Швейцария

• 107 033
  • 745
  •   1
Отговори
# 330
hellymod, едно въпросче към теб имам  Wink - Монт Риги опция ли е за половин ден? Така и така искаме да се повозим на корабче до Вегис, решихме от там да хванем железницата до Монт Риги (стига времето да позволява). На слизане ще ползваме лифта. От многото четене, това ни стана ясно като възможен маршрут  Embarassed За Пилатус се изисква цял ден ако искаме да направим пълна обиколка с всички трансп. средства.

И един въпрос за Цюрих към всички - някой може ли да препоръча ресторантче с вкусна храна на приемливи цени (според стандарта на Швейцария разбира се). Ще сме отседнали в близост до гарата т.е да е някъде в централната част.

bouquet

# 331
Бебита, Риги е много добър избор. Това е най-посещаваният връх в Централна Швейцария, заедно с Пилатус и Титлис. Панорамните гледки на Риги Кулм няма начин да не ви харесат. Оттам може да се видят всички други планини в Централна Швейцария, Алпите на юг (в кантоните Берн, Ури и Обвалден), Алпите на кантон Гларус на изток, френските Алпи, дори и Шварцвалд в Германия, както и много езера - на първо място трите езера, които са в подножието му - Vierwaldstättersee, Zugersee и Lauerzersee. По първото езеро преди това ще сте пътували с корабчето до Вегис. За планините и върховете има информационни табла с обяснение кое къде се вижда на хоризонта, има и телескоп за далечно гледане. Там стават много красиви панорамни снимки, ако времето е хубаво и долу няма мъгла. Горе на върха рядко има мъгла, обикновено мъглата е долу в подножието, а горе грее силно слънце. Това е и изходен пункт за вманиачени планинари за снимки и видеа с дронове. Ако сте хора планинари, този излет ще ви хареса. Вземете си туристически обувки, за да ви е удобно да ходите. Напълно е подходящ за половин ден. Всъщност сами си решавате, кога да слезете от горе и какви преходи да правите. За планинско ходене маршрутите са доста леки. Информирайте се предварително в кои часове има лифт за надолу, през уикендите винаги има доста планинари там, през седмицата е по-спокойно.
Горе почти на всяка станция има много ресторанти, планински хижи с чайни, кръчмички и т.н., където може да се хапне, ако има нужда.

# 332
Ето това е да знаеш кой да попиташ  Wink Изчерпателен и полезен отговор, както винаги. Благодаря, hellymod  bouquet

# 333
То затова е темата, Бебита, който може да помага.
Включва се който може, зайо байо също споделя опит и помага.

# 334
Истински късмет си е с времето в Швейцария. Дори през август пак може да има мъгли и облаци. За Риги нямахме късмет преди 3 г., за Матерхорн случихме много хубаво време. Миналата година беше лошо времето в Зермат, на Щансерхорн ни посрещна мъгла и облаци и това пак август месец. И аз гледах прогнози, но в дългосрочен план те обикновено не са точни. Чак като отидеш там, може да знаеш какво време ти предстои. А промени в плана при наличие на резервации, аз лично не смея да правя.
Късмет на всички щасливци, които ще посетят тази прекрасна страна.  Peace

# 335
  • София
Ние ходихме това лято до Швейцария. По препоръка на мацки от форума  - hellymod и dolce_vita направих програмата и сме много доволни. Имахме работа в Женева, така че първо бяхме там няколко дни. После за 1 ден разгледахме  Лозана, спахме там и на другия ден минахме покрай НюШател да го разгледаме и вечерта пристигнахме в Люцерн. Там 3 нощувки, всъщност в едно предградие/селце до Люцерн, съвсем близо, като има рейс до центъра на Люцерн, който спираше пред хотела. От хотела дават безплатни карти за градския транспорт, който включва и корабчета (в Женева и Лозана е същото). Единия ден отидохме до Лихтенщайн. Втория ден се качихме до Пилатус. На отиване с кораб и планинска железница, а на връщане с 2 кабинкови лифта и автобус. На върха беше слънце, но като тръгнахме да слизаме с лифта надолу, потънахме в мъгла. За Пилатус си трябва цял ден според мен, за да се може да се поразходиш горе и да си поседиш на спокойствие. Третият ден в самия Люцерн. Много живописен, особено известните мостове, много приятно. Оттам отидохме до Бриенц, където спахме 3 нощи в бунгала на брега на езерото. Единия ден ходихме до музея Баленберг - много е интересно и пак си трябва поне 1 цял ден. Втория ден - долината Лаутербрунен.  Качихме се с лифт до Мюрен - село високо в планината, там не пускат коли. Разходихме се, хапнахме и слязохме обратно. Ходихме до едни водопади, в  момента не си спомням името. Те не се виждат отвън, качваш в тунели вътре в планината, а водопадът пада до теб, впечатляващо е. След това се върнахме до Лаутербрунен и взехме зъбчата железница до Венген. Всичко в долината Лаутербрунен е нереално красиво, като картичка. Ако някой иска, може да разказвам подробно. Според мен Грюер си заслужава - заради природата, замъка и не на последно място заради фондюто и раклета, аз съм ходила няколко пъти. Това беше третото ни пътуване из Швейцария и разбира се пак ми се ходи:) Завиждам на тези, на които им предстои и и приятно пътешествие в тази прекрасна страна.

# 336
Искрена, спомням си за твоето пътуване  Peace
За водопадите - да не би да са Trümmelbachfälle? Те са в Бернер Оберланд  Heart Eyes  и водата им е от глетчерите на Юнгфрау, Мьонх и Айгер.

# 337
  • София
Да, точно тези са водопадите Simple Smile Благодаря ти за съветите hellymod, и надявам скоро пак да те разпитвам   Simple Smile.

# 338
Ами, питай  Grinning Ако мога, ще помагам.

# 339
Ние ходихме това лято до Швейцария. По препоръка на мацки от форума  - hellymod и dolce_vita направих програмата и сме много доволни. Имахме работа в Женева, така че първо бяхме там няколко дни. После за 1 ден разгледахме  Лозана, спахме там и на другия ден минахме покрай НюШател да го разгледаме и вечерта пристигнахме в Люцерн. Там 3 нощувки, всъщност в едно предградие/селце до Люцерн, съвсем близо, като има рейс до центъра на Люцерн, който спираше пред хотела. От хотела дават безплатни карти за градския транспорт, който включва и корабчета (в Женева и Лозана е същото). Единия ден отидохме до Лихтенщайн. Втория ден се качихме до Пилатус. На отиване с кораб и планинска железница, а на връщане с 2 кабинкови лифта и автобус. На върха беше слънце, но като тръгнахме да слизаме с лифта надолу, потънахме в мъгла. За Пилатус си трябва цял ден според мен, за да се може да се поразходиш горе и да си поседиш на спокойствие. Третият ден в самия Люцерн. Много живописен, особено известните мостове, много приятно. Оттам отидохме до Бриенц, където спахме 3 нощи в бунгала на брега на езерото. Единия ден ходихме до музея Баленберг - много е интересно и пак си трябва поне 1 цял ден. Втория ден - долината Лаутербрунен.  Качихме се с лифт до Мюрен - село високо в планината, там не пускат коли. Разходихме се, хапнахме и слязохме обратно. Ходихме до едни водопади, в  момента не си спомням името. Те не се виждат отвън, качваш в тунели вътре в планината, а водопадът пада до теб, впечатляващо е. След това се върнахме до Лаутербрунен и взехме зъбчата железница до Венген. Всичко в долината Лаутербрунен е нереално красиво, като картичка. Ако някой иска, може да разказвам подробно. Според мен Грюер си заслужава - заради природата, замъка и не на последно място заради фондюто и раклета, аз съм ходила няколко пъти. Това беше третото ни пътуване из Швейцария и разбира се пак ми се ходи:) Завиждам на тези, на които им предстои и и приятно пътешествие в тази прекрасна страна.

Звучи страхотно! Може ли наистина по-подробно и с малко снимки?  Simple Smile

# 340
Преди малко намерих снимка на прохода Готард. Това е старият път от Аироло, защото има и нов. Това на снимката е Вал ди Тремола, известна като езиковата граница на Швейцария между кантон Ури на север, където се говори немски език, и кантон Тесин/Тичино на юг (италианската част на Швейцария).
Този път в голямата си част е покрит с павета. Сега по него рядко има движение, пътуват основно търсачи на силни усещания и авантюристи.
Качвам снимката, защото на някой може да му е интересно да види за какви серпентини става въпрос. Серпентините са общо 24.

# 341
С изгодните билети на уиз ер до Женева взех да се замислям, а и не сме били във ,,френската,, Швейцария. Моля който скоро е ходил да сподели дали има удобен влаков транспорт до близките до Женева градове- Лозана, Монтрьо, Веве. Четири дена достатъчни ли са за тези градчета около женевското езеро и ако има нещо интересно около Женева, което си заслужава да се види...

# 342
С изгодните билети на уиз ер до Женева взех да се замислям, а и не сме били във ,,френската,, Швейцария. Моля който скоро е ходил да сподели дали има удобен влаков транспорт до близките до Женева градове- Лозана, Монтрьо, Веве. Четири дена достатъчни ли са за тези градчета около женевското езеро и ако има нещо интересно около Женева, което си заслужава да се види...

Напълно са достатъчни. Влаковият транспорт е повече от удобен, на летището в Женева има гара на подземно ниво. Оттам и през централната гара на Женева минават няколко влакови линии, които обхождат по брега цялото езеро /Швейцарския бряг/. На френския бряг се ходи с корабчета, там няма много влакови линии, но не ви и трябват. Влаковете се изключително начесто, в най-лошия случай през час. Не са особено евтини обаче, за нас...Остава само да изберете къде ще спите. Винаги препоръчвам Лозана - по-спокойно, по-чисто и е по средата на маршрутите. Но спокойно може да намерите китна къщичка някъде по брега на езерото, стига да поровите достатъчно в AIRBNB. Ако искате подробности питайте.

# 343
Много благодаря, Hellweena. В процес съм на обмисляне, но като купя билетите, ще питам повече. Чакам РД на уиз ер.Именно защото е скъпа Женева се замислям за спане в Лозана или Монтрьо. Там има по-евтини места. 

# 344
Ние спахме в Женева. Бяхме купили някаква карта, която ни даваше право на 2 дневен безплатен транспорт. Използвахме го да отидем до Монтрьо, от там хванахме зъбчатата железница /също влизо в безплатния транспорт/ и видяхме семейство мармоти да се целуват Simple Smile. Ходихме също и до Лозана, а от там кораб до Евиен /също в безплатния транспорт/.

Общи условия

Активация на акаунт