Майчинството счетоводно - 45

• 31 961
  • 743
  •   1
Отговори
# 675
  • София-Младост
Здравейте!
Мога да се повторя с някои от въпросите си но много се обърках и много неща не са ми ясни.
Термина ми е за 25 май 2012г. От 20.12.2011г. съм в болничен поради трудна бременност. От две години ме осигуряват на една заплата до 06.2011г. а от 06.2011г. съм преназначена на друга по-голяма заплата. Въпросите са ми следните:
Как да си изчисля болничните които ще ми се изплащат? В сайта на КиК има ксалкулатор, въвеждаш сумите и тоя смята
Влиза ли в изчислението на майчинството периода на болничния които съм в момента и по какъв начин?- Да, влиза със сумата, от която е изчислено обезщетението, а не със самото обезщетение.
Изплащат ни 13-та заплата със допълнително споразумение, то влиза ли в изчисляването на майчинството?-ами зависи...ако се плащат осигурителни вноски би следвало да влезе, проверяавй в сайта на НОИ, ако фигурира в раздела за осигурителният доход, значи и тя влиза в изчисленята
Чета че майчинстото се изчислява въз основа на осигурителния доход но не повече от нетната заплата и честно казано не ми стана много ясно, защото в описания пример беше дадено че  осигурителния доход се дели на отработените дни и след това се изчисляват 90%, а кохюгато се смята нетото се дели само на дните и не се вадят 90%? - Нещо не го разбрах, при едното се вади а при другото не така ли е?-Да, първо се сумира брутното за периода, дели се на общият брой работни дни и от това се взима 90%. След това се сумира нетното дели се на брой работни дни и полученото го сравняваш с това , което е 90%... по-малката сума ти е дневното обезщетение.
Благодаря Ви предварително за отговора мили майчици! Желая ви много усмивки през новата гдина, бъдете живи и здрави!

# 676
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!
Мога да се повторя с някои от въпросите си но много се обърках и много неща не са ми ясни.
Термина ми е за 25 май 2012г. От 20.12.2011г. съм в болничен поради трудна бременност. От две години ме осигуряват на една заплата до 06.2011г. а от 06.2011г. съм преназначена на друга по-голяма заплата. Въпросите са ми следните:
Как да си изчисля болничните които ще ми се изплащат? - на база осиг. ти доходи за предходните 12 месеца, като брутния осиг. доход*90% не може да надвишава нетния доход - т.е. да не е по-голямо обезщетението от чистата сума, която получаваш по-принцип
Влиза ли в изчислението на майчинството периода на болничния които съм в момента и по какъв начин? - да, влиза, но доходът, от който е изчислено обезщетението ти за общо заболяване, а не сумата на самото обезщетение
Изплащат ни 13-та заплата със допълнително споразумение, то влиза ли в изчисляването на майчинството? - да
Чета че майчинстото се изчислява въз основа на осигурителния доход но не повече от нетната заплата и честно казано не ми стана много ясно, защото в описания пример беше дадено че  осигурителния доход се дели на отработените дни и след това се изчисляват 90%, а кохюгато се смята нетото се дели само на дните и не се вадят 90%? - Нещо не го разбрах, при едното се вади а при другото не така ли е? - точно така, 90% от брутния доход се сравнява с нетния, а от него не се приспадат 90%, то няма и логика да се приспада ...
Благодаря Ви предварително за отговора мили майчици! Желая ви много усмивки през новата гдина, бъдете живи и здрави! - Мерси и подобно!!!

# 677
  • София

Здравейте! От 15.12.11 съм съкратена и  се водя в бюрото по труда. Там ще съм 8 месеца. Сега може би съм бременна и въпросът ми е ще имам ли право на майчинство и какво, ако се водя в бюрото или трябва да започна работа?- Задължително трябва да сте осигурена на трудов договор за общо заболяване и майчинство или като самоосигуряващо се лице (с ваша фирма). От 21,09.11 до 15,12,11 съм била в платен отпуск - бруто 850лв, а преди това една година съм получавала от НОИ 240лв обещетение за гледане на дете до 2 години.- Взема се доходът от 24 месеца назад, преди да излезете в отпуск по бременност и раждане.

Мерси много за бързия отговор. Да разбирам, че трябва да започна да се водя някъде на работа иначе няма да получавам майчинство, така ли?

sportal защо се съгласяваш да напуснеш по взаимно съгласие. Настоявай да те съкратят/въпреки че нямат право/ така ще си повече време на борсата и ще получаваш по-голямо обещетение. Пишеш ,че си била неплатена отпуска. По време на майчинството ти се полага и платена 20дни за всяка година. Трябва да си я вземеш или да ти я изплатят. Пиша ти това, защото скоро минах по твоя път. След навършване на две години на детето си взех натрупаната платена отпуска и след това ме съкратиха.

# 678
  • Русе

Здравейте! От 15.12.11 съм съкратена и  се водя в бюрото по труда. Там ще съм 8 месеца. Сега може би съм бременна и въпросът ми е ще имам ли право на майчинство и какво, ако се водя в бюрото или трябва да започна работа?- Задължително трябва да сте осигурена на трудов договор за общо заболяване и майчинство или като самоосигуряващо се лице (с ваша фирма). От 21,09.11 до 15,12,11 съм била в платен отпуск - бруто 850лв, а преди това една година съм получавала от НОИ 240лв обещетение за гледане на дете до 2 години.- Взема се доходът от 24 месеца назад, преди да излезете в отпуск по бременност и раждане.

Мерси много за бързия отговор. Да разбирам, че трябва да започна да се водя някъде на работа иначе няма да получавам майчинство, така ли?

Да, трябва да се водите някъде на работа.

# 679
Здравейте момичета. Имам въпрос  и се надявам да получа отговор от вас. Имам трудов стаж 8 год. Последните 4 работя във фирма, в която сме на временни трудови договори  01 януари до 31 декември. 45-дневния болничен преди раждане трябва да ми се издаде на 02 януари 2012 г. Като си подадох молбата за преназначаване шефът ми остана недоволен и каза че, мисли да не го подновява, защото ми е намерил заместник. От което аз изпаднах в шок. Та въпросът ми е ако не ми подпише нов договор какво следва от тук на татък? Как да процедирам за да си получавам майчинството? А ако говоря с наблюдаващия лекар и ми издаде 45-дневния болничен в тази година например от 30 декември, ще го задължа ли да ми преподпише договора? Предварително благодаря за отговорите.
Ако бъде издаден болничният на 30.12.2011 и после не ви подновят договора, ще имате право на обезщетението до годинката на детето. Ако болничният бъде издаден на 02.01.2012, а договорът прекратен на 01.01.2012, няма да имате право на обезщетението. Всъщност дори и ако ви подновят договора на 01.01.2012, а болничният  е от 02.01.2012 г., пак няма да имате право на обезщетението, защото по закон трябва да имате поне 1 ден в осигуряване ( а 01.01.2012 е неработен ден), за да може да излезете в болничен. Най-добре да ви издадат болничния на 30.12.2011, за да е сигурно, че ще получавате обезщетение поне до годинката на детето, дори и да не ви подновят договора, а за втората година в отглеждане е задължително да сте на трудов договор.

Здравейте момичета, преди време писах по горния казус и получих компетентни отговори, за което благодаря. Издействах си болничния да ми бъде издаден от 30 декември 2011 г. но сега работодателят ми иска да му представя нотариално заверена декларация от мен, че след изтичането на майчинството няма да се връщам на работа. Моля, някой да ми каже има ли право да иска такава декларация от мен? Новият договор, който ще ми преподпише ще е отново за тази календарна година, а за следващата пак трябва да му се моля. А реално терминът ми е през февруари. Къде мога да подам жалба срещу него, а ако му дам такава декларация, какво правим с дните, които ми се полагат на година платен отпуск? Извинявайте че отново ви занимавам, но съм много ядосана. Благодаря за отговорите предварително.

# 680
wilddream независимо, че вече ползваш отпуск за бременност и раждане временният /срочен/ договор изтича с изтичане на срока му и на практика, ако не бъде удължен ти си безработна. НО ще имаш право на обезщетението си до изтичане на 410 дни. Имай предвид, че този период не се зачита за осигурителен стаж и дължиш сама здравни вноски, за да си здравноосигурено лице без прекъснати права.

Не знам защо му е на работодателя ти подобна деклрация, а още по-малко няма основание, на което да ти я изисква. По КТ има процедура за прекратяване на всички видове договори, която и той следва да спази.
Може би идеята ти е да се преподпише трудовия договор за нов 1-год. срок и затова той иска да се застрахова един вид, че ти няма да се върнеш на работа в рамките на този едногодишен срок. Ако искаш един вид услуга от него, не виждам как едновременно с това искаш и да се жалваш против него. Защото това, че си в болничен не значи равносилно на удължаване на срока на договора.

# 681
Благодаря ти Lady Brinne, просто съм изумена, не знаех че като забременея и ще ме махнат от работа. Чувствам се все едно ме изнудва и трябва да съм виновна за положението си.  Не искам услуга от него, а си искам правата. Но за тези временни договори, които са практика в тази фирма сме си виновни ние служителите, че сме ги подписали. Дано никой не попада на такъв работодател.

# 682
Благодаря ти Lady Brinne, просто съм изумена, не знаех че като забременея и ще ме махнат от работа. Чувствам се все едно ме изнудва и трябва да съм виновна за положението си.  Не искам услуга от него, а си искам правата. Но за тези временни договори, които са практика в тази фирма сме си виновни ние служителите, че сме ги подписали. Дано никой не попада на такъв работодател.

Съжалявам, но аз пак ще напиша, че щом договорът е срочен /временен, то ти на практика нямаш права да ти бъде удължен, независимо от състоянието ти. Това е положението - изтече ли срокът и договорът се прекратява, ако не бъде преподписан.

# 683
Да, това за договора го разбирам, но не разбирам кой нормален работодател ще иска нотариално заверена декларация от служителя си, че няма да се връща повече на работа след изтичането на майчинството. Същото е и ако договора се пракратява по взаимно съгласие или поради уволнение или т.н. не съм чувала някой да подава такава декларация че няма да се връща в дружеството. Това исках да разбера има ли някакво законово право да изисква от мен такава декларация. Държи ме в шах или му давам декларация и подписва договора ми или не му давам декларация и няма договор. Извинявам се още веднъж за дългите постове. Приятна вечер от мен.

# 684
Много благодаря за отговорите, страхотни сте  Hug Heart Eyes
Бих желала да запитам още няколко неща:
Болничния които ми е издаден на 20.11.2011г. и е за 30 дни ще се изплати на базата на 12 месеца до края на декември, а остатъка които влиза в януари на 18 месеца?
Прочетох че има предложение да не се натрупва отпуска за дългите болнични и отпуска по майчинство, знаете ли дали има развитие по този въпрос и дали евентуално ще ни засегне нас бъдещите майки през 2012г?
Благодаря  Simple Smile

# 685
За много години!
Обръщам се към вас с молба за помощ.
В момента съм по майчинство.Скоро детето ми навършва годинка и искам да ползвам и втората година.Обаче...фирмата,в която работех е закрила обекта,в който бях аз.Други обекти нямат закрити.Възможно ли е да ме освободят от работа и да не мога да ползвам втората година за отглеждане на дете?
Благодаря предварително!

# 686
Добър вечер и от мен моя въпрос е следния-майчинството ми изтича на 29.04.2012 мисля да си взема отпуската натрупана през двете години майчинство(около два месеца)от както съм излязла в него не съм се чувала с шефа си и не съм му казвала , че ще се върна на работа.на мое място е почнала друга жена , сега когато ми изтиче майчинството може ли шефа не ме приеме на работа или е длъжен да ме вземе(бях чула за някакъв закон за защита на жените след майчинство  newsm78)

# 687
  • Пловдив
Добър вечер и от мен моя въпрос е следния-майчинството ми изтича на 29.04.2012 мисля да си взема отпуската натрупана през двете години майчинство(около два месеца)от както съм излязла в него не съм се чувала с шефа си и не съм му казвала , че ще се върна на работа.на мое място е почнала друга жена , сега когато ми изтиче майчинството може ли шефа не ме приеме на работа или е длъжен да ме вземе(бях чула за някакъв закон за защита на жените след майчинство  newsm78)

трябва да ти осигури работа или да те съкрати с разрешение на инспекцията по труда

# 688
А това разрешение от инспекцията по труда как се взима?ако ме съкрати ще имам ли право на борса

# 689
  • Пловдив
А това разрешение от инспекцията по труда как се взима?ако ме съкрати ще имам ли право на борса

работодателят се свързав с ИТ,представя случая и те дават становище.
да,като съкратена даже ще ти е по-изгодна борсата

Общи условия

Активация на акаунт