Математици-умници

• 55 214
  • 757
  •   1
Отговори
# 510
  • Бургас
ами при всеки е индивидуално сигурно, моят син сега е трети клас и аз го натискам да решава допълнително задачи,  та когато беше първи и втори, разпечатвах от интернет задачките от състезанията и каквото не разбира горе-долу му обяснявах, но и аз като теб много се изнервях, а и явно не можех добре да обяснявам, пък и задачките ставаха всяка година по-трудни, та от тази година  съм го записала на допълнителен курс, където се надявам учителката да се справи по-добре с обясняването, пък и гледам на курса задачите не се решавах хаотично, а всяка тема за отделен тип задачи, та като реши десетина задачи еднотипни накрая му просветва какъв е метода за решаване, а преди - като обяснях някоя задача, уж я беше разбрал, а след месец ми вика не съм решавал такава и не знам как се решава, така че аз съм твърдо "за" учител, особено в по-горните класове,но зависи от детето и от родителя разбира се, познавам майки, които не работят и всекидневно решават задачки с детето си и са много в час, но аз не мога така

# 511
  • София
Бях записала детето на курсове, въпреки че се справяше със задачите - има специфични изисквания към изписването на решенията на задачите, с които нито аз, нито учителката в училище сме били запознати. За съжаление, начинът на преподаване на курсовете не се отрази много добре на детето, научи се да не си дава много зор, ако не може да се справи с нещо, но съм останала с впечатление, че като цяло курсовете се отразяват добре на повечето деца.

# 512
При нас пък се случи точно обратното. След като синът ми прояви интерес към математическите състезания, го записах на школа по математика. Първите две години всичко вървеше добре, но в началото на четвърти клас в школата постъпиха много нови деца с цел да се подготвят за кандидатстване в МГ. Увериха ни, че децата ще бъдат разделени на две групи - начинаещи и напреднали, но това не се случи.  По тази причина госпожата започна да повтаря вече изучаван в предходните години материал и моят син и още няколко други деца буквално тъпчеха на едно място.
Това, заедно с други проблеми от организационен характер, както и мнението на сина ми, че само си губи времето в школата, тъй като не научава нищо ново ме накара да взема нещата в свои ръце и да го подготвям аз.
От тази година (пети клас) той вече е ученик в ПМГ и там имат достатъчно допълнителни часове за състезателна математика. Ако все пак нещо е останало неизяснено, му обяснявам разбира се.

# 513
  • София
Задачите за кандидатстване в МГ са по-различни от тези, които решават в училище, затова не мога да разчитам на учителката в училище за подготовката.
Моят младеж ходи на курс, но и аз вкъщи му обяснявам понякога. Преди да почна с обясненията поглеждам как се решават съответният тип задачи в сборник или в записките му и след това почвам. Съветвам те и теб да направиш така. Там разясненията са съобразени с възрастта и знанията на децата. Колкото и знания да имаш, най-вероятно ще откриеш решения, които ще те изненадат с простотата си.

# 514
Разчитам предимно на курсовете в СМГ, време да решаваме допълнителни задачи в къщи нямаме.
Предполагам, че към юни месец това ще се промени  Mr. Green. Моето виждане е, че детето не трябва да се фокусират само върху математиката, трябва да ходи задължително на спорт, други занимания по интереси и т.н. Частен учител за тази възраст ми се струва прекалено, ако видя че има чак такава нужда към 7 клас мога и да се замисля за частни учители.

# 515
Моята дъщеря е в 4 клас и от миналата година посещава школа в МГ, но е много относително и индивидуално. При нас ако не е на школа не решава никакви задачи вкъщи(освен тези, които са й за домашна работа).А що се отнася до това, че дъщеричката Ви не разбира това, което й обяснявате е обичайно- аз може 100 пъти да съм й казала за някое правило или каквото и да е, но когато госпожата(няма значение коя, стига да е учител) го каже веднъж, тя веднага казва"госпожата каза, че е така-или мамо, светна ми лампичката Joy Joy Joy".
Иначе не бих я записала да посещава частни уроци, що се отнася до това да бъде приета да учи в МГ-смятам,че е безсмислено- школата й е предостатъчна.

# 516
Благодаря за отговорите  Hug
Когато се подготвяше за КМС ми каза, че в задачите от минали години има такива за лице на фигура, а те не са го учили. Обясних и го, тя уж разбра и решаваше задачи с лице без проблем. Но вчера се прибира и ми обяснява как в училище са взели материала за лице и чак сега и е станало ясно.  Shocked
Ние сме от малък град и тук няма школа към МГ и за това се чудя за учител.  От друга страна много се страхувам да не прекрача границата на нормалната подготовка и да натоваря детето прекалено.

# 517
Благодаря за отговорите  Hug
Когато се подготвяше за КМС ми каза, че в задачите от минали години има такива за лице на фигура, а те не са го учили. Обясних и го, тя уж разбра и решаваше задачи с лице без проблем. Но вчера се прибира и ми обяснява как в училище са взели материала за лице и чак сега и е станало ясно.  Shocked
Ние сме от малък град и тук няма школа към МГ и за това се чудя за учител.  От друга страна много се страхувам да не прекрача границата на нормалната подготовка и да натоваря детето прекалено.
Точно това имам предвид! Joy Joy Joy "светна ми лампичката"

# 518
  • Варна
наистина има родители с болни мозъци  - кодбг - за теб специално има форум, наречен дразнещи и делече от истината, с очевидни проблеми родители, за които никога не се знае как ще се събудят сутрин - под достойноството и нивото ми е да коментирам постовете ти - мисля, че най-доброто, което можеш да направиш за детето си е просто да го оставиш на мира и на свобода
и само за протокола - детето ми никога не е пъшкало и офкало като види задачи, нито пък съм го гонела с разни ми ти сборници - и кога, как и къде ще се явява си е бил изцяло негов избор
а че всеки има право на мнение спор няма - ама да всяваш драми с очевидно пошлата си позиция в живота е смешно
Дидева, извинявам се, ама нямаше как да не реагирам - вярвам, че с това дискусията се приключва - наистина форума е с друга цел

# 519
  • София
Е, тук може да спамим колкото си искаме, няма защо да се извиняваш Simple Smile

# 520
  • Sofia
 Хапя , да ти кажа честно , подкрепям професионналната помощ във всички случаи.
Сега работим с малкият ми син / 2 кл./. Обяснявам аз у дома , т.к. курсове в СМГ за 2-рокласници няма. Детето схваща , но на мен ми е ясно , че не обяснявам нещата така, както би ги обяснил учител. Макар, че до есента ще е минал почти целият материал от Математическата читанка , ще го запиша на курсове. Големият ми син учи в СМГ и от него знам, че учителите просто си имат подход.
 Макар при вас да няма школи , все има преподаватели , които се занимават с деца с математическа насоченост.
 За протокола ще споделя , че детето решава задачи с огромно удоволствие.  Тренира плуване и шах, ходи и на английски. Нещата са разпределени така , че времето да стига за всичко и детето да не се натоварва.
 Ако изберете учител ,ще може да изберете удобно за вас време. А и 2 астрономически часа седмично все могат да се отделят  Hug.

# 521
Привет!

Вмъквам се в темата просто така, да споделя нещо.
И така много, много отдавна преди ..години през социализма също имаше математически курсове. Като за тях  се кандидатстваше задължително с изпит -от  предучилищна възраст  Wink.
 newsm78 Да ли пък не беше и задължително да се ходи- поне на два извънкласни курса?
Не бях най-отдадената ученичка по математика, но продължавах най- редовно  да ходя до към 6 или 7 клас.
 ShockedВ 8 клас ми просветна, започнах да разбирам и усещам математиката. Следват по късно кандидатсване в техникум ,висше... без проблеми. Та давам си сметка, че тези първи години по накакъв начин са дали Своето.
 bowuu Благодаря за вниманието!

# 522
Здравейте,

да споделя и аз, моето дете кандидатства след 4кл в МГ, като преди това ходи на курс. Приеха го. Продължи и след 7кл в МГ, като аз много се чудех дали това е правилния избор още преди 5клас.
Според мен дали с курс или уроци децата трябва да се подготвят за изпита, т.к. задачите определено са над училищното ниво...
Но пък трудно отговорих на въпроса на баща им, защо малкия ходи на състезания от 1кл, като големия започна в 4 кл.  Joy

# 523
Здравейте!
Детето ми е във 2ри клас и ходи на мат. школа. Тази седмица се наложи да пропусне часовете и сега има за домашно да реши всички задачи, групирани под рубриката "да решаваме с помощта на отсечки" Въпросът ми е как точно е формулиран методът и как да го обясня по коректен начин на детето. Принципът ми е ясен, разбира се, но ми се иска да го обясня адекватно и съответно на това, което обясняват учителите по математика, а не да влагам мои интерпретации по въпроса.
Надявам се да съм уцелила точната "математическа" тема, в която да задам въпроса си.

# 524
Здравейте!
Детето ми е във 2ри клас и ходи на мат. школа. Тази седмица се наложи да пропусне часовете и сега има за домашно да реши всички задачи, групирани под рубриката "да решаваме с помощта на отсечки" Въпросът ми е как точно е формулиран методът и как да го обясня по коректен начин на детето.
Изпратих ти малко материал на ЛС ( сканирах темата от печатно издание и не бих искала да ме погнат за авторски права  Mr. Green ). Дано да е това, от което имаш нужда.

Общи условия

Активация на акаунт