СМГ "Паисий Хилендарски" - похвали и оплаквания

• 112 617
  • 735
  •   1
Отговори
# 630
С времето вероятно очакванията ми ще паднат и всичко ще тръгне по мед и масло... Simple Smile
Аз съм песимист в това отношение. Освен, ако не се изрине държавата и не се започне на чисто, което на този етап е невъзможно.

Вкъщи имаме един израз: Сбъркали сме времето и мястото, където и когато сме се родили.

# 631
  • гр. София
В АКС има правилник за вътрешния ред на училището, който всяка година се подписва от ученика и родителите - в два екземпляра. Единият остава в училището при декана, а другият се дава на родителите. В този правилник са ясно разписани правата и задълженията на учениците. Посочени са и наказанията за всяко нарушаване на тези правила. Там таксите са в пъти по-високи от единните стандарти за издръжка на един ученик, но АКС не се страхува, че ще загуби 6 000 евро след изключването на даден ученик, който има нисък успех, държал се е непристойно или е пушил цигари в колежа,  или е пил бира на екскурзия. Винаги съм си мислила за формализма при подписване на правилника за вътрешния ред в държавните училища и дали е толкова трудно да се приложи системата на АКС за реда и дисциплината там!

# 632
  • София
но не съм сигурна, че имаме право да го обсъждаме
публично  Thinking

Не виждам причина подобна случка да е засекретена. Напротив, би било добре за атмосферта в училището ръководството да излезе с официално становище за случилото се и аргументи за взетите решения (и в сайта и на таблото) за да не плъзват недостоверни слухове.
....
Факт е, че все по-често се замислям за миналото лято, когато трябваше да се избира между СМГ и ПЧМГ.

kodbg, аз също бих искала училището да излезе с официална информация.
Защото това, което аз мога да напиша тук, не е показания на свидетел и дори
не е сведения от първа ръка. Нито съм учител, нито родител на засегнатите деца.

Написах всичко, което знам за случая и го изтрих.
Ще споделя само впечатлението си, че ръководството на СМГ няма воля
да налага спазване на правилника и строга дисциплина в училището.
Защото начини има.

Относно ПЧМГ - две от трите засегнати момичета идват от ПЧМГ.
Може би имат предистория. Нагласата на майката на едната нападателка е
била, че и да я изключат от СМГ, ще се върнат обратно в ПЧМГ
и пак ще бъдат при същата преподавателка по математика.

# 633
elementaK,

Да, на територията на колежа не могат да се случат подобни неща, каквито се наблюдават в другите уж елитни училища.
Това, че колежанин не запалва цигара на входната врата на училището, не означава, че не я пали в таксито, в което се качва, или слизайки от превозното средство, с което си тръгва.

Няма как държавата ни да се затрива, а в АК всичко да тече по "мед и масло".
Там децата да не би да падат от небето? Нали и те са продукт на "прекрасното" ни общество.

На мен лично правилата в АК не ми харесват, прекалено крайни са. Децата ми там биха се мъчили с порядките.

# 634
Ще споделя само впечатлението си, че ръководството на СМГ няма воля
да налага спазване на правилника и строга дисциплина в училището.
Защото начини има.

Принципно има дефицит на воля в ръководството и според мен, не само за налагане на правилника Simple Smile Винаги съм бил привърженик на по-сторгите методи в училище. Тази съвременна разюзданост и разпасаност е комбинация от 20 години безхаберие на родители и образователна система.
За какво говорим въобще, спомням си как Грегъри от 91-во ме излови да пуша скрит в дън гори тилилейски в 9-ти клас. Ебати ужаса беше Simple Smile А да пуша на открито пред училището, без никакво неудобство и страх - пълен абсурд!

Относно ПЧМГ - две от трите засегнати момичета идват от ПЧМГ.

Хм, а какъв всъщност е реда за прехвърляне от ПЧМГ в СМГ? Не съм виждал подобни конкурси обявени...  (не очаквам смислен отговор) Simple Smile
ПС - Ако имаш някаква информация, може ли едно лично с малко подробности защо са се местили девойките от едното в другото училище?

elementaK,
Това, че колежанин не запалва цигара на входната врата на училището, не означава, че не я пали в таксито, в което се качва, или слизайки от превозното средство, с което си тръгва.

Не съм съгласен. Както описах по-горе, и аз съм пушил и съм се крил по дворовете. (Точно като през последните 6 месеца, добре, че имам тренинг от ранните години Simple Smile)
Но пушенето директно пред училището, без никакво притеснение е атестат не за това, че детето пуши, а че дисциплината, правилата и най-вече уважението към учители и институция са деградирали. Това е неприятното за мен, не пушенето...
Така че, разликата от това да запалиш цигара в таксито до това да го направиш в училището поне за мен е огромна.
Разбира се, бира на екскурзия или хващане с цигара в никакъв случай не е повод за изключване, но за забележка, направена по начин, че да й се обърне внимание - е.

Последна редакция: вт, 05 мар 2013, 10:05 от kodbg

# 635
Хм, а какъв всъщност е реда за прехвърляне от ПЧМГ в СМГ? Не съм виждал подобни конкурси обявени...  (не очаквам смислен отговор) Simple Smile
ПС - Ако имаш някаква информация, може ли едно лично с малко подробности защо са се местили девойките от едното в другото училище?

8ми клас са, значи най-вероятно току що са влезли в СМГ.

# 636
Нали и аз това казвам по-горе, че на територията на колежа не може да се случи тийнейджър да запали цигара, именно защото има ясни и точни правила.

# 637
  • София

8ми клас са, значи най-вероятно току що са влезли в СМГ.

Точно така е, след 7-ми клас с кандидатстване. На мен ми стана любопитно дали
би минал номера с обратното прехвърляне по средата на осми клас на дисциплинарно
изключена ученичка.  Thinking
Не че нещо в тази абсурдна държава може да ме изненада ...

# 638
  • гр. София
Фран, въпросът тук не е дали в таксито или вкъщи детето върши нередни неща, а в това, че чрез мерките за спазване на определени правила децата се дисциплинират и се учат да правят разлика между това кое е редно и кое не ooooh!! Код, точно това искам да кажа, че пушенето пред училище или в двора на училището е демонстрация, че на ученика не му пука от учителите, не проявява уважение към тях и институцията! А относно изключването, мисля че не е крайна мярка - щом в правилника пише, че нарушаването на тази забрана се наказва с изключване и щом ученикът се е подписал, то той трябва да осъзнава, че при нарушаването на забраната, ще бъде изключен!

# 639
  • София
Не забравяйте, че тази година директора и вероятно ръководството са други. И между другото, директорът е бил твърдо за изключване на тези момичета, родителите на потърпевшото момиче и някои учители са се застъпили, за да не се озлобят още повече девойките. Решили са психологът да поработи с тях.
Някой знае ли да ли е изключен ученикът, който е пушил електронна цигара в час по биология?
Преди време директорът е влязъл в "нашия" клас и го е съобщил. Но не съм сигурна, дали не е казал, че ще го изключват или че вече са го изключили. Thinking
Иначе миналата седмица са имали нещо като час на класния, но с директора. Обсъждали се как да се разпределя бюджета на училището, както и проблеми с дисциплината, пушенето и др. Решили са когото хванат, че пуши в и около училището, да го наказват с метене на двора. Laughing До оня ден явно това решение не беше влязло в сила, защото ученици да метат двора не видях, затова пък на 20 м зад ъгъла - цяла групичка невръстни пушачи. Twisted Evil

# 640
elementaK, Код, прекрасно ви разбирам и съм съгласна с вас.

СМГ обаче нарушават собствените си правилата още с приема след 4-ти клас, като приемат с по 4 деца повече в паралелка над обявената предварителна бройка.

Как да изисквам от ръководството на СМГ ясни правила при положение, че самите те нарушават собствените си още при приема? Как по този начин да възпитат респект към собствената си институцията?

Какво да отговоря на дъщеря си, която ме пита защо в класа са 32 деца вместо 28 и защо ученичката "Х" е приета в 5-ти клас с 50 точки, при положение, че последният приет ученик преди две години беше с 80т.?
Защо Дечева е преподавател в елитно училище?

Въпросите са риторични, знам какво да й отговоря.

Последна редакция: вт, 05 мар 2013, 10:52 от Фран Джонсън

# 641
Пушещи ученици и то много повече има пред всяко училище, СМГ не е изолирано от всичко останало , няма там магьосници все пак.

Не мога да разбера само защо като стане скандал и настава голяма активност на родители. А когато трябва да се помогне на училището всички ревват сакън да не се претовари някой. Помагат шепа хора, а имаме родители къде ли не..

Който иска трябва и да дава, мое мнение. Peace

Последна редакция: вт, 05 мар 2013, 11:00 от peppia

# 642
  • гр. София
Фран, права си за това, че за да изискваш да се спазват правилата, трябва да спазваш и ти - визирам СМГ. В нашата паралелка, в 5 клас миналата година също дойде дете  от ПЧМГ 2 седмици след 15 септември и други 2 деца - 2 месеца след началото на учебната година!  В резултат паралелката стана 33 ученика! #2gunfire Но надявам се, че тази практика вече ще спре! А относно това, че мерките спрямо нарушителите трябва да са по-строги, съм твърдо зад позицията, че трябва да са мнооооого по-строги!Споделеното от mamamilk много ми хареса. В колежа има наказание - "да боядисат пейките в двора", "да изперат и изгладят екипите на отбора по футбол"...... и т. н. #2gunfire

# 643
Пушещи ученици и то много повече има пред всяко училище, СМГ не е изолирано от всичко останало , няма там магьосници все пак.
Само пред АК няма.

За спонсорството е така, права си, не всички се включват.
Моето семейство помогна веднъж, но не можем, а и не искаме да подпомагаме всяко състезание.
Догодина пак, но еднократно.

Последна редакция: вт, 05 мар 2013, 22:20 от Фран Джонсън

# 644
  • София
Някой знае ли да ли е изключен ученикът, който е пушил електронна цигара в час по биология?
Преди време директорът е влязъл в "нашия" клас и го е съобщил. Но не съм сигурна, дали не е казал, че ще го изключват или че вече са го изключили. Thinking
Изключиха го, по-точно беше "развод по взаимно съгласие". Беше в нашия клас, сега е в НПМГ.

Общи условия

Активация на акаунт