ЮЛЧЕТО хитрува, бързо се учи, знае, че с усмивка всичко ще получи!

• 26 760
  • 730
  •   1
Отговори
# 195
  • Бургас
Привет във новата тема  newsm03 не съм писала отдавна, само проследявах темичките които обсъждате.
Честито на празнуващите месечинки newsm38 и честито ако някоя има имен ден   Party Time
Нямам още Коледно настроение, но до 10-15 дена ще се появи, няма каде да ходи.
Температурата ми се е налагало да меря 2-3 пъти, сгънах термометъра в юмручето и, с елестронен , но на тях им нямам никаква вяра за това после меря и с живачен.
И моята педиатърка е гола вода, отивам само да я премери да я прегледа и да и бие ваксините. Никакво внимание не получавам. Задавам и въпроси тя си пише във компютъра и къде чуе къде не, получавам отговор колкото да каже нещо, а и понякога забравям какво трябваше да питам Траянка реве и аз се ушашавам. Та в края на 3-тия месец бях ходила при една друга, тя не работи със здравната каса а не мога да давам всеки месец по 20лв. Че тя ми разясни някои работи за трите месеца и малко за напред.
Второ дете скоро няма да има, мажът ми сега категорично отказва, щерката много ни оплаши. Ще изчакам да порастне и ще го навия. Като стане на 3г. ще започнем за друго да работим. И аз съм с операция, коремчето си стои там не мърда, нося колан сега и като се сетя правя коремни преси, ама.....
това е от мен за сега  newsm03 до скоро  Hug Hug Hug

# 196
  • Бургас
 А забравих на последната консултация беше 6220 и 62см ( + 400г и 2см). Мисля да захранвам след седмица две, започвам с зеленчуково пюре. Чао Hug

# 197
Привет Simple Smile

Цвети*, ами ЛЛ  ни каза, че от студа се обостря АД и за това да понамалим излизанията. Но понеже вече цяла седмица не сме излизали, а и ни мина ( всеки дян съм я мазала) смятам утре, ако пак е слънчево да си излезем, че... вече се лудва дома  Crazy

ЗА температурата - имам и аз електронен с мек накрайник и съм мерила до сега 2-3 пъти, все под мишничката.

ЗА ЛЛ , ами какво да ви кажа, голямо е чакането, че хем е GP, хем има и доволно майки при нея и всички чакаме на един мразовит коридор, дето и здрав да си , само от чакането на студа ще настинеш! Иначе ни преслушва, но по принцип има 2 стаи - за преглед на бебета и за големи. Ние влизаме в този за бебета и сестра  детска, ни мери и описва развитието и чак тогава вика от другата стая ЛЛ да ни преслуша и да ни бият ваксините. По принцип до сега винаги ми е отговаряла на въпросите ( както и сестрата), но някак си им нямам доверие, защото макар и сравнително млади са с много остарели разбирания и знания! Ама то за нашето малко градче ( където здравеопазването е най-големият недостатък) е най-доброто , което може да се намери  Peace

За второ дете, съм казвала че искаме, че даже и трето, може би , но определено ми се ще да поизчакаме и ние 3 години, защото имах кофти бременност, а и нека малката да поотфръкне, че да може поне с нея по-лесно да се оправяме  ( или поне така си мисля Whistling )

Айде аз ще лягам, че... май и тази нощ ще си играем от 2 до 5 с малката  Mr. Green

# 198
Намерих една интересна статия за това как да въвеждаме храните при захранване.

http://www.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=906

В миналата тема стана въпрос дали плодовото или зеленчуковото пюре да е първо. Ето какво пише в статията:

Майките често получават съвет да въведат в менюто на бебето зеленчуците преди плодовете, за да не стане то любител на сладките неща. Имайте предвид, че кърмата е доста сладка! Някои експерти препоръчват плодовете като добра храна за захранване за едно кърмено бебе, тъй като вкусът им е по-близък до този на кърмата така е по-вероятно бебето да се наслади на това преживяване, тъй като вкусът не е толкова непознат.

Интересно е и мнението за кашите като не особено подходящи като първа храна при захранване:

Относно кърмените бебета, някои експерти по храненето препоръчват да се прескочат кашите (въглехидратите) като първа храна, тъй като кърмата е богата на въглехидрати, а да се насочат към месото или друга храна - протеинов източник. Ето малко информация от Ла Лече Лигата за месото като една от първите бебешки храни - Introducing Complementary Foods. Статията разглежда също така ранното захранване на бебета с работещи майки, които имат проблем с изцеждането на достатъчно кърма.

# 199

Здравей, Ivy, благодаря за отговора! Относно водата - давам от самото начало. Дъщеря ми е с намалена ензимна активност в следствие на генетична аномалия при моя съпруг и имаше шанс да изкара много тежка жълтеница. По съвет на педиатър, който е специализирал редки генетични болести започнах да ѝ давам подсладена вода. След като жълтеницата премина започнах да предлагам обикновена, преварена вода при хълцане и истерични ревове по време на колики (единственото нещо, което я успокояваше). Сега започнах да ѝ давам храносмилателен чай 2-3 пъти на ден по 10-15 мл вместо чиста вода. Запозната съм с доводите за това, че на изключително кърмените бебета вода не е необходима. В никакъв случай не искам да споря, но съм на мнение, че ако предложа и бебето пие вода с удоволствие е ок. Дъщеричката ми коренно се промени като поведение и състояние откакто включих тези 2 кърмения - повръщане и неспокойствие. Силно се надявам да е съвпадение и да е нещо моментно. Засега се връщаме в стария ритъм - яде, когато пожелае и това обикновенно е 6 пъти за 24 часа, рядко 7 пъти. Напишканите и нааканите памперси са ок, бамбина е много жизнена, енергична и жилава.
Относно изцеждането - Цвети ми даде много полезна информация - изцеждам до облекчаване и замръзявам като добавям предварително охладената кърма към вече замръзената. Надявам се след това да мога да използвам кърмата за пюрета
 Praynig
Благодаря за съветите, ще дам инфо след няколко дни дали има подобрение при нас  Hug

# 200
Здравейте и от мен!
Утре отиваме на лекар че мъжлетата ми са болни Sad .Баткото довлече един гаден вирус от градината и сега и двамата кашлят като "магарета",и сополиииииии-УЖАС!!!
Та утре отиваме на доктор да ги види.Дано им се размине скоро  Praynig

# 201
Aidin, благодаря за отговора. Прочетох и статиите, които си ми посочила.
Кърмата ми намалява и е недостаъчно количество при последните хранения в  18.30ч и 21.30ч. При тези кърмения давам на бебето да суче и от двете гърди, но въпреки това количеството пак е недостатъчно. Пробвах да се изцедя, но не излиза нищо. Пия лактогонен чай, боза, хапвам сурови бадеми, жито, все продукти, спомагащи увеличааването на лактацията. Бебето го държа доста дълго на гърдите си, че чак зърната започват да ме болят. Наддаването му за последният месец е наполовина по-малко от предходните месеци. Затова предпочитам да давам на бебето и АМ, вместо то да стои гладно и неспокойно.
Лошото е, че съм опитала хранене с лъжичка и спринцовка, резултатът отново е катастофален. В момента, в който усети вкуса на АМ отказва да преглътне, плюе и започва да пищи. Започнах от 3 дни захранване с безмлечна оризова каша. Правя я с вода, тъй като щом усети АМ отказва да я яде. И тук отново имам въпрос - какво е необходимото количесто мляко ( кърма/АМ), което бебето трябва да поема до навършването на 1 годинка? И ако кърмата ми намалее още, а бебето продължава да отказва АМ, как ще си  набавя необходимото количество мляко?
Здравей Мецани,
 Надявам се,  нямаш нищо против  да отговоря вместо Aidin.  Peace
Споделила си притеснения за това, че кърмата ти намалява и според теб е недостатъчна за последните вечерни хранения.
 Много майки споделят че усещат гърдите си по-пълни сутрин и по-меки и  вечер. Това обичайно е така тъй като нивата на хормона Пролактин, отговорник за лактацията са по-високи в сутришните часове. Това, че във вечерните часове гърдите може да се усещат като по-меки или да не може да се извлече мляко от тях с помощта на помпа  обикновено само по себе си не би могло да се приеме като категоричен признак на това, че в гърдите няма кърма. Сукателните възможности на бебето обичайно надминават възможноститите дори на добрите помпи.
   Удобно ли е да разкажеш повече за това как протичат кърменията, спазваш ли определен режим или кърмиш на поискване, колко кърмения се събират за денонощие и колко от тях са през нощта?
 Чудесно е че си се ориентирала да предлагаш вечер и двете гърди и че  оставяш Жорко да суче колкото желае. Опитвала ли си да приложиш компресия на гърдата в края на кърменето, за да подпомогнеш по-бързото слизане на млякото. След това би могла да предложиш втората гърда, и отново компресия в края на кърменето, а  при нужда да върнеш пак на първата? Редуването на гърдите (след доброто изпразване на всяка от тях) би дало възможност на бебето да изсуче насъбралото се междувременно в тях мляко. От друга страна би могло да окаже силна стимулация на гърдите да произвеждат още мляко. Дори докато бебето суче от гърдата в нея се произвежда нова порция мляко, така че напълно празна гърда няма. С често поставяне на гърда и редуване на гърдите  обичайно бебето би могло да извлече насъбралото се мляко и да засити глада си.
 Споделила си, че теглото на Жорко от последния месец е наполовина спрямо предходните. Би ли споделила колко е било теглото му при раждане и какво е било наддаването му по месеци?  Обичайно около 3-4 месец бебетата забавят темповете си на растеж и наддаване спрямо предходните. Разликата би могла да е твърде видима, особено ако първите месеци са се характеризирали с бурно наддаване. Би ли споделила също така колко напишкани и наакани памперса има Жорко за денонощие, жизнен и енергичен ли е, има ли здрав и хубав вид на кожата и влажни лигавици (оченца и вътрешността на устичката)?
 Даването на адаптирано мляко би могло да крие някои рискове, а от друга страна би могло и да се отрази на нивото на лактация. Адаптираното мляко се усвоява по-бавно и обичайно по-трудно от кърмата и е възможно да отложи във времето желанието на бебето да суче и стимулира по този начин гърдите.
Чудесно е, че се опитваш да приемаш здравословни и лактогонни храни и течности. Много майки споделят позитивният ефект на някои чайове и храни (а други не откриват ефект), но основната и най-силна стимулация на гърдите да произвеждат мляко е сукането на бебето. В този случай обикновено важи правилото, че колкото по-често и ефективно бебето суче, толкова по-голяма стимулация оказва на гърдите да произвеждат мляко.
 Ако имаш желание бихме могли да обсъдим повече  идеи и стратегии, които биха могли да способстват за увеличаване на лактацията. Понякога с малка реорганизация на кърменето  биха могли да се постигнат позитивни промени и нещата да започнат да се случават по- спокойно.
 До навършването на 6 месечна възраст кърмата би било добре да е единствената храна за бебето. Около 6 месечна възраст бебето може да покаже признаци за това, че е готово да опита твърди храни. От друга страна тогава и неговата храносмилателна система обичайно е достатъчно съзряла и изградила необходимият набор ензими, които да успяват да усвояват храна различна от кърмата. От около 6-ти месец до около годинката кърмата би било добре да съставлява 75-80% от менюто на бебето. Тя обичайно си остава основният източник на полезни вещества и калории за бебето, а новите храни би било добре да се въвеждат плавно и по-скоро с цел запознаване на бебето с вкуса и консистенцията им, отколкото за засищане на глада.

Ще очаквам с нетърпение отговорът ти!   Ако има нещо друго, което да те притеснява не се колебай да го споделиш, за да го обсъдим, ако желаеш.  Peace
 Желая ти весели и усмихнати дни! Hug Hug

# 202
Адинка, честит имен ден! Да си жива и здрава, много обичана   bouquet
за второ дете - аморето иска, аз засега се дърпам, още съм в стрес от раждането и последните 3 месеца, които изкарах вкъщи ... така или иначе трябва да минат поне 2 години по препоръка на док, има време  Heart Eyes
за секциото - имам само хубави спомени от самата операция, не знам заради морфина ли беше или защото вече не усещах адските контракции, но малко бавно се възстанових след това. В момента само като правя гимнастика малко ми е дискомфортно на тумбака и за съжаление си имам корем и то голям, не знам дали някога ще се нахне...

# 203
Ето една примерна схема за захранване на бебета след 6-месечна възраст...   "Схемата е предвидена като част от  метода за самостоятелно хранене на бебето, известен още като baby-led weaning (захранване, водено от бебето) или Рапли метод."

П.С. Към горната схема "вървят" и тези изключително полезни статии:
Въвеждане на твърди храни след 6-месечна възраст – І част
Въвеждане на твърди храни след 6-месечна възраст – ІІ част

Последна редакция: чт, 01 дек 2011, 00:15 от stelt77

# 204
Пак аз  Laughing, като хвана лаптопа нямам спирачка, освен ако бамбина не ме зове  Laughing
момичета, започвам да се замислям да купим за Коледа столче за хранене и си харесах ето този:
http://www.simonovi-bgshop.com/tsetska/catalog/popup_image.php/pID/24078, но не мога да открия къде ги продават в някой магазин, така че да мога да отида и да го видя на живо, дали е стабилен, наистина ли толкова лесно се почиства и т.н. Не смея направо да го поръчам, защото ако се окаже не толкова функционален ще трябва да го правя на легло на котката, пък котешко легло за тези пари мисля, че е прекалено  Grinning
Ако някой е виждал къде продават тази марка ще съм благодарна Simple Smile
Лека нощ!

# 205

Добро утро!

Ние днес сме будни от 7:00 часа и си играем...  #Silly

Хубав ден на всички!  Heart Eyes

Последна редакция: чт, 01 дек 2011, 09:44 от Епона

# 206
Добро утро Laughing

Днес празнуваме 5-та месечинка Wink
Честито и на астралните близнаци на София Grinning
Днес започвам захранване, ще черпя момата с тиква Wink

Една торта и за вас Wink

Епона, София от 6 часа се разигра, та и ние в отбора ви Grinning Ще играем какво да се прави Wink

Хубав ден!
По-късно пак ще намина Grinning

# 207
Здравейте!

rumi_m2001 аз също имах тежко първо раждане. Раждането ми беше нормално , но не ми се отдели плацентата и бях със страхотен кръвоизлив. Необходими ми бяха два месеца след раждането за да се възстановя и 9 години за да се престраша за второ детенце. Втората ми бременност за разлика от първата беше кошмарна - кръвоизливи, чувствителна матка, лежане почти 9 месеца  и месец и половина прекарани в болница. Раждането обаче беше приказка. Така мога да родя 10 деца. хи-хи-хи. Постъпих в родилно отделение с 6 см. разкритие и без абсолютно никаква болка. Родих за два часа.
Така, че времето лекува. Пък каквото и да е всичко се забравя - някои неща по-бързо , други по-бавно, но всичко минава..... А и резултатът си струва!!!  ylinfant

Поздрави,
Радмила

# 208
  • София
Честити месечинки на всички! Hug
На болните бързо оздравяване Hug
И ние сме болнички.Каката от няколко дни кашля,но почти се оправи...и от 1 ден малката е със запушен нос и зверска кашлица,на обяд ще подим до личната да я види Confused
За коледното настроение-ами каката в момента украсява елхичките,че имаме за всяка стая по една малка и една голяма за във  хола.Чакам да ми преведат майчинството за ноември и ще се погрижим и за подаръците Hug

# 209
Привет и от мен!
И ние сме будни от 6,50. игра, мрънкане, папкане и сега спи сладко.
Да ви попитам вашите бебчета като си играете испадат ли в еуфория защото ние се стягаме целите от радост като види любима играчка треперим от щастие но след това започва да връща по малко чак от стомахчето храна или стомашни сокове, аз си го обяснявам че е от напрежението което се създава в стомахчето, незнам.....А колко се лигави не е истина..... Blush
Коледно настроение още няма но трябва да мислим за подаръци защото сега ще се изтърколи и декември и  santa2 Вие решили ли сте какво ще вземете за бебчовците ?Ние още незнаем newsm78
Хубав и слънчев ден!!!!

Общи условия

Активация на акаунт