Да живееш извън София

• 79 208
  • 275
  •   1
Отговори
# 135
Всъщност, кое е положителното в локейшъна на Драгалевци и Симеоново, че на мен нещо ми се губи? Винаги като трябва да ходя натам по някакъв повод, проклинам живота си, ожалвам горката си кола и горките деца, които трябва да живеят там и нямат привилегията да се возят в Хамър, а трябва да ходят на училище и срещи с приятели с отвратителните автобуси, които едвам пълзят нагоре и ще се разпаднат на всеки завой.
И понеже няма да си купувам къща ни на север, ни на юг, може ли да приемем, че мнението ми по никакъв начин не се влияе от това какви пари имам?
Ако случайно някой ден реша да живея в къща някъде, то това ще е в Лозен. Равно ми дай на мен, магистрала, хубав път, инфраструктура...
Снобаризма е много лоша причина да си избереш къща, вЕрвайте ми  Laughing

Както казах, не го говориш това на правилния човек -аз не съм фен на Симеоново, Драгалевци.... - лично аз съм фен на къщите в Изток, както вие сте фен на Лозен, госпожата отгоре - на онез неща на север.
Няма лошо, поздрави - аз съм дотук с темата.
Това което се опитвах да кажа, не е за мен - опитвах се да и обясня на госпожата отгоре - че повечето хора биха предпочели Симеоново, Бояна, етц пред онези неизвестните.
Аз лично не бих взел нито едното нито другото.
Както казах вече, аз съм от София - за мен идеалното е къща - но в Софийски квартал на равно - Изток на първо място, след това Гео Милев, Бъкстоун защо не, ако не събера 300-400хиляди евро
Но никога не бих се замъкнал на онзи северен край на София замърсен......
и повечето поне 3то поколение Софиянци също не ги виждам на там да отиват........

Поздрави   bouquet
Живея откак се помня дето се вика на пъпа на София, е и?
Открих че това не ме прави щастлива, а точно обратното. Отивам на север, защото искам 3 дка. двор и спокойно място за мен и семейството. Дали не знам какво е да живееш в София, на центъра, с транспорт и всуе... Явно цял живот си мечтаеш за този център, е аз мечтая да се махна от него! Моята мечта почти е готова да се изпълни, а твоята ?

Замърсен, мали как я предпочитам тая замърсеност... искам я!
За да говориш за замърсеност явно никога не си излизал от София.

Последна редакция: ср, 27 юни 2012, 12:15 от katiaG

# 136
Катя, направете това, което сте решили. Много добре те разбирам, защото ние също живеем в централната част на Сф при това в къща с малък двор, но въпреки всичко с удоволствие бих се преместила на по-тихо и по-чисто място с повече пространство.

За мен по-голям двор означава много - тревни площи, отделни тематични кътове, басейн. А и самостоятелност - каквито и съседи да имаш, пак е по-добре от това да ти тропат от всички страни и т.н.

# 137
Напълно разбирам желанието ви да се махнете от шума, тълпата и мръсотията, но не мислете, че и в къща е лесно. Живяла съм в къщата на баба ми, на страхотно място, далеч от София, в доста предпочитан морски курорт. Да ви кажа право, нито от благата на курорта съм разбрала нещо, нито от комфорта на къщата. Вярно, нямаше съседи- отгоре, отдолу, отстрани, но и да си единствен собственик е огромна отговорност. Всички разходи и щети си поемаш сам, а в къщата все има какво да се ремонтира. Все кърпиш, кърпиш и накрая нищо. Голям двор имахме, с много цветя, но и цветята и двора изиствеха доста поддръжка, на асфалта, чистотата и т.н. По стара българска традиция, дворът се използваше и като кошче за боклук от минаващите. Тъкмо си изчистиш, и някой от улицата пак си хвърлил боклуците вътре.Иначе основно живеех в Бургас, идеален център в апартамент, честно казано добре се чувствах. Сега живея в София, в краен квартал - Младост 4 и хич не ми е добре. Вярно, въздухът е чист, имам си всички удобства, всякакви магазини, сравнително добър транспорт, но ме депресира картинката панелка-поляна, панелка-поляна. Харесвам си центъра-особено уличките около Докторски паметник( ех, мечтиии). Често пътувам по маршрута- Момин проход, Костенец, Долна баня. Е, точно там с удоволствие бих си купила нещичко, много ми е хубаво, спокойно и красиво там, а и хората са страхотни! Simple Smile

# 138
  • София
В последно време доста се замислям и ровя за информация къде ли не.Единственото нещо,което ме притеснява е зимният сезон и почистването на пътищата.
Тази зима не можех от Младост 1 да изляза с колата,какво ли остава за някое селце,
Иначе миналата седмица бяхме на гости при приятели,които от 1 година се изнесоха от София и живеят в едно селце на 30км от София.Да ви кажа влюбих се в мястото.Тихо ,спокойно,дружелюбни хора,скрито от градският шум и в същото време чист и ремонтиран път до София.Говоря за пътя Златица-Пирдоп.
Който е гледал филмът"Чужденецът" ,снимките са правени във въпросното село  Laughing
Но както писах по-горе,зимата и проходимостта на пътищата ме притесняват.

# 139
Понеже се чудя какво да ти отговоря, предпочитам просто да се подсмихна и да те оставя с убеждението, че съм съгласна с теб и всичките ти квалификации по повод вкусовете ми. Човек живее най-добре с вярата в собственото си величие. А аз, бидейки днес в добро настроение, махвам отегчено с ръка и ти казвам- дишай, дълбоко и спокойно.

Чак и аз се зачудих какво да отговория на така надъхания пост  Laughing, обаче понеже и аз съм в добро настроение ще си остана с подсмихването, пляскането по челото и накрая махането с ръка в знак на - "Вервай си".

Аз не съм влизала в диалог с теб, а с приятния господин, който ми направи така чудесни комплименти. Ако и ти искаш да ме поласкаеш, чувствай се свободна да го направиш.

Може би неправилно сме се разбрали, не искам да те "поласкавам" - написаното от мен се отнасяше за неговия пост, той ме накара да се подсмихна  Peace Просто се чудех какво да напиша и видях, че си изразила мислите ми  Wink

Голямо недоразумение се получи.   bouquet

За първи път тази година имахме затруднения при придвижването през зимния сезон, но те произтичаха от скапания път, който въпреки това, се чистеше редовно. Сега го оправят и, надявам се, на есен вече ще бъде ремонтиран основно.

# 140
За живот извън София никога не бих оглеждала южната дъга на Околовръстното. По северната има чудесно уредени, с добра локация и инфраструктура софийски квартали-села. И най-важното- на северен склон са с южно изложение.

Южната дъга отдавна са в, а не извън София, реално околовръстното в тази част се явява градски ринг, ние истинско околовръстно шосе нямаме, само магистрали Wink, които ще изсипват цялото движение в града, а няма да го заобикалят. Но...това е тема на друг разговор.

Аз предпочитам вила, и то в подножието на планина, не в поле, не ми се живее в къща целогодишно поради ред причини, докато вилата ми предлага и ежеседмична смяна на обстановката, когато се чудим къде да отидем отиваме на вилата,  лятото сме си все там, с малки почивки за море, планина, уикенди насам-натам.
През останалите сезони ми разнообразява ежедневието. Като ни писне в София - на вилата.
Мисля си, че ако живея целогодишно в някое село, ще се лиша точно от това.
Нещо като хората, които живеят на морето и не ходят всеки ден на плаж.

пп. Има значение дали човек просто иска да живее в къща или иска да живее в извънградска къща, а и какво може да си позволи финансово. Ако на пазара има някоя къщичка в Бояна за 50 000, съм сигурна, че доста хора ще направят "компромис" Wink с лошия северен склон и ще си я купят, вместо някоя в село Мрамор, например.
Да, аз живея в един от кварталите, които обсъждате/оплювате, всеки различно. Малко по-дълго пътуваме сутрин и вечер до работа, обаче всичко друго е супер. Зимата беше гадна навсякъде, а нашите улици се чистят като във всеки квартал на София. На 100 метра от нас имам денонощен супермаркет, на 500 м, друг. За вила вариантът  не ме устройва, защото много ме е страх от обири и вандалщини. То българинът няма спирка като трябва магарии да прави. И също така не ме блазни мисълта от едно домакинство през седмицата да се прехвърля на друго през уикенда и да следва отново пазаруване, чистене, поддръжка и т.н. И вярно съм се наслушала на легенди от сорта "колко отвратителни са Бояна, Симеоново, Драгалевци", но повярвайте не страдам от липса на съседи, а и нови къщи продължават да се строят. Защо ли?

# 141
  • София
Не знам защо сте се хванали за тия супермаркети - така или иначе дотам се ходи с кола.
В центъра също няма, за разлика от Люлин ...
За мен не е критерий.

# 142
Не знам защо сте се хванали за тия супермаркети - така или иначе дотам се ходи с кола.
В центъра също няма, за разлика от Люлин ...
За мен не е критерий.

Защото са денонощни! За сравнение - Германия, Унгария, Италия - след 19-20 часа и пред уикендите е пълен блокаж и трябва  да се разчита на арабите по центъра за едно мляко и мин.вода. В центъра работя и не бих живяла, но пак е въпрос на лично предпочитание.

# 143
Не всеки има, или кара кола. Ние например нямаме, и за мен това е важно. А в центъра вече си има магазини. Малко са все още и не толкова на гъсто, но все пак ги има.

# 144
  • София
Защото са денонощни! За сравнение - Германия, Унгария, Италия - след 19-20 часа и пред уикендите е пълен блокаж и трябва  да се разчита на арабите по центъра за едно мляко и мин.вода.

Не вярвам в 2 АМ да ходиш за кофичка мляко.

Не всеки има, или кара кола. Ние например нямаме, и за мен това е важно. А в центъра вече си има магазини. Малко са все още и не толкова на гъсто, но все пак ги има.
Магазини има и това е ок, но от супермаркета се предполага, че пазаруваш наедро - за седмицата например.

# 145
Я, колко много съседи имало тук  Grinning
И аз живея в Лозен и като изключим факта, че доста често спира тока си е супер! 
Има дворче за бъдещото потомство, ако не ни мързи и за доматки  Grinning Транспорта е горе-долу редовен и удобен. Работя в центъра и стигам доста по бързо от там отколкото от разни централни райони и избягвам задръстванията.

# 146
Магазините са най-малкия проблем.
Ако е семейство без деца или с пораснали такива-проблем не виждам да живеят на село.
Но малки деца и село като постоянно местожителство-Не,благодаря!
Колкото и родителите да са свободни,за да разхождат децата си насам-натам,социалните им контакти пак ще са ограничени.
Пък и не забравяйте,че горивото за колите  също струва пари.

# 147
Това за социалните контакти е доста относително. В София( Младост), сме в нова кооперация от две години. За този период не съм се запознала с никого от кооперацията. Знам ги по физиономии, здравей-здрасти, и толкова. В малкото населено място, където тези дни заминавам, познавам цялото градче. И все се намират услужливи съседи, които веднага се отзовават при проблем.

# 148
  • София
Живяла съм повече от 10 години в Младост 4 - влизане, излизане от квартала = час.
Предстои ми местене в къща в изброените локации.....интересно ми е да следя Thinking

# 149
Това за социалните контакти е доста относително. В София( Младост), сме в нова кооперация от две години. За този период не съм се запознала с никого от кооперацията. Знам ги по физиономии, здравей-здрасти, и толкова. В малкото населено място, където тези дни заминавам, познавам цялото градче. И все се намират услужливи съседи, които веднага се отзовават при проблем.
Говоря за социални контакти за децата.За възрастните е едно и също дали си в града или не,стига да имаш кола.
Ние в момента живеем извън града,след 2 дни детето ми има имен ден,който исках да празнуваме вкъщи.
Е,да,ама не.
Въпреки,че сме на 5 км от града,половината ни гости казаха,че няма как да дойдат./майки с деца/
Какво остава на 10-12 години приятелите на сина ми да идват вкъщи на гости-кой ще ги води и прибира,кой ще ги пусне да ходят сами с автобуси ?!/както някой по-напред се беше размечтал/

Общи условия

Активация на акаунт