Коледни пости 2011

• 39 763
  • 537
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Така ... понеже ме мързи да се връщам назад да търся постовете дето искам да коментирам, ще отговарям направо, пък то който го интересува ще чете.

Хумуса наистина е с много специфичен вкус. Например имам приятели араби, които въобще не го харесват. Аз си признавам, че в оригиналния му вид също не ми допада на 100 % (тоест не го отхвърлям изцяло). Затова си позволявам да импровизирам и добавям например я сварен картоф, я печен пасиран патладжан и т.н. Импровизирайте бе хора - няма ограничения (най пък малко в арабската кухня).

За соевото мляко. Това трябва да го запомним, нито един соев продукт няма собствен вкус и аромат. Всички приемат вкуса и аромата на подправките, които ще им сложите (това важи включително и за тофуто, което уж го пресичаме с киселина и би трябвало да запази поне някакъв киселинен анонс). Затова правете си там соево мляко, сирене и така нататък но запомнете, че после те искат много овкусители и подправки. Аз лично работя със соя доставена ми от мои роднини (сеят си я хората за животните, ама какво да правя и аз се писах за такова), но независимо от това не се престаравам с употребата и.

То по принцип за всяко ястие или продукт не е важно какво, а колко.

Утре за празника у нас стопанката ще меси питка, аз пък ще готвя рибена чорба, а дъщеря ми чувам май гювеч постен ще прави. Не разбрах само тайната на синът ми, щото не мога сколасам да го видя, но така е у нас - в деня на християнското семейство всеки член на нашето семейство приготвя по нещо, дори и внучката (тя щяла да слага солта в супата на дядо). Втория път в годината когато се случва това събитие - да готвим всички, това е Бъдни вечер, но това вече е друга история.

# 181
Аз купувам натурално соево мляко, когато ще правя соева майонеза.
Иначе вземам с ванилия.
Веднъж купих с горски плодове, очаквах да ми стане любимо, но изобщо не можах да го пия. Добре, че на детето му хареса и си го изпи.

# 182
  • Варна
За съжаление пропускаме рибата. За днес - яхния по манастирски (май не срещнах тук тази рецепта) и овесените кюфтенца на Лабрекс. Адмирации! Толкова сполучливи, че мъжът ми се скара че съм забравила, че постим и рано рано съм заготвила кайма....

# 183
  • София
Здравейте момичета,с голямо удоволствие и желание се включвам и аз към постещите.За съжаление чак от днес,защото на 15-ти дадох кръв за един познат,който е много болен,дано се оправи момчето  Praynig и исках да си започна поста,но не се чувствах много добре и всичките ми познати ме убедиха да изчакам до понеделник (днес) за да съм се позахранила,понеже по плринцип съм и с нисък хемоглобин.
Та както и да е за благородна кауза беше закъснението от днес съм наравно с вас.Не знаех,че толкова често е позволена риба,това е просто прекрасно,полезна и вкусна храна,убедена съм,че ще издържа постите.
Успех на всички:)

# 184
  • София
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Днес си купихме пастърва и довечера ще я приготвя на тиган, оваляна в малко брашно, за гарнитура- салата от картофи с праз.

Някой питаше за панировките- аз използвам ето тази, дори и когато не се пости.

Много е сполучлива, има си и подправки, напоследък само нея ползвам. Аз я купувам от Кауфланд, сигурно я има и на други места.

# 185
Привет и от мен!  bouquet
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!БЪДЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ И БОГ ДА ОЗАРИ СЕМЕЙСТВАТА ВИ СЪС ЗДРАВЕ,ЩАСТИЕ, ТОПЛИНА И МНО-О-ГО ЛЮБОВ!
Искам да споделя.че в Пикадили видях в метални кутии кокосово мляко,кокосова сметана и пак такова мляко "лайт".Интерсно изглеждаха, но май са прекалили с консервантите Wink
Приятна вечер на всички!  love001

# 186
  • София
 Честит празник на всички, обичайте се   Party
Бобсито,  много ти благодаря за събирането на рецептите на първа страница   bouquet

# 187
  • София
 Честит празник и от мен!!! Много щастие и разбирателство край семейното огнище!
(никой не спомена) супичка от тиква.
Ами значи не си чела внимателно Peace
 Аз не мислех да ядем рибка днес, но след като казвате, че е част от празничната вечеря Simple Smile Не съм почитател на рибата, но съм традиционалист (като изключим месото на Коледа и Великден).
 Менюто за събота беше пълнени чушки, а вчера съпругът ми сготви боб с праз и  спанак на фурна.
 Иска ми се да направя и кюфтенцата, замислила съм и един дюлев сладкиш, дано имам време за всичко Simple Smile

# 188
  • Варна.....
Аз не купувам соеви продукти. Старая се за минавам поста с храни, обичайни за нашите ширини. Не мога да разбера стремежа за заместване на млякото, вкуса на месото и т.н.- нали това е целта на поста, чрез лишения, към духовно извисяване. 
И това не е критика към никого. Моля, не нападайте сега. Това е моята камбанария.
Днес- постни сърмички - лозови от булгур с ориз, лук, морков. С нетърпения чакам да стане киселото зеле и да направя постни зелеви сърми.

# 189
Честит празник!  Grinning

Аз не купувам соеви продукти. Старая се за минавам поста с храни, обичайни за нашите ширини. Не мога да разбера стремежа за заместване на млякото, вкуса на месото и т.н.- нали това е целта на поста, чрез лишения, към духовно извисяване. 

Аз съм на същото мнение - какъв е смисълът от заместването на нещо, от което се лишаваш. Но в крайна сметка постът е нещо много лично и всеки го прави според разбиранията си.

Аз вчера правих бобена салата и зелеви сарми със стафиди. Бобената салата стана много вкусна - още топъл разбърках боба с червен лук, лютеница, кимион и подправка за боб (джоджен, калоферче и девисил.)

Благодаря на дядо хаджия за разясненията  и идеите за хумуса. За първи път купувам нахут и все още не ми е съвсем ясно какво и как, но ще дойде време и за импровизации.   chef

# 190
  • Пловдив
Извинете, че се намесвам пак некомпетентно, но много лесен ми се вижда този пост. От календарчето излиза, че доста често можем да ядем риба. Днес говорих с един колега, който пости от 15 години и той ми каза, че риба се яде само днес и на Никулден...

# 191
  • Пловдив
Аз днес прескочих рибата: направих овесените кюфтенца на фурна и тази "млечна" салатка  Flutter

# 192
  • София
hotpepper и аз знам така за рибата.
соеви продукти също не употребявам. ама и не ми харесват де.
иначе има страхотни рецепри,сега остава да намеря време да сготвя туй онуй и на моите домашни.

# 193
От календарчето излиза, че доста често можем да ядем риба. Днес говорих с един колега, който пости от 15 години и той ми каза, че риба се яде само днес и на Никулден...
И аз много се учудих като прочетох това в тази тема. Баба ми постеше, майка също, но не  са яли риба постоянно, а бащата на баба ми е бил поп. Т.е. мисля си, че трябва да са доста наясно с поста. Спомням си баба даже тримиреше.  Не знам ...... кой парав, кой крив......  newsm78

# 194
  • София
От календарчето излиза, че доста често можем да ядем риба. Днес говорих с един колега, който пости от 15 години и той ми каза, че риба се яде само днес и на Никулден...
И аз много се учудих като прочетох това в тази тема. Баба ми постеше, майка също, но не  са яли риба постоянно, а бащата на баба ми е бил поп. Т.е. мисля си, че трябва да са доста наясно с поста. Спомням си баба даже тримиреше.  Не знам ...... кой парав, кой крив......  newsm78

Тримиране в началото на великите пости. За коледните не съм чувал. За да нямате притеснение имате свещеници, отивате при тях питате и те ви казват как трябва да постъпите.

Общи условия

Активация на акаунт