Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са изискванията за получаване на болничен отпуск по време на бременност в България?
Какви са разликите в условията за майчинство между България и чужбина?
Какви са изискванията за получаване на болничен отпуск по време на бременност в чужбина?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са изискванията за получаване на болничен отпуск по време на бременност в България?
За да получите болничен отпуск по време на бременност в България, жената трябва да има здравна застраховка за "временно намалена трудоспособност". Болничният се издава от личен лекар 45 дни преди термина. По време на болничния за бременност и раждане, жената получава 80% от среднодневното си обезщетение до датата на термина.
-
Какви са разликите в условията за майчинство между България и чужбина?
В България майчинството е дълго (около 410 дни) и платено, но заплащането може да бъде ниско преди отпуска по майчинство. В страни като Испания, например, майчинството е по-кратко (4 месеца) и може да създаде трудности при завръщане на работа. В България периодът на майчинство е по-дълъг от много европейски страни; докато в България майките имат право на 2 години, в страни като Франция, Германия и Австрия майчинството е от 3 до 6 месеца. Обезщетенията обаче варират значително, като в България те са значително по-ниски в сравнение с определени западноевропейски държави.
-
Какви са изискванията за получаване на болничен отпуск по време на бременност в чужбина?
-
Какви са основните изисквания за получаване на молба за изчисляване на по-благоприятен размер при майчинство в България?
-
Какво е общественото мнение относно увеличаването на размера на обезщетенията за майчинство и детски надбавки?

страхотна е!
Малко се двуумях дали да ходя днес, защото имам лека хрема и кашлям отвреме-навреме, но прецених, че не съм болна все още, и по-добре сега, за да не се разболея повече през студените почивни дни /когато просто няма да ме свърта вкъщи/
Това е поредния абсурд! Гледам да не се нервирам, че да не се отразява на бебо...ще кретаме някак си и това е. Вече започвам сериозно да се замислям да емигрирам...
Някой знае ли, кога евентуално да очаквам да ми ги изплатят от НОИ?
за тези 24 месеца още не са приети,но сутринта говореха че със сигурност ще бъде прието това предложение.А паричките от НОИ ще ги почакаш повече,всъщност зависи кога работодателя ти е внесъл болничния ,но определено тези институции са много мудни