МАРТенче целувчици раздава и иска вече право да застава! - тема 10

• 24 403
  • 736
  •   1
Отговори
# 510
Съдихте ме защо съм питала каква е причината да не се разписват четящите мами,ама ето че беше полезно - Томасито се върна и то с много ценна и полезна информация  Hug

Sabrina1 - аз давам банан в чист вид,иначе другото е плодови пюрета понеже не виждам друго свежо и подходящо - и в тази връзка какво мислите за плодове от домашен компот - мен ме спира захарта вътре

maiski3 ако знаеш колко съжалих вчера,че не можах да присъствам  Sad Обещавам да се реванширам...

Благодаря на всички за милите думи - днес съм значително по-добре и не се храня вече като вранче  Laughing

За домашните рецепти - исках да ви питам понеже не съм въвела риба,но вчера бяхме взели цяла сьомга и я филетирах та се чудих дали да не започна с нея?
Въвели ли сте рибата?Каква? И как -лъжичка по лъжичка или...?

Мигейо -как сте днес?

# 511
 Минавам набързо да се запиша в присъствената книга и бягаме на разходка, че напече едно слънчице  Laughing
 Маринелс, аз риба още не съм давала в пюре, но и ние миналата неделя пекохме котлети сьомга на сух тиган, изкуших се да й дам малко, доста сладко мляскаше. Принципно не препоръчват сьомгата за първа риба, понеже е мазничка, пише бели риби да са -хек, мерлуза, треска, можело и пъстърва. Но пък гледам че има пюрета със сьомга 6+, така че едва ли ще сгрешиш. Лично аз много я харесвам , мога да я ям 7 дни в седмицата. Плодове от компот недей, винаги има повече захар от необходимото, виж, ако са правени специално за беба и нямат добавена захар, тогава е друга работа.
 С плодовете и ние не сме много напреднали, изпуснахме изобилието през лятото, а и ме домързя да консервирам. Белослава яде банан, круша и ябълка. На пюрета съм давала кайсии, сливи и манго. Менюто днес е малко банан преди обед, обедно зеленчуково картоф, грах, карфиол и киноа, а следобед ще дам каша просо с настъргана круша или намачкан банан.
 Лъки, съгласих се тогава , щом не си инвестирала  в играчки един билет до Малдивите и обратно, няма да се карам  Joy Буб, чакаме си личните съобщения, Лъки и аз.
 Ние миналата седмица минахме на нови памперси -Либеро, адски съм доволна. Плътни, дълбоки и много много сухи остават. По-скъпички са, но си струват всяка стотинка. В тази връзка намерих това http://papa-bebe.com/pampersi.html, то малко късно на 8-9 месеца за четиво, ама пък няма лошо.
 Страшна глава ме цепи от събуждането  Sick, нищо не помага, ще ида да се развея на постоянния варненски вятър, може да мине. 
 Баси и набързото записване направих Simple Smile

# 512
  • Кукуландия
Здравейте в този слънчев ден!   bouquet

Малчо днес ще яде картоф, чушка, лопуш с малко праз.
За първи път реших да направя малко по-голямо количество и да го сложа в бурканче в хладилника. Май така ще ми е най-лесно, но пък означава, че следващите 1-2 дни ще трябва да яде едно и също  Rolling Eyes
Относно пропорциите - и при мен е на око. Като въведа месото (с домашно заешко) по-следващата седмица ще обърна повече внимание на съотношението месо:зеленчуци.

За първи път днес добавям праз в яденето на малкият, нито лук, нито копър/магданоз съм слагала. НО мисля да започна да слагам по малко копър, който имам замразен, както и праз.

От плодовете Димитър е опитвал банан и ял/яде грозде, ябълка, круша, тиква, всички домашни. Имам и в бурканчета заварени плодове, така че и зимата ни е осигурена  Mr. Green Прасковите се чудя кога да ги дам (белени са)... може би в 10тия месец.... аз докато въведа царевицата, после няколко вида месо, жълтък, глутен с няколко вида култури иии верно отиде 10ти, а може би и към 11ти месец  Shocked Mr. Green

За рибата и на мен ми е интересно. Единственото купено пюре ми е хек със зеленчуци, чака си реда.  Grinning

И аз се нареждам на опашката за съобщение с името на сестрата на Стихията Mr. Green

И да благодаря на Стихията за подсказката за овес, ръж и ечемик от Кауфланд, вчера взех.

Относно въвеждането на нови неща, дори пък и от един вид (зеленчук, плод, риба...) не знам какво толкова се чудите - всеки нов продукт в началото по малко и постепенно се увеличава. В крайна сметка щом вкусът е различен, дори и малко, то значи има някоя и друга различна съставка, следователно трябва постепенно, заради евентуална реакция. Това е моята проста логика.  Peace

Хайде продължавам да си чета и да си говоря повече мислено и по-малко писмено с вас  Laughing

Хубав ден и приятни разходки! Аз съм затворник, че заради моят миличък съпруг чакам да се сдобия с нов нокът на палецът на кракът, за да мога да ходя спокойно и безболезнено с обувки  Crossing Arms

# 513
Здравейте, момичета. И аз да се разпиша днес. Таткото води децата на разходка преди обяд и имах време да си помълча и да прекарам малко време сама и се чувствам много добре. Чистих, но някак си даже ми беше приятно. Сега ми е пуснал някаква много лека и приятна музика (на Сайгън Кик или както там се пише "Water") и докато баткото спи му приготвям едни шаблони, с които си играем и учим цветове и думички. Въобще в стихията си съм  Simple Smile
Добро утро!!! Аз ли съм най-ранобудната днес Simple Smile))
Лъки, аз пак съм пропуснала, честити 9 месеца на Ади.
Sabrina1, благодаря ти, че си се сетила  Hug Той и таткото днес като си е прочистил съзнанието за важните неща и се сети и й честити на патерици  Laughing
Лъки, съгласих се тогава , щом не си инвестирала  в играчки един билет до Малдивите и обратно, няма да се карам  Joy
Пипиллота, ако знаеш как ми улучи слабото място...само разглеждам тук разни снимки и си мечтая как си лежа на плажа на Малдивите. Ама пусто за там каквито и оферти да пуснат все ми се виждат космически цените  Crossing Arms Аз предпочитам балкан пред лудницата на морето, но за такива тихи кътчета си умирам. Дано ме огрее някой ден  Praynig
За първи път реших да направя малко по-голямо количество и да го сложа в бурканче в хладилника.
Uinen, и аз така правех с баткото, даже слагах в нулевата камера (там се съхранява и по-дълго) и давах през ден, но Ади нали ми е принцеса, не знам как усеща, но яде само, когато й е току що приготвена храната. Като притоплям явно й е друг вкусът и хапва 2-3 лъжички и врътва главата. Специална ми е тя  Hug Днес яде тиква и спанак на пара с варени (на слаб огън докато станат на каша) просо/киноа/амарант по една лъжичка. "Изяде си пръстите", толкова много й хареса и сега вършее из къщи  Laughing

# 514
Здравейте!

Да споделя за нашето меню днес Wink .....
- за обяд - броколи, тиква, карфиол, спанак (всичко на пара)
- за следобедна закуска - 2-4 супени лъжици фини овесени ядки, леко пасирани с круша

Сиренце, май ти беше споменала, че даваш кус-кус  newsm78 Моля те сподели как го приготвяш. Ако има и друга мама, която дава, нека да каже варианти  Wink

Пипилота, Лъки....Grinning

# 515
  • София
Здравейте!

Да споделя за нашето меню днес Wink .....
- за обяд - броколи, тиква, карфиол, спанак (всичко на пара)
- за следобедна закуска - 2-4 супени лъжици фини овесени ядки, леко пасирани с круша

Сиренце, май ти беше споменала, че даваш кус-кус  newsm78 Моля те сподели как го приготвяш. Ако има и друга мама, която дава, нека да каже варианти  Wink

Пипилота, Лъки....Grinning

Буб, аз го приготвям така:
Сварявам кус куса, но го оставям с маалко водичка-не го изцеждам докрай, защото  става много стегнат и не го иска.Добавям малко масълце и изкиснато сиренце-захар не слагам. Peace

# 516
Oооо, мами, вашите вкусни писания в зелено напоследък ме вдъхновиха (нали знаете, че иначе съм по готовите пюрета) и аз днес направих една пилешка супичка на Марио - сложих охладено филенце на "Лудогорско пиле" (такова имах, иначе и по-без хормони бих взела), домашно картофче и морковче, малко целина, копър, магданоз, праз, червена чушка, домат, няколко капки зехтинче, и накрая няколко спагетки  - и се получи мноого вкусно (и аз си хапнах). Едно сухарче на "Ети" потапям в супичката, пасирам - и готов обядът Simple Smile

Буб, 3 супени лъжици от кус-куса на Плазмон ги сварявам за 3 минути (пише една-две минути, но ми се струва малко), прецеждам през цедка за мляко, слагам обезсолено намачкано сиренце колкото кибритена кутийка и разбъркавам хубаво. Не добавям нито масло, нито нещо  друго.

Маринелс, рибата я мисля от месец, но още не съм я дала. Мисля след няколко дни (на 9 месеца) да я предложа - калкан с картоф и морков на Семпер. Приготването на риба вкъщи ме притеснява заради костите - не съм сигурна дали ще я изчистя добре, а в добрите марки пюрета е машинно мляна и няма такава опасност. Вие какво мислите по въпроса - ще смеете ли да готвите сами рибата и ако да, каква?

Последна редакция: нд, 20 ное 2011, 22:17 от sirence

# 517
Здравейте,Бобо е добре  Grinning
Ето го и неговото меню за днес  Wink
  • за обяд-картоф натюр
    за следобедна закуска-ориз в собствен сос

Mr. Green

Thomasito благодаря ти!

Последна редакция: нд, 20 ное 2011, 21:52 от migeo

# 518
Писах квото писах и сесията ми изтече  Crossing Arms

Ще пиша само за яденето :

Ранна закуска - Мляко
Закуска - Кус-кус със сирене
Обяд - Супа с пилешко (пилешко месо, картоф, морков, броколи, магданоз) , Десерт - Млечна каша с бисквити
Следобяд - Кисел
Вечеря - Мляко с бисквити.

Catwalk Ръжено брашно , вода, мая.
Тук стихията може да ти помогне , че тя готви разни нещица в кукъра.

Маринелс , sirence - няма нещо което да не готвя в нас, пюрета не купувам вече доста отдавна. На месец да взимам 3-4 местни , 3-4 зеленчукови и 3 десерта, за мързеливо време.
Рибата я чистя много, много добре. Само бяла риба най-често взимам ХЕК.
Готвя я много често със спанак и ориз.

# 519
Ееехххх много готино така като споделяте какво приготвяте на бебоците.....вече си избрах някои рецепти Blush

сиренце, майски   bouquet много благодаря!

Ще пиша само за яденето :

Обяд - Супа с пилешко (пилешко месо, картоф, морков, броколи, магданоз) , Десерт - Млечна каша с бисквити
Следобяд - Кисел
Вечеря - Мляко с бисквити.

Penmar, какво е това мляко, което даваш с бисквити? Кисело ли? newsm78

# 520
За домашните рецепти - исках да ви питам понеже не съм въвела риба,но вчера бяхме взели цяла сьомга и я филетирах та се чудих дали да не започна с нея?
Въвели ли сте рибата?Каква? И как -лъжичка по лъжичка или...?

Маринелка аз сьомга не бих дала по няколко причини, първо тя е тлъста като за първа риба, второ сьмгата е  риба която най много се отглежда специализирано за пазара (в смисъл не е натюр) а това означава много лекарства, има и нещо друго както вече са писали мамите по добре да започнеш  с бяла риба и да поизчакаш малко, всичко това важи ако говорим за захранване с риба, но ако ти е мерак малката да опита, не е проблем да и дадеш колко грахово зърно.

За тези дето се чудят какви менюта да правя ориентир ми е "купешкото пюре" имам разни брошурки с видовете пюрета и ...така чета си брошурката и си го готвя, взела съм брошурки на различни марки. [/color]  Mr. Green
Ей голяма хитруша си сестро:), не се бях сетила по този начин да правя меню. Heart Eyes
Много неща съм си мислила да го питам, но той още не говори и не можем да си водим по-интересни разговори.
Само ако знаеш колко неща бих искала да питам големия си син:)
Ако знаеш как си мечтая да си седнем на люлката в двора когато всички заспят и да си побъбрим по приятелски Heart Eyes

Бедствие,би ли ми казала сега как да продължавам,четох,че не трябва да се спира глутена,след като веднъж е даден,след това,се опровергаваше това твърдение,но всичко е от форума,а не от статии.Как и кога да започна с овесена вода ли първо,можеш ли да ми кажеш някаква примерна схема.Добре че почнах с овес ,че при него,глидеинът до който се разгражда глутена при преработка от чревният тракт и който активира болеста целиакия бил много по-малко и съответно болеста се отключвала много по-рядко при овес съдържащи храни.  
migeo с глутена не трябва да се спира понеже реакцията на този протеин се наблюдава с натрупването му в организма. Но ако такава реакция на лице, няма причина да продължаваш.
Мое мнение че реакцията ви не толкова на самия протеин колкото на количеството му.
Когато прицениш че детето ти готово започни от начало.
5-6 дена само вода от овесени ядки, можеш да я ползваш да му правиш безглутенова каша или да разреждаш пюрето с нея, ти прецени.
Във водичката трябва да се е варило не повече от 1 с.л овесени ядки
следващия етап да започнеш по малко да даваш и от ядките 1/4 от от ч.л и така увеличаваш всеки ден, ще ти заеме още 6-7 дена до като стигнеш 1 с.л ядки, можеш да продължиш да увеличаваш овесените ядки или да добавяш към тях  ръж после ечемик -> пшеница. Когато добавяш едното намаляш другото.
Старай се да не натоварваш стомаха с глутенови храни, бих казала че 2с.л ядки са напълно достатъчни на края на захранването. Можеш да комбинираш,например аз правя на Крум палачинки със оризово или безглутеново брашно, като дойде време да въвеждам глутен ще слагам от овесеното брашно, ако и ти решиш да направиш палачинки, съответно ще намалиш ядките, дано съм го обяснила както трябва, питай ако нещо не ме разбра.
Отивам да си ям киселото мляко, утре ще продължа!
Лека нощ!                

Последна редакция: пн, 21 ное 2011, 08:45 от г-жа Стихийно бедствие

# 521
Бедствие,би ли ми казала сега как да продължавам,четох,че не трябва да се спира глутена,след като веднъж е даден,след това,се опровергаваше това твърдение,но всичко е от форума,а не от статии.Как и кога да започна с овесена вода ли първо,можеш ли да ми кажеш някаква примерна схема.Добре че почнах с овес ,че при него,глидеинът до който се разгражда глутена при преработка от чревният тракт и който активира болеста целиакия бил много по-малко и съответно болеста се отключвала много по-рядко при овес съдържащи храни.  
migeo с глутена не трябва да се спира понеже реакцията на този протеин се наблюдава с натрупването му в организма. Но ако такава реакция на лице, няма причина да продължаваш.
Мое мнение че реакцията ви не толкова на самия протеин колкото на количеството му.
Когато прицениш че детето ти готово започни от начало.
5-6 дена само вода от овесени ядки, можеш да я ползваш да му правиш безглутенова каша или да разреждаш пюрето с нея, ти прецени.
Във водичката трябва да се е варило не повече от 1 с.л овесени ядки
следващия етап да започнеш по малко да даваш и от ядките 1/4 от от ч.л и така увеличаваш всеки ден, ще ти заеме още 6-7 дена до като стигнеш 1 с.л ядки, можеш да продължиш да увеличаваш овесените ядки или да добавяш към тях  овес после ръж -> ечемик -> пшеница. Когато добавяш едното намаляш другото.
Старай се да не натоварваш стомаха с глутенови храни, бих казала че 2с.л ядки са напълно достатъчни на края на захранването. Можеш да комбинираш,например аз правя на Крум палачинки със оризово или безглутеново брашно, като дойде време да въвеждам глутен ще слагам от овесеното брашно, ако и ти решиш да направиш палачинки, съответно ще намалиш ядките, дано съм го обяснила както трябва, питай ако нещо не ме разбра.
Лека нощ!                 
Мнооого ти благодаря  Hug

# 522
  • София

Лека нощ!                

Продължавай, продължавай, че имам въпрос.

Ръжта и ечемика под формата на брашно ли се въвеждат или как? Мислех си за ръжени сухари тези дни, ама мисълта за попара направо ме  Sick, а Теди ще бъде още по-отвратен и от мен? Та,  мога ли да си купя ръжено и ечемичено брашно и след като въведа бавно и славно овесената каша, да започна към нея лека полека да добавям ръжено брашно, после ечемичено и т.н.

Търсих из старите обсъждания в темата, защото имам чувството, че беше споменавала нещо, но така и не успях да го открия. Да ме извинят другите мами, но живо се интересувам от въпроса, защото ни предстои въвеждането на глутена, а ти определено имаш добре оформено мнение, което ме интересува Peace

# 523
Ей голяма хитруша си сестро:), не се бях сетила по този начин да правя меню. Heart Eyes
Ето аз откъде си правя меню за баткото. Има 5/6 дневен пакет. Като посочиш с мишката на харесаната гозба и ти изписва какво й е съдържанието  Peace
Много неща съм си мислила да го питам, но той още не говори и не можем да си водим по-интересни разговори.
Само ако знаеш колко неща бих искала да питам големия си син:)
Ако знаеш как си мечтая да си седнем на люлката в двора когато всички заспят и да си побъбрим по приятелски Heart Eyes
Стихия, няма начин да няма начин чрез който да можете да общувате пълноценно. И аз не знам какъв е, само знам, че го има  Hug

# 524
Ехо, и аз да попълня книгата за присъствие.
Хайде сега, убийте ме, ама аз тази драма с този глутен не я разбирам. То ръж, то ечемик, то незнам си какво. Колко хора ядат такива храни през живота си? Както може би сте прочели, това е заболяване, което се израства и е по-скоро заболяване, породено от множеството боклукчави храни, които повечето хора ядат. Както и да е - това си е мое мнение, и аз ама по никакъв начин не съм се вкарала във филма  -Глутен,помощ, как да се опазя от него. А както и много други неща - донякъде е мода - то първо да не се захранва с глутен преди 8 месеца, сега между 4-6 месеца. Всеки си решава сам, въпроса е, да е информиран и сам да направи това си решение. Ако тук спомена пред сестрата, която провежда консултациите, някаква подобна истерия, със сигурност ще ме прати при психолог да си поговорим относно този мой страх  Grinning Мое мнение.
За емиграцията - ами аз съм любовен емигрант. С мъжът ми се срещнахме на Черно море, по това време той живееше в Холандия и имаше за съквартиранти 2ма мои приятели. Та те го бяха поканили на море и аз по случайност бях там и се засякохме и така. След 5 месечно летене между Амстердам и София, използване на всичките ни пари и отпуски решихме, че ще трябва да се вземе по-сериозно решение. И защото по това време България не беше член на ЕС, нямах никакъв шанс за работна виза за Холандия. Та решихме - ще дойдем да Австралия (мъжът ми е австралиец), ще поживеем и ще решим. Та тук съм близо 7 години, в началото яко ме тресеше носталгията, но след година изчезна. Много ми харесва, чувствам се прекрасно, имам приятели, децата ми ще израстнат в едно от най-чистите кътчета на света. Това, което ми липсва, както на всички други емигранти - семейството (мама и тате, сестра ми). Друго, което ми липсва (сега не се смейте) е луканката. Сънувам как отивам до магазина, купувам си една подкова и си я дъвча, дъвча....
Не съм се прибирала от 2007 година, май още дълго няма да се приберем (поне 10000 долара ни трябват само за билети, оставям настрана това, което ще похарчим в България). Та засега, на една заплата, това е мисия невъзможна. Хайде, отплеснах се.
Лъки , изказах аз мнение, че Ади ще е вече голяма за жирафа, ама... Нали ви е подарък, следващото ще го ползва. А за играчките - ти тези шаблони за баткото сама ли си ги правиш. Ако е така - сигурна съм, че имаш поне 10 играчки, които би трябвало да учат цветовете. Да, ама не - моят син с едни щипки за пране си играеше, които бяха различни цветове, помагаше ми да простирам и аз му казвах - дай ми зелена, червена, докато с изумление установих, че почна да ми подава правилния цвят. Та мисълта ми е - не си мисли, че ние нямаме играчки у дома, затрупани сме (то може би затова не ги обичам), но аз забелязах, че няма нищо по-хубаво от разни такива, домашно приготвени неща, с които децата да си играят.
За менюто -
закуска - филийка с авокадо (моля, моля, аз хляба си го правя сама, не купувам хляб от магазина). Та хлябът ми е т.нар. сауърдоу - с натурална закваска, с ръжено и бяло брашно, малко зехтин и вода.
11 часа - цица
след обяд - плодове - боровинки, банан (цели, необработени)
вечеря - ориз, тиквички, морков, копър и пиле.
лека нощ - цица
Отделно имаме 2-3 пъти цокане. Когато - тохава.
Хайде, това е от мен.
Лека Ви нощ.

Общи условия

Активация на акаунт