АПРИЛчета засмени хапват всякакви пюрета и плющят ушета! - Тема 4

• 32 551
  • 743
  •   1
Отговори
# 630
  • España (Плевен)
Здравейте, майчета...  Hug

Вън е много студено и няма как да се излиза. Много лошо...  Crossing Arms
Вкъщи е много скучно и за бебка и за мама. Дано отмине по бързо този студ.

В събота татито почива и излязохме за едночасова разходка със шейната.
Кака ни държеше здраво. Бях я увила с одеяло и май ни хареса...  Grinning

Да ви питам гледали ли сте Utilisima Bulgaria.
Специално за предаването "Кухнята на мама" и "Моето бебе" говоря.
Дават ги от 9:00ч. - 10:00ч
Днес се загледах за първи път и приготвиха десерт - мляко с ориз, захар и сметана  Shocked
Това ставало за дете от 9-10 месечна възраст.
Казаха, че не количеството, а качеството е важно да се изяжда от детето.
Приготвиха и някакви питки от картоф, тиквичка, лук, кашкавал иии 1 яйце.  newsm78
Всичките зеленчуци ги обработиха в микровълновата и после пак там запекоха с яйцето.
Яйцето и особено белтъкът можело от 10 месеца да се дава, но добре обработен.
Изглежда интересно и може да си записвам някоя рецепта. Ще приложа в удобен момент...  Peace
Гледам в програмата - може да се гледат и от 14:00ч. - 15:00ч.

# 631
Не я гледам тази програма, но аз не бих дала яйце (белтък) на детето преди 1 г. И захар гледам да не давам. В каши, нишесте, пюрета изобщо не слагам. Може би единствено в бисквитите, които давам за гризкане (обикновени на Нестле).

# 632
Завърнахме се от ортопеда . Човека каза да не се притесняваме , че понякога стъпва на криво с едното краче , че е абсолютно нормално за възрастта , просто още не знаят как точно да си държат крачетата. В интерес на истината като й обуя обувки , които обхващат хубаво глезена си стъпва съвсем правилно. А иначе за обувките ни каза точно същото , което yancheva е написала . Аз на Колев и Колев никога не бих й взела обувки. Работих в тази фирма преди да забременея. Имаше доста рекламации .
FireBall честито и леко бременеене .

Адрия, защо не би взела на такива обувки  newsm78 . Ние този ъикенд взехме такива каквито desislavcaa_85 е пуснала на линк. Харасех ги защото са меки и лесно се обуват.

Искам да честитя на Fireball , лека бременност и раждане ( да попитам сега раче ли ще си иматеHug Hug Hug

# 633
Здравейте!
Кати, мерси за инфото, в момента го гледам. По принцип и аз не гледам тази тв.

Не знам защо се изписват тези капки, но смея да кажа, че се оправи от тях или си ни беше време да ни минава.  Simple Smile

Момичета, имам въпрос. В нашия град е обявена грипна епидемия. Другата седмица трябва да ходим на консултация, но сега една приятелка ми каза, че децата не се водели в такъв случай. Вие имате ли някакво наблюдение по въпроса?

ЕлБиЕн, и на мен ми се струва интересна книжката. Всъщност аз нямам никакви книжки за възпитанието, а май ще имам нужда.  Confused Освен една "книга" - учебник на свекито - "Диалози на възпитанието", все се каня да я почвам. Веднъж я разгледах и прочетох, че бебето трябвало да се държи гладно докато не ревне, та след това като се нахрани да получи удовлетворение, че се е наяало..... ку-ку  Stop

Още  едно въпросче, сега се присетих - колко време варите яйцето - докато стане зелен жълтъка? Аз днес дадох за първи път, не засекох колко време вря, но й жълтъка не ми беше зелен, не знам дали не трябваше да бъде...  newsm78

Последна редакция: пн, 30 яну 2012, 15:19 от pepito21

# 634
За консултацията - най-добре се обади на ЛЛ, за да ти каже дали да ходиш.

Яйцето го варя 11 мин. +-1 мин.

# 635
Здравейте и от мен,

Честито на бъдещата мама, много хубава новина   bouquet аз също искам повече деца, но засега ще изчакам малко.

Месри много на информацията за игрите, които може да играем на тази възраст - видях някои от по-старите песнички и си ги припомних. Много са полезни, особено в това студено време, когато сме предимно вкъщи.  Давйте още идеи за игри, че малките си искат своето ...аз лично пея песнички, целувам го и го гъделичкам по коремче, крачета, ръчички, абе където ми падне и много му харесва. Уча го да разглежда книжки и да разпознаваме различни неща по картинките. Сега съм взела едни рингове да подрежда, опитва се но още не е много добре с финната моторика  Mr. Green Има и една къща на колела, на покрива на която са изрязани различни форми, а отделно има фигурки, които трябва да се поставят в къщата - много я харесва и много се занимава с нея  -разглежда фигурите, яде ги , мушка ги навсякъде Simple Smile много обича да си играе и стопки, да ги гони...но и доста от играчките изобщо не го интересуват, само ми се мотаят из краката...абе по цял ден вадим играчки, после събираме и така...

Относно избора на обувки - и аз още не съм купувала. За колев и колев съм чувала добри отзиви, но сега се замислям, като чета че има и негативни мнения. То май няма много голям избор на детски обувки в БГ, особено на по-нормални цени. Иначе и моя бебо много се съпротивлява да го обувам  - свива пръстите и после се оправяй...Да не говорим, че обличането и излизането навън с толкова дрехи е направо кошмар...Вече си мечтая за лятото - по едно боди и къси панталони и готово... Praynig

Относно включването на яйце - аз също съм чела, че се предлага само жълтъкът и то твърдо сварен, а белтъкът след 1г. - тъй като предизвиква алергии. Моят бебо тъкмо навъши 9 месеца и мисля да включа жълтък, но ми се ще да взема по-истински яйца. Тъй като не мога да намеря домашни, ще купя био яйца или такива от свободни кокошки.

Относно готвенето  - нямам против, но ако хапваше почвече. ..В повечето случаи купувам готови пюрета и каши, а след някой месец  ще запиша и детска кухня. От време на време забърквам някои храни, но например зеленчуците ги приготвям на пара, за да се запазят полезните им качества. За микровълновите знам, че не се препоръчват за детски храни, било то и за притопляне, но до колко е вярно.... newsm78

За книги  - имам няколко, включително и Д-р спок, в които има  по нещо и за възпитанието. Полседно купих една книжка - "твоето компетентно дете" на Йеспер Юл, хубава е и там има интересни неща. Ще се радвам да споделите още някои полезни и интересни книжки.

Иначе аз се интесеувам от доста неща - искам постепено да отбия малкия, защото ще се връщам на работа. До скоро търсих детегледачки и сега вече имам  жена, дано да се справим, че ми е доста притеснено.  Моят син като че усеща и е станал все по-привързан към мен и направо сме като сиямски близнаци - навсякъде ме следва, постояно сме заедно... С хрането също нямаме много успех, винаги се дохранва с кърма. Това всъщност е хубаво, но не и като ще отсъствам. Пък и лошото е, че не иска да пие кърма или адаптирано мляко от шише с биберон. Чета тук из кърмаческите форуми  и се надявам да успеем да преминем поне на сутрешно и вечерно кърмене, а през останалото време с  твърда храна. Има ли някой сходни проблеми или опит? Ще съм благодарна да споделите.

Поздрави на всички, забавлявайте се  вкъщи на топло с бебоците Simple Smile

# 636
Хм, сетих се за още нещо...Майчетата на момчета - как се справяте с т.нар. процедура на "забелване"? аз бях много против, изчетох доста неща, но в крайна сметка слушам лекарите и я правим, засега без голям резултат. Ще ми се да споделите как е при вашите момчета.
мерси предварително.

# 637
  • sofia
desita21bg, кои доктори слушаш? Личната ли? Моят съвет е да не я слушаш.
Макар, че нееднократно съм се изказвала по темата, пак ще пиша. Никакво забелване. От слушане на ЛЛ и насилствено забелване и то от лекар, големият ми син получи вторична фимоза - доста сраствания имаше, затрудняваше се при уриниране, т.е. урината едва се стичаше. Единственият начин за оправяне беше операция, сега е  частично обрязан. А моите коси побелели от притеснение. Само като си спомня като го чух по телефона, току-що излязъл от упойка, как само говореше - не можеше да си обърне езика да произнесе някои звуци и това дете на 8 г.. Cry Баща му беше с него в болницата, защото малкия нямаше още 2 месеца и нямаше как аз да го придружа.
Уролозите в Пирогов казаха, че точно насилственото забелване е причина да се стигне до там. И това не става изведнъж, срастването. Постепенно, с годините, от време на време се появяваше по някой проблем.
Така, че с малкия, пак по съвет на уролозите от Пирогов - никакво насилствено забелване. Когато го къпя просто издърпвам кожата съвсем леко назад и мия. Това е. Ще дойде време, пубертета, когато под натиска на повишените хормони и заиграването с органа, кожата ще отпусне и нещата ще се оправят.

Това е моето мнение по въпроса. Изстрадала съм го, така да се каже.

# 638
Мирта,

много благодаря!!! и аз мисля така, но нали не съм специалист. ..

тъй като вече подлагам под съмнение мнението на всеки педиатър, консултирах се с повече от един, включително и на един частен кабинет с доста добра репутация. според последния лекар при сина ми имало леко стеснение на кожичката на пениса и затова трябва да се прави процедурата всеки път след баня, а ако има зачервяване - да се маже с дефламол. иначе на ЛЛ не давам дори да го пипа - първият път, без изобщо да ни пита, го дръпна доста рязко,  и го разкървави. просто се притеснявам да не навредим на детето от толкова много "компетентни" лекари.

# 639
  • sofia
desita21bg , ако имаш някакви притеснения  направи консултация - подчертавам - само детската урология в Пирогов. Там са най-добрите. Peace Няма да те върнат, нито направление ще ти искат, нито пари. Само, че доста се чака, но то пълна радост няма.

# 640
Момичета, аз пак с въпрос за жълтъка - колко дни подред го давате, когато го въвеждате? Аз по принцип въвеждам новите храни за 3 дни и мислех три поредни дни да давам и жълтъка, но сега се чудя дали няма да прекаля? И двата пъти дадох по 1/4 в зеленчуковото пюре, така се получава за седмица по 1/2, всъщност какъв е максимума за седмица? Питах педиатъра как да го давам, отг. му беше когато имам пресни яйца, няма проблем да давам няколко дни подред, след това не даваш и така, като количеството е 1/4. Но този отговор малко...  Rolling Eyes по принцип съм чела, че се дава през ден, но по време на въвеждането така и не разбрах как се дава.  ooooh!

desita21bg, при нас със яденето е същото положение, хапва по половин малко бурканче зеленчуково, от месните с 20-30 гр повече и след това си пийва и млекце. До кога ще я караме така не знам. А с кашите е още по зле. Решение все още не съм намерила, само се надявам това положение да не трае до 2 год.  Tired

# 641
Мирта, много благодаря за информацията, най-вероятно ще ги посетя в Пирогов, за мое успокоение.   bouquet

pepito 21, аз още не съм въвела жълтък, но мисля да го направя тази седмица. чувала съм за различни схеми, но според моя педиатър трябва да започна с 1/4 твърдо сварен жълтък на обяд, добавен към зеленчуковото пюре. после изчаквам 10-на дни за евентуална реакция и ако няма продължавам и  давам 1/2 към зеленчуковото пюре.  после продължавам да го давам 2-3 пъти седмично пак само със зеленчуковото пюре. може би по-нататък постепенно се увеличава до цял жълтък.

Виж по-долу изрових от темичките тук доста различни схеми за въвеждане на жълтък. Има доста написано, че направо може повече да се обърка човек  newsm78

Възраст:
* 6-10 м. са препоръчителните граници (варират според педиатричните традиции и географските ширини)
* 12 м. или по-късно: при алергични деца (или по лична преценка)

Начин на въвеждане:
* първо трохички или ¼ (в продължение на седмица или две седмици)
* постепенно се стига до ¼ или ½
* предлага се през ден или по-рядко
* когато се стигне до ½, предлага се не повече от 2-3 пъти седмично
* след 1 год. цяло яйце, до 2-3 пъти седмично

Вариант 1 (френска схема)
6 месец: начало за жълтък
6-9 месец: ½ жълтък
10-12 месец: цял жълтък или ½ яйце
Отложеното въвеждане след 1 год. няма доказан ефект.

Вариант 2 (американска схема)
9-12 месец: от ½ до цял жълтък
9-12 месец: до 3-4 пъти седмично
12 месец: цяло яйце

Вариант 3 (швейцарска схема)
7 месец: начало за жълтък
7-12 месец: 1 жълтък на ядене
7-12 месец: 1-2 пъти седмично

Вариант 4 (испанска схема)
9-10 месец: начало за жълтък
9-12 месец: сварен жълтък или добре сготвен в храна

Вариант 5 (английска схема)
6-9 месец: яйце (евентуално само жълтък)
Твърдо сварено.

Вариант 6 (гръцка схема)
8 месец: ½ лъжичка
Как: постепенно до цял жълтък
Колко: до 3 жълтъка седмично

Вариант 7 (унгарска схема)   
* с благодарност към Ванилия Канелска
9 месец: жълтък
13-18 месец: белтък
Много умерена и актуална схема на захранване.

Вариант 8 (канадска схема)
7-9 месец: жълтък (или 2-3 седмици след въвеждане на месото)
7 месец: ½ жълтък или 2 ч.л.
7-12 месец: до 3 пъти седмично

Вариант 9 (австралийска схема)
8 месец: начало за жълтък
Според проучвания на 6 м. може да се толерира жълтък. Превантивно от 8 м.

Вариант 10 (руска схема)
8-10 месец: ¼ жълтък
10-12 месец: ½ жълтък
12 месец: 1 яйце

Вариант 11 (руска схема)
Начало: под ¼ жълтък
След 7-10 дни : ½ жълтък
Колко: 2-3 пъти седмично
Цяло яйце: на 1 год.

Вариант 12 (испаноезични схеми)
9 месец: ¼ жълтък (започва се с ¼)
10 месец: 1 жълтък (достига се след 1 месец въвеждане; 2-3 пъти седмично)
12 месец: 1 яйце
1-3 год.: 2 яйца седмично

Вариант 13 (испаноезични схеми)
7-8 месец: ¼
9-10 месец: ½ или цял жълтък
12 месец: жълтък и белтък

Вариант 14 (англоезични, неевропейски схеми)
8-10 месец: от ¼ до ½ жълтък
10-12 месец: цял жълтък (може и малко белтък )

Вариант 15 (френскоезични схеми)
8-9 месец: ½ жълтък
10-12 месец: 1 жълтък или ½ яйце
12+ месец: 1 яйце (под всякаква форма, без рохко сварено)

Вариант 16 (френскоезични схеми)
6-9 месец: ½ жълтък (= 10 г месо)
9-11 месец: 1 жълтък или ½ яйце в сладкиш, бисквити и пр. (= 20-25 г месо)
12-18 месец: 1 яйце ( = 50 г месо)

Вариант 17 (СЗО)
Няма точни препоръки за възраст.
Месо, птиче месо, риба и яйца се предлагат всеки ден или възможно най-често.
6-8 м. е възрастовия интервал в Латинска Америка, Южна Азия и др. (според обзор на препоръки за деца на АМ, невегетарианци)

и т.н.

*** Уточнение: Когато са дадени граници 7-10 м. например, в повечето схеми се има предвид долната граница като препоръчителна възраст за въвеждане. С горната граница се затваря периода, в който се предлага само жълтък или определено количество жълтък.
« Последна редакция: Пет., 27 Юни 2008, 04:36 от Косе Босе »

# 642
Гледате ли нова тв, при Гала говорят за запека.  Whistling

desita21bg, благодаря ти за инфото. Съвсем се забърках, наистина.  Embarassed А през този десет дневен период може ли да се въвеждат нови храни?
Казаха ми, че ако има алергична реакция то тя ще се появи 30 мин след като е яла яйце. Има ли нещо вярно в това?

# 643
  • sofia
Аз също мисля да започна въвеждане на жълтък до няколко дни. Решила съм да го въвеждам за 10 дни, като ще давам през ден в зеленчуковите пюрета, като започна от трохички и мисля да стигна до четвърт поне на първо време. Но повече от половинка, два пъти седмично до годинка не мисля да давам. Като пиша 10 дни за захранване, имам предвид 5 приема на жълтък през ден. Когато го въвеждам, друга нова храна не мисля да давам.
pepito21, не мисля, че ще има реакция за толкова кратко време.  

# 644
Много сложни тия чуждоезични схеми  Mr. Green

Дадох жълтък преди 2 седмици, 1/4 в зеленчуковите дни. Не спазвам схемата през ден по 1/4, а когато се сетя. Гледам да е поне веднъж-два пъти в седмицата. По-често ми се вижда много. Дано не бъркам нещо.
 newsm78

Общи условия

Активация на акаунт