Затъпява ли се от чалга?

• 25 433
  • 575
  •   1
Отговори
# 270
Човек ако си е прост, то и Рахманинов да си пусне пак няма да поумнее... Wink

# 271
Затъпява се естествено. Чалгата е най простата музика във света изобщо и това е доказано. Докато другите стилове разказват за проблемите от живота, имат история в текстовете си, смисъл и послание, то в чалгата се пее само са изневери, пари, жени и други не толкова важни неща. Другите стилове остават послание, чалгата не. Жалко че българина предпочита да не си напряга мозъка и да служа ритми просто ей така лишени от смисъл. Как да не се затъпява тогава.
       Извинявам се,но това е много ограничено изказване,според мен.Аз смея да твърдя,че в повечето стилове музика се пее за едно и също-любов и др от сорта.Това,че на някои хора им харесва едно звучене на други не,не означава,че едините са тъпи или по-долен клас хора.Само ограничен човек,може да твърди,че от определен стил музика се затъпява.

# 272
Лично до сега не съм чул песен от този стил наречен чалга, в която да има някакво послание към хората, да разкаже нещо за моралните ценности или за живота изобщо. Текстовете са лишени от смисъл. И в другите стилове има боклук, ама в чалгата преобладава. Затъпяването е по скоро метафора, но защо трябва интелигентен човек да слуша подобни текстове. Защо падаме до равнището на тези които друсат кючеци и карат децата си да просят и крадат? Сещаш се за кои части от обществото, хора без образование и неграмотни, ние падаме до тяхното разбиране за музика.

# 273
  • Страната на чудесата

Рахманинов не може да доведе до оздравителна криза, ако е слушана чалга.Трябва поне Рамщайн Mr. Green

# 274
Лично до сега не съм чул песен от този стил наречен чалга, в която да има някакво послание към хората, да разкаже нещо за моралните ценности или за живота изобщо. Текстовете са лишени от смисъл. И в другите стилове има боклук, ама в чалгата преобладава.
                 Явно не си запознат с всички песни и текстовете им,защото има песни и за морални ценности и за всичко.Но всичко опира до гледната точна на човек и до свободното му право на избор.Аз пък мога да попитам"Хората слушащи метъл побъркват ли се??" Това обаче,че аз не слушам метъл не означава,че  е така..

# 275
 2pac, явно нищо не си чувал/чел! Всичките текстове на песни в стил поп-фолк носят послание на хората, засягат морални ценности и живота изобщо. Да не мислиш, че пеят за извънземни и релегия?

# 276
Лично до сега не съм чул песен от този стил наречен чалга, в която да има някакво послание към хората, да разкаже нещо за моралните ценности или за живота изобщо. Текстовете са лишени от смисъл. И в другите стилове има боклук, ама в чалгата преобладава.
                 Явно не си запознат с всички песни и текстовете им,защото има песни и за морални ценности и за всичко.Но всичко опира до гледната точна на човек и до свободното му право на избор.Аз пък мога да попитам"Хората слушащи метъл побъркват ли се??" Това обаче,че аз не слушам метъл не означава,че  е така..

Не съм ама тия дето съм са пълен боклук. Къв беше оня Илян с неговите палатки или силиконовите диви дето пеят за секс и пари Мария отварачката и другите там Милкото и другите. Кой им пише текстовете или по точно защо някой ги слуша. Защото са лесни за разбиране лишени от смисъл. Без да се налага да се замислиш като ги слушаш мъртво пиян.

# 277
  • гр. Шумен
Ако изобщо знае кой е Рахманинов, може да си мисли, че е модел маратонки  Grinning
Чалгата е първосигнална "музика" и да, може да се приеме, че от нея се затъпява, особено, когато не консумираш никаква друга. Ама то може да се затъпее, ако гледаш само сапунки или ако четеш само любовни романи.
МОга да се съглася, че има интелигентни хора, които от време на време избиват бушона с тая шитня, но то е същото като да се отрежеш с 5 ракии еднократно - не те прави алкохолик, нали?
Не мога да се съглася, че фолк е еквивалентно на чалга, както и че чалгата е българска музика.
Ето какво за мен означава поп музика с фолк-елементи:
http://www.youtube.com/watch?v=uOuVAtgvA0s
Също не мога да се съглася, че ориенталски нотки непременно значи пошло и грозно. Ето една българска песен, с ориенталски елементи, която преди 70 години е била европейски хит
http://www.youtube.com/watch?v=qCj8yxBQUy8
А нашенската чалга какво общо има с българската музика - сръбско-гръцко-турска имам-баялдъ с български текст изпълнявана най-често от "куклата Мици с пластмасовите цици"
По отношение на текстовете - в други стилове музика има и по-пиперливи нещица, но те нямат претенциите да са "музиката на народа" и не се взимат насериозно. Като тия примерно - няма да ги чуете да ви изнасилват сетивата от 120 радиа и телевизии http://www.youtube.com/watch?v=FH4RvMMdjww

Последна редакция: ср, 11 яну 2012, 14:56 от Sessilly

# 278
Затъпява се естествено. Чалгата е най простата музика във света изобщо и това е доказано. Докато другите стилове разказват за проблемите от живота, имат история в текстовете си, смисъл и послание, то в чалгата се пее само са изневери, пари, жени и други не толкова важни неща. Другите стилове остават послание, чалгата не. Жалко че българина предпочита да не си напряга мозъка и да служа ритми просто ей така лишени от смисъл. Как да не се затъпява тогава.
       Извинявам се,но това е много ограничено изказване,според мен.Аз смея да твърдя,че в повечето стилове музика се пее за едно и също-любов и др от сорта.Това,че на някои хора им харесва едно звучене на други не,не означава,че едините са тъпи или по-долен клас хора.Само ограничен човек,може да твърди,че от определен стил музика се затъпява.
За едно и също нещо (любов, раздяла и т.н.) може да се пее по различни начини. Има огромна разлика между това http://vbox7.com/play:7cbc4207 и това http://www.youtube.com/watch?v=NvR60Wg9R7Q&feature=related например.

# 279
Аз лично това което слушам има много смисъл в текста и затова нападам чалгата. Но като пусна моята музика и чета текста в превод, за да хвана всичко и е друго. После като видя превода на песента и разбирам думите по-добре следващия път като я пусна. Е не я слушам заради текста само, а чета превода в последствие, но и хващам и доста от английския де, ама искам да кажа че те кара да мислиш за нещо.

# 280
  • Страната на чудесата
Аз лично това което слушам има много смисъл в текста и затова нападам чалгата. Но като пусна моята музика и чета текста в превод, за да хвана всичко и е друго. После като видя превода на песента и разбирам думите по-добре следващия път като я пусна. Е не я слушам заради текста само, а чета превода в последствие, но и хващам и доста от английския де, ама искам да кажа че те кара да мислиш за нещо.

Е тя и чалгата така: мислиш за мерцедеси, за палатки, за страстни нощи, за еднократни свалки. Абе, все за стойностни неща.
Обаче аз чалга не слушам, защото още не съм дорасла да размишлявам над тези дълбокомислени теми Thinking

# 281
              Мисля,че темата е много обширна,а и въпроса не е зададен правилно.Не мисля,че от чалгата се затъпява.Всичко е до определения характер и възпитание на човек,може и да си затъпял и да слушаш опера.Само,че тези,които не слушат определен стил музика,нямат право да нападат.Това е все едно да осъждаш човек за правото му на избор какво да слуша и какво не...

# 282

Рахманинов не може да доведе до оздравителна криза, ако е слушана чалга.Трябва поне Рамщайн Mr. Green
Нека караме по ред-ще започнем в Вагнер! Laughing

# 283
Обаче тук възникват някои фундаментални въпроси. Колко често т.нар.чалга звучи и на колко места с високи децибели? Имали сме разправия за това в автобуси и магазини. За такива заведения въобще няма да говоря. Там ние никога няма да отидем. Учудващо е за мен, че т.нар. чалга звучала по дискотеките! А диско няма ли там? Нали от него идва названието дискотека. Ами поп, рок, рокендрол, джаз? Ясно е, че в тях няма да звучи класика или пък стари градски песни. Дали трябва да си мислим, че дори и там т.нар.чалга преобладава? По-назад обясних, че това не е чалга, а бърдашка музика! Понятието чалга беше неправилно наложено, за да отвлече вниманието от истинската същност на тази т.нар.музика. Стигна се дотам, че създадоха телевизии и радиостанции, които излъчват само нея! А в Калифорния какво се е случило преди няколко години.....За нашите чалга диви сънародниците ни живеещи там пълнели залите, обаче нямало кой да слуша дует "Ритон"! Няма да коментирам дали това е поумняване или затъпяване. Според мен е въпрос на вкус, а вкусът също подлежи на промяна. Той не е константна величина.

# 284
Обаче тук възникват някои фундаментални въпроси. Колко често т.нар.чалга звучи и на колко места с високи децибели? Имали сме разправия за това в автобуси и магазини. За такива заведения въобще няма да говоря. Там ние никога няма да отидем. Учудващо е за мен, че т.нар. чалга звучала по дискотеките! А диско няма ли там? Нали от него идва названието дискотека. Ами поп, рок, рокендрол, джаз? Ясно е, че в тях няма да звучи класика или пък стари градски песни. Дали трябва да си мислим, че дори и там т.нар.чалга преобладава? По-назад обясних, че това не е чалга, а бърдашка музика! Понягието чалга беше неправилно наложено, за да отвлече вниманието от истинската същност на тази т.нар.музика. Стигна се дотам, че създадоха телевизии и радиостанции, които излъчват само нея! А в Калифорния какво се е случило преди няколко години.....За нашите чалга диви сънародниците ни живеещи там пълнели залите, обаче нямало кой да слуша дует "Ритон"! Няма да коментирам дали това е поумняване или затъпяване. Според мен е въпрос на вкус, а вкусът също подлежи на промяна. Той не е константна величина.
      Има и дискотеки,в които пускат други стилове музика.Ако слушаш чалга ще отидеш в чалгарска дискотека и обратното,никои не ви казва в коя дискотека или кафене да отидете.След като не ви е приятно ставате и излизате.Има хора,на които им приятно.Все пак най-масовата музика в момента е чалга,искате да ми кажете,че масово народа е затъпял???За пореден път казвам-Всичко е въпрос на личен избор!!

Общи условия

Активация на акаунт