Математически турнири - 12

• 70 717
  • 749
  •   1
Отговори
# 405
  • София
А кога ще обявят резултатите от "Салабашев"? Видях изнесени резултати на явилите се в 107, но за 125-то нищо няма. Всяко училище поотделно ли изнася резултати или има някакво общо класиране?

# 406
  • София
А кога ще обявят резултатите от "Салабашев"? Видях изнесени резултати на явилите се в 107, но за 125-то нищо няма. Всяко училище поотделно ли изнася резултати или има някакво общо класиране?
Има, има.
Върни няколко страници назад, Касита ги е снимала и пуснала.
Даже има и наградени от явилите се там, аз се чудех защо не се хвалиш.  Wink
Общото класиране иначе ще излезе на 20.12. в сайта на турнира.

Последна редакция: нд, 11 дек 2011, 15:41 от *Ирина*

# 407
  • София
Ирина!   bouquet Аз като казвам, че съм заплес...Но на детето се карам!  ooooh!

Специални благодарности на Касита за снимките!  Hug  bouquet

# 408
Има, има.

Да, Ирина, аз отдавна казах за класирането, не си обърнала внимание, уточних, че не е национално. Ние вече си получихме наградата дори. Simple Smile))

# 409
  • София
Има, има.
Да, Ирина, аз отдавна казах за класирането, не си обърнала внимание, уточних, че не е национално. Ние вече си получихме наградата дори. Simple Smile))
За кое да не съм обърнала внимание? Жената пита, а аз й отговарям.

# 410
  • София
Стела Мария, аз съм разсеяната.  Peace Не следях подробно темата и съм пропуснала изнесените резултати.

# 411
И да пишем, и да не пишем, няма да има резултат. Не си хабете нервите, така мисля аз.

Много нерви ми костваше да науча детето да не напуска състезанията преди  да е изтекло времето за решеване на задачите и тъкмо мислех ,че вече  съм го научила да стои докрая и да си прави проверка на задачите дори да ги е решило, когато към 11 и 20 h детето ми се обади на gsm-a и аз побеснях.

..."Измамили са те .Марш веднага вътре да си решваш задачите, ако вообще ти разрешат да се върнеш!"
 ... През главата ми минаха всякаки мисли.Реших ,че някой е видял името на детето ми в списъците отвън и стаята,в която се състезава и е решил да му съсипе състезанието
... Много се беше разстроило и макар да му разрешили да се върне не могло да се концентрира повече и да си дореши и провери задачите.

"И да пишем, и да не пишем, няма да има резултат" - Не искам да е така и все още пиша тук именно заради чуваемостта на нещата, споделяни в "Математически турнири" и още една-две теми. Вече няколко пъти се убедих, че писането тук може да бъде не само "чесане на езици" или женско бърборене, а може да бъде и изразяване на гражданска позиция и да доведе до реален резултат. Нека даваме обратна връзка и бъдем коректив на тези, които организират математическите турнири за деца. Ще бъде от полза за всички деца.

В тази връзка се учудих, че никой от нас (включително и аз) не реагира на удивителния пост на M8M8. Може би защото ни се иска да не е вярно и да е някакъв майтап. На какво прилича това детето по съвет на майка си да се върне обратно в залата и да бъде допуснат да си дореши задачите, след като вече ги е предало и излязло навън?  Кой го e допуснал? Не си ли дава сметка, че нарушава всички правила и че компрометира цялото състезание?

24 часа след такъв абсурд вече сме готови да забравим случилото се и да чакаме с трепет дали ще вземем награда... Според мен не трябва да пропускаме такива неща като описаното от М8М8 покрай ушите си, независимо от постигнатите резултати на децата ни, защото такива абсурди и нарушения намаляват стойността на спечелените от децата ни грамоти и медали.

Моето обобщение за КМС 2011 в 125 у-ще е:
- изключително лоша организация за разпределяне и информиране за разпределението на децата по стаите;
- лош "пропусквателен" контрол, разрешаване на родители да влизат и излизат в/от училището;
- наличие на квестори, които не знаят правилата на състезанието, грубо ги нарушават и не успяват да осигурят нормална работа на участниците;

Честно казано, задачите не съм ги и погледнала, така че коментар за тях не мога да дам.

# 412
Здравейте а да знаете случайно дали са излезли резултатите от Салабашев в Пазарджик

# 413

зад10.6 клас Коледно Математическо Съзтезание 2011 година.
Зад. 10. В 10 часа от А и В тръгват един срещу друг пешеходец и велосипедист. След 1 час пешеходецът
е по средата между велосипедиста и А, а след още 1 час и двамата са на равни разстояния от А.
а) Колко пъти велосипедистът е по-бърз от пешеходеца?
б) В колко часа велосипедиста е преминал през т. А?
в) В колко часа са се срещнали?

Условието на задача 10 в темата на 6 клас е некоректно. Можем да получим всякакви решения на задачата без на нарушаваме условието й.
Нека пешеходецът  се е движил със скорост 1км/ч, а велосипредистът-с 21км/ч.В 11:00 часа пешеходецът се е намирал в точка C, а велосепедистът- в точка F. AC=CF=1км,FB=21км, AE=8,5км и DA=2км. От AC=FC => пешеходецът се е намирал в точка F в 12:00 часа. Пътят на велосипедиста е F-A-E-A-D.Този път има дължина 2+8,5+8,5+2=4+17=21км. Този път се изминава за 1 час от велосипедиста  => Велосепедистът в 12:00 часа се е намирал в точка D, която е на разстояние 2 км от A, а пешеходецът се е намирал в точка F- на 2 км от A.
Всички условия на задачата са изпълнени и Vпешеходец:Vвелосипедист=1:21, но за верен е посочен отговор 1:4.

Последна редакция: нд, 11 дек 2011, 18:08 от rvy

# 414

Зад. 10. В 10 часа от А и В тръгват един срещу друг пешеходец и велосипедист. След 1 час пешеходецът
е по средата между велосипедиста и А, а след още 1 час и двамата са на равни разстояния от А.

Условието на задача 10 в темата на 6 клас е некоректно. Можем да получим всякакви решения на задачата без на нарушаваме условието й.
Нека пешеходецът  се е движил със скорост 1км/ч, а велосипредистът-с 21км/ч.В 11:00 часа пешеходецът се е намирал в точка C, а велосепедистът- в точка F. AC=CF=1км,FB=21км, AE=8,5км и DA=2км. От AC=FC => пешеходецът се е намирал в точка F в 12:00 часа. Пътят на велосипедиста е F-A-E-A-D.Този път има дължина 2+8,5+8,5+2=4+17=21км. Този път се изминава за 1 час от велосипедиста  => Велосепедистът в 12:00 часа се е намирал в точка D, която е на разстояние 2 км от A, а пешеходецът се е намирал в точка F- на 2 км от A.
Всички условия на задачата са изпълнени и Vпешеходец:Vвелосипедист=1:21, но за верен е посочен отговор 1:4.
Не е първата нередност в коледно/великденско състезание.

# 415

...

Доколкото разбирам, условието е коректно, но задачата е с повече от 1 отговор, което означава, че публикуваните отговори са грешни. Ако тези отговори са в официални и показват при какви условия какви точки се дават, то най-добре да се пише до организаторите, за да могат да променят критериите за оценяване навреме и да дадат максимален брой точки само на тези участници, които са дали пълно решение с двата възможни отговора.

# 416
Доколкото разбирам, условието е коректно, но задачата е с повече от 1 отговор, което означава, че публикуваните отговори са грешни. Ако тези отговори са в официални и показват при какви условия какви точки се дават, то най-добре да се пише до организаторите, за да могат да променят критериите за оценяване навреме и да дадат максимален брой точки само на тези участници, които са дали пълно решение с двата възможни отговора.
Отговорите са неограничен брой.Задачата е неопределена.

Последна редакция: нд, 11 дек 2011, 18:36 от rvy

# 417

rvy, sorry за тъпия въпрос, със закъснение се загледах в решението ти, но каква е тази точка Е? Да не би да имаш предвид, че велосипедистът е "кривнал" до там и след това се е върнал? Ако е така, мисля, че това е доста фриволно разчитане на условието. 

# 418

rvy, sorry за тъпия въпрос, със закъснение се загледах в решението ти, но каква е тази точка Е? Да не би да имаш предвид, че велосипедистът е "кривнал" до там и след това се е върнал? Ако е така, мисля, че това е доста фриволно разчитане на условието.  

Правилно.Условието на задачата допуска такова разчитане, като не го нарушава по никакъв начин.Не е фриволно, а логично и възможно.Разбира се, че след А може  да се е движил по какъвто си искаме път без да се връщаме където и да е.Това е причина задачата да е некоректна и неопределна.
Ето друго възможно решение.

Vпешеходец:Vвелосипедист=1:14

Последна редакция: нд, 11 дек 2011, 19:55 от rvy

# 419

Правилно.Условието на задачата допуска такова разчитане, като не го нарушава по никакъв начин.Не е фриволно, а логично и възможно.Разбира се, че след А може  да се е движил по какъвто си искаме път без да се връщаме където и да е.Това е причина задачата да е некоректна и неопределна.

За мен твоето разбиране е некоректно - когато е казано, че даден обект се движи от т.А към т.Б, то това за мен означава, че обектът се движи по правата от А към Б, без да прави завои насам натам и без да прави по няколко пъти "кръгом и обратно". Не искам обаче да влизам в някакъв спор за това. Ако си убеден(а) в правотата си, пиши до организаторите. Историята познава случаи, в които организаторите на математически турнири са променяли оценки именно поради такива причини - информация от форума за грешни (или непълни) отговори в бланките с отговори. Успех.

Общи условия

Активация на акаунт