Затъпява ли се от чалга?

• 25 429
  • 575
  •   1
Отговори
# 315
Не бъркайте толерантност или добронамереност с ум, моля Simple Smile

Ако се стигне до избор, предпочитам толерантен и добронамерен човек за общуване.
Не обичам да се карам с хората и не знам какво щастие дава някому да обяснява на другите колко са тъпи. Освен, ако няма някакви сериозни проблеми. За това си има специалисти и здравни заведения.
И, след като толкова държиш на позицията си, че чалга и ум са несъвместими- съветвам те да спреш да я слушаш с цел информираност. Явно на твоя възвишен ум се отразява зле.
А аз предпочитам умния, за да науча нещо от него, дори и да е по-рязък Wink
Общувайте си доброномерено за елементарните неща с чалгарите вие щом го предпочитате  Peace
Мирогледът на тези хора просто е стеснен. Мозъкът им е затворен за голямото изкуство, защото се опияняват от техни нескопосани клониниги.
Естествено, пълно е с грамотни дипломирани чалгари. Не е задължително да стават само за лесничеи. Но за интелигентен човек не стигат само дипломи и професионална реализация. Иде реч за светоусещане, ако щете.
Искам да питам някой слушащ фолк дали чете книги, различни от чик лит, криминалета и нашумели, рекламирани популярни заглавия - алхимици, тайни и мета тайни, селф хелп и тн.?
Ако да, как успяват да се потопят в изкуството на голямото писане, а после допълват душата си с капка Глория? За мен просто е...хм...озадачаващо.

Не слушам чалга информативно, а натрапено  Peace Затова и споменавам най-банални имена. Например кача се в такси - чалгичка Simple Smile Ако съм на кеф разпитвам шофера и така.
Понякога се налага да уважа събития, на които се слуша такава музика. Няма как, на ми живот в социум  Peace И оттам се осведомявам, ако имаше начин, и това нямаше да знам. А то не е чак толквоа много, просто алгоритъмът е елементарен и всяка фолкаджийка го ползва.

Хайде със здраве. Не ми се спори, всъщност. Казах каквото мисля, че чак и към специализирано заведение ме насочиха.  Laughing
Останете си с попфолк живота  bowuu

# 316
        Да,аз също съдя от реални наблюдения  Grinning Grinning Grinning
Това сериозно ли е?
      Да.просто вече ми става смешно  Simple Smile
Значи си виждала повече от половината форум и сте коментирали кой колко книги е прочел и какви успехи е постигнал. Съфорумки, можете ли да потвърдите?
               ОМГ,повече няма да напиша и ред...Стана ..... Отказвам се,казах каквото мислех...

# 317
  • В Космоса
Каза, да. По'фали се колко си грамотна и се изнизваш.

# 318
glow, то и за лесничей се учи, и не е никак лесно, да ти кажа  Grinning

Иначе прекрасно разбирам какво имаш предвид, но колкото и да ти е странно има и такива хора. И не знам защо смяташ, че чалгата е непременно лайфстайл. Някои я въприемат като вид забавление в малките часове  Peace то пък пази Боже да си нон стоп възвишен и сериозен  Crazy Това съвсем без да се заяждам и с най-добри чувства  Peace

# 319
glow, то и за лесничей се учи, и не е никак лесно, да ти кажа  Grinning

Иначе прекрасно разбирам какво имаш предвид, но колкото и да ти е странно има и такива хора. И не знам защо смяташ, че чалгата е непременно лайфстайл. Някои я въприемат като вид забавление в малките часове  Peace то пък пази Боже да си нон стоп възвишен и сериозен  Crazy Това съвсем без да се заяждам и с най-добри чувства  Peace

Peace

Права си, да ме прощават лесничеите.
Но !
Има малка разлика - според мен ти говориш по-скоро за хора, които посещават заведения и слушат фолк в компания, без това да им е лайфстайл (както каза), а за някакъв вид извратена съвремена разтуха. Познавам такива приятни и умни хора. Разликата е, че те знаят имената им, колкото и аз - чули недочули, и никога не биха си пуснали чалга у дома,, нито пък си приявяват тъп рефрен и тн. Приемат го като явление (шутовете назад във времето  Laughing) и се забавляват.
Съвсем нормално. Не може всички да са крайни като мен.

Но, отново!
Тези, горните, не са таргета на Планета. Те не купуват евтината им продукция, те не толерират индустрията им осезаемо. Те са малко перо.
Тези, които крепят тоя бизнес са отдадените фенове, които боготворят Глория и пълнят малките стадиони по време на ридикюлното лятно фолк турне  Laughing
Тези, които обожават Азис и биха изяли и лайно, стига да ги убедиш, че е негово.

Говоря за такива хора. Вярвам, всички се досетиха за какво говоря.
Ех, пак се разписах. Тук имало и приятни хора.

# 320
Каза, да. По'фали се колко си грамотна и се изнизваш.
     Да,разбира се  Simple Smile Simple Smile Simple Smile Simple Smile Simple Smile Simple Smile Simple Smile Simple Smile Simple Smile Simple Smile Simple Smile Simple Smile Simple Smile Simple Smile Simple Smile Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 321
  • София
Така както половината тук твърдят,че чалгарите са тъпи,така и аз мога да твърдя,че съм по-грамотна от голяма част от аудиторията....

Не можеш, мила - защото пишеш с правописни грешки. Това е първи и основен признак за неграмотност.

По темата - слава Богу, нямам досег с материята. Но по съвпадение, точно днес прочетох един текст от Иво Сиромахов, посветен на чалга-текстовете. Ето линк:
http://www.ivosiromahov.com/2_article/a45.html

Е, кажете ми - възможно ли е умен и интелигентен човек да харесва подобни думи? Аз не го проумявам. Не коментирам музиката сама по себе си. Музиката е балканска смес и поднесена, например, от Горан Брегович, може да раздвижи кръвта. Но нашата чалга, все пак и неизбежно, не е само музика. Абсурдно ми е да се свържат понятията "умен и интелигентен човек" и текстове като цитираните.

# 322
  • София
Първи куплет на текст на песен на Галена и Гъмзата:
Цитат
Къде ти е най-готино мъжа да те целува?
 Ами например в мола като нещо ми купува!
 Играчките с вибрации използваш ли ги често?
 Ау, счупи ми се нокът! Пита ли ме нещо?
 За броя на мъжете ти дали ти се говори?
 Оная песен знаеш ли я "ти си ми втори"!
 Кажи ми честно верно на тройките си фенка?
 Моля, шест плюс заслужавам за оценка!
 От позите ще кажеш ли коя ти любима?
 Обичам само десния ти профил да се снима!
 На кино, в асансьор или на задната седалка?
 Не ти разбрах въпроса, щот съм руса и съм малка!

# 323
Дали ако махнем чалгата с магическа пръчица, народът ще поумнее, ще изпита глад за книги, образование, ерудиция, развитие?
Не!
Следователно проблемът е друг, а чалгата е като следствие от него.
Заведенията без чалга и с тематични партита са изключително малко и бързо може да ти омръзнат. За разлика от заведенията с чалга, които изникват като гъби.
Не разбирам къде е удоволствието да слушаш една гръцка, турска или сръбска песен, с променен (и в повечето случаи с опорочен) текст и с твърде опростен аранжимент и осакатена мелодия... Ако ще слушам такива, предпочитам оригиналите - къде-къде по-интересни и богати музикално са.
Познавам много хора, които успяват да разпуснат и на такава музика, без да имат "чалга лайфстайл".
Знам само, че аз не мога, не е моята музика и някак си дори ми е твърде скучно...

# 324
# 325
  • гр. Шумен

Естествено, пълно е с грамотни дипломирани чалгари. Не е задължително да стават само за лесничеи.
Да ти благодаря за квалификацията от името на баща ми. Завършил лесовъдство през 1944г в момента на 92 и още знае как е топола или върба на латински плюс къде са най-добрите условия за месторастенето им. Слуша канал mezzo или ако е на друг кеф стари градски песни (музиката на младините му), нещо като "Ако зажалиш някой ден" и Ех, проклета фукария". Ама то сигурно също е чалга!
Та по-внимателно с квалификациите, моля!

Дали ако махнем чалгата с магическа пръчица, народът ще поумнее, ще изпита глад за книги, образование, ерудиция, развитие?
Не!

Няма нужда да махаме чалгата, а да има адекватна мелодична музика, която да я покрие. Когато аз бях ученичка дрънкахме на кухарките "Две следи", "Среща", "БОгатство", "Нашият град", "Приятели" и си ги пеехме по купоните. Сега вият "целувай устните ми, кожата ми всичко". И причината не е, че последното го има, а че първото го няма. Много моля някой да ми запее, ей тъй от прима виста, едно съвременно българско поп-парче, което да става за компания и купон. Аз лично не се сещам, въпреки, че доста слушам. МУзиката, която събира хората обединява мелодия, хармония, ритъм. Съвременния нашенски поп някъде ги губи тия елементи по трасето. И нека никой не ми казва, че няма нужда от читава българска авторска музика. Защото ако такава няма, на нейното място се настанява субкултурата. Просто празно няма!

Последна редакция: ср, 11 яну 2012, 23:08 от Sessilly

# 326
Добре бе, възможно ли е да сте толкова дребнави?!?!
Давам един пример и веднага довтасва дъщера на лесничей с подробна разбивка кои всъщност са любимите му мелодии и какво е постигнал в живота, че и бонус - така че по-полека....
 ooooh!

Да, българската музика е зле. Има световна. Или чуждите езици дотолкова ужасват?
Само да не дойде сега някоя със списък колко езика говори... ooooh!

# 327
  • София
Давам един пример и веднага довтасва дъщера на лесничей с подробна разбивка кои всъщност са любимите му мелодии и какво е постигнал в живота, че и бонус - така че по-полека....
 ooooh!

Да, българската музика е зле. Има световна. Или чуждите езици дотолкова ужасват?

Казах ти вече, ще повторя- явно не си от хората, които могат да слушат чалга, без да се разминат с поражения, така че спри!
Явно си се регистрирала с единствената цел да си повдигаш самочувствието, обяснявайки се като в първи клас, но ти е време да насочиш поглед към себе си.
Никой не е длъжен да прави нещо, защото на теб така ти се струва редно.
Очевидно се смяташ за извисена личност, но не го показваш с нищо.
Има и прекрасна българска музика, която не е чалга, но явно за теб самата България е под това определение, така че мога само да те посъветвам да опиташ да си решиш проблема кардинално, а не да си лъскаш егото с подобни жалки изказвания, които говорят, че това, от което се отвращаваш, отдавна се е просмукало до мозъка на костите ти.
Отговоряш за себе си- не ти харесва чалга, нито българска музика- има световна, чуждите езици не те ужасяват, слушай си, прави каквото решиш. И приеми, че хората ще правят същото и няма да питат теб за одобрение.
Наистина ти пожелавам всичко най- хубаво, без капка сарказъм или лоши чувства.

# 328
  • гр. Шумен
 ooooh!

Ами да, възможно е. ТОва да си мериш приказките също е част от културата и възпитанието. Особено, когато понятие си нямаш от дадено нещо. Щото и аз мога да кажа, че всички таксиметъри са чалгаджии  или тъпанари например (защото в таксито на х или у е дънела чалга), ама знам, че не е баш така. Простотията няма професия, тя е многолика.
Световна музика бол, но аз казах, че щом има ниша, тя се запълва. Винаги. И ако не с нещо свястно, със сурогат. Пример - същата тая обсъждана чалга. Факт! Така че всички приказки да даваме игнор на българската музика наливат вода в мелницата на чалгата. Който както иска така да го разбира.  Peace

Последна редакция: чт, 12 яну 2012, 07:40 от Sessilly

# 329
Примери за пошли текстове- бол. И не само чалга такива, и не само родни. Само че поп-фолкът налага един цялостен модел на поведение, който е по-погубен от думите в текста на Галена.
момиче- мерцедес- МОЛ- минет-мацка

Общи условия

Активация на акаунт