Аз кори не точа.Копувам си ги от турския магазин и са точно каквито трябва да са,за баклава.Тънки и фини.Моята разфасовка е от 420 гр.,но ако намериш от 500гр още по-добре.
Кори - 1 пакет
Ядки - фъстъци 70 гр.,бадеми 70 гр,орехи-150 гр ( който иска повече вкусове да си добави и шам фъстък,но на мен ми идват скъпички),колкото повече ядко,топлкова по -вкусно
Кафява захар 500 гр.
Бурканче мед(по избор от качество и вид,аз ползвам акациев)
Масло - 200 гр.
Вода 500-700 мл
Канела- 1 с.л.
Кората от един лимон
Две по две корите си ги комплектовам(преброявам),счуквам си ядките на ситно (който има мелачка му завиждам),Към счуканите ядки добавям 3 с.л. от захарта и 1 с.л. канела,обърквам ги добре.
Взимам две от корите и наръсвам със сместа от ядките.По дължината на корите навивам на стегнато руло.Според дълбочината на тавичката нарязвам рулото на хапки,около по 3-4 см.Нареждам в тавата с нарязаното да сочи нагоре и надолу.Добре е да е много добре стегнато руло ,за да не се изсипят ядките докато ги пренасяме и нареждаме,а стегнато руло става от прясни кори,да не са сухи,иначе се начупват.Взимаме втория сет кори и по същия начин.Отбелязвам,че всяко руло е добре да се прави и реже веднага,а не всички наведнъж и после да се режат.Падат от ядките,а някъде към края може да се окажете с много постни рула.затова ,ако има изпаднали ги съберете и поръсете с тях следващото руло.Когато наредим всички рулца ,сбито,разтопяваме маслото до леко кипване.Тогава,след кипването,по дъното ще видите млечно бяла пресечена утайка.Нея не я ползваме,това не е масло.Също така разваля вкуса после след печене Заливаме готовата баклава с кипящото масло и слагаме във фурна на 160 градуса ( не е проблем ако не е загрята предварително ). Печем според фурната,след време ,30 мин. намаляме на 130 градуса.Това ,което трябва да се получи е зачервени кори и като натиснем с лъжицата да се чупи.Да е много суха.Оставяме я да спи в печката до другия ден,когато ще заливаме.Може да я залеете и веднага щом изстине.
За сиропа-в тенджерка сипваме кафявата захар и водата,Варим докато като топнем лъжицата и като я пипнем да лепи.Тогава прибавяме меда и настърганата кора от един лимон.Максимум 5 мин ощше се вари и се сваля от огъня.Заливаме равномерно изпечената баклава и оставяме да се напие.Ако ви е останал сироп...,не го хвърляйте,На другия ден баклавата ще е изпила първия сироп и може още да се чувства жадна.Изсипетте и него. Да ви е сладко