СМГ "Паисий Хилендарски" - похвали и оплаквания

• 112 614
  • 735
  •   1
Отговори
# 645
За спонсорството е така, права си, не всички се включват.
Моето семейство помогна веднъж, но не можем, а и не искаме да подпомагаме всяко състезание.
Догодина пак, но еднократно.

Аз може би съм малко романтично настроена, но все пак вярвам, че и ние родителите помагаме това училище да е едно от най-добрите (за мен най-доброто) в София. Ако се фокусираме можем много да постигнем. И не е само за пари.

# 646
Да кажем, че проблема не е в СМГ, а в очакванията ми. Навярно си права и въпреки някои недостатъци, положението е по-добро, отколкото на повечето други места. С времето вероятно очакванията ми ще паднат и всичко ще тръгне по мед и масло... Simple Smile

Избирайки СМГ едно дете избира преди всичко математиката. Нивото и подготовката по математика в никое друго училище не са на същото ниво. Нито пък възможностите за явяване на състезания.
Що се отнася до дисциплината и нивото по другите предмети - СМГ все пак е в челото и малко са по-добрите училища.

# 647
  • София
Майка съм на третокласник и отсега се чудя за догодина накъде да се насочим - СМГ, ПЧМГ и математическата паралелка на 125-то /училището е до нас/.
Като изключим математиката, какво е нивото на преподаване в периода 5-ти-7-ми клас в СМГ по другите предмети? Високите резултати на матурите по български на частни уроци и школи ли се дължат или е заслуга на училището, в комбинация с качествата и усилията на децата ?
В ПЧМГ ми се струва, че нещата са най-балансирани - прилична подготовка по математика,  съчетана с добро обучение и по другите предмети + мотивирани преподаватели (поне така аз си мисля) + английски език. Предполагам и средата е добра /по отношение на възпитание и подбор на деца, които са мотивирани за учене и добри резултати/. И не съм сигурна, че е толкова лесно вече човек да отиде и просто да си запише детето в ПЧМГ - сякаш интересът към училището расте и те стават взискателни и критични /в пердиода 5-ти - 7-ми клас/. Иначе, вероятно в класовете след 7-ми клас има доста свободни места и там допускам, че са склонни на компромиси.
Много съм доволна от съботния курс в СМГ, детето също е запалено и се справя добре, но нещата, които чета в последните страници на тази и на съседната тема за СМГ ме притесняват.

# 648
  • София
Майка съм на третокласник и отсега се чудя за догодина накъде да се насочим - СМГ, ПЧМГ и математическата паралелка на 125-то /училището е до нас/.
Като изключим математиката, какво е нивото на преподаване в периода 5-ти-7-ми клас в СМГ по другите предмети? Високите резултати на матурите по български на частни уроци и школи ли се дължат или е заслуга на училището, в комбинация с качествата и усилията на децата ?
В ПЧМГ ми се струва, че нещата са най-балансирани - прилична подготовка по математика,  съчетана с добро обучение и по другите предмети + мотивирани преподаватели (поне така аз си мисля) + английски език. Предполагам и средата е добра /по отношение на възпитание и подбор на деца, които са мотивирани за учене и добри резултати/. И не съм сигурна, че е толкова лесно вече човек да отиде и просто да си запише детето в ПЧМГ - сякаш интересът към училишето расте и те стават взискателни и критични /в пердиода 5-ти - 7-ми клас/. Иначе, вероятно в класовете след 7-ми клас има доста свободни места и там допускам, че са склонни на компромиси.
Много съм доволна от съботния курс в СМГ, детето също е запалено и се справя добре, но нещата, които чета в последните страници на тази и на съседната тема за СМГ ме притесняват.
Мисля, че ако прочетеш дискусиите в темата ще добиеш добра представа за нивото на обучение и за проблемите в училището.
За мен няма особена разлика с другите училища, като дисциплина и като качество на преподаване по отделните предмети. И тук, като навсякъде другаде е въпрос на късмет при кой преподавател ще се падне детето, включително и по математика. Випускът на сина ми, например не случи на учител по БЕЛ - на практика децата не получават никаква подготовка в училище по този толкова важен и нелесен предмет/и.
Според мен, училището е добро за деца - изявени математици и информатици, които имат истински интерес към математиката и програмирането, който да ги стимулира да учат и да работят и да пренебрегват умората. Някой дни, натоварването наистина е доста голямо - на децата посещаващи школата по информатика им се събира над 12 ч. учебен ден - от 7,30 до 17,00 ч./ 8,00 до 19,10 ч. с почивки от по 10 мин. и без време за обяд! Confused Учебният им ден, продължава вкъщи с подготовката на уроците и домашните за следващия ден, които макар че не са много изискват време.
Така че е въпрос на интереси на детето!

Последна редакция: вт, 05 мар 2013, 12:58 от Master

# 649
  • София
Абсолютно съм съгласна с Master ! Peace

# 650
  • София
И според мен (и впечатленията от 3те години на сина в СМГ) зависи от детето. Вярно, че моят син не ходеше на информатика, но изкара периодът 5-7 клас "на куц крак", а аз много държах след 4-ти клас да е в СМГ с надеждата там да се научи да учи, че ми беше писнало да обяснявам, че това неговото не е учене - за по няма и половин час на ден. Но той ме оборваше, че било достатъчно щом си изкарвал шестиците  ooooh!. Та, не ми се оправдаха надеждите, защото не се оказа толкова голямо натоварването при все трите математики и синът ми само увеличи времето за решаване на задачи от сборниците (завърши седми клас в СМГ миналата учебна година с шестици и изкара 5,91 на матурата - това само за потвърждение, че с немного усилия е изкарвал шестици). И никога не се е случвало да се преуморява...

Последна редакция: вт, 05 мар 2013, 13:26 от Milenita

# 651

Това, което четеш са сгъстени краски. Нещата не са толкова зле, освен ако при малките положението не е тотално изтървано.
Иначе за интервала 5-7 клас СМГ е прекрасен избор. Високите резултати (естествено) се дължат И на уроци, но като цяло децата не се престарават с уроците и ходят повече за подсигуряване. По математика почти никой не ходи на уроци за матурите след 7 клас. И средата си казва думата.
Но ако детето ти не е особено запалено по математиката може и да не е най-удачното училище за вас.

# 652
  • София

Иначе за интервала 5-7 клас СМГ е прекрасен избор. Високите резултати (естествено) се дължат И на уроци, но като цяло децата не се престарават с уроците и ходят повече за подсигуряване. По математика почти никой не ходи на уроци за матурите след 7 клас. И средата си казва думата.
Но ако детето ти не е особено запалено по математиката може и да не е най-удачното училище за вас.

Съгласна напълно, с пояснението, че миналата година поне за седми А и Б, малцинство бяха децата, които не ходеха на курсове по математика - синът ми беше сред тях и като разбрах, че повечето ходят, се притесних дали не сме сгрешили в преценката си, че 3 години в СМГ би трябвало да са достатъчна подготовка...

# 653
И в немската гимназия в 8 ми клас ходят на курсове по немски. То родителската амбиция граници не познава Joy
Не мисля, че това за курсовете в 7ми клас по математика е сериозно. Децата са на съвсем друго ниво от другите училища, поне за нашия випуск (6ти клас в момента) мога да го твърдя.
Ако синът ми след 3 години в СМГ не успее да влезе отново значи просто не е за там Peace

Последна редакция: вт, 05 мар 2013, 13:55 от peppia

# 654
  • София
И според мен (и впечатленията от 3те години на сина в СМГ) зависи от детето. Вярно, че моят син не ходеше на информатика, но изкара периодът 5-7 клас "на куц крак", а аз много държах след 4-ти клас да е в СМГ с надеждата там да се научи да учи, че ми беше писнало да обяснявам, че това неговото не е учене - за по няма и половин час на ден. Но той ме оборваше, че било достатъчно щом си изкарвал шестиците  ooooh!. Та, не ми се оправдаха надеждите, защото не се оказа толкова голямо натоварването при все трите математики и синът ми само увеличи времето за решаване на задачи от сборниците (завърши седми клас в СМГ миналата учебна година с шестици и изкара 5,91 на матурата - това само за потвърждение, че с немного усилия е изкарвал шестици). И никога не се е случвало да се преуморява...
И аз това казвам. Ако детето няма интерес в тази област и самото то не иска да вложи повече усилия няма значение дали ще учи в СМГ или в кварталното училище.
Не съм забелязала изискванията да са по-големи, по който и да е от предметите, от предишното ни училище.

# 655
Голямата ми дъщеря не е ходила на уроци по математика.
Учудвам се на информацията, че болшинството от седмокласниците в СМГ ходят на уроци по математика. Thinking

Иначе, за парашутистите в 5-ти клас, които със сигурност не са малко, но не са и болшинство, курсовете по математика в седми клас са задължителни. Laughing

# 656
  • София
Съгласна напълно, с пояснението, че миналата година поне за седми А и Б, малцинство бяха децата, които не ходеха на курсове по математика - синът ми беше сред тях и като разбрах, че повечето ходят, се притесних дали не сме сгрешили в преценката си, че 3 години в СМГ би трябвало да са достатъчна подготовка...

Това ме учудва, нали и дъщеря ми беше седми клас миналата година.
Не само че през ум не ми е минавало да я записвам на курс по математика,
но от класа й единици ходеха на курс - доколкото знам  Peace
И при тази матура, на която средните ученици изкараха шестици ...
А че родителите се презастраховат - и аз се презастраховах по БЕЛ,
но чак и по математика  Thinking
BTW, за БЕЛ не съжалявам - писането й се подобри значително и заслуга имат и
десетките преразкази и тези, които писаха в школата.

# 657

Да не става въпрос за школите по математика?

Нивото на математиката е достатъчно високо, не виждам никаква нужда от курс.
Естествено зависи и от нивото на детето, в нашия клас определено има деца ( по-скоро изключения ), на които математиката не е силната страна.

# 658
  • София
Голямата ми дъщеря не е ходила на уроци по математика.
Учудвам се на информацията, че болшинството от седмокласниците в СМГ ходят на уроци по математика. Thinking

Иначе, за парашутистите в 5-ти клас, които със сигурност не са малко, но не са и болшинство, курсовете по математика в седми клас са задължителни. Laughing
Дори през ум не ми е минавало да пращам моя на курсове по математика и не съм чула, някой от нашия клас да е ходил. Thinking Абсурд болшинството да ходят! Аз чак тази година научих, че изобщо има някои от СМГ, които ходят на курсове по математика и то защото записах дъщеря ми, която не учи в СМГ на такъв курс и ми казаха, че в едната група има няколко деца от СМГ. Shocked Това са или парашутистите или някои нещастни деца на родители с много болни амбиции.

# 659
  • София
Това ме учудва, нали и дъщеря ми беше седми клас миналата година.
Не само че през ум не ми е минавало да я записвам на курс по математика,
но от класа й единици ходеха на курс - доколкото знам  Peace
И при тази матура, на която средните ученици изкараха шестици ...
А че родителите се презастраховат - и аз се презастраховах по БЕЛ,
но чак и по математика  Thinking
BTW, за БЕЛ не съжалявам - писането й се подобри значително и заслуга имат и
десетките преразкази и тези, които писаха в школата.
Carmela, по БЕЛ ползвахте школата в СМГ или друга? Въпреки, че има повече  6-ци по БЕЛ, той самият казва, че изобщо нищо не учат - да не говорим за преразкази. Ще трябва догодина да се ориентираме към допълнително обучение по този предмет. Не случихме на учител ......

Общи условия

Активация на акаунт