(Био) зеленчукова градина 13

• 114 483
  • 748
  •   1
Отговори
# 345
http://agronet.bg/community/blog/nov-plovdivski-sort-domati.html вижте това, време е да помислим какви сортове, стари и нови, ще засеем скоро smile3508 Чакам с нетърпение!

# 346
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
http://agronet.bg/community/blog/nov-plovdivski-sort-domati.html вижте това, време е да помислим какви сортове, стари и нови, ще засеем скоро smile3508 Чакам с нетърпение!

Цитат
Нов пловдивски сорт доматиУчени от Института по зеленчукови култури в Пловдив разработиха уникален сорт домати, които съдържат двойно повече антиоксиданти и витамин C от обикновените.

Сортът се казва "Пловдивска каротена" и е специализиран за производство на доматен сок. Този доматен сок е витаминозна бомба, казват специалисти, пише actualno.com.

Направен е от уникален сорт домати - "Пловдивска каротена", който съдържа двойно повече антиоксиданти - бета каротен, ликопен и витамин С - от обикновените.

Учените искат да ги наложат като полезна храна в училищата, детските градини и болниците. Доматите от сорта "Пловдивска каротена" могат да се консумират както на салата, така и на сок.

В Института по зеленчукови култури вече разполагат със семена, които могат да предложат на стопаните.

как точно са му нахакали тези супер количества каротен, ликопен и витамин С? тук пише за ориз обогатен с Витамин С, но си пише и че е ГМО.
този пловдивски домат да не е нещо такова?

# 347
  • Варна-София
Ще се изясни за този сорт какъв е, що е. Тук може и Теди да помогне.
Ани, знаем, че ти и градината се обичате, разкажи за твоите досегашни сортове! От кои си доволна, от кои - не.

# 348
малко кофти тема зачекнахме, но ...
има ли някакъв знак, надпис, каквото и да е,за обозначаване на ГМО?

# 349
Цитат
има ли някакъв знак, надпис, каквото и да е,за обозначаване на ГМО?
Хубаво ще е да има, но не съм виждала, а и не гледам внимателно.
Амика, доматите са основна част от моето скромно зарзаватчийство, като част от продукцията е за "външна" консумация, разбирай приятели, познати и не толкова познати. Живея в предбалкана, затова е важно част от растенията да са с къса вегетация. Всяка година залагам на http://semenatinastas.com/product.php?id=120 и съм доволна, купувам още един или два сорта за салатни-например розова магия /който е розова хала, но го прекръстиха newsm78/. Друга част от семената са мои, или от съседката, домашна селекция. С разсадите стартирам някъде януари, и така поетапно до март, а накрая се чудя къде да ги бода.
Анн, а ти? Сигурно вече си започнала?

# 350
  • Варна-София
И аз им хвърлих око на Рила (хибридни), обаче имам нишан, че са гледали Трапезица на колове и са много доволни. Някой има ли подобна информация за Трапезица? И снимки ми дадоха за потвърждение, и добиви ми цитираха. От друга страна и баща ми го харесва, та ще взема да опитам ограничено, защото пък иначе е директен сорт и това си е ценно отвсякъде.

# 351
amica1 , аз съм с един компостер, 115 гал=  435.32 литра.
ето този:
http://www.homedepot.com/Outdoors-Garden-Center-Landscape-Suppli … p;catalogId=10053

Миналата година беше достатъчен, освен растителните отпападъци побираше и окосената трева от около близо 1 декар ливада. Удобен е защото от всички страни долу има вратички и от тях може да се изкарва готовото вещество. Иначе разбъркването е доста трудно и вече съжалявам, че не взехме от вида дето е на стойка и се върти. Сега имам проблеми с окапващите листа ( слагам ги в екстра съдове), много дървета( дъбове, магнолии) имаме и не ги побира устройството  Mr. Green Миналото лято напр не сложих листата на цикасите ( чупят се всяка година от долу старите листа), т.к. не намерих информация дали и за колко време влизат в хранителната верига. Също не слагам дребните клони - не ми се купува специална машинка за наситняването им.

Последно време изчетох доста за пермакултурите, та сега съм се навила единия от ястъците да мине на този принцип, хем и сухите листа ще оползотворя  Laughing

Последна редакция: ср, 21 дек 2011, 15:07 от Titina

# 352
И аз не се деля от Рила-та за ранен от десетина години.Правила съм паралелни проби на други семена,но не съм доволна.
Трапезица и Миляна съм сяла за пазар-на половин декар площ-едри,твърди,издържливи-с една дума пазарски домати.
amica1,и на кол да ги вържеш те са ниски,задънват се-цъфтят,връзват и зреят почти едновременно-стават ако искаш в определен момент да имаш повече за преработка.Но да имаш домати до слана-не.
За външно производство си използвам домашно селектирани сортове-има червени,има розови,понякога има и изненади  Laughing-странни форми,напукани плодове...но вкуса е чудесен винаги
Ето малко лятна носталгия http://wili66.snimka.bg/flowers/izobilie.513486.24774464
Някой беше питал за тагетесите -не знам дали има полза,но пък е красиво
http://wili66.snimka.bg/nature/rekolta.600106.24367768-със сигурност обаче не пазят от белокрилка  и охлюви Naughty

# 353
... обаче имам нишан, че са гледали Трапезица на колове и са много доволни. ..

Сяла съм трапезица и бонония направо в междуредието на лозето.  Hug Без колове, без поливане, без обработка, окопаване или пръскане. Само прореждане и плевене докато започнат да полягат. Имаше много, но според мен са си домати за буркани.
 Blush ние обичаме да си топнем залче, да пийнем сока на салатата  Blush
Ух, че нездравословно!  Laughing

# 354
И не само ти,Добричко момиче!Сосът на доматите е класика! Laughing
Майко,чесънът ми висок една педя.А сняг няма.
Замислихте ме с ГМО-тата.
За мен дефицит(лоша генна игра) е когато растението "добива" умения да убива и нарушава околните флора и фауна.
Ох,признавам си,че ме чопли отвътре да пробвам нови сортове,по-шарени,вкусни,различни.
А как се отнасяте към естествения отбор и случайното кръстосване при опрашване?
Ани Иванова да пише повече за сортовете домати с къс вегетационен период.
А Анн да свирне като заложи първия разсад.
Титинка и Австралия да покажат реколта!
И где загубихме Куркума,Мананди и Дедо!?
От днес започван да тегля баници.
Катеринка не спи-дебела,ленива клечи на един клон.
Да видим дали яде Коледна баница с тиква,канела и мерак...За орехи-знаем! Joy
Прегръщам ви с брашнена ръка.
Копахме,садихме,поливахме,мечтахме цяла година!
Всичките,с любов... Hug

# 355
amica1 , аз съм с един компостер, 115 гал=  435.32 литра.
ето този:
http://www.homedepot.com/Outdoors-Garden-Center-Landscape-Suppli … p;catalogId=10053

Миналата година беше достатъчен, освен растителните отпападъци побираше и окосената трева от около близо 1 декар ливада. Удобен е защото от всички страни долу има вратички и от тях може да се изкарва готовото вещество.

600 л. е моят по документи, с капак е, има вратички май от едно място само, може и от две, не сме го сглобили още, че празен да не дигнат братоците. Аз до нисък зид ще го добутам, една вратичка ми стига, но няма дъно. newsm78
Така ли е обичайно? Има към допълнителните аксесоари една решетка, върху която сиурно се поставя, ситна, трябва вероятно да я закупя отделно, ако искам. Нужна ли е?

И аз се интересувам от сортове домати с къс вегетационен пероид, че да поядем и повечко зрели. Mr. Green

# 356
И моя е без дъно, решетка няма.
Веси, аз имам само салатки, чесън и зелени домати. Краставичките умряха от студа, тиквичките ми са само за цвят явно.   newsm78 Ще трябва да търся други сортове

# 357
След като съзрях бялата пелена и не устоях да го пусна точно тук: Grinning

Елин Пелин

Първи сняг (стихотворение)

Пада снег
бял и мек,
вали, вали
на парцали...
От небото
до селото
пеперуди
от снежинки -
бели, луди
и мънинки -
си играят
на дружинки
и се гонят,
и се губят
в небосклона...
И покривка
бяла, мека,
топла, лека
веч земята
си намята.
И под нея
семената,
посеяни
с вяра блага,
ще зимуват
и сънуват
топла влага,
слънчев зрак,
синьо небе -
пролет пак...

# 358
  • Варна-София
Изсуших си няколко листа от Стевия. Колкото по-сухи стават, толкова по-сладки.
Порових из Интернет и се оказа, че това е световно известен факт.

http://www.livestrong.com/article/251891-how-to-use-fresh-stevia/

Понякога уча нещата по трудния начин.

Коледа идва, Авосет твоят блог с миналогодишните украси продължава да ме вдъхновява.
http://avocett.blogspot.com/2011_01_01_archive.html

Днес зарадвах отдела с украса за маса, която накрая изядохме.

Последна редакция: чт, 22 дек 2011, 15:33 от amica1

# 359
След като съзрях бялата пелена и не устоях да го пусна точно тук: Grinning

Елин Пелин

Първи сняг (стихотворение)
Пада снег
бял и мек,
вали, вали
на парцали......

Нова, прекрасно стихче Hug, но ми домъчня, че не съм си на двора.
Да се полюбувам на бялата му премяна и на чистият сняг, да си направим
Големият кипарис на двора е украсен отдавна, а когато е покрит с бяла пелена, с цветните лампички става много красив, защото те мигат из-под снега.

Общи условия

Активация на акаунт