Коледата ще е най-щастлива, НОЕМВРИйче мило, щом те има!

• 29 191
  • 739
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Да ви питам цеденето колко време ви отнема? След нощната пауза вчера нахраних Жорко с едната гърда (100мл), а другата цедих.  За 40 минути успях само 50 да изцедя. Аз ли не правя нещо равилно не знам, но ми се струва адски дълго време за такова количество... Има ли някакви тънкости... Ако реша да се цедя всеки път 7 часа на ден ще отиват само за кърмене и цедене  Shocked
  Цветка, за разлика от кърменето, когато нещата се случват напълно естествено, при цеденето си е необходима практика в общият случай. Тоест постепенно ако цедиш редовно ще свикнеш и ще стане по-лесно. Споделяш че бебчо е изсукал 100мл от едната гърда, най-вероятно доста по-бързо от 40 минутки. Това е така защото организма реагира съвсем лесно и естествено когато засуче бебчето и се отделя окситоцина, който кара мускулчетата вътре в гърдата да се свият и да изтласкат млякото навън. При изцеждане това доста трудно се получава. Затова един удобен и лесен трик за изцеждане е да цедиш другата гърда, докато бебето суче. Тогава тъй като окситоцина действа и на двете гърди, когато бебето засуче и потече, потича и в другата гърда и изцеждането с помпа става много по-бързо и естествено и приключваш заедно с бебчето. Трябва малко практика и опит докато намериш удобният начин да кърмиш и цедиш, но е напълно възможно. Дори и иначе постепенно ако цедиш рутинно ще става все по-лесно и по-бързо, като в началото е напълно нормално докато свикнеш да ти отнема повече време.

# 421
Здравейте, момичета!
Аз имах малко проблеми и за това хич не ми се пишеше. Първо ми се надуха Бартолиновите жлези, които са отдолу, после ми започна мастит, болят ме зърната като суче, но не от рагади, а при самото засукване. Когато съм в консултацията, там консултантката ми я слага много лесно и бързо, а аз нещо не успявам в къщи, уж правя същото.
Стига съм се оплаквала@!
След 4 дни ще дойде моята сестричка, после и мъжа ми и за празниците ще имам пълна къща Simple Smile много се радвам!!
И аз си пия кафенце.
Приятен ден, че Алберто не ме оставя да пиша Simple Smile

# 422
  • София
Данче, нали точно това е идеята на капките със сематикон - да изкарат излишните газове и балончета от червата и стомаха, за да няма колики бебето. Т.е. това, че почва да пръцка и ака след капките, показва, че капките имат ефект и си вършат работата Wink

# 423
Здравейте, момичета!
Аз изчезнах по всички фронтове, но у нас е лудница. Баткото не искаше да ходи на градина, за да следи какво прави вкъщи конкуренцията /бебето/, сега вече тръгна, но със сто сто уговорки и условия, които повтаря по н-пъти на денонощие. Бебето понякога спи идеално, друг път не мига по цял ден и цяла нощ, буквално.
Имам въпрос към консултантките по кърмене: Вчера цял ден бебето не спа /само леки унасяния/, предишната нощ също почти не мигна и снощи след повече от 2 часа неутешим по никакъв начин рев му дадох 60 мл АМ и заспа начаса. Досега си мислех, че кърмата ми е достатъчно количество и през ум не минаваше, че може да не спи и през деня, защото е гладно. Вчера го кърмих почти на всеки час и ми беше страшно непонятно как може да е гладно - затова дадох АМ за тест, след като всички идеи за утешаване ми се изчерпаха. Според патронажната сестра /при нас има такива служители, посещава ме веднъж седмично да ме съветва/ бебето плачело и не спи, защото го прехранвам с кърма и му е тежко на коремчето?!! Трябвало да кърмя само на 3 часа /а не когато ми скимне, т.е. на поискване/. Ако детето плачело и си слагало юмручетата в устата, това не значело, че е гладно... Все пак ми е второ дете, кърмила съм преди това две години, мисля ,че мога да разбера кога детето ми е гладно /с малки изключения Wink/.
Пия лактогонен чай /3-4 чаши дневно/, едни "златни" американски био-капсули "More milk" /120 капсули - 100лв ooooh!/, пия много течности, кърмя редовно - как е възможно кърмата ми да е малко, какво да направя за да имам достатъчно кърма и да не си докарам пък хиперлактация? Кърмя с протектори за зърна и винаги виждам, че в тях остават доста капки мляко, след като бебето спре да суче. Но пък вчерашната случка с АМ е истинско доказателство, че трябва да направя нещо. При нас, в Унгария, АМ за деца до 6 месечна възраст АМ е само с рецепта, а рецепта се дава от лекаря след като бебето е побъркало всички от рев в рамките на 1 месец и не е наддало достатъчно през това време. Не искам да причинявам това на детето си. АМ, което дадох, го получих от лекарката след много молби /зърната ми кървяха/ и с обещание да го дам само в много-много краен случай.

Ще съм благодарна за всякакви съвети!

И един въпрос за витамин К, който се отнася и за ЛЛЛ: На сина ми преди 4 години две седмици след раждането, му поставиха една инжекция с витамин К и това беше всичко. Сега обаче за бебето ми дадоха някакви инжекции на вид, но се дават орално, първият път на двеседмична възраст и после всеки месец по веднъж, до шестия, но само в случай че бебето е изключително кърмено, ако мине на смесено хранене, се спират.
При вас как е? Извинявам се, ако е коментирано.

Лек ден и спокойни нощи на всички майки и деца!

Последна редакция: вт, 13 дек 2011, 11:35 от Ванилия Канелска

# 424
  • София
Ванилия Канелска  съжалявам за трудностите с които си се сблъскала при това кърмене.
На въпроса как е възможно да кърмиш често и бебчо да не получава достатъчно кърма и да не стимулира добре гърдите, отговора е в твоето описание. Разранени зърна, кърмене със силиконови зърна и много останало мляко в гърдите след кърмене, при все още гладно бебе. Това показва, че поради някаква причина бебчето не може да получи достатъчно мляко от гърдата, в повечето случай е поради неправилна поза, или къса юздичка. В този случай честотата на кърменето или продължителността няма как да помогнат, ако няма ефективно сукане и трансфер на мляко.
Най-добрият вариант и избор като временно решение е просто да започнеш да доизцеждаш след кърмене, за да увеличиш производството и да можеш при необходимост да дохранваш с изцедена кърма, а не с АМ. Междувременно може да обсъдим и да поговорим повече за разраняването и какво може да се подобри в кърменето на бебенцето така че проблемите да се разрешат. Ако желаеш за по-лесно и удобно пиши ми на скайп, където да поговорим по-подробно.
Ето и една статия междувременно с някои насоки и идеи  - Предпазване и справяне с разранени зърна.

П. П Калко са напишканите и наакани памперси при вас за денонощие? Ходили ли сте досега на консултация за мерене?

Последна редакция: вт, 13 дек 2011, 11:46 от Aila

# 425
Данче, нали точно това е идеята на капките със сематикон - да изкарат излишните газове и балончета от червата и стомаха, за да няма колики бебето. Т.е. това, че почва да пръцка и ака след капките, показва, че капките имат ефект и си вършат работата Wink
Ами права си ама .....  и аз съм една параноя. има слънчице май ще има разходка на терасата  Laughing

# 426
  • Добрич
И ние днес направихме с Криси първото извеждане навън на двора за малко. Беше особено щастлив и спокоен, дремеше си, а когато влязохме вкъщи се ококори веднага. На кого приличат тези деца всички такива хаймани.  Joy
Ние се храним нон стоп вечер през 2-3 часа. Рядко правим пауза по 4 часа, а за по-голяма не знам кога ще й дойде реда. Голям глад гони младежа явно.
И нашата кака не иска и да чува за детска. Иска само при нас да стои. А и с тези вируси навсякъде и аз не бързам да я пускам.
Момичета, да ви питам вие как мислите да посрещате хубавите Коледни и Новогодишни празници. Вкъщи с децата или някъде навън без тях? Ние тази година май ще сме си вкъщи.

# 427
  • гр. Стара Загора
Относно празниците - у дома... то аз с бебка доста се заседяхме у родителите ми... на мъжууу му липсваме адски много и ми е гадно, че заспива, гледайки празно креватче, ама сам си е виновен като реши да прави ремонти по никое време... ей ся щял да почва кухня да прави - то ще има къртене за ВиК, слагане на плочки и боядисване - посред зима... ама аз не се бъркам вече... само казах, че там няма да седя с бебка през време на ремонта... все пак миризми и влага...
пак се отнесох....
та относно праниците си мисля, че поне за мен ще е ден като всеки друг, ако изключим украсата на къщата и суматите блестукащи лампички...
та като заговорихме за празниците... преди време една от вас беше задала въпрос към консултантките за алкохола и кърмещите майки... и аз да го задам... знам, че е глупав, но видях във фейса, че някоя беше казала, че пие малцова бира... та може ли?

# 428
  • София
PucyHka  за алкохола аз бях отговорила тогава и бях пуснала тази статия, в която има табличка и обяснения. Ето ги и отново двете статии.
- http://xedra.wordpress.com/2010/01/15/alctable/
- http://xedra.wordpress.com/2008/01/02/75/

# 429
П. П Калко са напишканите и наакани памперси при вас за денонощие? Ходили ли сте досега на консултация за мерене?
Благодаря ти, Aila! Hug
Статията е много полезна. Утре сме на консултация за мерене и ще видим какво е положението. Иначе според памперсите излиза, че се храни - има поне по 3-4 наакани и много напишкани, общо към 10-12 на денонощие. Пробвала съм да кърмя без протекторите, но вече е отвикнало и не знае какво да прави - само ближе гърдата и се нервира. Пробвали сме много пъти, но само два пъти е успявало и не разбрах на какво се дължи успеха. Но ще упорстваме щом е важно, вече не ме боли.
При нас кърменията са много, но кратки - 10 мин сукане, 20 минути почивка /заспива, колкото и да го гъделичкам/ и после още 10 мин. На същата възраст баткото сучеше по 40 мин.

П.П. Ура! Успя да засуче без протектора и суче вече 5 мин. Grinning

# 430
  • София
Ванилия Канелска много се радвам за успеха със силиконките, друго което може да опитваш за да отпаднат и те е нощем когато кърменията са в сънено състояние да предлагаш направо без тях. През деня ако не се получава да засуче без тях просто започнете кърменето с тях и при някоя от почивките, когато вече не е толкова гладно бебчето, и е оформило добре зърното бързо ги махаш и отново го връщаш на гърда, но вече без силиконки.
За да не заспива на гърда помага да следиш дали гълта активно, докато гълта нищо не правиш, ако почне да заспива можед а приложиш компресия на гърдата, тоест с ръка да притиснеш гърдата като че ли се опитваш да я изтискаш и да задържиш, това помага да потече отново и възбужда интереса на бебчето. Ако спре да гълта и така и почне да се унася, не изчакваш да заспи, а направо местиш на другата гърда. Там отново ще му потече по-силна струйка и ще събуди интереса му. Когато им тече и гълтат активно повечето бебчета са активни и ококорени, докато когато намалее струята и трябва да положат усилие да слезе следващата порция кърма, голяма част от бебчетата може да се унесат и да заспят, като останат на гърдата или я пуснат. След 20-30 минитки се събуждат и искат отново да се хранят. С честата смяна на гърдите и прилагането на компресията, се избягва от части този момент като се поддържа интераса на бебчето с новата порция мляко слязла в тази гърда, няма проблем в рамките на едно кърмене по няколко пъти да местиш бебчето ако е необходимо между двете гърди.

# 431
Привет и от мен - бай - накрая успях да се разпиша - вчера бяхме на консултация - за 35 дни сме качили 850 гр. и 3 см - вече сме 4250 и 56 см. Коликите ни мъчат, пи био гая и инфакол. Заспиването и вечер и е доста трудно - като е нервна от колкиките иска само върху мен да заспива, лощото е че заспива на гърда или като я разнасяме из стаите. Понякога писка в съня си - сънува ли и аз незнам. Притеснява ме това че много повръща - уригяваме я, но доста често връща, според педи е от това, че не се уригва добре - а уж я уригваме. Много бавно яде напоследък, стои на гърда повече от час будя я, побутвам я, а тя си стои и не ще да се махне оттам.
Вие на какво мнение сте за ротавирусната ваксина - ще я слагате ли
Засега това от нас, че пак ще яде  bouquet Hug

# 432
Въпросче към консултантите  newsm78. Бих искала да знам кои от храните минават през кърмата и предизвикват гадните колики, че вече се чудя какво да консумирам. Чета различни статии и във всяка една пише различно. Благодаря!!!

# 433
Здравейте, мамчета!
Аз да започна отзад напред: За алкохола- аз нали ходих на новогодишен банкет в петъка- изпих една чашка червено вино, като след това около 2 часа не кърмих.

За акането- и аз мисля че Еспумизана ни действа разхлабващо, но сега се сетих, че когато Мони успя да се изака, и бях давала изцедена кърма, затоплена, като мисля че я затоплям една идея по-топла отколкото излиза по естествен начин, та е възможно и от това да е... знам ли и аз

За кафето- пия си цял ден едно кафе, и аз като бубчето, докато не го изпия, не мисля че влияе на бебка по някакъв начин, и сладко си ям колкото ми е на сърце, Simple Smile

Радост: Ние мислим Коледа и Нова година- в къщи, ще си наготвя, ще сме си с Мони и ние сме си достатъчни, особено за Бъдни вечер... Simple Smile Това ще са и първите ни празници заедно и нямам търпение да дойдат Simple Smile

Мони също не спи в леглото си изооообщо- постоянно е при нас, сега спинка до мен, в на тати си половината, на неговата възглавничка. А колко пръцкааа- не е истина, все я хокам каква мадама ще е такава пръцкаща, ама не ме слуша Simple Smile

# 434
  • Sofia
Здравейте на всички!

С малко закъснение  Embarassed моля да ни добавите в списъка на ноемврийчетата. Цветелина се роди на 09.11, нормално раждане и без проблеми. Тегло точно 3 кг, ръст 50 см.
До момента удържаме хранене само на кърма с доста усилия, по-нататък ще пиша за тях.

Пожелавам на всички майчета и бебета приятен следобед и лека вечер без колики и плач  Hug

Общи условия

Активация на акаунт