Коледата ще е най-щастлива, НОЕМВРИйче мило, щом те има!

• 29 219
  • 739
  •   1
Отговори
# 375

Аз вчера бях на контролен преглед след раждането и при положение че имах толкова вътрешни шева и само едно паднало възелче-сега нямам никакви останали конци. Къде са отишли?  newsm78 

В тоалетната Simple Smile
А за Еспумизана- доколкото разбрах той е най-лекото, не ми се ще да давам изобщо нищо, ама тъй като Мони много се пънеше, реших да почна пак, тоя път взе че подейства, само че най-добре според мен действа сешоара- докато го пусна , 2 минути , и вече сме заспали Simple Smile

Gali|_nikolova: При нас "чудото" се случи на 7-мия ден, след като бях се предала вече, и си мислех че няма да се изака... Трети ден не е чак толкова много, стига бебчето да е на кърма. Само масажите ли си пробвала - ти хапна ли разхлабващи храни? Аз дадох Дуфалак, но по препоръка на педиатъра, може да му/и звъннеш, да попиташ...

# 376
  • София
Здравейте и от мен. Смогвам само да ви прочета, отворя прозореца да се разпиша.....и так си остава  Sad. Хем бебчо е в пъти по-кротък от кака му, но явно не мога да се организирам като хората. 
По миналия понеделник направихме 40 дни, предишната неделя имахме гости, ахо иху....хи хи. В нас е доста тясно ( тоест хола и кухнята са малки, а двете спални огромни ) и се наложи да премествам бебелите от стая в стая, за да се съберем....Важното, е че мина всичко по реда си....сега таткото е намислил следващото голямо парти - кръщенето  Laughing просто ще ме умори.....хаха. Щяло да бъде май месец, в нашата си църква ( тоест в Лозен ) и в едно заведение ( пак при нас ) - на каката беше в църквата срещу зала Фестивална ( Сф ) и в едно заведение в парка до нея. Кумата ще ни е 8-9 месец бременна по това време, та очакваме кумът да се съгласи да стане и кръстник. Въобщееее празници ни дай на нас   ura
Така ми се спи, че две не виждам..а каката гледа Мечо Пух и тамаааан ще легнем, и Ники ще стане

# 377
фио сигурна съм че знаеш повее от мен,все пак имаш и още едно дете,но да кажа,че четох някъде наскоро: мажи го Тео по разранените места с кърма и оставяй кожата да диша по-дълго.
А как ще се оправиш с двете деца-вярвам че ще успееш  Hug 

Е, за кърма не се бях сетила, като се събуди ще действам!
Благодаря ти много  Hug

А за конците - на мен ми казаха, че вътрешните шевове са със саморазграждащи се конци, да не ги чакам да падат  Rolling Eyes

Добавих няколко мами и бебчета на 1-ва страничка. Моля, ако съм пропуснала някого да не се сърди, а да пише тук или на ЛС  Hug

# 378
Момичета, искам да попитам - на Дани /1 мес. и 8 дни/ му пада косичката и то с много бързи темпове. За 4-5 дни цялата отгоре и вече слиза надолу отзад. Там където е опадала кожата на главата е много суха и не е на люспи, но ....абе не знам, може би е на много ситни люспи, защото е такава толкова суха, като че ли ще се бели. И от сутринта има и червени пъпчици тук там. Нормални ли са тези пъпчици или да търся педи. Те са като тези по бузките, които педи каза, да не мажа с нищо, че щели да минат сами, но ...не минават поне засега  Cry

# 379
  • София
Привет и от мен Simple Smile Сколасвам да чета, но не и да пиша - обикновено чета, когато Коко суче Wink

Моят малък мъж днес става на месец, та да почерпя

Честито на всички, които имат поводи за радост, стиснати палчета всички бебчета да се отърват скоро от коликите  Praynig

Имам въпрос към КОНСУЛТАНТИТЕ ПО КЪРМЕНЕ - свързах се с банката за майчино мляко, Калоян има ясно изразени предпочитания към едната ми гърда, та въпроса ми е следния - мога ли да го храня всеки път от една и съща гърда (има достатъчно кърма), а другата да цедя за банката или задължително трябва да ги редувам?

# 380
И нашата мушмулка става днес на месец!  party041Да са ни живи и здрави слънцата и все такава топлина да ни дават!!! Честито на всички набори родени на 10.11.2011! newsm38 newsm38 newsm38

# 381
  • Добрич
Честита месечинка на празнуващите днес! Много да ви радват малките съкровища.

Днес голям съм заплес значи - напълно забравих за затъмнението, а уж щях да го гледам.
Колкото повече порастват децата все по-малко време ще ни остава за четене и писане. Като се стопли времето няма да ни свърта вкъщи.
За памперсите да споделя - аз купих този път на Либеро - 3-6 кг. Вече почти половината пакет замина и няма нито един пропуснал. Доста по-доволна съм отколкото на Памперс. Да не говорим, че и доста по-добре попиват и дупето е напълно сухо.
Ние тази вечер с малкия ми мъж сме сами - тати го пратихме на рожден ден, а каката при баба и дядо на гости. А за мама малко спокойствие само с бебето.  Не съм си мислела, че някога това за мен ще е спокойствие Joy

# 382
  • София
Да взема и аз да се разпиша ли, че отдавна не съм философствала Twisted Evil
Вчера си изпуснах лаптопа и го потроших, изпаднах в криза, ревах, сестра ми ми донесе нейния, обаче аз продължих да рева Rolling Eyes Сертификатите за банките са ми на лаптопа, документите и всички снимки. Айде документите и служебните ми неща см ги свалила на външен хард, но снимките ми не са, а сега без онлайн банкиране и вноската по кредита не мога да си преведа Crazy Днес се занесох до Люлин да го оставя на ремонт, че чак там е офиса на един приятел, който се грижи за тези ми драми Laughing Сега го чакам да ми се обади да ми каже ще живее или няма да живее изтерзания ми лаптоп Whistling
Пак добре, че си намерих рецептата за погачата, която съм си избрала да правя за утре за Ема, че и тя беше на лаптопа. После хвърчахме с мъжа да напазаруваме за утре за почерпката и в общи линии сега си поприготвям каквото мога, та за утре да ми остане само месенето Peace
Ема вчера имаше слуз в изпражненията та се бях попсихирала, но компетентните органи ме успокоиха Mr. Green
Стискайте ми палци да не се изложа с погачата утре, че в неделя няма откъде да търся готова Party

# 383
  • София
Имам въпрос към КОНСУЛТАНТИТЕ ПО КЪРМЕНЕ - свързах се с банката за майчино мляко, Калоян има ясно изразени предпочитания към едната ми гърда, та въпроса ми е следния - мога ли да го храня всеки път от една и съща гърда (има достатъчно кърма), а другата да цедя за банката или задължително трябва да ги редувам?
   Здравей,
искаш ли да поговорим малко за засукването и проблемите при кърменето от другата гърда? Каква е причината според теб бебчето да отказва да суче тази гърда? Има ли разлика във формата или размера на зърното, повече или по-малко мляко или нещо друго? Как се държи бебенцето когато се опитваш да го сложиш на тази гърда? Да си обръщала внимание дали има проблем да си завърта главичката и да гледа и на двете страни или си я държи само на едната страна завъртяна обикновенно?
   Може да опиташ следното, както си кърмиш от другата гърда, например в стандартната поза люлка, без да сменяш позата на тялото на бебенцето просто леко го плъзваш към другата гърда, реално тогава тялото на бебенцето минава под мишницата ти, в тъй нареченета поза футбулна топка или странична поза. Може също така да опитваш да предлагаш тази гърда вечер, когато бебенцето е сънено и суче по инстинкт, както и да експериментираш с други пози и варианти на кърмене , легнала като просто предложиш другата гърда, завъртайки се малко повечи или от другата страна и тн.
    По конкретният въпрос. Да няма проблем да се кърми само от едната гърда, реално всички близнашки майки кърмят по едно бебе от една гърда в действителност. При добра стимулация няма проблем да се произвежда достатъчно мляко само от една гърда за едно бебе, но когато не са две бебенцата принципно е по-добре ако е възможно това да се избегне. Ако все пак бебчето категорично продължава да отказва гърдата и няма проблеми с тортиколис, тоест физиологичен проблем да си завърта главичката, което е хубаво да се провери остават два варианта. Единият е този за който питаш, да доизцеждаш другата гърда и да даваш изцедената кърма на бебчето или на банката за майчина кърма. Вторият вариант е просто да се спре производството в тази гърда, което е напълно възможно, поради локалното действие на ниво гърда на локалният инхибитор на лактацията. Той действа отделно за всяка една гърда и реално ако едната гърда се стимулира и изпразва редовно тя ще продължи да прави мляко, докато ако другата се изпразва по-рядко и все по-малко мляко от нея, то там производството ще намалее и може напълно да се спре. Тогава просто едната гърда ще си възвърне размерите отпреди кърменето и най-вероятно ще е малко по-малка по време на кърменето в сравнение с другата. След приключването на кърменето и от другата гърда, разликата ще се заличи.

# 384
  • София

Здравей,
искаш ли да поговорим малко за засукването и проблемите при кърменето от другата гърда? Каква е причината според теб бебчето да отказва да суче тази гърда? Има ли разлика във формата или размера на зърното, повече или по-малко мляко или нещо друго? Как се държи бебенцето когато се опитваш да го сложиш на тази гърда? Да си обръщала внимание дали има проблем да си завърта главичката и да гледа и на двете страни или си я държи само на едната страна завъртяна обикновенно?

Aila, благодаря за отговора, изчерпателен както обикновено  Hug

Относно "проблема" - такъв няма, просто зърното на въпросната гърда се пада от долната и страна, ако мога така да се изразя и понеже кърмата е много (дори след изцеждане преди кърмене) Калоян се дави и това води до дискомфорт. На другата (предпочитаната) гърда съумявам да го кърмя в поза, в която той е върху гърдата, а не тя върху него. Иначе към момента редувам гърдите, но така или иначе доизцеждам и гърдата, от която той не е сукал.

Относно даряването на кърма - то не е под въпрос, твърдо съм решена, защото познавам 3 бебета, които са ползвали услугите на банката, но нито една донорка... Имам достатъчно кърма - дори при тази схема на кърмене Калоян суче веднъж на 3 часа, а почти всеки памперс е наакан. Нощно време прави пауза от 5 - 5,5 часа.

Това за близнашките майки беше основния мотив да задам въпроса си, та явно добре съм си научила уроците в училището на Елена (гордея се, че нещо смислено е влязло в разсеяната ми бременна глава  Mr. Green).

Благодаря още веднъж за отговора и най-вече за загрижеността   bouquet

# 385
  • София
Въпрос към ЛЛЛ или Айла
Искам да попитам как мога да увелича производството на кърма само на едната гърда.Лявата пуска по трудно и затова ... малчо иска да яде повече от дясната , а и като яде от тази която пуска по трудно не заспива ( или заспива от умора и след малко пак пищи от глад ) затова съм принудена да го сложа на дясната и следователно видимо се вижда промяна в размера им.Дясната днеска беше препълнена ( болезнана) след 4 часа пауза на малчо а лявата си беше нормална.Също така забелязвам ,че когато сложа малчо да суче от тази която пуска по трудно усещам другата сякаш се пълни и едно като иглички от горната страна към ореола.Имам чувството ,че едната по бързо се пълни от другата ?? Дали е възможно това ? Извинявам се за тъпите въпроси , но доста некомфортно се чувствам така.

Често бебетата, които проявяват по-засилен интерес към едната гърда, предизвикват повече мляко в нея, за сметка на другата. За да помогнеш на млякото да тече по-лесно и от лявата гърда, може да пробваш да прилагаш компресия. Изчакваш да спре да суче активно(така, че да гълта при всяко засукване) и правиш компресията със свободната си ръка. Ето обяснение как се прави http://missby.wordpress.com/2007/12/04/compression/
 и видео http://www.breastfeedinginc.ca/content.php?pagename=vid-4dayold
 Накратко: когато бебето спре да суче активно(отваря уста-пауза-затваря уста), обхващаш гърдата с цяла длан (палец отгоре, другите пръсти отдолу) на няколко сантиметра зад ареолата(тъмната част около зърното). Притискаш гърдата между пръстите си така, че да не боли и държиш притиснато. Получава се налягане, което изтласква мляко към зърното. Обичайно бебето започва да суче няколко секунди след това пак така, че да гълта мляко. Когато спре да поема мляко, отпускаш. Може да повториш няколко пъти компресията. Това може да задържи вниманието на бебето, като улеснява излизането на млякото от гърдата.

От помощ може да е предлагането на всяко кърмене първо на лявата(по-нежеланата) гърда, а също и по-често предлагане на тази гърда.

Също би могла да предизвикаш по-голямо количество мляко с цедене след кърмене. Когато в гърдата вече има повече мляко, би било по-лесно за изсукване,  а от там и бебето да има по-голям интерес да суче от тази гърда( или в комбинация с компресията)

Игличките, които чувстваш са обичайни, когато се спуска млякото(не при всички жени, но по-често има усещане) и се случва едновременно и в двете гърди. Усещането може да е различно в двете гърди  - по-слабо или по-интензивно, да се усеща само в гърдата, от която бебето не суче или пък само от която суче и т.н. Ако бебето редовно суче повече мляко от едната гърда, нормално е да усещаш по-интензивно спускането на млякото,  а също и количеството на произведеното в момента мляко(основното количество мляко, което детето изсуква се произвежда в момента на сучене).

Присъединявам се към въпроса към консултантите по кърмене – и на мен едната ми гърда се пълни повече от другата. Може ли да се направи нещо, за да няма такава разлика? Притеснено ми е, защото баткото си го кърмих нормално до 5-6 месеца и тогава едната гърда просто спря да се пълни, нямаше и капчици дори, просто „пресъхна”. Не искам да се повтаря това и сега.

Надявам се идеите, които писах на Ала Бала да са ти полезни. Ако не забелязваш чак толкова силно предпочитане на едната гърда пред другата, може и само предлагане на по-малко пълнещата се гърда винаги първа да е достатъчно. А може някой от другите варианти да сработва по-добре при вас, например компресия или по-често кърмене от тази гърда.
 Имай предвид, че на жените, дори нераждали, гърдите им не са съвсем еднакви. Ако не забелязваш явни предпочитания на бебето към едната гърда, може би няма причина да се притесняваш, че историята с предишното кърмене може да се повтори.

И аз пак с въпрос към някой от консултантите по кърмне. Каква би могла да е причината бебето постоянно да се дави докато го кърмя? Както суче, понякога започва само да преглъща, без да диша в продължение на 7-8 бързи преглъщаня. После започва един рев..., след това се хвърля настървено на гърдата и пак по същия начин. Допреди няколко дена го правеше само на едната гърда, а от вчера и на другата. Кърмя го на поискване (поза люлка, така и не си намерих друга удобна), понякога на 2 часа, понякога на 3, затова не мисля че е прекалено гладен.

Възможно ли е да се дължи на твърде силна струя мляко? Когато се задейства рефлекса на потичане, млякото може толкова силно да излиза от гърдата, че буквално се впръсква в гърлото му. Може детето да не успява са смогне на силата. Ако намираш, че това е вероятната причина, би могла в такъв момент да махнеш бебето от гърда(като бръкнеш с малкия си пръст в ъгълчето на устичката му и между челюстите, а след това да се отдръпнеш) и да поемеш спонтанно изтичащите струи мляко в хавлия или в съдинка (по-добре да не притискаш зърното, а да оставиш млякото да изтече, за да се освободи гърдата от налягането). Като започне само да капе млякото, отново връщаш бебето на гърда.

Споделяш, че не си успяла да намериш друга удобна поза за кърмене. Може да модифицираш обичайната люлка да стане по-полегнала, така че бебето да е като захлупено върху теб. Така гравитацията може да противодейства на струята.

Последна редакция: нд, 11 дек 2011, 02:30 от skrech

# 386
Здравейте, мами. На малкия му се запуши нослето над вечер ..пръсках физиологичем разтвор, но отново му беше запушено. Реших да измеря температурата и се оказа 37.4..после 37.8 и много се притесних. Заведохме го в спешното. Гърдичките му са чисти, но лекарят ни каза да отидем след 8 часа днес, когато имало дежурни педиатри.  Изписа ни свещички за температурата. Преди малко я измерих отново ( в дупето по съвет на лекаря) и се оказа 37.6. Много съм притеснена. Дано всичко е наред. Каката ни е болна и се притеснявам да не го е заразила. Много е малък да боледува:(

# 387
Добро утро  Coffee

Направо съм се хванала за главата. Този моя бебок вчера цял ден не е млъкнал. Трая единствено в количката на вън. В момента, в който се прибрахме и като отвори една уста.... нито спа нито искаше да седи сам в креватчето както преди. А в момента, в който отидеш при него и млъква и започва да гледа разучаващо. И така, като не иска да заспи дори след банята майка му не издържа и го взе в леглото при нас. И познайте- моменталически заспа и да не повярва човек, не се събуди дори да яде през ноща. Чак тази сутрин в 6 яде и сега направо не смея да се похваля, но спи кротичко в СВОЙТО легло. Как се надявам да е било нещо моментно, че хич не ми се ще да се учи да спи при нас. пък и като е в леглото при нас и аз не мога да се отпусна да спа.
Та да използвам намалението и тук да почерпя- днес ставаме на цял месец. newsm38  party023
Съжалявам, че така посно, но май съм индианец и не мога да се оправя да кача снимка. Много ме е срам. Embarassed

# 388
  • София

jackobiana, ако проблема според теб е многото мляко и трудностите, които среща бебенцето да суче от едната гърда в този случай, може да обсъдим намаляването на производството постепенно. Разбира се, няма нищо лошо ако искаш и даряваш кърма на БМК, но просто имай в предвид че процедурата е тромава, и е доста сериозен ангажимент. От вашата тема Хеликаза дарява кърма няколко месеца за БМК, именно заради бебенцата, които имат нужда, но от всичко останало определено не е много доволна от организацията и отношението. Ако искаш може да поговориш с нея и да обсъдиш това.
При хиперлактация или много кърма, съществуват рисковете от по-чести запушвания, проблеми при бебенцето от повече поета лактоза, както и изчерпване на някои от запасите в твоят организъм, затова е разумно да наблегнеш на определени храни или да обсъдиш с твоят лекар, приема на някои витамини и добавки.

# 389
  • София
И ние се присъединяваме към клуба на не-акащите. И исках да попитам консултантите по кърмене каква е причината бебчето да не ака повече от 24 часа, при положение че получава достатъчно храна (тегля го с всяко хранене, на 7 кратен режим сме), аз нчмам проблеми с ВЦ и пия достатъчно вода? Може би причината е, че тези дни не съм му давала допълнително вода? За колики от няколко дни ползваме лефакс, преди бчхме на инфакол. И вигантол пак тези дни започнах, биогайа пие отдавна. Може ли причината да е в някое от лекарствата? Колко време ако не се изходи трябва да се обърна към лекар?

Имам и друг въпрос. Допреди 2 дни малкия успяваше да се нахрани изцяло от едната гърда за 20-ина минутки. Явно имаше достатъчно мляко. Но след това започна за същото време да дърпа към 70-80 мл от едната и се налага да му предлагам и втората. Процедурата се удължава. Както споменах вода пия предостатъчно ( към 2 чаши между 2 кърмения), хапвам повечко( доскоро отслабвах от самосебе си, сега задържам теглото). Какво мога да направя , за д аувелича малко производството? Може ли да се дължи на стрес ( имах изпит предната седмица, имам и идната  Laughing)?

Общи условия

Активация на акаунт