Нов Закон за детето

• 19 730
  • 368
  •   1
Отговори
# 135

"Олеле майко! Кой ли я писа тая Петиция?! Ум да ти зайде."
Петицията е от родители.Аз направих подписка срещу приемането на Закона. Бях поканена в Радио Пловдив и обсъждането даде много материал за размисъл.Можете да го видите тук:

http://www.youtube.com/watch?v=QeRZaSab8B0&feature=related
първа част и втора част :
http://www.youtube.com/watch?v=V1brplNM18c&feature=related

# 136
Този закон, ако не е подплатен с промени във всички свери / не виждам как ще стане/ ще бъде само на книга или начин за събиране на пари от бедните родители.

Голямата им юридическа драма е именно да е подплатен от всички сфери, което няма как да не съм обективна, не е лесно упражнение. Да не е на книга, е другата им цел, драма, как да стане? То и това не е лесно с тоя апарат. За събирането на пари от бедните не го разбрах.
Имам предвид дете до 12 години не трябва да се оставя само.
Кои родители могат да си го позволят това?

# 137
  • София
Тия хора с безумията си нямат идея какъв автогол си вкарват. Де що е било против закона, като им слуша глупостите и простотиите, застава зад проекта, само заради техните простотии.

Същото много хора и организации биха казали за вас, уверена съм.
 Това, че има "де що" против закона, които са застанали зад него, защото слуша "глупостите" на някой си... самият факт говори сам за себе си какво представлява политиката им и до колко може да отстояват твърдо убежденията си. Работата е там, че всички ние следим как се движат нещата около законопроекта и знам, че не си права, защото аз и много други родители, които може да не са част от асоциации, но са все пак голяма група граждани, не сме застанали "за" само защото Пешо е 'против", а доводите му не ни изнасят.

Тео, по повод училищното и предучилищното образование, явно вече ще е задължително от 4 години. Пак ли вие бяхте инициатори/поддръжници?

# 138
За доставчиците на услуги, не ми отваряй тема, защото ми е дотолкова ясна от всички страни и детайли, че ще трябва фермани да изписвам.

Ще отварям каквато си поискам тема.
Не се чувствай длъжна изобщо да ми обясняваш, нито да пишеш фермани, защото вече няма кой да те прочете.

Последно не разбрахме твоята организация "За" законопроекта ли е или "против". Mr. Green
И не се оправдавай с някакви външни заплашващи организации. Няма такова нещо. Вече е смешно. Измисли друго, за да оправдаеш поведението на сдружението си.

За тези, които се интересуват от развитието на "проблема" ще кажа това, което последно научих. Законопроектът, изглежда, ще се отложи за есента. Първо, през април ще излезе отчета по Националната програма за децата от 2011 година. На сайта на Министерски съвет са всички Национални програми и отчетите им от 2008 до сега, ако някой се интересува. След отчета се очаква да възникнат някои промени в Националната програма за 2012, която ще бъде приета през май. След това ще има и обсъждане и презентация на новите моменти в нея, а и на тези от целите, които през 2011 не са били достигнати (например целите в здравеопазването за децата). След това депутатите ще излязат в лятна ваканция. На есен ще се разглежда отново избирателния закон, а законопроекта за училищното образование например дори няма да успее да влезе в съответната комисия. А Закона за детето, евентуално ще влезе за разглеждане през октомври на първо четете със становище от ПК по социална политика и от НПО (основно Уницеф, Национална мрежа за децата, които изглежда са им някакво дъщерно дружество и други такива по-едри доставчици на социални услуги). "Яката групичка" на Тео изобщо я няма в пейзажа.

Шабани подаде оставка http://www.blitz.bg/news/article/131005

Последна редакция: пт, 17 фев 2012, 17:17 от Мишона

# 139
За, сме Мишона, за. Сега дали ти се изясни? Няма как да ни има, при положение, че не сме дъщерно държавно дружество. Бих се притеснила сериозно, ако ни има. Инфото ти е интерсно, но мисля, че информатора ти е доста надолу в стълбицата, дет се вика медийте да беше гледала, повече щеше да знаеш.
Иначе за теми дето ще отваряш, не съм отваряла дума, понеже не ме вълнува, надали изобщо ще разбера, че си ги отворила, камо ли да имам някакви претенции какви точно теми ще отваряш. Ако с нещо те притеснявам, бъди сигурна, че вероятността да попадна на тях, още повече да прочета нещо, е равносилна на печалба от тотото.

# 140
За "поведението" на сдружението ни, е интересна тема, предполагам сме с намалено такова в момента, не знам дали някой от родителите ни би се заинтересувал да го запозная с оценката ти. Ще помисля по въпроса, ако не забравя.... Сантиментални спомени чак предизвикваш в мен, самооценяваме се на "задоволително" поведение примерно. Е и.., коя си ти и на кой държиш сметка, с какво право изобщо? Би ли се легитимирала с името си във форума, а не с ника си.

# 141
Самозабрави се. Информирам модератор.

# 142
  • Кори Селести
Дали, бихте могли, евентуално сами да успокоите нещата в темата?
Далеч съм от мисълта, че дейни и интелигентни хора като вас ще се поддадат да моментни емоции и ще зарежат диалога в името на безсмислен скандал с обидни квалификации.

Последна редакция: сб, 18 фев 2012, 19:31 от Reza

# 143
Толкова дълго ме нямаше тук и се върнах с носталгия... Какво ли съм си мислела, че ще намеря?!

Тео е човек, който има толкова победи... за всички деца... Аз се гордея, че я познавам лично!

От тук нататък ще помоля да се пише и действа конструктивно! Този закон наистина е нужен! Този закон обаче е много труден! Има нужда от всеобща подкрепа за да се случи и в последствие! Но ще помоля и още нещо хората, които коментират да не гледат закона само от своята си тераска, защото бъдещето на нашите деца зависи от всички обстоятелства! Пример: ако днес не защитим и не помогнем да се интегрират истински циганските семейства и циганетата да бъда образовани и научени на работа и отговорност, то нашит деца след 20 години ще ги мъкнат на гърбовете си също както ние сега. Помислете за бумеранга на живота и тогава си създавайте мнение по даден проектозакон! Благодаря!

# 144
Аз мисля, че човек трябва да гледа от собствената си камбанария / за всеки тя е различна/ и някой да обобщи най- доброто от всички. В противен случай ще се окажем, че е измислен закон не отговарящ на никой, имагинерен в някакво необозримо бъдеще.
Законите се променят, но когато се създават трябва да отговарят на настоящите условия, а не след 20 години.

# 145
Аз мисля, че човек трябва да гледа от собствената си камбанария / за всеки тя е различна/ и някой да обобщи най- доброто от всички. В противен случай ще се окажем, че е измислен закон не отговарящ на никой, имагинерен в някакво необозримо бъдеще.
Законите се променят, но когато се създават трябва да отговарят на настоящите условия, а не след 20 години.

Ами колко от хората, могат да си позволят да участват в това?! Това означава ли, че този закон ще е закон само за средната и богатата класа?! Силният човек помага на по-слабият, това трябва да е мотото движещо света, а един закон рябва да урегулира отношенията на всички деца и семейства по между си и спрямо институциите. И да един закон трябва да отговаря на сегашната ситуация но с превенция за бъдещето, иначе какъв му е смисълът?!

# 146
Законът трябва да е направен за мнозинството и да има отделни алинеи при които се отчитат изключенията / не единичните, защото не са единични/ и при децата и при родителите.
В този закон има неща, които не могат да бъдат спазени  и от  средната класа, такава каквато е в страната.
Има и неща които не са съобразени и с особеностите ни като нация.
За мен голяма част от нещата са заимствани от закони в други страни, твърде различни в материално положение от нас и в национално също.
Не виждам как този закон ще работи на практика. Просто ще си остане един закон на хартия, а за разлика от други закони засяга точно децата ни.

# 147
Скъпи Български Мами,

Не се поддавайте на абсолютни инсинуации и заблуждения, които имат за цел единствено и само да приспят вашата бдителност като родители!!! Въпросният "Закон" е абсолютно неясно разписан, мъгляв и дава възможност за огромни злоупотреби с децата на България!!!
Няма да бъда многословна, прилагам линк:
http://bg4family.org/index.php?id=10
Ще се радвам, ако отделите малко от ценното си време и се запознаете с материалите, накрая на статията има много препратки, даващи достатъчно информация по този сериозен въпрос!!!

# 148
Този закон е страшно нужен, не сега, а със задна дата. За съжаление чак сега, някой се нави да си слага торбата в главата и да го прави. Защо се е навил, щото му пука за децата и семействата или по някакви други причини, няма да разсъждавам тук. Факт е, че имаме проектозакон. Факт е, че в него има страшно смислени и добри неща. Факт е, че този проект не отговаря на концепцията за него, по която всички в групата сме си стиснали ръцете, в която пише най-важното, какво ще разписва като идеи, промени и реформи. Това обаче не отменя факта, че дори и в този си вид да се приеме, с което обаче ние няма да се примирим, този закон е съществена крачка напред. Целият проблем е, че ние искаме много повече. Това, което ние искаме обаче, не са глезотии, а презряли от години настоявания записани и в Конвенцията за правата на детето, дето вече не помним от кога сме страна по нея, а относно изпълнението й, едвам и то с протекции, ще вържем тройка. Тая Конвенция ни е излезнала на пъпа вече, почти нищо по нея не сме изпълнили и не спазваме. Да не говорим, че Конвенцията за правата на детето е само основа, оттам нататък всеки трябва да си гледа собствения двор,  спрямо него да я прилага, в противен случай нищо не прави, освен отчетна дейност на хартия.

Въпросните организации, Свобода за всеки с представител Виктор Костов, и подобни, освен да пречат съзнателно, подертавам, на смисления дебат и предложения по проектозакона, абсолютно нищо друго не правят. Зад представителите им тук просто седят орранизации, които са против Конвенцията за правата на детето в междунаросен мащаб, много пари се хвърлят за това, а в частност у нас се борят и против системата на образованието изобщо, демек да нямаме държавна система за образование?! Всичко това се прикрива зад "невинната" "свободомислеща" идея за домашното образование, за последната, никой от тях и пет пари не дава, например за узаконяването на това, демек да нямат никакви проблеми да го правят.

Кой както иска да си го тълкува и разбира това, аз много добре си давам сметка за какво иде реч.

# 149
Скъпи Български Мами,

А, направо се чудех, как още не сте цъфнали и тук? Крайно време беше!

Общи условия

Активация на акаунт