Затъпява ли се от чалга?

• 25 466
  • 575
  •   1
Отговори
# 150
  • Най-сетне у дома
Eлица, дивотия пълна звучи, ама е истина. Точно като вапцаровият герой от "Песен за човека", ... сещаш се, онзи, който в затвора попаднал на хора и станал човек и там "своята участ от книга по-ясна му станала с някаква песен". Така и аз имах един определен период, в който голяма група много образовани жени (част от тях и културни снобки, както виждаш, аз не съм между тях) бяхме се напъхали в едни дисфункционални връзки. И - като по чудо, уж случайно - непрекъснато чувах някакви чалги, в които някакви жени виеха текстове и само като ги чуех, просто ми се изясняваше какъв е проблемът в главата на съответната ми приятелка или в моята. Простички такива текстове, нелитературни, на принципа "Keep ir simple, stupid!". Беше странно, защото ние се събирахме, говорехме, анализирахме, теоретизирахме, то не бе антрохология, то не бе психоанализа и прочее парадигми, през които "прекарвахме" и разточвахме връзките си. И изведнъж - фрас, някаква тъпа песньовка, пред която се чувстваш малък, защото виждаш колко просто е всъщност и колко ние интелектуализираме прости факти от живота.

Дай ми време да се сетя за конретни примери и ще се включа пак, ама имаше там една песен за някаква, която отдавна има навик лош сама да си казва лека нощ...

# 151
  • София
Е как може богатата душевност да бъде описана с прости фрази? Направо е упадъчно. Laughing
Аз ще си се придържам към неподредените такива.

"Ти... си хаоса в мен, дупка от куршум."
http://www.youtube.com/watch?v=Ns8KOmdoHOQ

# 152
  • Бургас
Затъпява се от предразсъдъци.

Говоря от името на меломан, който не е във възхита от чалгата.
Напълно съм съгласна! Не съм почитателка на поп-фолк жанра, но не ми и пречи. Представете си, могат да го изтърпя и без да си прережа вените Laughing. Не е трудно, важното е да не се размазваш от предразсъдъци и да не считаш нивото си за неимоверно високо. Ако преодолееш това, гарантирам преживяване. Saule, хареса ми последната част от поста ти  Peace. И на въпроса - и не, и да. Т.е. много често, хора с не особено големи умствени възможности се прехласват по фолка, защото текстовете са лесноразбираеми, музиката ритмична, възпяват се важни моменти от живота за тях. Чувстват я близка тази музика. Но на тях не им влияе, те просто са си по-ограничени и това им е достатъчно, т.е. не затъпяват, поддържат си нивото. Laughing Другите хора, интелигентни, които слушат тази музика /о, да, има и такива!/ просто се забавляват на музиката по-скоро и рядко се захласват по текста. Т.е. не, не се затъпява точно, по-скоро се поддържа вече затъпялото ниво. Поддържа се, защото музиката не е само за слушане, тя е и за изживяване, научаване на нещо ново, извисяване на емоции и чувства. Ако слушаш музика, на друг език, ще си превеждаш текста, ще понаучиш някоя дума, все ще се пообогатиш, не че в поп музиката няма тъпи текстове. Напротив, изобилстват, но хората, които не владеят английски не разбират за това. Та така. Няма как да си интелигентен човек и изведнъж да прослушаш поп-фолк и от нищото да затъпееш Laughing. Който си е тъп, то той си е тъп с или без слушането на тази музика. А и пак казвам - зависи какво търси човек в музиката. Ако целите в живота ти станат пари, коли, изневери, мъжът на приятелката ти, разбиването на мъжки сърца и т.н., то значи музиката ти е повлияла негативно, което не значи, че си затъпял, по-скоро си свалил нивото. Ако обаче текста не ти влияе, просто си се кефиш на балканските ритми, то спокойно интелектуалци, няма заплаха за вас, няма да затъпеете. Laughing Дълго стана, но най-общо казано, ако си умен няма да затъпееш, ще свалиш нивото, евентуално, не е сигурно все пак, ако си тъп, то голяма промяна няма да има за теб.

# 153

Какво очакваш? Един 20-год. човек да възкликне: "..ах ма... му! К'ви музики смИ имали!!!"?
Смешно е!

Аз останах изненадана и то приятно, когато дъщерята на моя близка е слушала тази музика с удоволствие.И е изразила съжаление, че наистина песните и певците са позабравени.Момичето е на 20.

Не става въпрос за противопоставяне на музиката на различните поколения, във всяко време са създавани   и стойностни неща, и абсурдни недоразумения.

# 154
  • София
Е как може богатата душевност да бъде описана с прости фрази? Направо е упадъчно. Laughing
http://www.youtube.com/watch?v=Ns8KOmdoHOQ

Ели, не си съвсем права. От скоро ми е много приятно да чета един сборник с велики мисли от известни личности: Айнщайн, Конфуций, Галилей, Да Винчи и т.н. Изключително прост и достъпен изказ с гениално съдържание.  Доста от мислите касаят именно духовния свят на човека.
Та, както се казва в една мисъл : Мъдростта е кратка, ясна и точна. Украси не и трябват - тя сама по себе си е достатъчно красива.
Давам пример само към тези твои думи. Не мога да твърдя, че чалга-текстовете са мъдри.
Но съм съгласна със Saule - в най-простичките неща може да се открие много сложна истина. Не бива да се пренебрегват на общо основание....
В привидения от теб музикален пример аз не виждам нещо кой знае колко сложно като емоционално описание. Но да, текстът е различно издържан, филтриран и не изнесен директно.....

Освен това наистина е и въпрос на вкус, който не е задължително да съответства на образованието и грамотността на човека. Повечето професори и лекари, които познавам, са плашещо небрежни....да не използвам отделни думи за всичко, с което ме стряскат Laughing

Последна редакция: пн, 21 ное 2011, 08:52 от GENTIL

# 155
Половин час и обяснявах как да сложи две палчета едно върху друго и да ми ги продаде. Тя все посягаше едното да захлупи върху другото. Говорих и за ротация, транслация, транскрипция - нъц, не вдяна. Shocked

Може нарочно да се е правила на тъпа, за да те изнерви и най- вече за забавление. Защото, когато ти се изправи насреща един бакшиш и започне да се вживява в ролята на академик, какво друго ти остава, освен да се позабавляваш за негова сметка? Използваш израза "каката от екрана"...е, това не е ли чалга? Отвратително е.

# 156
Айде едно поздравче със сръбски турбо-фолк Wink :

Deep Purple - Crna ženo

http://www.youtube.com/watch?v=T9YXh1jAP-Y&feature=related

Ай, каква гавра с Space Trucking!  ooooh!

# 157
  • в рока
Цитат
Както и да е, не виждам като как ще заинтригуваш когото и да било с линковете, които си пуснал newsm78
Какво очакваш? Един 20-год. човек да възкликне: "..ах ма... му! К'ви музики смИ имали!!!"?
Смешно е!

Човекът е пуснал линкове за да покаже какво за него е стойностно.От поста ти лъха меко казано селяния.Познавам много 20 годишни,които харесват българската поп и рок музика отпреди 20,30 години.За хубавата музика понятието време не съществува.Нападаш,окачествяваш постовете на другите като смешни ,без да се замислиш.

# 158
Беше странно, защото ние се събирахме, говорехме, анализирахме, теоретизирахме, то не бе антрохология, то не бе психоанализа и прочее парадигми, през които "прекарвахме" и разточвахме връзките си. И изведнъж - фрас, някаква тъпа песньовка, пред която се чувстваш малък, защото виждаш колко просто е всъщност и колко ние интелектуализираме прости факти от живота.

Аз пък точно на тази случка бих дала съвсем друго тълкуване, ама... Рискувам пак да навляза в дълбоки води.
Съгласна съм, че истинските неща са простички, но има разлика между простичко и просташко.
Факт е, че образованието, прочетените книги и курсовете от рода на "Как да се държим в обществото" може и да изградят лъскав слой на елитарност и интелектуалщина, но е и факт, че някакъв проблем, някаква душевна драма са в състояние много бързо и лесно да го пропукат и отдолу лъсва... Това, което е отдолу.
Все едно да се скъса лъскавата бална рокля и изненадващо да се покажат боси, омазани с кал и тор крака...
Поне в този форум сме били нееднократно свидетели как префинена дама с претенции за изтънченост и финес в спор губи самообладание и вади речник, на който биха завидели и лелките от пазара.  Simple Smile
Та, в този дух, за мен чалгата при някои хора има същото въздействие, както алкохола - може да свали много бързо всяка маска и да извади наяве истинската същност на човека. Или с две думи - да върне цивилизования хомо сапиенс обратно в пещерата.
А в пещерата ценностите са прости и ясни - храна и секс.  Simple Smile

# 159
  • София
А, не, GENTIL, не музикални примери, а мои си предпочитания, без претенции за мъдрост.
Не бих искала да ги сравнявам или да си ги представям в чалга вариант. Laughing

По-добре Джони Ротън да ми пее фолк.
http://www.youtube.com/watch?v=U-FQiH4Yh7o

# 160
  • Galaxy 13197853088
Ей сега като пусна Рахманинов след металиката и джазколекцията, голям интелектуалец ли ще стана? Ще ми се дигне ИйКю-то ли?
Я да направите един списък на музика за поумняване. С дълбоко съдържателни текстове стимулиращи мозъчната дейност.

# 161
  • София
А в пещерата ценностите са прости и ясни - храна и секс.  Simple Smile

Е, това са основни биологични закони Mr. Green

Сийке, аз съвсем добронамерено искам да попитам, защото постът ти наистина ми хареса: възможно ли е един интелигентен човек, не просто тунингован с образование, по време на една своя драма да рухне и да намери утеха в някой чалга текст?

Сега се сещам и за една мисличка на гений: Нещата трябва да са възможно най-прости, но никога по-прости..... Grinning

Последна редакция: пн, 21 ное 2011, 11:09 от GENTIL

# 162
Цитат
Както и да е, не виждам като как ще заинтригуваш когото и да било с линковете, които си пуснал newsm78
Смешно е!

Човекът е пуснал линкове за да покаже какво за него е стойностно.От поста ти лъха меко казано селяния.Познавам много 20 годишни,които харесват българската поп и рок музика отпреди 20,30 години.За хубавата музика понятието време не съществува.Нападаш,окачествяваш постовете на другите като смешни ,без да се замислиш.
А аз, познавам много млади хора, които просто подминават както чалгата, така и естрадната музиката, пусната от vl. Би ми било странно един 20-годишен човек да слуша непрекъснато Ваня Костова, Мими Иванова или Веселин Маринов. Не става въпрос за BG-рок, разбира се, не виждам как може да се сравни Мими Иванова с нейните седем козлета със "Сигнал" или "Щурците".

Да, Пурко, виждам, че ти нито нападаш, още по-малко пък окачествяваш хората Thinking

# 163
. не се затъпява от чалга, споко. ако ти е дадено да слушаш чалга и да ти е в зоната на комфорта, по-тъп няма да станеш. ако ли не, остават много други възможности, може и да имаш късмета да ти се падне Чайковски или Бах, е те тогава да видиш зор.

# 164

Сийке, аз съвсем добронамерено искам да попитам, защото постът ти наистина ми хареса: възможно ли е един интелигентен човек, не просто тунингован с образование, по време на една своя драма да рухне и да намери утеха в някой чалга текст?

Защо мен питаш?  Rolling Eyes
Не знам, сигурно може. Защо не? Ето, вече дадоха такъв пример, значи е възможно.
Аз самата се вадя от "дупката" с друг жанр музика (не такава, която да ми бърка в раната, а такава, която да ми припомни колко смешни и жалки са страданията ми всъщност), но това е защото не съм интелигентна. А може би е въпрос на себеусещане. Някои имат нужда да се самосъжаляват, други - от здрав ритник отзад. Кой каквото го влече.  Simple Smile
Пък и не слушам чалга, та няма как да намеря утеха в нея. В смисъл, самата музика ми е противна, затова и не се заслушвам в текстовете. Знам само тези, които се коментират в общественото пространство.

Общи условия

Активация на акаунт