(Био) зеленчукова градина 13

  • 114 495
  • 748
  •   1
Отговори
# 330
  • Мнения: 465
Gelikas,според мен пешакът си"хвърля" силата в бобчетата,а не в шушулките. Thinking
Аз напипвах в пешеходния твърди зърна,а бобовината-като сламчица.
Предпочитам катерач сорт с дълга ,плоска,сочна шушулка,която да не е с остър връх и конци отстрани.
За зелен фасул.На конструкция-пирамида от 3 кола.
Компромисен вариянт-пешак с бежави шушулки на зелено(не зная името му).И през ден бране.
А зимно време-червено вино с ябълка.От жълтите,сладките на резенчета.До сушеница. Joy
Нали,st.Dobri? Hug

# 331
  • При розите и топлата вода ......!
  • Мнения: 139
Веселчето , червено вино много върви със сушен зелен/ ние му казваме капички, а в съседно село мушници/, гарниран със свински крачета и ушета. Мамоооооооооооооо, окапх се!!!!! Simple Smile
И аз така мисля, тази година да се боря с красавеца да си сеем вейков. Той не иска защото трябва много колчета. Ама до пролет има време шА го обработим! Wink

# 332
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 968


 Mr. Green не знам за кое думаш, но съм съгласна  Hug Heart Eyes

сушени червени чушчици в армеена чорба, пак от тях, пълнени с бобче и после запечени във фурната, содена питка и мааалко бекон, запържен до покафеняване....
мммм, все вредности, но така сладки  Laughing
не съм на 100% сигурна, но май  "пешака" зрееше едновременно, а високия е за зелен и зрее поетапно Wink

# 333
  • Мнения: 8 997
Пешак съм садила, много бях доволна, но пусто не помня как се казваше, жълт, крехък, вкусен, като масло....ммммм
Да се похваля, взех си компостера, по онази програма на общината, за която някъде напред бях писала. Нищо особено не е, пластмасов контейнер, но към него има освен упътване и компас за работа и една кофичка с нещо, което се слага в компоста за по-бързо разграждане, съдържа аеробни организми, дрожди и не знам си що.
Когато е готов компостът, трябва да се остави част от него, за да може да се смеси със следващия, за да има пак от същата среда.
И да се бърка от време на време, за да не загинели въпросните нещица.

# 334
  • Мнения: 854
Ух, колко имам да уча!
Какво е боб - пешак?
Joy Joy сладур  Joy Joy

единия вид "се катери" - трябва му опора за да се качи. стрък царевица, конструкция някаква, кол, а другия "ходи пеш" = нисък боб  Hug расте си нисък на редичка  Hug
Благодаря  Embarassed
Много ми харесва това му "име".


 Много ясно се усещат празниците - и тук се заговори за манджи   и вкусотии!

Нещо интересно: http://organica-dobrostan.blogspot.com/

# 335
  • Мнения: 854
Много добър филм!
Solutions locales pour un dеsordre global / Локални решения за глобално безредие (2010)
Има го в: http://kolibka.com/

http://www.solutionslocales-lefilm.com/

# 336
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Теди, Теди, Теди!
Тук има двенки, които искат да ти изпратят поздрав, кое с цъфнал, кое с напъпил цвят.
Поздрави на баба ти.
http://prikachi.com/images.php?images/754/4164754v.jpg

Нова, ти за сезона на разсадите ще бъдеш със собствен компост! Интересен сезон ти предстои. Разказвай ни как се движат нещата!

Последна редакция: вт, 20 дек 2011, 11:59 от amica1

# 337
  • Мнения: 17 270
Нова трябва да го и поливаш от време на време, а също му трябва и висока температура за да тече процеса на разграждане. Трябва ти и сухо вещество- сухи листа или нарязани вестници. Сложи го на припек - така ще повишиш температурата, но си мислш, че зимата няма как да произведеш компост при българските условия.

Чета тук едни земеделски блогове, та дават че ако засееш турта край домати, доматите не се нападаот от буболеци. Имам турта, така че летните ми домати ще си съжителстват с нея. Дано ги опази от миризливките

Последна редакция: вт, 20 дек 2011, 16:59 от Titina

# 338
  • Мнения: 8 997
Ще започна компостирането пролетта, защото през зимата сме на вилата по изключение, не винаги е проходимо и няма как да успеем да го понапълним.
Към компостера има и кутийка с активатор, както и лепенка "Столична община". Laughing
Имам и писмено задължение да се грижа прилежно за получаването на компост.
Компостерът не е мой, а си е на общината, а аз трябва да го ползвам и пазя.

Според инструкциите - компост при топло време става за 4 месеца.
Аз, като един ентусиаст, ще разчитам на компост два пъти годишно, пък ще видим.
Според инструкцията се редуват "кафяви" - съдържащи въглерод и "зелени", съдържащи азот отпадъци.
Зелените са- обелки от плодове  и зеленчуци, прясно окосена трева, цветя....
Кафяви са- суха трева и листа, хляб, макаронени изделия, картонени опаковки.
Слага се и навлажнена, най-добре накъсана на дребно хартия, да.
Редуват се, за да се поддържа рн 6-8, при по-високо рн азотът се извеждал във вид на амоняк и компостът не е толкова качествен като тор.
Така пише в диплянката ми.

Най-удобното за мен място е зад една северна стена, понеже имам и площадка там, та компостерът ще е на по-ниско ниво и удобен за разбъркване. Пише, че се поставя на сянка, за да не прегрее или изсъхне, но там, където съм си избрала място е много, много дебела сянка. Най-усойното място в двора.

Titina , моите домати имаха наблизо малини, които бъкаха от миризливки,  а по доматите не съм виждала.
Но след линка за пораженията от миризливки, който amica пусна си спомням, че може би преди две години съседските домати бяха точно така нападнати, хората си мислеха, че е от дъжд някакъв, пък аз ги пръсках през ден с тор на ЧКЧ и си мислех, че им помагам. Не знам кое ги е отървало, но си имахме доматки.
Нищо не разбирам, направо съм изумена колко хич не е лесно да отглеждаш няколко лехи зеленчук, пък си представям каква борба водят/водите при промишлени количества.

# 339
  • Мнения: 17 270
Активатора предшполагам е някаква мая ( в повечето случай такова се използва, но мирише ужасно). Тук лятото е 40С и компостера ми е на слънце - поливам го всеки ден. За прегряване, няма как да стане поне при българския климат Гледам да не слагам много хранителни отпадъци, че се обзаведох с плъх. Разбърквам с вила ( закупена специално заради това) всяка седмица.някой неща - като цитрусови плодове обелките им не се разграждат ( т.е. разграждат се, но за повече от 1 година), както и семена. Някой листа също не са подходящи за компостиране
Кашони не слагаи и макарони, ще си прецакаш компоста. Вестници са приемливи ( и то нарязани на ситно), но не и списания ( използват се различни видове мастила).

Аз имах тази година доста поражения от миризливки, та сега превантивно ще взема мерки, пък и ще е доста по-красиво

# 340
  • Русе
  • Мнения: 25
Titina ето ти нагледно съжителство на турта и домати. За ефекта не съм сигурна, но беше красиво
http://an65.snimka.bg/hobby/gradina-2011.566664.24361425

# 341
  • Мнения: 17 270
Не знам за ефекта, така го четох из блоговете тук. Бяха в райсин бедс ( дървени сандъци) и се редуват корен домат корен турта. Ще го пробвам, ако има резултат ще кажа Wink

# 342
  • ул. "Мечтание"
  • Мнения: 6 140
Нова, как си се сдобила с тоя общински компостер?  Thinking

# 343
  • Мнения: 8 997
Бях писала някъде напред в темата, по програма за фамилно компостиране на общината, обаждаш се в съответния район, за София става въпрос,  и се записваш при еколога, оставяш телефон. Безплатно е, целта е да произвеждаме по-малко боклук. Обадиха ни се преди десетина дни да си го вземем от кметството.

ето го наръчника: http://sofia.bg/pressecentre/images/narychnik_low_res.pdf

Моят компостер прилича на голям контейнер, от тези за боклук. Не е като това (модерното)  на снимката, сивото.

Това е проектът http://sofia.bg/okolna_sreda_1.asp?title=%A0%A0%A0&sub_open=45655
пише, че срокът е бил февруари, аз се записах обаче преди два-три месеца и нямаше проблем.
Предполагам, че и другата година ще има, който се интересува, може да се обади в Столична община първо, пак в отдел екология, от там тръгва. За София е проектът.

 

# 344
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Нова, Титина, имате ли някакви количествени сметки? Ако едно семейство "произвежда" 5 кг. растителен отпадък за седмица, един компостер с еди какъв си обем дали ще е достатъчен да му покрие нуждите или трябват два???

Общи условия

Активация на акаунт