когато отпадна храненето в 3-4 през нощта. Как да предотвратя появата на тези проблеми?

Благодаря!

Здравей reya!

Чудесно се справяте с кърменето на поискване, точно това е принципът, да се водиш по ритъма на бебето и да следваш неговите промени. Всички бебета са различни и е напълно възможно твоето да се чувства, наддава и расте прекрасно с тези 6-7 хранения дневно, но за друго бебе това да е недостатъчно. Възможно е също и да настъпят промени, да преминете през периоди на динамична промяна в интензитета на сукане. Това също често е нормална част от растежа на детето.

Ако момиченцето ти хапва добре, сама пуска гърдата, ако продължаваш да сменяш поне 6 мокри пелени (при положение, че е само на кърма, без вода, чай, добавка или др.), ако бебето ти е енергично и активно, но и спокойно, ако има хубав цвят и еластичност на кожата и плавно и постепенно наддава, вероятно няма причина да се притесняваш, че не хапва достатъчно.

Това, което определя колко кърма произвеждаш е нуждата на бебето, което то подава като сигнал с ритъма си на сукане. Ако бебето се чувства добре с този ритъм на сукане, кърмата, която произвеждаш се регулира плавно за да покрие нуждите. Може да е добра идея, за да се чувстваш по-комфортно докато се регулира кърмата, да изцеждаш лекичко гърдите си (на ръка), когато усетиш препълване и дискомфорт. Много майки споделят, че работещ принцип е да цедят винаги когато усещат напрежение, но само по мъничко, до леко отпускане. Това обичайно дава резултат и за няколко дни кърмата се регулира. При по-сериозно напрежение или бучки, зелевите компреси може да са добър помощник  Peace

Съжалявам за дългия цитат, но сега пак имам една чуденка във връзка с отпадането на още едно хранене. Ако това стане, бебка ще се храни по 6 пъти на ден, а тя суче само от едната гърда на хранене, в изключително редки случаи иска и от втората. Та това, което ме притеснява, че при 6 на брой хранения, дългата нощна пауза ще е цели 12 часа на гърда . И тъй като храненията ще станат четен брой, това означава, че всеки ден първото хранене ще е от една и съща гърда. ТОва може ли да ми създаде някакви проблеми?

Последна редакция: нд, 13 ное 2011, 10:35 от reya

# 152
  • София
Тук вече само някои останахме да пишем, всичко друго се изпокри и няма кога......ЕЕЕ малко сме сръчните дето успяваме с всичко, вкл. и във форума да пишем, а някои само да четат и да ползват чужд ноу-хау. Но както и да е, аз да разкажа нашите преживявания днес......
Първо да ви се оплача и аз съм с леко зачервяване на едната гърда и то според мен си го обяснявам заради неяденето вчера на Рада се наложи аз да се изцеждам, да ама съм си наранила леко гърдата и сега слагах печен лук, а след него сложих и охладените зелеви листа, надупчени с виличката както са ни учили консултантките от ЛЛЛ, мисля и се надявам до утре да ми е по-добре гърдата.....ще ви пиша.Редувам и топли душове....и май ситуацията е по-добре.
После след като добре нахраних девойката се запътихме към Токуда да поставим Ротавирусната ваксина....скъпичка е, 135 кинта или нещо подобно, перорална е, и наша Рада голема лисичка, докито й го пуска в устенцата, тя се закроти, не гълта и седи и се чуди какво е това, а доки почна с една малка част и нашата лисана хоп и я изплю след няколко секунди, аз от там в готовност пъхам биберон, но кога това мойто дете употребява това чудо. И нея изплю и докито вика оо я дай водата с копъра (тя много си го папа него) и от едната стана на устенцата и го набутахме докато пиеше чай. Сега очаквам да има зелено ако, или някакъв стомашен дискомфорт, но нали давам Лефаксина и онова гадно мляко без белтъка, от което децата пък нямат колики та за сега детенце си е ОК.
И нещото, което много ме обезпокои, седим си ние в коридора и чакаме да влезем при док и насреща ми идва една жена със престилка, в първия момент реших, че е някоя лекарка но тя упорито идваше към мен и чак като ми проговори я познах: Наша Марта, (Леа 83). Оказа се че малка Калинка е в болница от вчера, детенце е направило ужасен ларингит, само като ми разказваше как си отваряло устичката да плаче, само червенеело и от там нито звук не излизало, ужас толкова ми домъчня, от уплаха и притеснения даже забравих да я питам има ли нужда от нещо. Милата и отиваше да кърми Калинка в неонатологията.....но ми каза че днес се е поуспокоила, била е доста по-добре. Ох Мартенце стискам плаци мила, това с ларингита е голям бич, моя племенник Стефи, никога няма да забравя какъв пристъп направи, добре че майка си беше у дома, пуснахме душа в банята на врялата вода и така цялата баня стана в пара и детето започна да диша нормално и чак след това стегнахме багажа и го закарахме на док, но дишащ, да знаете момичета ако не дай боже ви се случи, парата му е майката!!! Вайкаше се че една от излолираните бактерии е тази с която ваксинират малките и за жалпост Калинка е трябвало след три дни да се ваксинира и е щяла да изгради антитела, но уви....няма страшно всичко ще се оправи, стискам плаци Мартеее:-))
НЯкоя от мамите беше писала са стафилококите, които често от бебто се оказва след това че ги има и мама, веднага давам пример с моите гнусни, отвратителни, долнопробни стафилококи, които почти ме съсипват, слава на Бога детето ми ги няма и най-вероятно то е изградило имунитет вътреутробно, дано и така си остане!!!!! Та не е задължително да го има и мама и бебе....
Еси ми е оплела шапчица на детенце и все не ми остава време да си я взема, но обещавам щом я взема да снимам Рада и да ви я покажа.
Таре кефи ме оптимизма ти с четенето на няколко езика, песните и т.н аз едвам се влача и май нямам физически време за четене, надявам се като поотрасне малко да ми остане, защото и аз много държа на това.
Q-T и аз съм на диета (за всеки случай) но не ми дават да ям мляко и млечни продукти от краве млекце, иначе мога козе, овче но пък как миришкаааааттт. Не ми дават и цитруси и шоколад и това е. Аз продължавам да съм убедена че Рада не е с АД, но за известно време ще се помъчим и двете и да видим резултата, днес поне педито ми се примоли и ми обясни доста неща....
Ох мъжо свали един бял шум от нета и момата заспива като пън на него, наподобява разместена станция на радио, ужасен шум, но ей на понася й добре....
До утре....и лека....

# 153
олее евитка ужасно е това което се е случило с малката калинка Confused  сега като се сетя че и на нас още не са ни сложили първия прием,направо се плаша.а лошото е че вече 3 ден пием антибиотика и няма подобрение с нослето,все още си хърка Weary   едва чакам да стане утре да го види док,че колкото повече време минава толкова повече се плаша като го слушам.иначе чистя нослето с бейби вак,сополките са бели(не че има вече кой знае колко сополки,много малко вече има),но хъркането си остава и мноо го дразни

поне с акито засега бележим успех.дали е от новото мляко,което алекс изглежда харесва,или от дуфалака който му давах 3,4 дни.дано така продължим Rolling Eyes

лошото е,че и аз съм със страшен гърлобол Tired постоянно смуча или прополки или билкови лукчета,но ефекта е нулев Confused

да ви кажа вчера алекс беше супер неспокоен,незнам какво му стана.ръцете му бяха постоянно в устата и токлкова настървено ги цокаше,като никога....чак като му махах ръчичките да не си ги смуче и изпищяваше все едно му взимам млякото #Crazy.огледах му устичката и от дясната страна(мое дясно)имаше леко издуто на жлебинката(може и така да ми се е видяло,че той не обича много да му гледам устенцата),но не беше афта или нещо такова.незнасм дали е наченка на зъбче,но снощи пак му дадох хапченце за зъбки и спа по-спокойно от миналата вечер и от вчера през деня Thinking каквото и да е да минавяа бързо,че да не се мъчим

заинтригувахте ме с това четене,ще взема и аз да чета на децата Wink

# 154
Ето ме и мен. Стискам палци малката Калинка да си се прибере на бързо в къщи и да е добре милата душичка. Изтърпвам като прочета нещо такова за бебенце или детенце.
Евита, аз Лефакса не го давам вече, че от него малката пръцкаше, но с много болка и писъци. Ползвала съм го едва три дни по няколко пъти на ден. Събрах три вида капки за колики, които ще останат неупотребявани от нас, а дадох толкова пари  ooooh! Но при нас за сега положението е добро, няколко дни пих чай с копър и анасон, по около 500гр на ден, и си мисля че имаше ефект върху малката.
Тара, от четири дни съм спряла сладкото и основно шоколада и от вчера малката си ака с нормален цвят. Много съм щастлива. Може и от коликите да беше, но може да има нещо общо и сладкото при нас. Важното е, че резултата е на лице. Благодаря ти, че сподели Hug, не бих се сетила.

Моята мацка е една от най-финните в темичката ни- 4860гр от преди няколко дни и 56,5см. И тя си хапва по малко, но на често. Аз имам везна и веднъж реших да й премеря яденето. Не хапва повече от 70-80гр на ядене, но пък яде по-често. Явно три часови паузи няма да направи, максимум на 2ч яде, само като сме навън може и до 2,5ч да направи, но повече не. Дори и през нощта е такъв интервала.

Поздрави майчета. Ние всеки ден излизаме, днес също ще я покажа за час поне навън.

# 155
  • София
Леле Евита, много ми стана мъчно за Марта и Калинка  Cry. Дано да се оправи по-бързо малката сладурка. Стискам й палци, и на Марта да е силна  Peace Аз също веднъж си направих болезнено червено петно на едната гърда от помпата  ooooh! 2-3 дни ме болеше, но с често сукане отминава.
Аз да ви питам, вашите бебета давят ли се от лиги  newsm78. Вики например като си зарови в устата и насъбере лиги и след това като тръгне да говори на играчките от активната гимнастика и направо чувам как се дави от лиги и прокашля, преглъща ги и разговора продължава. Направи ми впечатление че последните дни това е доста по-често от преди това  newsm78

Хахахах докато ви писах чуйте какво ми обясни сина ми. Гледал някаква реклама с "бебе момче и голям батко", но "така не било правилно, защото като са две момчета няма да могат да се оженят  Mr. Green, а той като си имал бебе момиче като порасне ще се ожени за нея - Вики  Mr. Green" аз му обясних, че те са брат и сестра и че не могат да се женят, но той направо ми се изсмя  ooooh!. Вика ми " не бее мамоооооооо, ние като пораснеме нали сме мъж и жена и за това ще се оженим"  Joy Joy Joy

# 156
mimes, и моя момък е с вашите мерки, стройничък, не като майка си Simple Smile Пауза от 3 часа е като мираж за мен, направо ми се струва невъзможно да яде толкова на рядко. 2 - 2,5 часа най - много, през нощта същата работа.
Ние от вчера си имаме активна гимнастика - слагам го, голямо говорене и гукане пада. Така и аз мога да свърша туй - онуй, че и за форума да остане малко време (Евитка, Party ).
Иначе голям студ ни налегна, направо не знам как ще я караме до пролетта.
Стискам палци за малката Калина, дано скоро се оправи детенце  Praynig
mishchitzata  Laughing

# 157
Привет и от нас!
Времето е гадно не съм се показвала навън , Емо и той полудява тука постоянно се качва върху бебето. Сърдита съм на мъжа  ония ден и двамата ревяха едновременно а той си замина на работа спокойно и ме остави ми АЗ къде да отида  #2gunfire Замислила съм му засада тез дни да му ги оставя и двамата и сама да отида на кафенце.
Наболява ме корема от два дена все едно ще ми идва предния път на петия месец но цедих на три часа дори през нощта , а сега тя прави нощна пауза 4-5-6 часа и може би ще цъфна скоро .
Извадих вчера гимнастиката да я слагам и познайте Емо се намъкна вътре .
Преди да родя Емо бях записана на библиотеката  сега не мога да отида да взема книги защото има стъпала и няма как да вляза с количката  ooooh! Иначе на Емо му подариха книжки за рожденния ден ,но той още няма интерес .
Варнааа хайде да направим едно излизане в Мола тези дни пишете предложения!
Успех на всички с предстоящи ваксини! Всички болнички да оздравяват !  Hug

# 158
  • Варна
Хена, верно, че и ти си в същата ситуация. Мерси, че сподели за Себастиан. Браво, че е проговорил - явно наистина почват по-късно и после стават бърборковци, за да наваксат. Hug

Тара, браво на теб за книжките и четенето.  Grinning Аз досега не съм и чела, само татко и - но тя пък го гледаше така запленено и влюбено, че и аз трябва да почвам да чета. А пък книжката и особено филмчето за Емил от Льонеберя ми бяха супер любими като малка.  Party Страхотна е идеата ти да възпиташ Емо в многоезична среда - мисля, че може само да спечели детето от това.  Peace Много ме заинтригува това с твоите приятели. Българския и сръбския са близки и е супер, че детето не ги бърка. А как точно са му говорили и на английски? Имаш ли представа? Имам предвид в определени ситуации ли или как? Мен ме притеснява, че точно това може да обърка детето.  newsm78

Евита, ужасно мъчно ми стана за Леа и малката Калинка.  Sad Като знам аз как бях като стояхме два дена в болница с Малена и мога да си представя какъв ужас са преживели и двете. Дано Калина скоро се оправи и всичко лошо е зад гърба им. Поздрави Леа.
За млечните продукти - на мен ми казаха засега да изключа всички, а после евентуално по малко да пробвам да хапвам козе и овче мляко/сирене и т.н. Иначе верно понамирисват. Mr. Green А си права да се съмняваш в диагнозата АД. То май АД и АБКМ са най-модерните диагнози напоследък сред децата. Peace

Ения, и моята шушка напоследък много настървено си смуче биберона, а ако не и го дам се опитва да си набута целия юмрук в устата и така звучно го мляска.  Crazy А вчера гледам, че няколко пъти успя да си отдели палеца и засмука само него. Не е ли рано за зъбчета?Аз гледах в устичката, ама нищо не виждам. newsm78 Не че знам какво трябва да видя де.  Rolling Eyes Дано се оправиш бързо! Hug

Мишчица, много се смях с твоя батко! Joy Ми той твоя проблем решен - няма снахи, няма зетьове.. Mr. Green Всичко си остава в семейството.  Mr. Green

Миленка, представям си как се оправяш с двамата.  ooooh! За Моловете  на мен ми е малко притеснено, че сега е сезонът на вирусите.  Confused

Мамита, вчера пристигна бейби-вакът и вечерта и тази сутрин го пробвах на Малена, че тя продължава да има сополки и да  прохърква. Ама то откъде ги вади тези сополи, бе.!!!! #Crazy Направо не можах да повярвам какво чудо излезе. Гениална работа - браво на братята унгарци! Party

Хубав ден от нас Simple Smile

# 159
reya, всяка двойка майка-бебе, всяко кърмене е различно и ако при някои това, което описваш може да създаде проблем, при други може да е съвсем нормален и задоволяващ ритъм на хранене. За да си спокойна, че нещата вървят в добра посока, можеш да следиш за няколко неща.

* Сменяш ли поне по 6 или повече мокри пелени в денонощие с прозрачно или бледожълто изпишкано, без неприятна миризма, бебето суче ли активно, добре ли изпразва гърдите, наддава ли плавно и постепенно.

*Усещаш ли гърдите си комфортно. Ако не, би могла да предлагаш и двете гърди на едно кърмене или да поизцедиш мъничко гърдата, която усещаш напрегната, когато бебето е сито и доволно и отказва да помогне.

*Бебето пуска ли само гърдата след кърмене, видимо сито и доволно. Ако търси да суче още, можеш да предложиш и втората гърда, като на следващото кърмене обичайно е по-удобно да се предложи тази гърда, която на предишното е била втора.

*Ако се притесняваш, че бебето не хапва добре, че кърмата намалява, би могла да инициираш още няколко кърмения в денонощие. Може да сработи да предлагаш гърда в полусън или да предлагаш и двете гърди на едно кърмене.

Ти и бебето ти сте уникална и неповторима комбинация, динамична и постоянно променяща се. Всички насоки за това как "трябва" да се кърми са писани общо, не конкретно за твоето бебе. За повечето майки, най-удачен подход е да следват сигналите и нуждите на бебето си и да се адаптират към промените.  Peace

# 160
Q-T  същата работа сме с палеца,интересното е че дори като му сложа ръкавички някак си пак си засмуква палеца Shocked   а иначе за зъбките,то не е задължително дори да е зъбче и да се е издуло да се появи сега,може да е след месец,след два или повече,но ми се видя някак че от едната страна му е издуто и утре ще накарам и педи да види дали ще ми потвърди или просто си внушавам Embarassed  иначе на племенника ми се появи първото на 4 или 5 месеца беше някъде там...абе вече нищо няма да ме учуди ама... Laughing

алексчо много е взел да говори на телевизора и на активната гимнастика или пък на шезлонга като го сложа,голям е бърборан ooooh! Laughing

# 161
Оле милото детенце и милата майчица, Калина и Леа, по-бързо да ви минават болежките и да се прибирате у дома! Hug

Евитка, как й понася лефакса на Рада? Елиза е като трабантче, което не може да запали Joy и то доста дълго не може да запали  Mr. Green Много съм доволна от капките.

Тара, искрени благодарности за споделената информация за Туя и ваксините.   bouquetОпределено Лизи понесе ваксината много добре, но чух инфо, че реваксинирането е по-страшно.

А за езиците съм много съгласна с вас, колкото повече  , толкова повече. Наистина децата с няколко езика проговарят малко по-късно от другите, но после не млъкват. Говорят смесено и на двата езика, използват думите, от този език, който първо се сетят. Аз и съпруга ми сме българи, но Иви живееше в БГ само лятото. На 1г 6м, проговори на руски и пееше на гръцки CrazyТогава живеехме в Гърция, но навън си играеше с едно русначе. на 2г 2м, тръгна на градина в Черна гора и започна да говори на сръбски, след което заминахме за Русия и за 3 години ще не ще научи руския много добре  Mr. Green Естествено аз в къщи няблягах много на български и честно казано не знам какво и е в главата сега. Все още в изречение се случва да обърка някоя дума и да я каже на руски, но и това с времето ще отмине. Сега четем книжки на български и руски,че не ми се ще да забрави руския.

Аз сега съм пълен релакс. Изпратих таткото с двете деца да мръзне в парка Joy

# 162
Шаманката, отново много благодаря! Малко досаждам с въпросите, ама наистина искам да си кърмя бебчето дълго време и много се притеснявам нещо да не осуети плановете ми.
Иначе снощи мина доста добре. Бебка хапна към 21:00 - 21:30 и към 22:30 заспа. Не се събуди за обичайното си хранене около полунощ. За сметка на това към 3:30 промрънка 2-3 пъти. Като станах да я видя дали е будна, тя си спеше сладко-сладко, само мърдаше с устнички все едно суче. Предположих, че може би вече е гладна, но реших все пак да не се намесвам и да я оставя сама да се събуди. И в крайна сметка тя продължи да си спи и се събуди чак към 6 без нещо. Усещах си гърдата, от която трябваше да суче на това хранене адски препълнена и твърда и затова поизцедих леко с помпата да поомекне малко за да може бебка за захапе добре и да почне да суче. За следващото хранене пак сама се събуди след около 3 часа. Сега другата гърда беше твърда, та и нея леко я поизцедих преди да я предложа на бебка. Та 3 хранения по-късно си чувствам гърдите ок, няма напрежение, дано така и да си остане.

# 163
Здравейте и  от нас...

Милата Леа, дано скоро да са добре и да се приберат съвсем здравички вкъщи...

Радина също си лапа ръцете и палеца, но според мен просто сега открива, че има ръце  Joy
За хъркането на нослето при нас много помгна овлажнителя за въздух: вече почти не събира сополи нощем. Преди сутрин и вечер капех физиологичен разтвор и дърпах сополите, но откакто пускаме вечер овлажнителя за няколко часа, няма нужда от подобни инвазивни процедури.

Нашето гости мина, пак порева порядъчно, ама тя не е кукла само да го разнасят, ама никой не се усеща, че е от това, ами си мислят, че просто е кисела. Както и да е, аз поне се калявам и развивам здрави нерви Simple Smile

С тази реваксинация много ме плашите, като се сетя след първата ваксина какво беше, ако е по-зле след втората, направо не ми се мисли. Замислям се за тази туя: мога ли ей така да я купя и да дам или да питам педиатърката  newsm78 Ама тя каквато е любезна...

Ние днес бяхме на разходка и на пазар: имаме си два нови космонавта, защото ни бяха подарили един, ама ние едвам влязохме в него  Embarassed Купих й сега за от 3-6 месеца, малко плува в тях, но поне успях да я пъхна вътре Simple Smile
В момента блаженно лежи по корем в мен и спи дълбоко с най-сладката и мила физиономия на света. Много й е хубаво в мама, а и на мама така й е най-спокойно.

# 164
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
Стискам палци на малката Кали и на мама Леа по-скоро да се прибират в къщи.ЕВИТКА чета ви редовно,но не пиша защото все си говорите за кърмения,а мен тези работи не ме вълнуват и ми става скучно.Зори,почти ме нави да си поръчам Бейби вак-а.Нямам нужда ама то като ми притрябва няма да е под ръка.

Общи условия

Активация на акаунт