В очакване сме на ритничета от Майските мъничета

• 26 634
  • 716
  •   1
Отговори
# 180
Шарките не са шега, избягвайте всякакви контакти със заразени или изложени на риск хора. Шарката причинява увреждания и малоформации на плода в ранните месеци. Така, че не си правете експерименти. Дано никои да не се разболява.  Praynig  Praynig  Praynig

# 181
GeryD, много ти благодаря за отговора. Аз намерих инфо в нета, мисля да почета и ще взема решение. Поне разполагам с известно време за размисъл.

Ние не знаем още пола на бебето, но на последният преглед, бъдещият татко радостно извика „ооо, момче е”, забелязвайки пъпната връв. Но докторката му секна радостта като каза, че още е рано да се установи. Но той не се отказа и продължи „това бебе е момче, прилича на момче, не може да е момиче”.  hahaha Аз пък предпочитам момиче, но в крайна сметка единственото важно нещо е бебето да е живо и здраво.
Честито на мамите, разбрали цвета на гащите!

Стискам палци и на хората с недобри резултати от БХС. Надявам се, че са само излишни притеснения. Дано само скоро имате добри новини, за да си отдъхнете и спокойно да си изживеете бременността.   bouquet

# 182
Аз също се интересувам силно от темата за стволовите клетки. Чета противоречиви неща - за БГ специално е проблемен въпроса със съхранението, ако  са в банка тук и с транспортирането, ако се избере в чужбина. Отделно ако се избере банка в чужбина, тук сключваш договор с посредник и, ако той не е изряден към банката, не ми е ясно какво се случва. Като цяло оставам с впечатлението, че има смисъл не толкова за човека, от който за взети, колкото за роднини. Но пък науката напредва, не е ясно след 5 години какво ще могат да правят с тях..
Любопитно ми е,GeryD, това, което си написала означава ли, че ако се изчака да спрат пулсациите на пъпната връв, вече не могат да се отделят стволови клетки. Тоест, за да ги вземем лишаваме детето от нещо, което много ценно за него и природата е предвидила за него, сега, заради евентуални проблеми в бъдеще, за които евентуално ще помогнат?

# 183
 smile3535 smile3535Сладка е глътката въздух ,когато
знаеш, че дишаш за двама,
когато знаеш, че това лято
някой ще ти вика "мама"

# 184
някой ще ти вика "мама"

Simple Smile Невероятно мили думи....................

# 185
някой ще ти вика "мама"
Чудесно е! Simple Smile
Честито на мамите, разбрали пола на бебо! Радвам се, че си имаме и тризнаци! Очаквам и близнаци да се появят скоро!
Лека вечер на всички! Simple Smile

# 186
Арлина, ами за съжаление, ако се изчака пулсирането на пъпната връв да спре, няма да могат да се вземат тези стоволи клетки, защото те са точно в тези 10 мл. които се "вливат" в бебето веднага след раждането. Много се бях навила за първото си дете, но определено не ми харесват и условията на съхранение. Ако не се използват до 20 год. от вземането, автоматично се даряват на подходящ реципиент. Дори и след 10год. да се появи такъв. За съхранението плащаш и то не малка сума на година, а освен това за вземането също се плаща. Има много лошо взет материал в Б-я и просто се унищожава. Ако банката е чужда екипът идва от съответната банка взема материала и го занася за съхранение. Това естествено е за твоя сметка. Общо взето, към момента, няма достатъчно убедителни доказателства, че определени болести се лекуват. Лошото  е че , след 5 год. генетиката ще е напреднала неимоверно и тогава тези стволови клетки могат да използват не точно по предназначение. Нямаш гаранция че ще попаднеш на лоялен представител на чужда клиника у нас. Майка ми като здравен работник, също много се интересува от тези неща, но и тя е на мнение, да не го правя. Съветвай те се със специалисти ако сте решили, може в клиниката по генетика в МД или в някоя от клиниките за съхранение.

# 187
Привет момичета!

Красичка, страхотни мили думи!  Hug
Малко ми се оправи настроението, което доки сериозно ми развали  Cry Гледа ме половин час на ехограф, пъшка, охка, въздиша и нищо не каза освен, че матката ми се била свила и съм притискала бебето. Питам аз от какво се получава това и получавам отговор "от живота"  Shocked
Понеже много ми се пишкаше та исках да се консултирам с вас, възможно ли е от това така да му се е сторило, че е притисната матката? И после ... каква беше процедурата за смяна на наблюдаващ лекар??? Praynig

Искам да питам и още, някой правил ли си е бхс в Щерев?

# 188
Беки,аз си правих БХС в Щерев,кое по-точно те интересува....цената беше 90лв.,понеже се включваше и ултразвуковия преглед,който беше доста обстоен,мериха бебо от всички страни,по диагонал,на ширина,дължина  Shocked,но пък понеже от тяхната лаборатория носят кръвта в МД се чака малко повече за резултата..
Аз пък украсих цялата къща вече,лампички,елха,снежинки си изрязвах...абе въобще кеф
Някоя мама беше питала за дневник на бременноста...аз оня ден ровех из вехториите ми и си намерих един чисто нов,бяха ми го подарили преди две години и вътре е описано всичко от 1-та г.с.,ден по ден какво се случва и отстрани има място за мои бележки и снимки....вече прописах вътре и е хубаво да си записваме разни работи,като например кога усетихме бебето,кога ни ритна и т.н Hug

# 189
Здравейте на всички  Hug
Хубав и слънчев ден

Queen Klara, аз лично много съм чела, още за първото ми дете. Консултирах се тогава със специалисти в областта, дори онлайн консултация правих с център в Германия. Обаче тогава, както и сега в България, първо документите, а после и съхранението не е сигурно. Масово хората се свързват с клиники с Солун и Истанбул. Тази процедура по-принцип е доста рутинна в европейските държави, дори има планирани бебета за да спасят друго дете от семейството. Но все още не е доказано дали точно липсата на тези стволови клетки след време не предизвиква заболяване. По принцип пъпната връв се прерязва след спиране на пулсациите и избледняването и. Това се спазва във всички болници. Точно тези 10 мл в пъпната връв са жизнено важни за бебето. Стволовите клетки са точно в тези 10 мл и пъпната връв се прерязва в момента на раждането, всичко с бебето се случва много бързо. Аз лично се отказах тогава, а за сега не ми е и минавало праз главата. Дано никога, не ми се налага за съжалявам. Ако искаш порови се има много сайтове в които пише.

Четохи си постовете преди 3 години,когато се чудехме какво да правим и ще ви цитирам какво ни спря тогава:

"Аз се инетересувах и прочетох страшно много по темата и в крайна сметка се отказахме. След консултации със специалисти и вътрешна информация от местата, където съхраняват, основните причини са следните:
-в България няма законодателство, което да регламентира взимането и съхраняването на стволови клетки;
-в България няма никаква практика, нито има случаи на съхранени и използвани стволови клетки, нито пък има схема, по която да можеш легално да ги изнесеш, транспортираш и използваш.
- условията при които се взимат, отделят и съхраняват само привидно отговарят на нужните условия
Няма да продължавам с аргументите, защото не искам да агитирам никого нито "ЗА", нито "ПРОТИВ". Все пак българските специалисти се опитват да са в крак с тази тенденция и не искам да омаловажавам труда им."

Не зная дали някои от въпросите,които ни спряха тогава, не са преодолени сега. Някой дали има представа?

# 190
Мишленце, аз питах и по двете теми!  Wink
 Ние си купихме албумче за бебо, което е доста обстойно, но аз искам още по-подробно да си описвам и затова си направих дневник, в който също ще си водя бележки.
Иначе за Щерев точно това ми беше чуденката - трябва ли аз да отида да дам кръв в мд или те ми вземат и я носят. Знаех за стойността на прегледа, но не знаех, че включва всичко, т.е. надявах се да е така. Благодаря ти за информацията!  Hug

# 191
GeryD, благодаря, беше ми полезно. Това, че трябва да се пререже бързо пъпната връв определено е сериозен негатив според мен и ще го имам предвид.

Io_io, ти може би си чела повече от мен, но ще споделя какво мисля по нещата, които си отбелязала. В България вече има няколко банки за стволови клетки (намират се тук, тук се съхраняват). Затова си мисля, че би следвало да има и законова регламентация за функционирането им. Не мога да посоча така, само предполагам.
Освен това попаднах на информация, че за някакъв център за лечение на деца с ако не се лъжа ракови заболявания, в който се практикувало, ако в семейството има болно дете и родителите имат следващо бебе да се вземат стволови клетки с цел да се лекува първото. Това са само статии, също не гарантирам за достоверност. На сайта на крио сейв обаче има информация, от която ми се струва, че финансират част от процедурата, ако стволовите клетки се взимат за лечение на близък... Тоест може би има напредък и в използването им в БГ.
Последната точка - за взимането и съхраняването, аз също оставам с впечатление, че е проблемна.

Като цяло, от до тук прочетеното, преди да получа информацията за ранното прерязване на пъпната връв си мислех, че ако заработи някоя от планираните обществени банки (в които се даряват стволови клетки), със сигурност бих ги дарила. Сега не знам. Пък и мъжът ми казва, че му е рано и по-късно ще чете по въпроса, а неговото мнение също има значение.

Много писах, извинявам се на тези, за които темата не е интересна.

# 192
  • Точно където трябва
 blagovesna, не че не искам в МД, аз никъде не искам, но май няма голям избор. Или до края да живея в страх или да се случи евентуално нещо при амниото...Не искам нито Коледа, нито да украсявам, нито дори да го усещам бебчето, щото ако се случи нещо няма да го преживея! Чудя се , ако направя ФМ и тя е добра, А АЗ ВЯРВАМ ИСТИНСКИ В ТОВА да рискувам ли и с амнио? ЗНАМ, ЧЕ МОЕТО БЕБЧЕ Е ЗДРАВИЧКО, но остава и 1 % съмнение. Някой знае ли дали в Пловдив правят, не ми се стои в болница, искам да си се прибера веднага, а пък пътя от София ме притеснява?
Мисля, че не не разумно да пиша в тази тема докато не са по-категорични нещата при мен. Искам всички да се радвате на празниците, на усещанията, на бебчетата, а не да ви сдухвам с всеки пост. Пък при мен за добро или зло точно по Коледа се очертава всичко вече да е ясно. Благодаря ви на всички за подкрепата, ще продължавам да чета и дано споделя хубави новини за Коледа!

# 193
elliee недеи така мила мисли позитивно,аз ти препоръчах МД защото за мен са най добрите,но се остава 3 дни в отделението.При Мазнейкова моята приятелка си тръгна веднага.За Пловдив провери в Селена,Торакс или друга болница.Всичко ще бъде наред не се притеснявай,прегръщам те силно  Hug Hug Hug

# 194
elliee сигурна съм, че всичко ще бъде наред с бебчо.... и аз те прегръщам силно  Hug
На Коледа ще сте много щастливи  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт