Коледни пости 2011

• 39 862
  • 537
  •   1
Отговори
# 345
  • I want it all and I want it now.
fio,Честито,да е жив и здрав.
Предимно си правя картофена супа,ориз,макарони, обаче проблема със стомаха е налице.Нищо, ще се оправя някак. Хубавото е че не е всеки ден така. Леки пости на всички.

# 346
  • София
аз проблем със стомаха нямам но пък ми е паднал хемоглобина доста....при все че ежедневно приемем сокове от спанак и червено цвекло.

# 347
  • Варна.....
За да нямаме проблеми със стомаха, се опитвам не повече от 1-2 пъти седмично да ядем бобови.

С питане съм- как да направя постни канелони?

Fio, да ти е живо и здраво малкото човече!!

# 348
Здравейте!  Hug
Виждам, че си имаме радост - Fio, Честито Детенце! Много здраве и късмет, и да ти бъде гордост и радост в годините.   bouquet
Момичета, проблемите със стомаха идват много често от лоша комбинация на храни или храни, на които не сте свикнали. Ако ви е възможно гледайте да комбинирате картофи (ориз) с трудно смилаеми зеленчуци - зеле, ряпа и т.н., а бобовите комбинирайте с краставица и по-щадящ хляб. Те си имат достатъчно влакнини и нямате нужда от фибрите на пълнозърнестия хляб.  Peace
Плодове като ябълките, бананите, тиквата, постните бисквити и солети ще ви дойдат добре като почивка от по-грубите храни.
Аз самата си набелязах да спра за известно време с фъстъците, вафлите и сладките, защото усещам, че ми пречат, но има достатъчо други варианти, за да не ми тежи.
Bunnie, копирам директно един материал за твоят недостиг, надявам се да съм полезна.  Peace

Mopcĸи дapoвe: Mopcĸитe дapoвe ca oтлични изтoчници нa жeлязo. Bcъщнocт, cъдъpжaниeтo нa жeлязo в мopcĸaтa xpaнa e мнoгo пo-виcoĸa в cpaвнeниe c oбиĸнoвeнaтa pибa. Cтpиди, cьoмгa, cĸapиди, oĸтoпoди и миди ca мopcĸитe дapoвe c нaй-виcoĸo ĸoличecтвo жeлязo.
Зeлeнитe зeлeнчyци: Лиcтнитe зeлeнчyци, ĸaтo cпaнaĸ, pяпa и зeлe, ca eдни oт нaй-бoгaтитe изтoчници нa жeлязo.
Πлoдoвe: Πлoдoвeтe, ĸaтo пopтoĸaли, гpeйпфpyти, ĸиви и ягoди, тpябвa дa бъдaт вĸлючeни в диeтaтa ни, тъй ĸaтo нe ca бoгaти caмo нa жeлязo, a cъдъpжaт в ceбe cи и витaмини, ĸoитo мoгaт дa пoмoгнaт зa ycвoявaнeтo нa жeлязoтo в opгaнизмa.Нeзaвиcимo oт ĸoи тип изтoчниĸ нa жeлязo ĸoнcyмиpaтe, тpябвa дa знaeтe, чe жeлязoтo ce ycвoявa мнoгo тpyднo бeз пpиcъcтвиeтo нa витaмин C.

Последна редакция: пт, 02 дек 2011, 11:00 от Мишанка

# 349
  • В страната на бурите
Fio, честито детенце и от мен Hug  Да ти е живо и здраво и много да те радва!

В момента във фурната са едни Пълнени чушки с булгур и стафиди - http://www.menumag.bg/recepta/pylneni-chushki-s-bulgur-i-stafidi
Имах малко булгур и се чудех какво да го правя. Опитах сместа преди пълненето и много ми хареса - особено комбинацията сладко (от стафидите) и леко люто - сложих кимион. Само че моите чушки не са сухи и пропуснах кашуто. А и вместо зеленчуков бульон ползвах вода, защото самата смес си беше достатъчно овкусена.

А сутринта правих коментираната вече нутела - но сложих към меда и какаото  и сусамов тахан - че и него се чудих как да доизползвам - съотношение към меда 1:1 - стана супер и... вече свърши Embarassed

Извън яденето -  бяхте споменали по-напред за сънищата - и аз сънувам напоследък всяка нощ - в началото бяха някакви неприятни неща, сега са позитивни. 

# 350
  • Пловдив
Да знаете, страхотни идеи за ядене могат да се намерят във веганските теми. Аз си ги преглеждам напоследък и се чудя дали да не се пробвам на такъв режим. Та оттам видях един линк за сладкиш и веднага го последвах - http://www.kulinarno-joana.com/2008/12/apple-quince-tart/. Стана чудесен, само на мен малко сладко ми дойде. Абе нещо все залитам към сладки неща, та май трябва да се поспра - в момента имам този тарт и два вида сладки в къщи. Ще преям с постни сладкиши!

# 351
  • София
За да нямаме проблеми със стомаха, се опитвам не повече от 1-2 пъти седмично да ядем бобови.

Виж блога на Бразилка или я питай нея, щото тя май имаше някаква рецепта.

Значи аз канелони без яйца по магазините не съм видял, ама пък може и да продават някъде. Иначе за плънка бих препоръчал - ориз с гъби.

# 352
  • На острова
Fio, честито бебе! Аз видях случайно в ноемврийската тема (че нали и аз и имам скорпион и си припомням какво е било), но чаках сама да ни съобщиш  Simple Smile

В кухнята бълбукат равиоли с гъби. Видях ги в магазина с лепнат надпис "нистисимо", демек постни и реших да ги пробваме. Аз няма да вечерям сега де, чакам мъжът м да се прибере от работа.

Аз ядох като се прибрах от работа пак сандвичи с хумус. Мисля, че съм пристрастена  Embarassed

За уикенда съм предвидила сутляш. Е, не само.

Като споменахте канелони, се сетих, че имам половин кутия и отидох да им видя състава. И, о, каква изненада, само пшеница и вода. На Барила са, в БГ има със сигурност. Така че ще ги ядем скоро ми се струва.

Исках да пиша и разни други работи, но забравих какви са те. Лека и спокойна нощ ви желая!

Последна редакция: пт, 02 дек 2011, 22:10 от MiaGia

# 353
  • Варна.....

Виж блога на Бразилка или я питай нея, щото тя май имаше някаква рецепта.

Значи аз канелони без яйца по магазините не съм видял, ама пък може и да продават някъде. Иначе за плънка бих препоръчал - ориз с гъби.
А аз пък изхвърлих опаковката. Ще видя из нета, мислех си, че като повечето паста са без яйца.
А блога на Бразилка как го пропуснах като източник на идеи  ooooh!

Още сладки не съм правила. Ако много ме заприпира мерака, хапвам лъжичка мед. Или халва имаше тия дни у дома.

А постна ли е растителната сметана? За Хопла питам - по съдържание не видях животински продукти в нея, но дали е така......

# 354
Дайте рецепта за ошав. За първи път ще правя. Откъде купувате сушени плодове?

# 355
Да знаете, страхотни идеи за ядене могат да се намерят във веганските теми. Аз си ги преглеждам напоследък и се чудя дали да не се пробвам на такъв режим. Та оттам видях един линк за сладкиш и веднага го последвах - http://www.kulinarno-joana.com/2008/12/apple-quince-tart/. Стана чудесен, само на мен малко сладко ми дойде. Абе нещо все залитам към сладки неща, та май трябва да се поспра - в момента имам този тарт и два вида сладки в къщи. Ще преям с постни сладкиши!

Благодаря ти за идеята!   bouquet
Днес направих този сладкиш, изяде се веднага. Тези дни задължително ще го правя отново. Simple Smile
Малко импровизирах. Имах само обикновено брашно и в тестото сложих няколко смлени ореха, настъргана лимонена кора и канела. А към ябълките, вместо пресни дюли - половин бурканче конфитюр от дюли, след като ги свалих от огъня. Сложих и само 1 к.ч. захар в заливката и стана вълшебно. Simple Smile

# 356
  • София
fio,поздравления и от мен! Hug  bouquet Hug
Надето Simple Smile,по коя рецепта прави фалафелите?

ina15, извинявам се за късния отговор. Правих фалафелите по тази рецепта.

# 357
благодаря ти.  Hug  bouquet

# 358
Hopla,май не е постна.Помня че в една от "постните" теми се обсъждаше това и някой каза че Halta е изцяло растителна.Аз не съм пробвала.Ползвам единствено тази която бразилка каза че става за кафе - суха.

Купих някаква растителна майонеза в туба- ужасна е.Направих руска салата постна с нея,не бих повторила.

# 359

Ох, жива да сте! Тъкмо щях да отправям питане, защото следващият уикенд ще имам постещи гости и всичко измислих, но не измислих десерта. Този тарт с дюли и ябълки изглежда просто чудесен!

Общи условия

Активация на акаунт