АПРИЛчета засмени хапват всякакви пюрета и плющят ушета! - Тема 4

• 31 825
  • 743
  •   1
Отговори
# 660
ЕлБиЕн, аз не ползвам никаква козметика за Ния, нямам опит, но се сещам защо не опиташ с растително масло от бадеми или жожоба. Аз го ползвам за себе си доста често за всичко - ръце, лице, тяло.
Янчева, май на тази възраст много им харесва да се хранят сами. Днес беше мазало и при нас около масата. А през деня не иска ли да суче, как успяваш да не дадеш?
Мирта, друго е с 1, друго е с 2 деца особено с различни интереси и потребности.
Пепито, аз приготвям 1 картоф + 1 замразено кръгче спанак и готово ако ти се занимава с готвене. Много харесвам Санвал,но почти не ги намирам.
FireBall, сподели какво е да си бременна и с малко бебе  Grinning, питам, защото ми се иска скоро да откараме и второто  Joy да знам какво ме чака евентуално!

# 661
Мира,трудно е в началото,но се свиква.Сега като съм тук,майка ми много ми помага,та почти не усещам разликата....Но като заминем,не знам.А и тогава ще съм в по-напреднала бременност...Гадния период беше,когато повръщах и ми беше лошо по цял ден,след това вече...Не ми прави особено впечатление,на моменти забравям,че съм бременна.Много леко ми протича бременността засега.Лошото е,че като преобличам Ноли и й сменям памперса,тя много шава и ако не се пазя,има огромна вероятност да ме срита в корема.Абе,трябва да се пазя,но...

# 662
  • Пловдив
Здравейте момичета , отдавна не съм писала, ама то от болести не ми остава време да се похваля с постиженията на нашия мъник... Баткото от яслите ни мъкна какви ли не вирусчета в продължение на три месеца и накрая го спряхме, дожаля ми и за него, и за бебока дето си го отнесе и той колкото баткото, а все още е толкова малък. Успявам да ви чета по малко, но непрекъснато ви изгубвам дирята, не мога да отделям почти никакво време за форума и то си личи, направо изчезнахме от форума и може да сте ни позабравили .  Confused
 Ами накратко сега да се отчетем, че да си ни припомните - Алекс вече е на навършни 9мес , научи се досега да пълзи ( на моменти изпреварва батко му като се засили към някоя играчка заедно с него),
катери се на поръзия и редовно се изтърсва по дупе изненадан, но засега е все толкова упорит да опита отново, обича да сваля играчки от високо и да се катери с играчка в ръка, пък ако може да си я изхвърли от кошарата е на седмото небе. Направи вече крачка  към баща си, иначе обикаля с опора, но не се е пуснал още за повече. Зъби нямаме още, макар че го мъчат от доста месеци, дано излязат вече, че не издържам  с нервниченето му на моменти. Като мерки сме 8,480кг и 76см, обаче не наддава последните два месеца и започвам да се притеснявам, кърмата ми намалява сериозно, той губи апетит (донякъде и към твърдите храни) и съм леко в паника. Иначе нямаме заместени хранения, но прилапва от нашата храна или ако не е подходяща му правя някаква кашичка или пюренце да ни прави компания на масата. Обожава мюсли с банан и какъвто още плод сложа пасиран не го връща, вчера опита и хляб, ама след поредното задавяне му взехме залъгалката. Ама много се дави това дете - гризи все големи хапки, пък колко пъти вадя вече от гърлото , че не иска да отвори уста или да изплюе... отказа ме да ползвам "захранване, водено от бебето" и останахме на педагогическото, ама нещо съм объркана, ще почета още малко, че се притеснявам със захранването да не се отбием... Толкова от нас - сега един

спешен въпрос към консултантите, дано се включат, че ще изперкам на тема кърмене - за първи път откакто се е родил малкия съм така притеснена в това отношение :

От известно време насам имам усещането , че не суче пълноценно - гърдите ми буквално увиснаха, доста време му трябва да дърпа преди да слезе кърмата, като цедя не успявам да изцедя повече от 10мл на цедене, а преди под 40мл не съм падала (цедя от време на време за да му приготвям и пюретата за захранване с кърма, вместо вода),  когато го сложа на гърда напоследък съвсем очевидно си ме дъвче за приспиване или за да си почеше венците (повече от месец го мъчат страшно) , а вечер до скоро сучеше и усещах как си пие мляко през това време, а напоследък само ми стиска зърното и ме дъвче, като слезе мляко дори понякога се дърпа от гърдата. Иначе вечерните хранения никога не съм ограничавала, твърда храна като цяло на ден не консумира повече от 100-150мл(опитвам се до колкото ми е възможно да се придържам към педагогическото захранване , не съм се и опитвала да измествам хранене, просто предлагам по нещо когато и ние хапваме, за да се чувства съпричастен и защото му е интересно). Освен осезателно намалялата кърма ме притеснява и липсата на наддаване - предния месец беше качил само 100г, а сега е спаднал с 20г. Иначе напишкани памперси засега има към 4-5бр на ден поне, наакан един на 2-3дни (това е нормално за него, не е запечен или нещо друго). Личния лекар дава зор за отбиване или поне спешно заместване на храненията с твърда храна, а аз знам че това не е начина, но не знам как да постъпя, така че да не го държа гладен и в същото време да не го отбия от невежество.  Confused Ще съм благодарна за съвет , все повече почвам да се притеснявам.  Praynig Да го оставям ли на гърда да виси само за успокоение, когато го усетя, че не смуче, а само ме дъвче, или да му давам по-начесто но само когато наистина суче... цял ден цедя и съм изцедила не повече от 50мл, а той определено не суче активно, не вярвам да изсуква повече от 20-30мл на хранене (при това в най-добрия случай), а и това спадане в теглото...направо незнам, започвам да си мисля,че се опитва да се отбие, а се надявам да е просто от зъбите, ама...  #Crazy  Благодаря ви предварително момичета!!!   bouquet

# 663
delilah_qk, като те чета, все едно моето дете описваш  Laughing. Понякога и 100 гр. не изяжда за целия ден. Като я почнат зъбите седи на гърда за успокоение без да гълта. Като цяло гърдите ми видимо се поизпразниха. Никога не съм цедила повече от 60 мл., дори в началото. Сега на ръка пробвах от любопитство- не пускат  hahaha. Предния месец не беше качила нищо за първи път, но пък на височина беше дръпнала. Сигурна съм, че колкото и малко да ми се струва кърмата на нея и стига, защото преди гърдите ми все бяха пълни, а сега тя с цокане си вика млякото. Ния като е гладна е страшна, не може да се сбърка, не гладува детето. Не ме притеснява, че цока често. Просто идея нямам как ЛЛ си представя спешно заместване на храненията с твърда храна, не мога да я накарам да яде нищичко насила и не го намирам за редно. Решила съм да и давам да цока, докато и колкото иска.

# 664
Нашите бузи се зачервяват само, когато е много топло в стаята, или поне аз си мисля, че е заради това. Иначе са много изпръхнали, както и брадичката й. Мажа с кремче на бюбхен с малина, но не често, мисля че има ефект.

Аз нямам проблем да й готвя, но тя твърдо отказва да яде моите манджи, под каквато и форма да са приготвени.  smile3511 Ще търся сънвал.
Нишесте яде, гледам че в повечето готови пюрета го има, чудя се ако направя домашни зеленчуци и сложа нишесте, само на прах ли да го сложа или трябва да го разтворя във вода? Мисълта ми е не да правя "кисел" със зеленчуци а пюренце.  Thinking

Аз не бих се справила с отглеждането едновременно на две "бебета" (едно на 1г и новородено), затова ми се иска разликата между двете ми деца да е поне 4 години. Макар, че ММ смята че е по-добре деца с малка разлика (ама при него има фактор години,  Embarassed притеснява се че ще остарее)

# 665
Привет и от мен,

много ми е приятно да чета написаното, винаги срещам сходни проблеми и радости. да се похваля, че моят бебо има първо зъбче. Дори 2-та долни са пробили едновременно, а според лекаря ни горните 2 трябва да избият съвсем скоро.  Предполагам, че с това са свързано доста от проблемите ни - мъркане, намален апетит, неспокоен сън...

delilah_qk - подкрепям те искрено да продължиш с кърменето! нека се изкажат и консултантите, но мисля че може би и при вас е свързано със зъбките. тогава бебетата губят апетит и искат повече да се успокояват на гърда. моят бебо изглежда гладен, а като го сложа на гърда само ме захапва и после пуска и така няколко пъти, явно го дразнят венците. за изцеждането на кърма - мисля, че е съвсем нормално ако твоят  бебо се храни добре , да не може да изцедиш допълнително кърма между храненията му. аз лично се опитвах с помпа и на ръка, но  не мога да изцедя повече от 10-20 мл  и от 2те гърди. детето е най-ефективната помпичка Simple Smile  това , че си усещаш гърдите празни не може да е критерий, защото ако бебо хапва добре, няма как да са препълнени ... ако те притеснява дали бебо хапва достатъчно, може да пробваш с теглилка и да го мериш преди и след кърмене. аз за въвеждането на  твърда храна, не мисля че и останалите може да се похвалим с голям прогрес, но нали казват, че до 1-та година бебчетата по-скоро опитват храната, а голяма част си набавят от кърмата. а относно теглото на бебчо  - ти си го познаваш най-добре , но като започнат да пълзят и движат активно е нормално да качват по-малко и даже да свалят, а когато и растат зъби...дано всичко да е наред, споделяй как върви!

както преди споделих на мен ми се налага да се връщам на работа и се опитвам да заместя хранения (поне до ранния следобед) и от няколко дни успявам, като му предлагам различни и разнообразни храни. не поема много количество твърда храна, но явно и не остава гладен, защото предлагам по-често и не се сеща да ме търси за кърмене. иначе си го кърма кърмя сутрин и вечер, даже някой път и по-ранния следобед, но просто защото гърдите ми се препълват (а преди и аз имах колебания дали имам достатъчно кърма). бих искала да продължа с кърменето за по-дълъг период, но дано да успеем, че така може рязко да намалее кърмата.

поздрави на всички мами и бебчета в тази снежна приказка!  Hug

# 666
спешен въпрос към консултантите, дано се включат, че ще изперкам на тема кърмене - за първи път откакто се е родил малкия съм така притеснена в това отношение :

От известно време насам имам усещането , че не суче пълноценно - гърдите ми буквално увиснаха, доста време му трябва да дърпа преди да слезе кърмата, като цедя не успявам да изцедя повече от 10мл на цедене, а преди под 40мл не съм падала (цедя от време на време за да му приготвям и пюретата за захранване с кърма, вместо вода),  когато го сложа на гърда напоследък съвсем очевидно си ме дъвче за приспиване или за да си почеше венците (повече от месец го мъчат страшно) , а вечер до скоро сучеше и усещах как си пие мляко през това време, а напоследък само ми стиска зърното и ме дъвче, като слезе мляко дори понякога се дърпа от гърдата. Иначе вечерните хранения никога не съм ограничавала, твърда храна като цяло на ден не консумира повече от 100-150мл(опитвам се до колкото ми е възможно да се придържам към педагогическото захранване , не съм се и опитвала да измествам хранене, просто предлагам по нещо когато и ние хапваме, за да се чувства съпричастен и защото му е интересно). Освен осезателно намалялата кърма ме притеснява и липсата на наддаване - предния месец беше качил само 100г, а сега е спаднал с 20г. Иначе напишкани памперси засега има към 4-5бр на ден поне, наакан един на 2-3дни (това е нормално за него, не е запечен или нещо друго). Личния лекар дава зор за отбиване или поне спешно заместване на храненията с твърда храна, а аз знам че това не е начина, но не знам как да постъпя, така че да не го държа гладен и в същото време да не го отбия от невежество.  Confused Ще съм благодарна за съвет , все повече почвам да се притеснявам.  Praynig Да го оставям ли на гърда да виси само за успокоение, когато го усетя, че не смуче, а само ме дъвче, или да му давам по-начесто но само когато наистина суче... цял ден цедя и съм изцедила не повече от 50мл, а той определено не суче активно, не вярвам да изсуква повече от 20-30мл на хранене (при това в най-добрия случай), а и това спадане в теглото...направо незнам, започвам да си мисля,че се опитва да се отбие, а се надявам да е просто от зъбите, ама...  #Crazy  Благодаря ви предварително момичета!!!   bouquet

Здравей delilah_qk, усещам колко си притеснена  Hug

Усещаш, че Алекс не суче така пълноценно като преди. До колкото разбирам и от писаното от теб, той расте и преминава през наистина големи промени. Научил се е да пълзи, пробиват зъбки, запознава се с нови храни и нови начини на хранене. Възможно ли е всички тези неща като съчетание да са причина за по-ниското наддаване? Забелязваш ли промяна в количеството на мокрите пелени, а в цвета и миризмата на изпишканото? Той приема ли вече вода и др. течности?

Споделяш, че суче някак неефективно, сякаш само дъвче. Мислиш ли, че е възможно дразнението от поникващите зъбки да е причината? При някои бебета се случва да "развалят" перфектното си засукване сякаш изведнъж и често това се свързва с дискомфорта от подутите венци. Ако опиташ преди кърмене да приложиш някой метод за успокояване на болезненото усещане от никнещите зъби, дали има положителен ефект? Някои майки дават на бебетата си чист пръст с който нежно чешат венците (стига това да е приятно), някои пък използват специални гелчета, някои майки споделят положителен ефект от хомеопатични препарати. За последните две е добре да се консултираш с педиатъра, ако прецените, че са вариант за вас.

Споменаваш, че в последните два месеца наддаването е било слабо или дори има спад в килограмите. А как наддава на ръст? Понякога съчетанието на захранване, активно движение на бебето, а и ако е имало боледуване може да се отразят на наддаването като цяло. А и desita21bg има право, понякога поникването на зъбките може да се отрази на апетита. Не е нетипично за тази възраст, както е споделила и Мира Simple Smile, бебетата да не качват много.

Сега колко често суче Алекс в денонощие? Усещането за мекота в гърдите е възможно да е свързана с честото сукане, ако е зачестил. Да няма кога да се напълнят. Може да е добра идея да използваш да моментите, в които е спокоен, в полусън, да помагаш с мъничко компресия, за да успее той да изсуче колкото може повече кърма. Можеш да опиташ дали смяна на позата (той да е с по изправено тяло), кърмене в слинг или докато го полюшваш няма да даде ефект. Честото предлагане на гърда, дори и само за успокоение може да има положителен ефект и когато дискомфорта премине или намалее, активното сукане да се възстанови в добър ритъм.

Изцеждането, както и друг път сме обсъждали не е надежден критерии за това колко кърма има в гърдите и колко изсуква бебето. Ако се чувстваш по-уверена да изцеждаш, с всяко следващо цедене е напълно възможно да успяваш да изкараш все повече. Можеш да даваш тези количества на Алекс с чашка. Хубаво е да опиташ да си наложиш да си спокойна и отпусната когато кърмиш или цедиш, защото притеснението само може да попречи на рефлекса на потичане. Можеш да опиташ дали чаша топъл чай (какао или каквото обичаш) преди кърмене/цедене или приятен горещ душ преди вечерното кърмене няма да се отразят позитивно на потичането на кърмата. Ако цеденето ти създава негативни емоции и неприятни усещания, може да е добър вариант да не пребягваш до него.

Чудесно подхождаш към захранването с твърдата храна, следваш семейния стил и нуждите, които подсказва бебето ти. Едва ли е нужно да се бърза със заместване на кърменето с твърда храна, по скоро да продължиш да предлагаш разнообразни продукти в количествата, които бебето ти пожелае.

Не вярвам, че при теб изобщо може да става дума за невежество, имаш и опита и знанията, а вероятно с много гушкане, кърмене и подкрепа от близките ще дойде и увереността да се справите с този труден период. Ако мислиш, че ще ти е полезно, можеш да посетиш някоя ЛЛЛ среща в Пловдив и на живо да поговориш с майките и Лидер. Ще очаквам да пишеш как сте и има ли промяна.  Hug

# 667
  • София
Искам само да кажа на delilah, че на мен например сега кърмата ми стои някак си високо и чак като започнем да се кърмим слиза. Дори да пропуснем часа за хранене не ми се препълват гърдите, както в началото.
Също така имам една приятелка с детенце на година и нещо, която откакто започнаха да се хранят и с друго освен кърма, усещаше гърдите си също като теб празни, а бебето си се хранеше добре и наддаваше здраво!

И да ви се оплача, тръгна на зъболекар и има за правен доста зъби след бременността Rolling Eyes

# 668
  • Пловдив

Момичета, благодаря ви отново за подкрепата!!!  Hug
Благодаря за бързото включване по моя проблем и на Шаманката - за съжаление ми е невъзможно да посетя която и да било среща на ЛЛЛ Пловдив, макар че съм неин член и тази година, единствено библиотеката ползвам и правя справки с книга , която още не съм върнала  Embarassed Проблема ми е , че съм кърмила баткото само до 4я му месец и след това съм цедила, но захранвах на принципа с пюретата и изместване на храненията (така или иначе кърмата ми не достигаше) и откакто се почнаха проблемите с Алекс съм като в небрано лозе, нито ми е ясно правилно ли захранвам (чета доста по въпроса, ама все съм с колебания) , дали няма да пришпоря отбиването и как да продължа да кърма максимално дълго... а сега това.  ooooh! При нас нещата се случиха някак изведнъж и затова съм притеснена всъщност- нито съм имала намерение да пришпорвам увеличаването на твърдите храни (той обаче днес и вчера ги търси доста по-усилено, може би заради глада) , нито съм психически готова за толкова бързо намаляване на кърменето... а гърдите ми не само са празни, но и рефлекса на потичане хич го няма. (а това дали не е от напрежението и недоспиването...започвам да се чудя дали проблема не е малко по-комплексен, отколкото си мислех в началото).Дали има вероятност да е освен зъбите (не го мъчат като че ли чак толкова тези дни точно) и някаква кърмачесска стачка ?!? Чудя се ,защото захапва и се дърпа почти веднага, а може би и защото настоявам да опита отново и съвсем се дразни. Хванах се на няколко пъти да му правя по-строги забележки като ме щипе по гърдите докато суче и да ме драска с ноктета (напоследък го прави много често и много боли, направо си изпуснах тона на няколко пъти и май се стресна в повече), май ще трябва да поработя и върху този въпрос. Иначе цедя след всяко кърмене  - през деня с помпата, вечер на ръка след като заспи, общо изцеждам към 150мл за денонощие. Иначе за кърменето - днес общо взето е сукал на обяд, веднъж следобед и сега вечерта, сигурно и през ноща ще потърси един -два пъти и общо взето това е, останалото си е лапване и пускане с бутане и тръшкане... а си мокри по пет пелени на ден засега без проблем.  newsm78 Опитах да давам добавка от изцедената кърма в чашка и лъжичка - е само от лъжичката имахме успех, другото в чашката се изливаше и буташе наляво-надясно в стремежа си да докопа чашката, но не успях да дам повече от 40мл, въпреки че опитах на няколко пъти. Иначе от твърдата храна изяде на два пъти по 50мл и отделно се нахвърли на един банан, който буквално изгълта наполовина за броени минути  #Crazy Незнам доколко му стига, дано в съчетание със макар вялото сукане да е достатъчно, че ако продължи да спада на тегло ще се шашардисам, а и започнах да се чувствам доста виновна, че го държа гладен и пак не се справям с кърменето като с баткото...  ooooh!
Ето и отговорите на въпросите, които ми зададе, за да избистрим картината:
Усещаш, че Алекс не суче така пълноценно като преди. До колкото разбирам и от писаното от теб, той расте и преминава през наистина големи промени. Научил се е да пълзи, пробиват зъбки, запознава се с нови храни и нови начини на хранене. Възможно ли е всички тези неща като съчетание да са причина за по-ниското наддаване? Ами определено е фиксиран основно върху игрите и не му се занимава със сукане, когато има възможност да играе, дразни се ако го прекъсна и опитам да го храня (това обаче се налага, защото го храня като се размрънка или като имам пролука покраай григите към баткото).
Забелязваш ли промяна в количеството на мокрите пелени, а в цвета и миризмата на изпишканото? Количеството мокри пелени е намаляло с 1-2бр, но урината е все още бистра и не мога да кажа, че мирише различно или неприятно.Той приема ли вече вода и др. течности? Не пие нищо друго, освен кърма - не съм си поставяла за цел да му давам да пие други течности, засега само го започнавам с водата.Това ми е основното притеснение всъщност- че евентуално може да допусна да се дехидратира, като не поема достатъчно кърма... Tired

Споделяш, че суче някак неефективно, сякаш само дъвче. Мислиш ли, че е възможно дразнението от поникващите зъбки да е причината? При някои бебета се случва да "развалят" перфектното си засукване сякаш изведнъж и често това се свързва с дискомфорта от подутите венци. Ако опиташ преди кърмене да приложиш някой метод за успокояване на болезненото усещане от никнещите зъби, дали има положителен ефект? Някои майки дават на бебетата си чист пръст с който нежно чешат венците (стига това да е приятно), някои пък използват специални гелчета, някои майки споделят положителен ефект от хомеопатични препарати. За последните две е добре да се консултираш с педиатъра, ако прецените, че са вариант за вас. Започнах да опитвам с гелче, хомеопатия от тази вечер ще дам, както бяхме коментирали евентуално при нужда с личната лекарка, но наистина като че ли захващането му е нестандартно и има някакъв дискомфорт, като че ли долната челюст не му е комфортно да отиде достатъчно напред и достатъчно отворена, че да поеме добре зърното и се получава дъвчене, опитвам сега да подавам гърдата по различни начини, да видим дали ще има подобрение...

Споменаваш, че в последните два месеца наддаването е било слабо или дори има спад в килограмите. А как наддава на ръст? На ръст наддава  по 1см на месец, но не е особено контрастно наддаването спрямо предишни месеци. В момента е 75см а приближава 9м и половина.

Сега колко често суче Алекс в денонощие? Усещането за мекота в гърдите е възможно да е свързана с честото сукане, ако е зачестил. Да няма кога да се напълнят. Може да е добра идея да използваш да моментите, в които е спокоен, в полусън, да помагаш с мъничко компресия, за да успее той да изсуче колкото може повече кърма. Можеш да опиташ дали смяна на позата (той да е с по изправено тяло), кърмене в слинг или докато го полюшваш няма да даде ефект. Честото предлагане на гърда, дори и само за успокоение може да има положителен ефект и когато дискомфорта премине или намалее, активното сукане да се възстанови в добър ритъм. Това последното изречение беше като балсам за очите ми - на фона на всички наоколо, повтарящи ми как той явно просто предпочита твърдите храни вече и не му се суче, благодаря ти за лъча надежда!!! Полюшван не му влияе, в слинг не съм пробвала още (ще се коригирам), а иначе в полусън или когато е уморен определено е по-склонен да суче и се възползвам, но това е вечер и на обяд само за съжаление. Общо му се събират 4-5 сукания истински, а преди сучеше на всеки час-два.

Благодаря ти за насоките за цеденето и захранването също!!
Ако отговорите ми те насочват към нещо друго ще съм ти благодарна да го споделиш. Благодаря ти за времето , което отделяш за моя проблем, за пореден път ми помагаш много със съветите си!  Hug

[/quote]

# 669
  • España (Плевен)
Добро утро от нас...
Ние се хранихме в 6ч. и заспахме, но мен нещо сънят ми избяга и се надигнах.
От седмица и нещо започнахме много да любопитстваме, да играйкаме /но с мама, не сами/, да си ходим из стаите /вече хванати за една ръчичка, но пак лекичко се клатушкаме и увъртаме/. Растем си ние... и започнахме да спим само по един път. Издържа по 4-5 часа будна. На обяд си хапнем и след 30 мин. сме заспали. Спим около 2-3-4 часа. Различно...  Blush Whistling После пак малко игра и разходки. Лягаме си около 20:30-21:00ч.
От Понеделник започнахме на Детска кухня. Двата дена си изяде манджичката и десерта. За сега й хареса. А и на мен ми е по-лесно и доста разнообразно.
Като ви чета как правите това и онова, а ние хич нищо не искаме да запомним..  Sad Sad
От месец и казвам "Здрасти" - тя нищо, само ми се смее. Показвам и как да направи, но пак нищо. Показвам и "Браво" - не, "Колко голяма ще станеш" - не... Харесва й "боц", но стой с разперени пръсти и чака. А песничката за "Хей ръчички" много я обича и на номера с измиването на лицето предварително си затваря очичките... много е сладка...  Hug Heart Eyes
Иначе си хапваме добре. Чакаме да ни избият още 2 зъбчета от горе. Слагаме се на гърнето, но не всеки път вършим работата. Много сме ревливи и сръдливи. Голям инат и като гледам иска от сега да е на нейното. Абе същинско "теле"  hahaha hahaha  Като майка си  Mr. Green Mr. Green
Това е от нас за днес... Лек и спокоен топъл ден вкъщи...   Hug Hug Hug

# 670
Здравейте момичета , скоро не съм писала , но караме доста тежко грипа цялото семейство. Малката е с разстройство и повръщане . По този повод има въпрос към ЛЛ Консултантите . Мисля , че от кърмата й се гади и повръща . Винаги като й дам й после се скъсва да повръща.  Иначе й давам лечебна хумана , оводнявам я и с Хумана електролит . Даже днес по съвет на педиатърката й дадох малко сварен картоф. Възможно ли е да не й понася кърмата. Ако спра да й давам кърма , после може ли отново да започна .

# 671
delilah_qk , спокойствие и само спокойствие, както е казал Карлсон, който живее на покрива  Grinning

Ти сама си стигнала до предположения за причината за проблема и идеи за справяне. Наистина стачка може да причина за отказ от гърда. Някои бебета реагират така на по-рязка реакция от страна на мама докато сучат. Опитай дали твърд, но нежен тон и ясно обяснение, че те боли и това няма да го бъде, няма да имат по.добър ефект.

Ако Алекс се разсейва и бърза да играе, може да опиташ идеята, сработила при други майки да окачат нещо цветно и едро на врата си, наниз, гердан или шал, с което бебето да се заиграва по-време на кърмене. Добре е да е нещо непознато и интересно. Една майка веднъж сподели, че при тях е сработило да прави балончета с дъвка и така е задържала вниманието на сина си на гърдата.

Изобщо може да е добра идея кърменето да е свързано с игра, гушкане, приятно време на общуване между вас двамата, а защо не и тримата с баткото  Simple Smile Нещо, което е важно при бебетата, отказващи гърда, стачкуващи е, че принудата не помага. Насилственото предлагане да суче, настояването, натискът може да имат по-скоро обратен ефект. Дали е вариант за известно време да промените леко ритъма си, да опитваш да го гушкаш колкото може повече, да си играете в леглото, той да има достъп до гърдите, но да не настояваш. Когато баткото е с вас, може да е хитра идея и той да помага. Дали ако му предложиш той да е примерно отговорник по забава на бебе, а ти си му помощник, няма да можеш да вкараш и бебето в игра, да четете заедно. Може да разигравате сценки, като може да те да са бебета животни, да кърмиш на игра играчките и да предлагаш и на Алекс.

Чудесно е, че в полусън Алекс суче по-добре. Това е една добра възможност, добра отправна точка. Твоето спокойствие също може да помогне. Наистина може да е объркващо, но пък 4-5 кърмения в денонощие за бебе на 9 м. не е никак зле. Ти се притесняваш, че с баткото опитът ти с кърменето не е бил много добър, но няма причина това да рефлектира и върху това кърмене. Това са две различни деца, а и ти си различна, минало е време, натрупала си опит. Ето, помисли само, вече е факт, че кърмиш Алекс двойно по-дълго. Справили сте се с не малко предизвикателства. Това е чудесно и няма причина да не продължи докогато двамата желаете Simple Smile

Успех  Peace

По този повод има въпрос към ЛЛ Консултантите . Мисля , че от кърмата й се гади и повръща . Винаги като й дам й после се скъсва да повръща.  Иначе й давам лечебна хумана , оводнявам я и с Хумана електролит . Даже днес по съвет на педиатърката й дадох малко сварен картоф. Възможно ли е да не й понася кърмата. Ако спра да й давам кърма , после може ли отново да започна .

Adriya
, много неприятно е това с болестите, дано вече са зад гърба ви. Ще споделиш ли от кога бебето ти започна да повръща така? Как беше с наддаването до преди боледуването?

Малко вероятно е кърмата да е причината за повръщането, по-скоро причината да е свързана с боледуването. Не е изключено, обаче да реагира на някоя храна, лекарство или билки и др., което ти приемаш. Може раздразненото стомахче да е станало по-чувствително. Вариант ли е да изключиш по-спорните храни от менюто си временно? Пила ли си антибиотик или друго лекарство наскоро?

Казваш, че "даваш" кърма, от шише ли я даваш или кърмиш от гърда? Ако даваш на по-малки дози, начесто има ли промяна?

Не е проблем да даваш отново кърма, дори и да си спряла за известно време. Кърмата е много ценна храна за бебетата, особено когато са болни. Честото кърмене често е това, което предпазва от обезводняване.

Пиши пак как сте  Peace

# 672
Шаманката благодаря ти забързото включване. Бебка е с разстройство и повръщане от понеделник. Първите два дни беше основно на вода и електролитен разтвор на Хумана. Хапваше и по няколко лъжички Лечебна Хумана. Много бързо се стабилизира и спря разстройството и повръщането. Но в сряда започнах да й давам изцедена кърма с биберон по 50 гр. , за да не й се товари стомахчето. Но въпреки това много я дразни и в продължение на час след като изпие кърмата има много силни напъни за повръщане , дави се , понякога дори повръща по малко. Снощи към 24 часа за последно й дадох 50 гр. кърма и веднага й се догади и започна много силно да кашля в опит да повърне , даже  малко повърна. За това реших да спра с кърмата за няколко дена , докато се оправи. За сега е добре . Сутринта към 6.30 й дадох с биберон 50 гр. лечебна Хумана , след това към 9.00 часа й дадох няколко лъжички " попара" - само от сухар и чай от липа , а след час й дадох и няколко лъжички сварен ориз. Всичко понесе много добре , не й дразнят стомахчето. Същевременно постоянно я оводнявам с вода и електролитен разтвор. За да не й липсва млякото мисля да й дам от АМ -то на Несле  - AL 110.
Аз пих само Парацетамол и Ефизол , а в носа си пръсках от един бебешки спрей - Назик Кидс , който съдържа съвсем малко Виброцил , а също си мажех носа и с Низита. Това са лекарствата , които съм пила. С храните също много внимавах , да не ям нещо, което да й дразни стомаха. Не знам защо така реагира. Реших да спра да й давам кърма за сега. Ще цедя и замразявам. А като се оправи пак започваме. Благодаря за подкрепата. Hug Hug

Последна редакция: пт, 10 фев 2012, 13:17 от Adriya

# 673
Малко се посъвзехме от гадният грип , но каката все още много кашля , аз си влача хремата , а бебка е с разтроено стомахче. Иначе новото при нас е , че ни изби и второто горно зъбче. Вече лази много добре , изправя се самичка като се хваща на решетките на леглото , стои права стабилно.С проходилката  е доста бърза.Тъкмо започнахме детската кухня и се наложи да я спрем , заради диетата. Иначе храната е много вкусна и бебка я яде с голямо удоволствие. Давам й само едно от яденетата - което е без мляко и застройка от белтък . Едва ли ще й стане нещо , но ще поизчакам още малко. Понеже от началото на май ще се връщам на работа и наех жена която да гледа бебка. Започва от първи март за по половин ден, докато съм и аз там , за да свикнат двете. Така ще имам време и за себе си . Ще можем да поизлезем малко и без бебка някой път. Понеже си нямаме баби на разположение и на всякъде с нас си я водим.

# 674
Adriya, хубаво е, че вече се чувствате по-добре. Ако правилно разбирам, бебето ти е било на доста строга диета, тя от педиатъра ли беше предписана? Правилно ли съм разбрала, че бебето ти не повръща от кърмата, но дава позиви, че и се гади? Кърмата прясна ли е или размразена? А какво е причината да дадеш кърмата от шише, а не от гърда? Извинявай, че разпитвам така, но не си спомням да сме говорили как се храни тя, от гърда или от шише. Тя имала ли е някаква чувствителност или проявена алергия преди това боледуване?

Добре е да обмислиш рисковете от това спешно спиране на кърменето, както и смяната на едно изкуствено мляко с друго. Възможно е това гадене да премине и да е по-скоро свързано с болестта и раздразненото стомахче. Въвеждането на изкуствено мляко, особено по време на болест, лишаването от кърма може да предизвика по-сериозни реакции, а и бебето да се лиши от важните имунологични свойства на кърмата. Вариант ли е да се консултираш с лекар, може и детски гастроентеролог за да обмислите оптимално щадящия за бебето вариант.

Вариант ли е да продължиш с предлагането на кърма, но да е от гърда или с лъжичка?

Общи условия

Активация на акаунт