Гърция-27

• 66 321
  • 747
  •   1
Отговори
# 555
Здравейте, извинявам се, че нахлувам в темата, но искам да помоля за хубава и изпитана рецепта за фава. Имам 2 пакета и се чудя как да ги направя.

# 556
Мили мами,честит имен ден на всички Александър-чета и Александри...............много щастие,здраве....да им е живо и здраво името........
  bouquet  bouquet Two Hearts smile3501  bigdance2  bigdance2

# 557
Здравейте, извинявам се, че нахлувам в темата, но искам да помоля за хубава и изпитана рецепта за фава. Имам 2 пакета и се чудя как да ги направя.

И аз ще се радвам на една изпитана рецепта Hug

Илианче, да ти е живо и здраво малкото Александърче Hug
Много да ви радва!

# 558
Привет момичета,честито на всички именници днес Hug
Ей,обиколих сумати аптеки,никъде няма английска сол,явно не се използва тук,развали ми детокса Laughing.
Аз фава правя често,мъжа ми много я обича.Сварява се за 10 мин,оставя се половин час във одата,обира сепяната,и се досварява с един цял лук вътре до пълно омякване.След това в блендера се прави каша,трябва да е почти безводна,добавя се сварения лук,ч.пипер,зехтин и лимон на вкус  chef
Ние утре ще отскочим до Скопелос да си приберем чадото,тазо година ходи на почивка с баба си,дано не се развали времето уикенда,да изкараме и някой плаж,за последно тази година.
Надявам се да сте добре,усмихнати.  Hug

# 559
Здравейте, момичета! Помолих старият ми профил да бъде замразен преди 2-3 години, докато не го ползвам, и изглежда отмръзване няма, дори и в жегите  Grinning - ThracianLina съм Simple Smile Затова и този нов профил с името на мъжа ми Simple Smile

Честито на всички наскоро обебили се мами, леко бременеене на очакващите, много прегръдки и усмивки на тези, с които не се познаваме Simple Smile

Изпращам ви поздрави от Лесвос, от няколко месеца сме тук и няма насмогване, ще разказвам по-подробно Simple Smile

Имам конкретна молба, при това спешна: днес наше приятелско дете от БГ ни каза, че ще пътува до Северна Гърция на екскурзия на 7-ми септември и ме запита за цената и наличността на diamox acetazolamide 250 (или едно от двете, еквивалентни понятия са  Simple Smile). Майка й има проблеми с вестибуларния апарат. При нас на острова нещата са по-особени и хората ходят на пазар до Айвалък на отсрещния бряг за липси. Проверих и в онлайн аптеките, но няма инфо. Препоръчах й да преведат рецептата  Peace Насоки? Много ви благодаря предварително Simple Smile

Честит Имен Ден на Александър на Илианна! Да й е жив, здрав, щастлив, радост и гордост за мама и татко Simple Smile

# 560
много често си миских къде ли се запиля.... ха добре дошла пак..

за това ли става въпрос
ACETAZOLAMIDE TABL 20X250 MG  цена на дребно 1,84 (според информацията в нета) може да е валидна а може и не.
мисля, че може свободно да се купи...

# 561
Добре заварила  Grinning Да, накрая се озовахме на нашия остров да спасяваме положението с узото и започнахме от начало, тъй да се каже  Peace Курсове и квалификации за навлизане в занаята и т.н., имаше и моменти на съмнение, че ще се справим, но аз не дадох и гък да се каже  Wink Все пак поминъкът на много хора тук зависи от това...

Имах си и здравословни перипетии и в крайна сметка докато не видях сама "цялата картина", нямаше как да разбера първопричината Simple Smile Отделно смяната на дома и всичко останало, някои дребнавости във форума ми дойдоха в повече Simple Smile  Mr. Green

Да! Благодаря Simple Smile Видях, че има различни разфасовки х 20, 40, 60 и т.н. хапчета и съответната отстъпка, която се пада на таблетка Simple Smile Ще предам веднага инфото за 1,84 Е за блистер от 20, пратих и брата на мъжа ми да провери, когато може, в някоя солунска аптека Simple Smile

Благодаря отново!

# 562
  • world wide
здравейте и от мен мами да са ни честити именниците...аз вече си имам net ( юпиииии )  и вече ще си ви следя с повишено внимание

# 563
О, Лина, добре завърнала се!  bouquet И аз се чудех какво става с теб. Радвам се, че си добре Hug

# 564
Лейла  Hug Hug Hug Вие ми липсвахте много, но сме си оправни всички и си знаех, че сте добре (това не е извинение  Embarassed). Честита рожбичка! Да расте много здрав, щастлив и нахилен и много оакани памперси  Mr. Green

По-добре не съм била  Party Току-що си идвам от профилактичния гинекологичен преглед и дамата ме запита дали в рода нямаме близнаци, защото до неделя може и да има два узрели фоликула  Wink Но не и този тираж - след някой и друг месец току-виж се присъединя към вас Simple Smile

До края на годината и отложената сватба ще спретнем, както си му е редът, но първо гледахме къщичката да оправим - след много кандърми, преговори и поемане на всички разходи, съседите склониха да подменим водопровода Simple Smile Разбирам ги хората и ми се стори познато, ама който казва, че къщата давала повече свобода и самостоятелност - не му вярвайте  Laughing

Да нацелуваш бебчо!!!  Heart Eyes

# 565
О, Лина, добре завърнала се!  bouquet И аз се чудех какво става с теб. Радвам се, че си добре Hug
Браво Лина, само хубави неща има около теб, ще стискаме палци, пък дано и близнаци да очаквате - какво по-хубаво от това  Wink
Как е на острова, разкажи нещо, живота как тече, сега лятото има туристи, но зимата.....аз съм в град Ламия, т.е. в едно село до Ламия - Сперхиада се казва.
Хубав уикенд....

# 566
Браво Лина, само хубави неща има около теб... Как е на острова, разкажи нещо, живота как тече, сега лятото има туристи, но зимата.....

Здравей, Хавайско островче  Hug Grinning

Благодаря ти за хубавите думи   bouquet Надявам се да се чувстваш добре на вашето място, Централна Гърция въобще не я познавам, но колко неща има тепърва да опознавам(е) Simple Smile

Преди да дойдем в родното градче (селце  Simple Smile) на мъжа ми, живяхме в София, а след това и в Истанбул Simple Smile Все още поддържаме връзки с нашите познати истанбулски гърци, а и както ни гледаха странно хората, като се прибирахме, така доста гърци след нас заминаха да работят в Константинопол Simple Smile Мъжът ми често пътува дотам по работа за узото, а и е плюс, че турската икономика засега бумти, от Айвалък си купуваме доста неща, ако не успеем да отскочим до Гърция или България... Има я и обратната страна на медала и тя е, че се е случвало гръцки и турски военни самолети да си устройват мини-схватки във въздуха над Егейските острови, но търговията с оръжие е отделна тема... Хората на двата бряга на протока Митилини са си близки, знаят си езика и участват в общи групи, което на мен много ми харесва Simple Smile Духът на древните гръцки колонии по Малоазийския бряг е жив Simple Smile

Лесвос (Митилини) не е типичният туристически остров и това си има своите предимства, макар че според мен трябва да стане по-популярна дестинация сред българите например Simple Smile Идват основно западняци, както и рускини - около Скала Ересос могат да се видят двойки, които хранят русо момиченце - идилия  Whistling Има и постоянно заселили се чужденци в търсене на спокойствие Simple Smile Аз съм екзотика - познавам само още едно българско семейство в столицата на острова Митилини Simple Smile

Много от местните са се върнали от Австралия - основно емигрирали навремето бедни рибари - и говорят гръцки/английски с австралийски акцент  Laughing Наскоро мой приятел от Солун, женен за българка в София, ми каза, че са пуснали 50 000 австралийски визи за гръцки граждани и смята да кандидатства, та вероятно тенденцията ще се обърне...

Както и да е, островът е много оживен с различните занаяти, солници, сардини и - да - най-хубавата риба, мезе за узото Simple Smile Не е като Халкидики, който опустява през зимата... Лятно време е чудесно - много ми напомня на градчетата в Андалусия - с целия народ, който се забавлява по улиците след залез слънце Simple Smile Конни надбягвания, фестивали на узото... кеф Simple Smile

Хората са много сърдечни и гостоприемни, все още не съм свършила с обикалянето на къщите да опитам рецептите на всекиго за местните ястия Simple Smile Ползват доста зехтин, но аз обичам блажко Simple Smile В същото време са и индивидуалисти, не чакат в пустощта някой да им свърши работата Simple Smile Ние кажи-речи живеем в резерват - често се е случвало някое заблудено змийче да налази вечер в кухнята Simple Smile

Пътищата са добри като за остров, но са тесни - идеални за мотор или колело Simple Smile Цяло лято през уикендите бягахме от жегата в планината и гората на мотора - с малко храна и под звездите Simple Smile Утре рано пак отпрашваме Simple Smile За меден месец си бях пожелала пътуване на мотор от България, през Одрин, Мраморно море на фери за Азия, и оттам по крайбрежието до ферито за Лесвос Simple Smile Но и целият остров да успеем така да обиколим, ще е чудесно Simple Smile

Ами... това са накратко впечатленията досега  Laughing И на вас хубав и прохладен уикенд   bouquet

# 567
Поздрав за хубава вечер със снимка на столицата Митилини Simple Smile

# 568
Така както го описваш изглежда страхотно. Пожелавам ви никога красивите моменти да не спират, а лошите да бледнеят пред тях.
За жалост тенденцията към обратното емигриране се завърща.....но на мен пък ми харесва тази държава и не бих я напуснала, бих я заменила единствено със Франция и то по икономически причини.
В Централна Гърция също има какво да се види. Аз си мислех че в Гърция няма планини, но ела да видиш и то какви планини. Толкова е диво и недокоснато от човека. Това ми харесва тук, че го няма прекомерното застрояване и бетониране на планината, както е в България. Няма ги тези гигантски хотели, няма я тази грандоманщина. Пампорово беше толкова прекрасен зимен курорт, но увиииии, българина го продаде и го бетонира. Тук планинските ски курорти са точно както, ако някой е ходил и си спомня Пампорово и Боровец през комунизма - с няколко и еднакви хотелчета и всичко наоколо гора. Най последното и забутано село, както се казва в планината, но ще има добър асфалтиран път до там, а и вътре в самото село всичко ще е безупречно чисто, на площада ще има здрави пейки с цветя, ще има магазини, карат им на хората два пъти в седмицата прясна риба и морски деликатеси.
Бяхме с мъжа ми на един спортен празник, в планинско село, по случай олимпийските игри и какво ми направи впечатление. В селото си имат сдружение - доброволци, които не чакат общината и кметовете, а кой колкото може дава пари - ремонтирали са училището, защото то не работи от години и тъй като през лятото селото се пълни с хора - възрастни млади с деца, които бягат от атинските жеги, и вместо децата да се шлаят по цял ден и да се чудят какво да правят, и бабите да ги карат с мъка да четат и пишат, решили хората да се организират да го ремонтират, за да може децата да ходят по два три часа и да четат, пишат, рисуват, изучават английски език. Съответно преподаватели са някои от тези хора, които са и по професия педагози. Зимата постоянно живеят 40 човека, но лятото се пълни до 3000 човека. Три месеца на площада всяка вечер си организират някакви забави - театри, прожектират филми, е с напредналите технологии де  Grinning, игри и развлечения за децата. Та като се бяхме събрали на този празник на всички раздадоха сладкиши и всеки един беше помолен след като изяде сладкиша да не хвърля опаковката на земята - ееее нямаше нито един боклук....

# 569
Много хубаво си го описала! Ще има да чета и препрочитам споделеното от теб и да го осмислям в контекста на миналото и настоящето Simple Smile На мен самоинициативата ми допада изключително много у хората и явно с такива най-добре се погаждам... На другите неща и негативизма гледам да не обръщам внимание, което разбира се не означава, че не съм си давала ясна сметка с какви трудности ще се сблъскаме, след като (и докато) се установим тук Simple Smile Наслушах се на какви ли не анатеми срещу гърците (като цяло), обвинения срещу такива като мъжа ми, които откакто са завършили, не живеят в Гърция, но винаги чинно са си плащали данъците Simple Smile Както и да е, неразбирането и обобщенията отдавна не ги приемам лично, а гледам да градя мостове... Намерихме работа в България на наши приятели гърци, има и ниши за предлагане на местната продукция на българския пазар (не само зехтина:)). 

Тук например друга форма на самоинициатива са клубовете по танго - събират се хората по нощите в жегите и танцуват, без каквато и да било комерсиална цел. Да не говорим за сградите, в които се помещават тези сбирки - невероятни архитектурни паметници! И както си казала ти, всъщност на острова има толкова работа - много древни сгради на училища чакат реконструкция - стига да има желаещи архитекти Simple Smile

Хората освен с турцизмите в диалекта си много ми напомнят на тракийците и си спомням за моето детство - съчетахме любовта с родния край  Wink Има и група за изучаване на местния диалект, и на страничката всяка сутрин хората се поздравяват, без каквото и да било разединяване и противопоставяне Simple Smile Лошо отношение спрямо мен не съм усетила от никой непознат. Чужденците пък преподават английски, има и уроци по гръцки Simple Smile

Като спомена за киното ме подсети - наскоро четох в българския сайт за новини от Гърция за една страхотна инициатива за кино и солидарност - с поставен кош на солидарността в лятното кино за основни трайни продукти.  Peace

bouquet

Общи условия

Активация на акаунт