Помните ли игрите ни едно време?

• 20 529
  • 110
  •   1
Отговори
# 45
Ако има неща, заради които да се умилявам при спомена за детството, то едно от тези неща са точно игрите.
И свободата...
Определено децата бяха по-свободни тогава, отколкото сега. Нямаше кучешки изпражнения, нямаше толкова кърлежи, нямаше мръсотии, а тревите бяха място за игра. С нетърпение чакахме да пораснат дотолкова, че да пълзим в тях и да се търсим в "тунели" от трева. И беше голямо разочарование, когато дойдат и окосят парковете и градинките.
Събирахме "сеното" и си правехме къщи, прескачахме купчини, докато не са събрали и тях от общините...
Купувахме си малки дини, за стотинки и се напъвахме с лъжици да ги изядем и издълбаем, че да станат после на страховит фенер.
Стояхме до 12ч. посред нощ лятно време на площадките и никой от родителите не се страхуваше. Даже и те понякога се събираха по съседски.
Разказвахме си страшни истории, гледахме Луната и се карахме кой ще е първи пилот на космически кораб. Все откривахме странни явления наоколо и доказателства за извънземни...  Mr. Green
Зимата се събирахме по съседски, а когато имаше сняг, наставаше забавление - кой изнесъл найлон, кой някаква шейна. А големите - кофа вода, с която правеха лъскава пързалка на някой наклон...
Докато четях какви игри сте изброили, обаче, се замислих, че на голяма част от тях помня добре имената, но не и правилата. Например - "кралю-порталю"...

# 46
На който му се четат още мнения по въпроса, има подобна тема за игрите на открито:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=507502.0;topicseen

А "на закрито" на какво сте играли? Имаше много интересни неща и за скучното време вкъщи или в колата при дълго пътуване (до село, до морето). Например се сещам за "кораби" - всеки играч си начертава поле и го разграфява на квадратчета, и разпределя из него кораби от хиксчета - Х, ХХ, ХХХ и т.н. в различни конфигурации, като крие тетрадката от другия. Трябва да познаеш къде са корабите на противника като налучкваш - поле 5Б, 3А... Ако отгатнеш всички хиксове на кораба го потапяш, като целта е пръв да потопиш всички кораби на противника.

Имаше някаква игра където се свързват точки с линии, всеки играч с различен цвят химикал, и не трябва да пресичаш линията на другия, и така докато се свършат точките или докато по невнимание или от липса на място пресечеш линия и "изгориш".

Много интересни игри на хартия имаше, но повечето съм ги забравила. И разбира се, игри като не се сърди човече, домино, табла, змии и стълби, монополи...

# 47
  • Варна

Имаше някаква игра където се свързват точки с линии, всеки играч с различен цвят химикал, и не трябва да пресичаш линията на другия, и така докато се свършат точките или докато по невнимание или от липса на място пресечеш линия и "изгориш".

На тази игра и викахме "въшки"  Blush, там където се пресичаха линиите се наричаше въшка. Накрая броим въшките и който има най-много - губи. Във варианта, който съм играла нямаше изгаряне, а се играеше, докато свършат цифрите.

Последна редакция: нд, 20 ное 2011, 08:14 от Хексе

# 48
Вярно че бяха въшки! Мерси че ми припомни, на езика ми беше но така и не можах да се сетя как се казваше.

Сега се сетих и една друга игра на хартия, но и нейното име не помня  Embarassed Първият играч рисува в горната част на лист хартия глава - каквато си иска, може човешка, животинска, чудовище и т.н. и сгъва горната част на листа така че да захлупи рисунката и тя да не се вижда, но ръба да стига точно до края й. Следващия играч рисува тяло, пак сгъва така че да не се вижда, следващия рисува крака, и накрая разгръщат да видят каква химера се е получила  Laughing Това имаше и други разновидности, например съставя се приказка като всеки си измисля изречение и го добавя без да чете предишните, и естествено става пълна безсмислица но пък е весело.

# 49
  • В Космоса
Бикове и крави, Градове и села, Хикс и нула, Танкове (рисуваш кръгчета с чертичка (танковете) с различна големина, за да уцелиш танк на противника правиш точка в своето поле, прегъваш листа и повтаряш точката от другата страна. Ако мастилото се е отбелязало върху танк го задраскваш. И така докато уцелиш всички., Точки (правиш точки много ресдове разположени една под друга и започваме да свързваме по 2 точки с по една чертичка и после да затваряме квадратчета. Който затвори повече квадратчета той печели).

# 50
О, да, и точките си спомням! И бесеница. Бикове и крави ми звучи много познато, но не мога да се сетя какво беше... ?

# 51
  • В Космоса
Намисляме си по едно четирицифрено число и се мъчим да отгатнем това на противника с различни комбинации.

# 52
Ако има неща, заради които да се умилявам при спомена за детството, то едно от тези неща са точно игрите.
И свободата...
Peace
А помните ли как нареждахме карти и викахме духът на Дама Пика. Беше ми супер интересно, ама и колко страх съм брала Joy

# 53
И свободата...
Peace
А помните ли как нареждахме карти и викахме духът на Дама Пика. Беше ми супер интересно, ама и колко страх съм брала Joy

Викахме и Кики - с кибритени клечки  Crazy

# 54
PeaceА помните ли как нареждахме карти и викахме духът на Дама Пика. Беше ми супер интересно, ама и колко страх съм брала Joy
По този повод си спомням, че ние се събирахме с братовчедките и чакахме да дойде 12 през ноща и със запалена свещ срещу огледалото трябваше да видим отражението на бъдещите ни мъже Joy
Някой правил ли го е?

# 55
  • София
как ме върнахте назад в детството- свободно и безгрижно  Crazy

Имахме стъклени топчета т.нар. лимки. Красиви, шарени....редяхме ги в редица и която лимка удариш с твоята, я вземаш. Така всеки ден си тръгвах с нови лимки, но вземаха и много от моите  Crazy Страхотно беше  Peace
Колко сме скачали на дама, на ластик пред блока  Simple Smile
А, народна топка  Party Бях много добра. Играехме с часове и бяхме вир вода от пот  Crazy
Аууу, а как обичах да играем на стражари и апаши. Целият квартал беше нарисуван със стрелки  Laughing Всеки ден ползвахме различен цвят тебешир, за да не се бъркат нови и стари стрелки и така докато завали дъжд и пак отначало Peace
Прибирах се капнала от умора у дома. Лятото до 22ч. бях пред блока с децата. Какво спокойствие беше. Нашите през 1-2 часа се покажат на балкона, за да ме видят и толкова. Няма страх, няма пазене, няма нищо. Съмнявам се, че децата ни ще имат такова свободно детство, а и ние такова спокойствие  Rolling Eyes
Помните ли модата с пластмасовите биберони, които носехме на каишки по вратовете си, а емблемите от автомобили? Голяма гъзария беше да имаш емблема от Мерцедес. Боже какви времена бяха и с колко простички неща си играехме. Буквално всяка джунджурия, превръщахме в играчка  Simple Smile

# 56
...
Помните ли модата с пластмасовите биберони, които носехме на каишки по вратовете си,...
Да! Помним! Всякакви цветове, с брокат или без вътре в пластмасата и всякакви размери.  Mr. Green
Някъде из архивите в родния дом, още трябва да се търкалят няколко подобни. Не съм ги хвърлила още...
Вярно е, че от всякакви джунджурии правихме играчки и забавни неща. Помня, че от капачка (безалкохолно, металните) и станиол от цигари си правехме часовници...
По едно време плетяхме и разни гривни, от цветни конци, на принципа на разни възли.
Сега гледам даже тийновете са доразвили идеите, висят им разни неща на циповете на раниците. Даже скоро гледах едни момичета да си ги плетат тези неща, но плетката ми се стори трудна  Mr. Green

# 57
  • София
....По едно време плетяхме и разни гривни, от цветни конци, на принципа на разни възли.....

аууууууу, вярно. Колко гривни имах само  Grinning

# 58
От игрите на закрито - бикове и крави и на градове и села. Обожавах да си правя в стаята палатка и да я зареждам с провизии, измисляхме си сценарии и ни ставаше хубаво, че сме в палатката на топло и уютно. От игрите на открито - имаше една игра, разделяме се на два отбора и единия се крие, като през няколко метра рисува с тебешир стрелка, която указва посоката, в която се е придвижил, а другата група я търси. Също си набелязвахме нищо неподозиращ човек за следене и се укривахме да не заподозре. И при двете баби си бяхме построили къщичка на дърво и там се събирахме.

# 59
Ха, и аз си пазя бибероните някъде из чекмеджетата!  Mr. Green И цели албуми с миришещи листчета прашасват някъде. По тези пък каква мания и какво менкане падаше... Помните ли по едно време някой пусна слуха, че били напоени с наркотици  Rolling Eyes и затова уж всички били полудели по тях. Много бързо им отмина модата след това, за ужас на производителите, хаха. Спомням си какъв страх ме беше ударил, да не би да съм се пристрастила вече  Laughing

....По едно време плетяхме и разни гривни, от цветни конци, на принципа на разни възли.....
Аз все още плета такива гривнички но само с червен и бял конец за мартеници. Много ефектни стават, особено като им се нанижат тук-там в плетката и мъниста, или резбовани дървени топчета.

Общи условия

Активация на акаунт