Математици-умници

• 55 212
  • 757
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Дидева, как може да си толкова невероятно отзивчива и отдадена!  bouquet

# 526
Дидева, как може да си толкова невероятно отзивчива и отдадена!  bouquet
Благодаря. Grinning
   Благодарение на един малък човек (е, вече е в пети клас и не е толкова малък) отдавна съм минала по пътя на търсене и намиране на задачи и всякакви други материали свързани със състезания. Знам какво е да търсиш нещо, а него все да го няма и няма. Или да зададеш въпрос и никой да не ти отговори.
   Вече имам доста богата колекция, а ежедневието ми по една или друга причина е тясно свързано с математиката. Може да се повтарям, но всеки който смята, че мога да му помогна в областта, на която е посветена тази тема е винаги добре дошъл - било тук, било в математическите турнири, било на ЛС. Не гарантирам разбира се, че мога да реша всички задачи. И аз съм човек.  Mr. Green

# 527
  • София
Моля, за помощ при решението на задача 4. от ЗМС от 2004 г. за 4 клас :
"При последната ни обиколка открихме нова планета, която не беше обитаема, и решихме да я заселим с бели и черни роиди. Техният брой се увеличаваше по удивитилен начин: точно една седмица след създаването си белият роид се превръщаше в черен, с черният се делеше на два роида - бял и черен и така нататък.
На 1 февруари 2004 година създадохме и оставихме на планетата един бял роид. На коя дата най-рано отново трябва да посетим планетата, за да сме сигурни, че ще ни посрещнат поне 100 роиди?"
Не ми е ясно след колко време става делението на черния роид на 2 (бял и черен). newsm78

# 528
"При последната ни обиколка открихме нова планета, която не беше обитаема, и решихме да я заселим с бели и черни роиди. Техният брой се увеличаваше по удивитилен начин: точно една седмица след създаването си белият роид се превръщаше в черен, с черният се делеше на два роида - бял и черен и така нататък.
На 1 февруари 2004 година създадохме и оставихме на планетата един бял роид. На коя дата най-рано отново трябва да посетим планетата, за да сме сигурни, че ще ни посрещнат поне 100 роиди?"
Не ми е ясно след колко време става делението на черния роид на 2 (бял и черен). newsm78
Не ти е ясно, защото условието не е пълно. Това, което имам аз в архивите е следното:
"4. При последната ни обиколка открихме нова планета, която не беше обитаема, и решихме да я заселим с бели и черни роиди. Техният брой се увеличаваше по удивителен начин: точно една седмица след създаването си белият роид се превръщаше в черен, той пък точно за една седмица се делеше на един бял и един черен роид, след това отново точно за една седмица белият се превръщаше в черен, а черният се делеше на два роида – бял и черен и така нататък.

# 529
  • София
Не ти е ясно, защото условието не е пълно. Това, което имам аз в архивите е следното:
"4. При последната ни обиколка открихме нова планета, която не беше обитаема, и решихме да я заселим с бели и черни роиди. Техният брой се увеличаваше по удивителен начин: точно една седмица след създаването си белият роид се превръщаше в черен, той пък точно за една седмица се делеше на един бял и един черен роид, след това отново точно за една седмица белият се превръщаше в черен, а черният се делеше на два роида – бял и черен и така нататък.
Благодаря ! bouquet Вече картината се изясни.

# 530
Срам, не срам и аз да попитам Embarassed
Става въпрос за тема от Великденско матем. състезание за 1клас!
http://math-bg.com/wp-content/uploads/2010/01/VMS2007-1klas.pdf
Не мога да измисля 7задача, а пък на 11зад. виждам само два възможни начина без да се повтори точка, а пък те дават отговор 9!!
Ще излезе вярно, че при бременност се затъпява  hahaha

# 531
Срам, не срам и аз да попитам Embarassed
Става въпрос за тема от Великденско матем. състезание за 1клас!
http://math-bg.com/wp-content/uploads/2010/01/VMS2007-1klas.pdf
Не мога да измисля 7задача, а пък на 11зад. виждам само два възможни начина без да се повтори точка, а пък те дават отговор 9!!
Ще излезе вярно, че при бременност се затъпява  hahaha
на зад. 7 отговора е 12. Сумата на числата в гората част трябва да е равна на тази от долната част. Сега ще погледа и 11 и ще добавя в този кометар.
Ами девет са! Уловката е: да е се повтарят върховете при едо обхождае, а не изобщо Wink

Не се питеснявай, след раждането всичко си идва на място! Аз бях стигнала до състояние в което седя и блея стената....и нищо! Че и рев му дръпах...после се оправих  Peace
Ако имаш нужда от още помощ, пиши!

Последна редакция: ср, 08 фев 2012, 19:40 от the1

# 532
извинявай, Дидева, (при всичкото ми уважение към теб), но това не ми звучи като уловка, а като некоректно зададена задача

# 533
Друга такава е зад.6 в коледното за 2-ри клас 2005г

Зад.6 Разполагате с 3 цветни молива: син, зелен и червен. Колко различно оцветени знамена може да
направите?
a) 1    б) 3    в) 6   г) друг отговор

Аз бих търсила вариации в поредността на цветовете
да не задълбаваме колко знамена със звездички, луни и слънца има - тогава верният отговор би трябвало да е безквай newsm78

# 534
Друга такава е зад.6 в коледното за 2-ри клас 2005г

Зад.6 Разполагате с 3 цветни молива: син, зелен и червен. Колко различно оцветени знамена може да
направите?
a) 1    б) 3    в) 6   г) друг отговор

Аз бих търсила вариации в поредността на цветовете
да не задълбаваме колко знамена със звездички, луни и слънца има - тогава верният отговор би трябвало да е безквай newsm78
С повторение или без повторение на цветовете? Или не е уточнено?

# 535
това е цялото условие #Cussing out

# 536
Ок, само момент, че нещо комбинациите и вариациите съм ги забравила Wink това за кой клас е?

Ако няма повтаряне на цвета (според мен това би трябвало да е решението  newsm78 ) то те са 6!
Пермутация на 3 елемента е 3!(факториел), което е 1х2х3=6

другото с вариациите ме мързи да го смятам http://www.math10.com/bg/algebra/kombinatorika.html  Blush

# 537
2-ри клас

# 538
Мммм да, значи за втори клас единственото е да хванеш три молива и да си връткаш! Май по друг начин не може да се реши задачата в този клас. Но съм 99,99% сигурна в отговора Wink

# 539
не,не става въпрос за това, а за коректността на задаване на условието
Ето и какво решение дават съставителите:

Зад.6 Можем да оцветим 3  едноцветни, 3  двуцветни и 1  трицветно знаме.  Следователно можем да
оцветим 7 различни знамена.

Общи условия

Активация на акаунт