Висок пролактин и аденом на хипофизата - 5

• 106 701
  • 829
  •   1
Отговори
# 75
ani, на мен ми е правен ЯМР с констраст преди 2 седмици и така се установи аденома! за пролактина знам, че не е задължително да е завишен, сега в понеделник на ендокринолог-а ще видим какви хормони ще ми даде за изследване, аз за това попитах, защото малко по обратния път стана при мен - първо ямр-то и сега тепърва предстоят да се изследват хормони...

# 76
  • Варна
ani, на мен ми е правен ЯМР с констраст преди 2 седмици и така се установи аденома! за пролактина знам, че не е задължително да е завишен, сега в понеделник на ендокринолог-а ще видим какви хормони ще ми даде за изследване, аз за това попитах, защото малко по обратния път стана при мен - първо ямр-то и сега тепърва предстоят да се изследват хормони...
  Задължително пролактин, при мен също първо ми откриха аденома, но след това така и никой не ми изследва пролактина, направо операция, рецидив и едва след като си пуснах сама изследвания се установи много висок пролактин. Друг хормон соматотропин е хормона на растежа, някои аденоми на хипофизата секретират именно този хормон, макар и доста рядко, но в болницата имаше две жени с акромегалия. Добре е и няколко други хормона за да се установи има ли поражения и върху другите жлези, все пак хипофизата е "генерала" на жлезите - щитовидна, надбъбречна... Не всички хормонални изследвания се поемат от касата, но опитай да изследваш колкото се може повече хормони.

# 77
много благодаря за отговора! каквото може да се поеме от касата, ще я муфтя да го пуска  Laughing , останалото ще си платя, но така е по-добре.

# 78
Вчера бях на ендокринолог и тя ми пусна само пролактин и тсх. това не е достатъчно нали?  newsm78 и ми каза, че ако аденома не секретира хормони, само се наблюдавал, а не се оперира, защото е малък - 0.85-0.65 см. но при положение че ми прави проблеми и не се чувствам добре, мога ли да оставя нещата така? пак, който има опит или мнение, нека сподели.  Grinning

# 79
  • Варна
Вчера бях на ендокринолог и тя ми пусна само пролактин и тсх. това не е достатъчно нали?  newsm78 и ми каза, че ако аденома не секретира хормони, само се наблюдавал, а не се оперира, защото е малък - 0.85-0.65 см. но при положение че ми прави проблеми и не се чувствам добре, мога ли да оставя нещата така? пак, който има опит или мнение, нека сподели.  Grinning
Ами по-принцип е права, толкова малък не е необходимо да се оперира. Аз минах през такава операция и въпреки, че беше трансназална (през носната кухина) сравнително най-щадяща, много се притеснявах, за Бога все пак ти ровят в мозъка, ами ако се събудя зеленчук Simple Smile)))))
При мен зрението ми много рязко се влоши и просто нямаше как, а и размерът беше 33 мм, но пък 6 месеца след операцията, се оказах с рецидив и отново си имам тумор със същите размери. Е вече е намалял на 27 мм след терапия с достинекс. Въпреки, че искаха да ме оперират отново, незная дали бих се подложила, просто не виждам как на всеки 6 месеца ще се притеснявам дали ще се събудя след упойката, ще виждам ли, дали няма да съм хахо...
Много е травмиращо, а за финансово изражение да не говорим, постоянно в болнични кой ще ме търпи на работа?

Последна редакция: вт, 24 яну 2012, 16:01 от Doris

# 80
Мале...да и аз много бих се притеснявала. но просто ако не секретира хормони, до колкото знам не могат да се изпишат лекарства( поправете ме ако греша,може и аз да не съм достатъчно информирана), не е достатъчно голям да се оперира, а пък на мен ми е зле  Laughing

# 81
  • Варна
Мале...да и аз много бих се притеснявала. но просто ако не секретира хормони, до колкото знам не могат да се изпишат лекарства( поправете ме ако греша,може и аз да не съм достатъчно информирана), не е достатъчно голям да се оперира, а пък на мен ми е зле  Laughing

Да, ако не секретира хормони няма лекарствена терапия. А ти какви симптоми имаш - замайване, главоболие, повръщане, двойно виждане?

За твое успокоение, някои не приемат добре лекарствата, момичета бяха писали особено за бромокриптина... А и по принцип си имат странични действия, при мен чернодробните ензими доста се повишиха, малко, но са си над горната граница. Един лекар ми каза, че нехормоносекретиращите аденоми са по-малко агресивни, в смисъл по-рядко се наблюдава бърз растеж като при пролактиноми например, процентът на рецидивиращи също май е по-малък.

# 82
Ами ще видим какво ще излезе. Иначе симптомите са ми - главоболие, замайване, световъртеж, виждам петна, повръща ми се, посиняват ми ръцете и устата и за капак получавам панически атаки, които не знам дали са от аденома или не. а при вас какви са симптомите?

# 83
  • Варна
Ами ще видим какво ще излезе. Иначе симптомите са ми - главоболие, замайване, световъртеж, виждам петна, повръща ми се, посиняват ми ръцете и устата и за капак получавам панически атаки, които не знам дали са от аденома или не. а при вас какви са симптомите?
Общо взето същите, ежедневно главоболие, световъртеж и някаква постоянна умора, проблеми със съня, понякоа не спя по цели нощи, понякога постоянно мога да спя. След операцията, нещата с главоболието се пооправиха, сега много рядко пия аналгетик и зрението ми възвърна предишното състояние, но пак ми се вие свят и се уморявам много лесно...

# 84
  • София
joan_25, според мен паническите атаки нямат връзка с аденома. Трябва ти добър специалист, да прецени кое ще е най-доброто в твоя случай. Иначе наистина под 10 мм не се оперира аденом, само се следи дали нараства. Успех!

# 85
благодаря ви за отговорите.като има резултат от изследването ще ви пиша. и аз си мисля, че ПА не са от аденома, ами по скоро в следствие на целия стрес, които изживях с това ходене по лекари и т.н
желая ви само и единствено много здраве!!!

# 86
Само да се похваля, че нямам пролактином!!!  Grinning Днес ми пристигна ЯМР резултата - нормален! Все пак е правен без контраст, защото съм алергична към гадолиниум, но да се надяваме, че дори да има нещичко, то е под 1-2 мм и трябва да изчезне.

Сега остава да изчакам повторните изследвания и след това ще мислим лечение..

# 87
Само да се похваля, че нямам пролактином!!!  Grinning Днес ми пристигна ЯМР резултата - нормален! Все пак е правен без контраст, защото съм алергична към гадолиниум, но да се надяваме, че дори да има нещичко, то е под 1-2 мм и трябва да изчезне.

Сега остава да изчакам повторните изследвания и след това ще мислим лечение..

Браво, за хубавия резултат  bouquet! Аз още чакам за направление от ендото и ще видим какво ще покаже резонанса.

# 88
Момичета, започвам бромокриптин 25мг по 1/2 сутрин и вечер. Какви странични ефекти да очаквам? Това е сравнително ниска доза, нали?

# 89
Ева на сцена, на мен ми падаш е кръвното, беше ми лошо. Ако имаш ниско кръвно по-добре го пий вечер, а най-добре е да пиеш достинекс.

Общи условия

Активация на акаунт