Коледа 2011 - тема 2

  • 114 767
  • 740
  •   1
Отговори
# 465
  • София
  • Мнения: 618
babaitka точно това имам и аз  Grinning Харесала съм си тестото за меденки на Джули, държи си формата при печене, само на миризми не го докарах, но сега с подправките трябва да стане идеално Grinning

# 466
  • Кукуландия
  • Мнения: 107
Имам голЕм прУблем - ако не мога да намеря сурАв шам фъстък за елхичките с какво мога да го заместя  newsm78 Чудя се с печен дали няма да стане... ще ровя за по-зелени ядки Laughing У наше село (Велинград) не виждам къде ще го намеря сурАвия фъстък... в Лидъл не съм виждала  Rolling Eyes

И да ви кажа, че май май догодина и аз ще се навия на половин доза щолен. Нещо много хора го правят тази година, може пък наистина да е хубав и да го изядем  Rolling Eyes

Джемма, много хубави придобивки, и аз се бях наточила на тези формички от Лидъл, но не ми се отвори парашутът  Crossing Arms

# 467
  • Варна
  • Мнения: 124
 бадем много ти благодаря  bouquet
аз и миналата година правих меденките на джули

# 468
  • Варна
  • Мнения: 2 238
Да се включа и аз с меденките на Джема от днес. Украсата / за първи път ми е/ никак не се получи, но пък хлапетата се радваха на шаренкото.

# 469
  • Мнения: 240
Така ето ги и моите вече готови щолени.



Относно трайността на меденките на Джули - миналата година ги направих ноколо 15 ноември и ги дояждахме и чак след Нова година - не бяха мръднали. Колкото повече седяха по вкусни ставаха.

За тряйността на шприцованите сладки - направих ги около началото на декември и до края на годината си бяха вкусни и меки /съхранявах ги в метална кутия/ НО ги мажех с конфитюр преди поднасянето или най-много 3-4 дни по рано, защото сладкото изсъхваше и ставаше жилаво.

Утре ще забъркам меденките и ако остане време и ванилените кравайчета!    chef

# 470
  • Sofia
  • Мнения: 9 790
Здравейте. Имам такъв въпрос - купих си марципан с не много ясна идея за какво ще го ползвам. Та въпросът ми е - мога ли да го ползвам за украса на меденките и ако да може ли линк към някъде, където е описано как се работи с марципан?
И още един въпрос - какво е твърд маргарин?

# 471
  • Мнения: 1 122
Аз меденките ги правих с едно масло на Милтекс мисля че беше. Толкова бързо омеква, че направо си е чист маргарин, а на опаковката пише 70% масло 30% растителна мазнина. Така че това мога да го нарека твърд маргарин.

# 472
  • Мнения: 1 243
хах, stasi76, добра идея! от къде го купи това "масло" "милтекс".. май не съм виждала такова!

wafi, щолените ти са много хубави! Simple Smile

# 473
  • Мнения: 1 122
Аз го купих от магазин на едро в разфасовка по 1кг. точно заради коледните сладки, а иначе всяко масло със същото съдържание ще стане. Мисля че в Лидъл имаше такова масло, не същата марка, но и с растителни мазнини.

# 474
  • Sofia
  • Мнения: 9 790
Има го навсякъде. Попитах защото в рецептата на Джули пише, че е по-добре твърд маргарин, отколкото масло. Но не знам какво е твърд маргарин.  Embarassed Може би кулинарен маргарин за готвене?  newsm78

# 475
  • Норвегия
  • Мнения: 115
Здравейте. Имам такъв въпрос - купих си марципан с не много ясна идея за какво ще го ползвам. Та въпросът ми е - мога ли да го ползвам за украса на меденките и ако да може ли линк към някъде, където е описано как се работи с марципан?
И още един въпрос - какво е твърд маргарин?

Savina, марципанът можеш да използваш като пълнеж на щолен, покриване на торта, за слепване на някои видове сладки ( примерно Шоколадовите звездички на Габи)или като украса, но трябва да знаеш, че ако изрежеш фигурки от него за декорация на сладки съхне доста бавно, а в сухо състояние е ронлив, не бих ти го препоръчала.

Твърдият маргарин е широко използван тук при печива и пържене. (за съжаление) Не съм сигурна, че все още е навлязъл в България (а и по-добре). Консистенцията му е като на маслото, но на стайна температура не се отпуска като него, вкусът няма да коментирам. Вече сигурно е станало ясно, че го избягвам и използвам масло.  Grinning

Като казах масло и искам да ви предпазя - не ползвайте марката "Чуден" на Лидл. Силно неприятен мирис, до вкус не стигнах, замина в кофата преди да опропасти блатове за торта.

# 476
  • под тепетата
  • Мнения: 10 026
Добро утро!
 Твърд маргарин имаше по едно време на Калиакра, имаше и някакъв сръбски в Кауфланд преди 2 години и беше много хубав за такива цели, но не доставят вече. Вчера си направих една доза меденки на Джули с Рама - станаха си супер.Използвах половин ч.л. от готовата подправка за меденки, защото в нея има и набухвател, а ме хвана страх да не бухнат прекалено и да си загубят формата. Останалото количество допълних с канела и джинджифил. Ще има още една доза, но като ми дойдат джинджифилените човечета, а стятам и една къща да спретна. Украсата тогава ще бъде.
 Uinen , Йоли си е писала, че може и зелен кокос. А ако имаш сладкарска зелена боя си боядисай фъстъци.
 

# 477
  • Мнения: 211
Здравейте, момичета!

Най-после и аз обявих ваканция и от вчера ме е обхванала предколедната треска - украсявахме малко с детето, извадих коледните ръкохватки и солнички, даже и на кексчетата сложих по две листенца  Laughing Показвам ви ги, за да се запиша и ще ви изчета от начало. Джемма, имам същата формичка кънка и нямам търпение вече да я използвам.



Сега вече няма да ви изпускам от очи!

# 478
  • Мнения: 782
Привет , момичета!
За сега само гол запис, че още не съм почнала със сладките изкушения. Тази година ще пропусна щолена и останалите по-ранни сладости. Отивам да наваксвам   Grinning

# 479
  • Мнения: 28
Здравейте момичета, много се зарадвах като открих темичката  bouquet Тук вече има много настроение и ухае прекрасно  yes
След дван дни упорита работа и един огромен мехур на пръста  Cry Вече съм готова с първата си Медена къщичка. Исках да опитам дали ще се справя, допуснах много грешки, но мисля че се справих добре. Вече ще имам опита за следващата  Laughing
А сега отивам да чета и да събирам идеи
отпред

отзад
 
отгоре

Общи условия

Активация на акаунт