МНОГОДЕТНИ МАМИ

• 97 167
  • 743
  •   1
Отговори
# 285
Сузи, разбирам притесненията ти. Не виждам човек, който да е с акъла си и да подкрепи вземането на дете от родителите в ситуациите, които ти си изброила. Особено пък някой, който пише в тази тема. Simple Smile Затова питам кои точно текстове те притесняват. Ако наистина виждаш такива - все още има възможност да се реагира. Още веднъж казвам - не съм защитник на проектозакона. Но съм против плашенето на принципа "една жена ми каза". Ако има нещо конкретно, което трябва да се промени - съм с две ръце "за".

# 286
 Здравейте отново  Simple Smile
Ето такива истории ме притесняват. Това е една от тях,която прочетох.

"Англичанка съм и се установих в Швеция преди 10 години с моя съпруг-швед. Бракът ми се разпадна и аз останах тук с трите си деца, родени в Англия. Преди около 5 години се разболях от фибромиалгия (болезнено заболяване на крайниците) и помолих за социална помощ от държавата, която впоследствие получих. При разговора ми със социалния работник се установи, че при определени обстоятелства моята десет-годишна дъщеря ми е правела чай, а трите ми деца са си чистели стаите и са оставяли мръсното бельо в легените. Аз очаквах от тях да прибират след себе си, да слагат съдовете в миялната и т.н. Социалните служби казаха, че това било работа на възрастните, взеха ми децата и ги изпратиха в дом. Също така според тях било изключителна жестокост децата да ме гледат как се превивам от болка. През февруари се навършиха 5 години, откакто ми ги взеха. Сега най-голямата е на 16 г. и е била на лечение в два центъра за зависимости от тютонопушене, пиене и дрога. Беше изритана от първия, за това, че е забременяла на 14 г. Преживя спонтанен аборт и отиде във втория, за да спре наркотиците. Втората ми дъщеря също забременя на 14 г., а с най-малката беше злоупотребявано физически и психически от новите й осиновители. След като разбрах за това и се оплаках на службите, те ме игнорираха за две години и половина, след което тя беше изпратена в ново семейство. Социалните отказаха тя да се върне вкъщи, защото била много повредена от мен. Те не разбират, че моите момичета не са били повредени от мен, а от социалните служби!"

Тук не става въпрос за този или оня ми каза,това са сериозни неща. Веднъж голяма ни дъщеря ни беше попитала защо има толкова лоши неща по света? Защо хората създали ножовете и сега хора се убивали с тях? Всъщност ножа не е създаден някой да убие някой, само че едни го ползват за да си нарежат хляба, други да отнемат човешки живот!
 Дали едно 14-15 годишно дете, което го тресе пубертета, станало раздразнително, дори на моменти мразещо родителите си,ще е правилно да вззма решения за живота си? Повлияно от емоции да тормози родителите си,подпомагано от закона? Не е ли семейството най важното? То се състои от родители и деца, аз не искам в моето да е намесена и държавата! Или по скоро не искам моите функции да ги изпълнява някакъв закон, някакви служители.
Кабо  Hug права си,когато казваш, че
Сузи, разбирам притесненията ти. Не виждам човек, който да е с акъла си и да подкрепи вземането на дете от родителите в ситуациите, които ти си изброила. Особено пък някой, който пише в тази тема. Simple Smile
За съжаление има много нередни ситуации,които не трябва да се случват,но стават. Спомням си за децата,които взеха от баща им преди време.Давахо по телевизията. Майка им не живееше в България, не знам дали си спомняте.Закона реши те да отидат при майка си, а те плачеха и се дърпаха да останат при баща си.Още си спомням как комшии и познати се опитваха да спрат вземането на децата, и как те плачеха.Трагедията която преживяха, защото някъде там, някой,според някакъв закон така е решил.
Изивнете ме! Спирам вече. Истина е, че всеки си има виждане за нещата и за  живота. Искам моя да си го живея по моя начин. Аз лично се надявам този закон да не се приеме!
И ако обиждам някой с моите мисли-извинете! Възползвам се от правото за свобода на словото Grinning докато все още го имаме!

# 287
  • През девет земи в десета
Кабо Алма, в интерес на истина не съм изчела целия закон, затова в момента е глупаво да изказвам някакво категорично становище. Ще опитам да го изчета по-подробно до края на седмицата и ако наистина има текстове, чието тълкуване може да се обърне срещу родителите ще ги посоча.

В момента водя спорове относно няколко наредби, написани по такъв начин, че може да се тълкуват винаги в интерес на държавния служител. Каквото и да правиш, както и да го правиш, винаги си уязвим и в нарушение. Решат ли да те глобят или отнемат лиценза няма какво да ги спре.

И ако факта, че винаги вървим по ръба на острието и можем да паднем от едната или другата страна се счита едва ли не за нормален в държавата ни, това че подобно нещо би могло да се случи в дома и семейството е немислимо.

# 288
  • София
Аз съм съгласна с МАМА СУЗИ.
На мен лично не ми харесва чл. 21 ал. 2 "Детето има право да бъде информирано и консултирано и без знанието на родителите му или на лицата, които полагат грижи за отглеждането му, ако това е необходимо с оглед защита на неговите най-добри интереси и в случай, че уведомяването на тези лица би засегнало тези интереси."
Това означава, че когато детето е в училище или в болница примерно, социалните могат да злоупотребяват с информацията, която му поднасят. Ако на тези срещи присъства и родител, ще е правилно, защото самият възрастен ще чуе каква е другата гледна точка. Друго - кой казва, кои интереси на детето са най-добри? Държавата ли?

Не ми харесва и чл. 28 ал. 1 "Всяко дете има право на безплатни задължителни имунизации и профилактични прегледи при условията и по реда, определени в Закона за здравето".
Или има право на безплатни имунизации или няма право, а просто са задължителни. Какво право имам аз, ако нещо е задължително? (Да не говорим, че ако задължителните ваксини увредят детето ми, държавата няма да плати и лев за да му подобри положението, но ще ме накаже, че не съм направила най-доброто за него)

Утре ще чета повече, че малкия се събуди...

# 289
Абсолютно съгласна съм с всички критики към този закон. Логиката, че така и така в Бг не се спазват стриктно законите и затова няма нужда чак толкова да се задълбочаваме в този закон, не ми допада. Някой ден, някой самозабравил се чиновник може да направи огромна беля на някое семейство в труден момент и тогава ... ?
Има едно предаване на БНТ, Малки истории се казва. В предаването от 3ти декември се обсъжда точно закона и в края на предаването участниците стигнаха до извода, че все още в България  най-здравата единица е семейството, много по-здрава от самата държава. То в такъв случай е безумие държавата да се меси в нещо, което е по-добро от нея. Да, има много деца в риск, но смятам, че и сега има механизми те да бъдат защитени. Просто липсва воля. Ако се разгледат детайлно причините за това, че много деца да са в риск, ще се види, че родителите постоянно се борят за физическото оцеляване на децата и сили не им остават за духовното. През последните 20 години сме все в криза. Може да е имало едни 3-5 спокойни години и то не за всички. Сега обаче от Европа дават едни парички, които трябва да бъдат изхарчени и едни експерти ги харчат сътворявайки безумия. Да ви кажа честно досега не съм чула нито едно одобрение (освен от създателите на закона и министерски чиновници) за този закон.
Има тема и в Клюкарника.

Последна редакция: пт, 09 дек 2011, 00:53 от DarkViolet

# 290
Мислех, да се редактирам, но вече има нов пост след мен.

чл.123 (1) Осиновяване без съгласие на родителя се допуска, когато той трайно не полага грижи за детето и не дава издръжка или го отглежда и възпитава по вреден за развитието му начин.... копирах текста от цитата на Кабо Алма.
Какво точно означава това, няма ясна формулировка. Вреден начин за едни, може да означава правилен за други.
Няма в предвид семействата, чиито деца са оставени да просят на улицата, не ходят на училище, купуваш им сандвич или кроасан защото виждаш, че са гладни, а родителите прибират парите.....може би за да изхранят по-малките деца. Дори.......някак, не мога да съдя хората за това, че живеят в мизерия, че са необразовани или пък просто не могат да се измъкнат от "дупката" в която са попаднали. Изобщо всичко е много сложно, строго субективно и когато текст в толкова важен закона има неясна формулировка и може да се тълкува  по различни начини от  социалните работници, последствията могат да бъдат трагични.

Карамелена, не смятам че малкото Карамелче ще забрави толкова бързо да суче. Ще поплаче ден-два без тебе, а после като се върнеш може би ще успеете да продължите с кърменето. Случвало се е да отсъствам 3-4 дни и след това сме се кърмили все едно не сме спирали изобщо. В отчетната ни тема има една мама, която близо за месец беше преустановила кърменето, а след това продължиха до почти 3 години.
Аз лично съм кърммила и трите си деца над годинка. Георги до година и шест месеца, Цвети до две години. Не ми е тежало, спали са в нашето легло. Цвети се отказа от спалнята ни едва сега и ни доста самотно без нея Laughing

Последна редакция: пт, 09 дек 2011, 00:57 от Пиги®

# 291
Няма да коментирам повече безсмислиците в този така наречен "проектозакон". Иначе няма да ми стигнат и 10 страници. Имам чувството, че някой (именно за да излапа европейските парички) е седнал и копирал оттук - оттам и е сътворил този бисер на безумието. Мога само да се надявам, че тези, в чиято власт е да го приемат, първо да го прочетат и да се замислят как би се отразил на СОБСТВЕНИТЕ им деца, а после да решат как да гласуват.  Praynig

Карамелена, аз кърмих Поли до 3 годинки. Имаше един период, в който исках да я отбия, но тя беше наистина много пристрастена и не се получи. Но ведъж-два пъти я давах на баща ми - за събота и неделя. И - о, чудо! - това дете, което в къщи не изтрайваше и час, без да си поиска "макото", не заспиваше, без ц.ца в устата и изобщо не се отделяше от мен, там се държало по съвсем различен начин. Изпило си млякото от шишето (и то мляко "от крава", а не кърма), играло си, заспивало, без да суче и т.н. Е, поплакала малко, особено, когато се събудила през нощта на непознато място и без универсалното успокоително, но и това преминало бързо. Мисълта ми е, че децата много бързо се ориентират кога, къде и от кого какво да търсят. Щом "ходещото шише" (т.е. тебе) го няма наоколо, ще пие от другото. Обаче щом те види, веднага ще задействат стартите рефлекси и ще се залепи за теб, за да си навакса пропуснатото. Така че, не се притеснявай много - всичко ще с дойде на мястото.
  Hug

Цвети се отказа от спалнята ни едва сега и ни доста самотно без нея Laughing

Ооо, Пиги, явно е време за следващото.  Wink

# 292
  • София
Благодаря ви момичета Hug
Tanija да се пробвам ли и аз с този лак все пак?
Ще отсъствам около 10 дни.Аз ще се изцеждам, но четох че доста от бебета след това забравяли да сучат.
Пробвай, моя първи опит беше не успешен. Маги беше на около 1г. и 2 месеца, намазах се  тя сукна загорча и започна да плаче , давам и шише , НЕ, рев .Голям кошмар, измих се и продължих да я кърмя до 1г. и 7 м. когато пак пробвах и се отби. За 10 дни няма да се отбие бебка, не я тормози , мъничка  е още. Ти си знаеш , разбира се. Само да ти кажа че като отбих Светли на 1г. и 2 м.(наложи се, наистина)  после имаше моменти в които съжалявах , че съм го направила. При поникване на зъби, например, няма по добро успокоение от кърменето.

Относно закона не съм имала време да му отделя нужното внимание, за да коментирам смислено.
Кабо Алма докато в България има хора като теб, ще има и надежда за по добро бъдеще на нашите деца  Hug

# 293
И аз съм силно притеснена от новия проекто закон. Притеснявам се от дискриминация към "различните от масата" родители. В България никак не се толерира да си различен ( в това число и да имаш повече от приетите за норма 2 деца). Аз и мъж ми изглеждаме дори на външен и влизаме в таргет групата на "подозрителните" родители -на всичко по-различно се гледа с подозрение, недоверие и чак агресия и омраза понякога.
В едно друго издание на цитираното предаване "Малки истории", водещата, на която и липсва достатъчно ниво на емоционална интелигентност ме беше поканила за гост и в края на интервюто с мен даде последната дума на културолог и психолог, които да обяснят на драгия зрител... мен! Направо ме разстреля с въпроса си към психолога: "Могат ли да раснат НОРМАЛНИ деца в едно такова семейство?", като "позитивната" усмивка не слизаше от лицето и. Психологът каза "могат". А ако беше казал обратното, какво означава това, според новия закон? Да дойдат психолози, да ме тестват? да ме питат кой ми е любимия цвят, аз да кажа червено и черно, да дам още няколко грешни отговора и децата ми да бъдат иззети, за да ги гледа някой по-нормален?!?
Нямам вяра в органите, които ще отговарят за изпълнението на закона, който би ми отнел най-ценното  децата ми. ОТ една страна това е съда - най-корумпирания в Европейския съюз! От друга страна, това са социалните служби, които от години оставят висящи едни сериозни проблеми като домовете за сираци и условията в тях, женитбите на деца и т.н. Ако въпросът е да се взимат от глоби от родителите едни пари - нали не вярвате циганите да плащат каквито и да е глоби? Ние ще ги плащаме. Нямам вяра в институциите в тази държава.

п.с. Забравих да споделя, е от радио "Романтика"бяха така любезни да ме поканят на интервю във връзка с тяхната "Многодетна" кампания. След последното интервю, за което ви споделих бях решила да не давам за момента интервюта, но за "Многодетната идея"нямаше начин да откажа  Grinning Не знам още кога ще го излъчат. Доволна съм, получи се позитивно, информативно и ...нестандартно Grinning

Последна редакция: пт, 09 дек 2011, 13:41 от кукла

# 294
  • Бургас
Здравейте,мами!
Относно новия закон,там нещата хич не ми харесват.Намесят ли се социалните,като ги знам за какви "спрели"хора става въпрос,не ми се мисли.Защо се приема,че мнението и оценката на социалния са безпогрешни и миродавни?Ще ме извинявате за отношението ми към социалните,но всички служители,които съм срещала не виждат по-далеч от носа си,и те са хора,и те правят грешки.

Момичета,може ли да попитам нещо,но без да предизвиквам полемика?Как се кърми дете,което има зъби?В началото мислех да се пошегувам с Карамелка,че до абитуриентската все ще се отбие детето,но като видях как се включиха другите,разбрах че шегата ми няма да е уместна.
И все пак ми е интересно,как става. newsm78
Майката не я ли боли,или има начин да не я боли,или пък се жертва за благото на детето.
Познавам само една жена,която кърми много,но и беше страшно писнало.Синът и все я разкопчаваше като ни бяха на гости,много се смях как от чинията с пържолите налетя да си досуква.Получи един зад врата,но ако не бяха на гости,сигурно щеше да си получи млякото.Тогава аз и предложих да отиде в спалнята,ако иска,но отговорът беше "Само ако знаеш как ми е писнало"

Радвам се,че сте си изкарали страхотно на трети.Ще погледам снимки като ми остане време.
Чао!
Суит, Hug

# 295
  • София
много се смях как от чинията с пържолите налетя да си досуква.
Имам една приятелка която се шегува с моите деца с подобни реплики. А кърменето на дете със зъби е като на дете без зъби - зъбите остават под устните.

А ти твоите деца не ли ги кърмила?

# 296
  • Пловдив
Момичета,може ли да попитам нещо,но без да предизвиквам полемика?Как се кърми дете,което има зъби?В началото мислех да се пошегувам с Карамелка,че до абитуриентската все ще се отбие детето,но като видях как се включиха другите,разбрах че шегата ми няма да е уместна.
И все пак ми е интересно,как става. newsm78
Майката не я ли боли,или има начин да не я боли,или пък се жертва за благото на детето.
Познавам само една жена,която кърми много,но и беше страшно писнало.Синът и все я разкопчаваше като ни бяха на гости,много се смях как от чинията с пържолите налетя да си досуква.Получи един зад врата,но ако не бяха на гости,сигурно щеше да си получи млякото.Тогава аз и предложих да отиде в спалнята,ако иска,но отговорът беше "Само ако знаеш как ми е писнало"
Практически зъбите нямат отношение към самия процес на сучене. Със зъби, без зъби - все по един начин се суче. Томи, видно е, е на няма 9 месеца, а зъби има от тримесечен. Когато го заведох на 3м на консултация имаше двата горни резеца, документирано е в картона му от лекарката. Аз кърмя всичките си деца до към 3г. Големите двама поне, но предполагам и най-малкото ще стигне до там.

# 297
Днес говорих с представител на омбудсмана за въпросите, които ви притесняват относно проектозакона. Разбрахме се да ги обобщя и да им ги представя другата седмица. Така че ако имате още неща да кажете - давайте.

# 298
  • Бургас
Синовете си ги кърмих,но с дъщеря си претърпях пълен неуспех.
Съжалявам,че не съм познавала Аила,сигурно много щеше да ми помогне.
Както и да е,гледам да не го мисля.
Хубава вечер на всички мами! Hug Hug Hug

# 299
Славка 70, не съм имала проблем с кърменето след като децата се озъбиха Laughing, никой не е правил сериозни опити да ме хапе.

Редактирам се! Качих снимките в DOX, моля който иска да си ги свали да ми пусне ЛС, тъй като не ми се ще да пускам линка тук, където снимките могат да се свалят от всеки.

Ето и качени в бъкета: http://s166.photobucket.com/albums/u89/desitakeva/Praznik%202011/ - паролата пак на лични.

Последна редакция: сб, 10 дек 2011, 19:11 от Пиги®

Общи условия

Активация на акаунт