Швейцария

• 107 018
  • 745
  •   1
Отговори
# 315
zaiobaio Твоите пътеписи са страхотни и те бяха едни от тези, които ме вдъхновиха.  thumbsup
Все още сме в размисли за качването на Юнгфрауйох, доста е соленичко.  newsm78
Но по-големият проблем са хотелите. Някой, ако има впечатления, ще се радвам да сподели.

# 316
И аз чертая маршрути, но като гледам прогнозите, шансът времето да е подходящо да се качим на Юнгфрау с всеки изминал ден все повече клони към 0%. А Юнгфрау ни е голямата швейцарска мечта  Sad
Нищо, ще имаме повод да отидем пак.
Към живеещите в Швейцария - кой сайт за времето е най-точен? Говоря за около седмица напред.
И още въпросчета - с какво може да се съчетае Берн за еднодневна екскурзия? В пътеводителя много хвалят Грюер и мандрата за едноименното сирене, заедно с Мезон Кайе (на Нестле). Заслужава ли си?
Ще сме 3 дни в Интерлакен. Единият трябваше да е посветен на Юнгфрау, но ... Може би ще отидем и до Люцерн. Какво друго в района можете да препоръчате при евентуално не много добро време?

Благодаря  bouquet

# 317
Desit0, благодаря за милите думи! Simple Smile
За Юнгфрауйох има една по-евтина опция. Ако вземете първия влак нагоре или съответно последния (май беше около 4 следобед от Клайне Шайдег в посока Юнгфрауйох), тогава цената е почти наполовина. Но уловката е, че разполагате само с около час горе. Достатъчно е да постоите на терасата на обсерваторията и да разгледате всичко, но е като музейна разходка. Нямаш време просто да се пошляеш, да хапнеш в ресторанта или нещо друго. Но то при тия цени по-добре и да не се изкушава човек Wink. Ние всъщност това направихме - взехме последния влак и после беше огромна тъпканица в наистина най-последния възможен влак надолу. Иначе на Клайне Шайдег стояхме около 2 часа - ядохме, правихме снимки, мотахме се, втръсна ни чак (то е доста малко).
bebitta, за вас има и друга опция, която си струва, след като ще сте 3 дни в Интерлакен. Тази опция само я мернах, но изобщо не вникнах в нея, защото веднага се изключих от групата на потенциалните й ползватели, затова и не мога да гарантирам за точност на написаното, но поне можете да го имате като идея. Има някакъв пас (не помня името, но не е Суис травъл пас), който дава неограничени пътувания в целия район (Гринделвалд, Венген, Лаутербрунен, Юнгфрауйох, Фирст и още каквото се сетите) за няколко дни и струва около 300 франка. Пак казвам - ако човек по принцип смята само в този район да стои поне няколко дни, това е най-евтиният вариант за придвижване в тази висока и адски живописна планина... Ако кажеш, ще се поровя из брошурите, дано го намеря. Докато бяхме в района, постоянно ми бодеше очите, ама сега в нета нещо не успявам да го намеря...
За времето аз ползвам сайта на Националната метеорологична служба. За нашия район проверено вярна информация дава и http://www.wetter.ch/.

# 318
zaiobaio, благодаря!
Да не става въпрос за Regional Pass - http://www.regiopass-berneroberland.ch/offer-2016-april-23-to-october-31/
Той не важи за март месец обаче.
А и си мислим за Swiss Travel Pass. Летим до Цюрих (там ще сме 2 дни).
Смятах отстъпките - на кантар е, ако не влизаме в музеи. В смисъл - няма да спестим кой знае колко (ако изобщо спестим нещо) със Swiss Pass. Но пък е удобство.
Отстъпката за Юнгфрау излезе около 70 франка с нея. Но както се очертава облачно и дъждовно и посетим някое и друго място с вход, ще има смисъл да си вземем такава карта.

# 319
zaiobaio, благодаря!
Да не става въпрос за Regional Pass - http://www.regiopass-berneroberland.ch/offer-2016-april-23-to-october-31/
А и си мислим за Swiss Travel Pass. Летим до Цюрих (там ще сме 2 дни).
Смятах отстъпките - на кантар е, ако не влизаме в музеи. В смисъл - няма да спестим кой знае колко (ако изобщо спестим нещо) със Swiss Pass. Но пък е удобство.
Отстъпката за Юнгфрау излезе около 70 франка с нея. Но както се очертава облачно и дъждовно и посетим някое и друго място с вход, ще има смисъл да си вземем такава карта.

Личен опит със SWISS TRAVEL PASS- 2 броя с безплатна карта за дете за 8 дни излезе 726 CHF. Направих една бегла сметка колко щеше да е, ако си плащахме всеки билет- над 2000 CHF(без да включвам корабите). Отделно травъл пасовете включват градски транспорт, кораби (без панорамните разходки, а тези тип обществен транспорт), както и около 500 музея. Влакчето до Гонерграт (3089 м, срещу Матерхорн) излезе на някаква смешна цена (иначе е 86 CFH/човек). Посетихме няколко музея- безплатно. Може да се купят от сайта на SBB, разпечатват се, вървят с паспортите само (или ЛК), ако се налага някакво дописване или поправка- само на гише на SBB с техен подпис и  печат.
През този сайт излизаха по- евтино в €, сега май не е така.
Времето гледах през този сайт (не само за Швейцария): http://www.accuweather.com/. За 2-3 месеца напред и беше 1:1. Simple Smile

Последна редакция: ср, 16 мар 2016, 13:12 от Анoнимeн

# 320
И още въпросчета - с какво може да се съчетае Берн за еднодневна екскурзия? В пътеводителя много хвалят Грюер и мандрата за едноименното сирене, заедно с Мезон Кайе (на Нестле). Заслужава ли си?
Ще сме 3 дни в Интерлакен. Единият трябваше да е посветен на Юнгфрау, но ... Може би ще отидем и до Люцерн. Какво друго в района можете да препоръчате при евентуално не много добро време?

Благодаря  bouquet

Има много неща за посещение точно в района, в който ще бъдете. Алпийската част на кантона вече съм писала, че е много красива. Освен това там е концентриран голям брой алпийски малки и по-големи езера, което и дава името "Страната на езерата" на този регион.

Освен твоите цели за посещение, които си споменала, от мен още няколко предложения:

- езерото Тун, намира се в едноименния град - малко, спокойно градче, но на езерото му или в близост до езерото има 5 красиви средновековни замъка, най-известният от които е Оберхофен, част от който е във водата.
Тук има информация за всеки един от 5-те замъка в района: http://www.thunerseeschloesser.ch/en/informationen-en

- езерото в Бриенц, а близо до него се намира Баленберг, който представя старинна Швейцария по региони, с характерни за всеки един от тях архитектура, занаяти и бит. Когато са строили комплекса, са пренасяли (без да ги разрушават) цели къщи на възраст от няколко века от всеки един кантон на Швейцария, за да направят там една мини Швейцария. Ще ви трябва цял ден, ако искате да разгледате всичко, защото районът е огромен. Има работещи мандри/сиренарни, в които директно може да се наблюдава как се прави швейцарско сирене.

- в Ементал може да се посети друга известна сиренарна, където показват как се произвежда най-известното швейцарско сирене Ементал, което всъщност е единственото швейцарско сирене с дупки  Simple Smile

Темата за Люцерн и района е много обширна. Ако смятате да ходите там, мога да дам предложения, които пак ще са много, много пристрастни, защото това е градът, в който живея.

# 321
Времето гледах през този сайт (не само за Швейцария): http://www.accuweather.com/. За 2-3 месеца напред и беше 1:1. Simple Smile
Точно този сайт си сменя прогнозите от ден за ден. До вчера на обяд за двата ни дни в Цюрих даваше 12-14 С слънце и малко облаци. После се смени на 6С и сняг. Сега погледнах пак - единия от дните е слънце, другия сняг.  Mr. Green

За Swiss Pass - не се изненадвам, че сте спестили над 1000 франка за 8 дни, още повече, че сте с дете и особено пък ако сте били там през лятото и сте имали възможност да се възползвате от зъбчатите им железници и въжени линии. В облачно време, дори и да не вали, няма смисъл от качване в планината. Отделно днес установих, че и много от замъците им не работят до Април/Май. Някои корабчета също. А и настанените в района на Интерлакен получават Guest card за безплатно градско пътуване, плюс до околните градчета и отстъпки за входове. Затова и в нашия случай разликата няма да е толкова огромна  Peace

hellymod, много полезна информация, благодаря! Района на езерата ще се разгледа непременно, но днес погледнах точно за замъците Оберхофен и Шпиц, че са затворен зимата. Този в Тун мисля, че работи. Ще разгледам и другите замъци. В пътеводителя ни си харесахме също за посещение селцето Бриенц (има красиви дървени къщички), но за Баленберг от теб научавам и ще го погледна  Hug
Така ми се иска и Лаутербрунен да посетим. Пещерите St. Beatus сигурно също са хубави. Не е като да няма какво да се прави, стига времето да не е съвсем недружелюбно  Wink

Коя от двете фабрики за сирене е по-интересна - Грюер или Ементал? Сигурно няма да имаме време и за двете, но пък могат да се съчетаят с Берн.

На Люцерн ще отделим поне половин ден. Първоначално си мислехме, тъй като от Цюрих за Интерлакен минаваме от там, да си оставим багажа на гарата (??? предполагам има такава опция) и да разгледаме най-важните неща. Обаче това не е окончателен план още. Може и за ден да отидем до там докато сме в Интерлакен (ако не се качваме на Юнгфрау). Всяка насока от местен ще ми е полезна, имайки предвид ограниченото ни време  Hug

# 322
Ооо, аз не знам за кога планирате това пътуване. Защо ли пък реших, че ще е лятото?

Бриенц е много близо да Баленберг. Може да ги разгледате и двете места.

# 323
Информация за времето в Швейцария - от MeteoSwiss.

# 324

Да, май това беше... Жалко, че не важи сега.

# 325
Имам един спешен въпрос - каква здравна застраховка можем да си направим в БГ, за да важи в Швейцария? Благодаря! Малко късно се сещаме, но дано да става бързо ...

# 326
Имам един спешен въпрос - каква здравна застраховка можем да си направим в БГ, за да важи в Швейцария? Благодаря! Малко късно се сещаме, но дано да става бързо ...

Отивате в офис на SDI (или на застрахователна компания)- там правите за някаква сума (5 000, 10 000, 15 000 CHF)- за 2 възрастни + дете беше около 20- 25 лв. за седмица за 15 000 CHF по спомени. Трябват Ви само документи (ЛК, паспорт) и става за 10 минути.

# 327

Отивате в офис на SDI (или на застрахователна компания)- там правите за някаква сума (5 000, 10 000, 15 000 CHF)- за 2 възрастни + дете беше около 20- 25 лв. за седмица за 15 000 CHF по спомени. Трябват Ви само документи (ЛК, паспорт) и става за 10 минути.
Голямо БЛАГОДАРЯ!  Hug Преди малко намерих застрахователен брокер, който изпраща по електронен път полицата, като за покритие от 15 000 евро ми излезе 7,50лв. на човек. Притесни ми ниската цена, защото Алианц например за същия срок искат 40-50 лв. Но сега след твоя пост се успокоих, че цената си е съвсем нормална и ще поръчам при тях.

Само за информация - по принцип ние си вадим Здравни карти от НЗОК като пътуваме в чужбина, но този път забравихме. Става за максимум 15 дни, който се интересува.

# 328
Може ли да споделиш координати на застрахователния брокер, че наистина цените много се разминават.

# 329
http://www.viara-ins.com/kalkulator_coris/

Звънях в офиса им - правилно изчислява калкулатора  Peace

Общи условия

Активация на акаунт