Под елхата Юлчето подскача и играчките закача

• 34 369
  • 727
  •   1
Отговори
# 240
Kosty а правили ли сте контролни изследния след това? ПКК, серумно желязо и т.н.  #Crazy обилен ли ти е цикъла?

Не съм. Но наш'то племе сме малко на принципа Щом не умираш, значи не е сериозно Laughing
Цикълът ми си е нормален, нищо по-различно от преди (може би малко по-болезнен в последните месеци), не е особено обилен.
Най-добре ще е да си пусна наистина едни изследвания, че със здравето шега не бива. Thinking

# 241
  • София
Хехе, мерси на всички за похвалите. Със самостоятелното ядене сме нпред, но с гърнето и миенето на зъби сме на нисък старт още Grinning.

На всяко ядене ли я оставяш сама да се храни? Ако да - колко време отнема, изяжда ли си всичко? Направи ми впечатление, че не гледа в снимащия, а напред, в ТВ може би  newsm78?

Tyra не и давам на всяко ядене, защото повечето неща не иска да ги яде. Яде сама само кисело мляко, таратор, крем-десерт. Другите яденета ако я оставя сама да яде...отиде си деня. Но когато яде кис.мляко например го омита за 5 минути порция от 150-200 грама. Много е бърза  Grinning. На клипа гледа баба си по скайп Wink.

# 242

Tyra не и давам на всяко ядене, защото повечето неща не иска да ги яде. Яде сама само кисело мляко, таратор, крем-десерт. Другите яденета ако я оставя сама да яде...отиде си деня. Но когато яде кис.мляко например го омита за 5 минути порция от 150-200 грама. Много е бърза  Grinning. На клипа гледа баба си по скайп Wink.

Габи се справя с това, което ѝ е в чинийката за 3-4 мин макс. Загребва колкото се може повече и в устата, не дъвче много много. След това почва да проси от нашите чинии и да ни храни  Grinning

Тази вечер я сложих на масата и само докато сложа нашите чинии с прибори беше приключила. В резултат от това гълтане често я боли коремчето обаче  Crazy

С гърнето сме много назад, въпреки усилията ми така и не нацелих момента, в който да свърши работата в гърнето, после почна едно безкрайно боледуване и я оставих. Мисля скоро да видя дали ще седне поне на гърне, но нещо ме съмнява  newsm78

# 243
  • в 1001-та нощ
.....
Алена, Калоян наистина ти е отрязал главата!  Wink Нещо, с което аз не мога да се похваля  Crossing Arms - copy/paste на баща си  Mr. Green

и е добър и мил като мене  Heart Eyes Flowers Sunflower  angel008 smile3531  redecoration също и много умен  Mr. Green

наистина - отстрани се преценя най-точно Wink Hug

аз да споделя за градината - води го и го взема баща му - още от както съм тръгнала на работа - той го водеше и вземаше от бабата, сега от яслата

първия ден - малко е плакал - преди да го вземат на обед - сега ходи до обед - предполагам е бил гладен, жаден и му се е спяло

а днес (втори ден) не е плакал изобщо

чудя се  newsm78 дали плакането започва на по-късен етап  newsm78 аз много съм го тренирала да бъде с други хора, да бъде без мен - дано има ефект  newsm78

иначе - вечер, като ме види е като ваденка по мен, но е много весел и общителен, много се закача  newsm78

чудя се - ще се разстрои ли и в кой момент, като стане седмица ли  newsm78

# 244
Бъги, можеш ли да разкажеш малко повече за игрите на Борис? Стана ми интересно как точно рисува и какво прави с гъбичката  Mr. Green Моля те кажи какво още правите и какви качества развиват тези игри   bouquet
MammaMmia, то рисуване е силно казано, по-скоро мацане. Правя му домашни бои, така че може и с ръчички да маже. За това не се притеснявам, че може да реши да ги опита и на вкус, а това при Борко е нещо обичайно  Mr. Green Попаднах и на още един вариант за рисуване през плик, но него не сме го опитвали. На скоро и пластелин правих, обаче нещо не му се понрави първите пъти. Вече не е толкова резервиран към него, но все още не му е любимото нещо.
Играта с гъбата е следната: взимаш две купички (аз съм си купила пластмасови специално за тази цел) и сипваш вода в едната - колкото да покриеш дъното. След това гъбата се топи в нея и се изстисква в другата купичка. Целта е да се пресипе водата от единия съд в другия по този начин. Разбира се, не очаквай това да стане от първия път. Определено се изискват доста повторения и време. Аз когато показах за първи път тази игра на Борко, той натопи гъбата в купичката и ми изми пода на кухнята с нея  Joy Като разновидност - може да се прелива вода/ориз/леща от една чашка в друга, да се прехвърля по-едър боб с лъжичка от един съд в друг; да се прехвърлят топки за пинг понг с щипка и т.н.
Този тип игри развиват фината моторика, координацията и помага на децата да се научат да се концентрират в/у дадена дейност. Като цяло всички дейности с ръце развиват страшно много мозъчетата и въображението на малчовците. Ами това е общо взето. Ако ти е интересно мога да ти изпратя сайтове, от където взимам идеи за различни игри.

Аз с гърнето имах доста голям успех. Месеци наред нямах наакан памперс и общо взето 1 ми стигаше за цял ден. И това докато Малчо не се осъзна като личност и не реши да стачкува  Laughing Това си е съвсем в реда на нещата разбира се , а хубавото е, че го бях прочела и го знаех. С малко повече непукизъм от моя страна, нещата започват да влизат в релси Simple Smile

a.l.e.n.a, това с тренирането няма много общо. Просто си има периоди, в които децата имат нужда да са залепени за нас. Борко също мина през един такъв период - буквално пищеше като го оставях на някоя от двете баби, а той е свикнал с тях и дори много се забавлява и с двете.

# 245
  • Burgas,Bulgaria/Crawley, England
Алена, аз го отдавам на това, че са по-малки и по-лесно се адаптират. Според мен най-много реват големите деца в яслите, а малките - най-малко.
Ние 3 дни го давахме до обед и после по цял ден, защото иначе има вариант да свикне, че трябва да се прибира по обед и да не иска да спи там.
Аз тъкмо бях решила да го спирам от ясла, но на Борко явно му харесва, сутрин носи на татко си обувките да ходят, изобщо не плаче, а като го взимам ме води до масичката да ми покаже какво е построил или играчката, която са му дали... та за сега  ще го оставя, да видим...

Езичето му вече е розовко както преди, но му остана белег  Tired

# 246

Езичето му вече е розовко както преди, но му остана белег  Tired

Постепенно ще му се разнесе. Simple Smile

Цитат
.....Играта с гъбата е следната: взимаш две купички (аз съм си купила пластмасови специално за тази цел) и сипваш вода в едната - колкото да покриеш дъното. След това гъбата се топи в нея и се изстисква в другата купичка. Целта е да се пресипе водата от единия съд в другия по този начин......
    Май за Монтесори методики става дума?
    Много ми харесват .Хем развиващи,хем забавляващи! thumbsup

# 247
Май нямам с какво да се включа по повод темите, които дискутирате, но пък се сетих, че скоро си говорихме за наровете. Е, аз пък открих начин да се бели без да става касапница в кухнята. В интерес на истината, нещо простичко, лесно, бързо, ама трябва да му се покаже на човек.  Mr. Green
Пробвах, работи, по-лесно ми беше да обеля нарът отколкото да обеля портокал, Мая беше възхитена и рИва за още (изяде около половин плод сама), така че вече ще купуваме редовно. И кухнята остана чиста.  Laughing

Споделям:

# 248
  Диването,благодаря за споделеното!
  Още днес ще опитам този начин.  Wink

# 249
Ауууу, гениално. Диване, мерсаж.   bouquet

# 250
Еее диване, динята се изтърколила вече накрая на лентичката ти Simple Smile
Много  хитър начин за чистене не нара, ама аз обичам да си го чопля зрънце по зрънце (луда работа), иначе Борисчо също много го харесва.

# 251
Вчера бяхме на лекар - педиатърката каза, че и прилича на атопичен дерматит и препоръча да сменим козметиката като минем на Ойлатум. Взехме ги и снощи ползвахме тях, но не съм доволна  Crossing Arms Тази марка е базирана изцяло на петролни продукти - все пак искам да къпя малката, а не да зареждам колата с гориво  Naughty Ще търся алтернатива... до сега бяхме с Веледа, които определено ми изглеждат по-чисти като съставки...

Бъги, много благодаря   bouquet  bouquet  bouquet Ще ми е интересно да ми пратиш линкове за игрите, а ако може и малко инфо за бебешкото плуване  Heart Eyes
Днес дадох на Ния една кутия за играчки и в нея изсипани разни играчки с приблизително еднакви размери. Дадох й и една празна и й показах, че искам да мести играчките от пълната в празната - от раз премести всичко и после започна на обратно  Heart Eyes Не посмях да й дам панички с варива, че е много ядяща - способна е да изяде всичко, което може да напъха в устата си. Миналата седмица готвих леща и като я чистих паднаха зрънца на пода... Ния се втурна да ги събира и каквото събра си го изяде  Mr. Green Няма такава прахосмукачка като нея - събира каквото има на пода и вика "ам-ам" и си го похапва. Като изпусна нещо и веднага лазя и събирам, че ще го омете  Mr. Green Почти всеки ден хвърча с прахосмукачката, че да има по-малко за ядене...

Диването, много добра идея! Айде, че малко остана... На Ния динята въобще не е стигала там,където е твоята сега. Тя в 37 седмица си грабна джапанките и сака... и както беше седалищна за 15 мин събраха екип за секцио  Mr. Green

# 252
Еее, другия петък, живот и здраве. Ако не вземе да тръгне по-рано де.  Wink
И на мен ми се отчака вече, ама още малко.  Mr. Green Ама пък датата много хубава и все ми се ще тогава, въпреки, че ми иде да хвана кухненския нож и да се самооперирам още сега.  Laughing

Бях забравила колко е гадно финалното броене.  Sick

# 253
MammaMmia, аз трябва да нося пакет боб в нашата плей група  hahaha Борко доволно си хапна половин чашка от суровия боб за игра миналия път. Но той си е захранен по бейби лед и много добре знае за какво служат лъжицата, купичката и съдържанието в нея. Не знам защо се опитват да го забаламосват, че тия неща стават за игра  Joy
Давам ти линк към темата за прилагане на Монтесори метода в домашни условия. Вътре има събрани много линкове за игри: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=562336.0 Там ще намериш и рецептата за домашните водни бои.
Ето това е рецептата за домашния пластелин: http://krokotak.com/2009/04/plastilin/ В този сайт има секция за най-малките, в която има много добри идеи за творчески игри.
И в този сайт има интересни идеи http://umeia.com/
Ето го и рисуването през плик:http://learningthroughtheclutter.blogspot.com/2011/09/mess-free- … ger-painting.html

На бебешко плуване ходим в Банкя, но до колкото разбрах басейнът излиза зимна ваканция от средата на декември до началото или средата на април. Леко ме разочарова това Sad Заниманията се провеждат с треньор в понеделник и четвъртък от 17.00 до 18.00 за бебета от 0 до 2 години и от 18.00 до 19.00 за деца над 2 години. В тези дни се сменя водата в басейна и за това са тогава часовете.  Идват бебета на по 3-4 месеца и за това е хубаво водата да е чиста и обработена с възможно най-малко химикали. Условията не са кой знае какви, но водата е топличка, а и се забавляваме много. Майките са в басейна с децата и правим различни упражнения/игри според възможностите на детето. Борко например вече се потапя под вода и му пускаме играчки, които потъват, за да ги хваща под вода. И на двамата много ни харесва, а и физическото натоварване за родителя, който "плува" заедно с детето си е доста сериозно Simple Smile

# 254
  • Stavanger, Norway
buggy--> , много хубави линкове. Безкрайно ми е интересно да чета тези материали. Възгледите на Монтесори звучат изключително интересно. Странно защо като учих психология не сме коментирали тези методи  newsm78 Чак не мога да повярвам какъв пропуск е било. Знаеш ли дали има литература и на български?

Общи условия

Активация на акаунт