136 sparkling ways to celebrate the Holiday Season in USA

• 30 717
  • 715
  •   1
Отговори
# 630
Zоie, синът ми е на 1.8 години, от 6 месеца е на детска градина ( в къщи винаги се е говорело само на български). Е английския му е водещ, колкото и да не ми се иска.
Имам наблюдение от Българско училище в Канада, децата карали до 3 клас в България, след това само за 1 години английския става доминантен. Няма и как да е по цял ден са в англоезична среда

# 631
  • USA
Ох, какви вкуснотии сте обсъждали. Пия си кафето и си мечтая за млечна баница, лукумки, тиквеник... Мммм. Ирка, кажи после на какво сте се спряли.
Моето дете и то от малко е на градина, но през лятото изкарва по 2 месеца в България, българският му е чудесен засега. Надявам се така да продължи.

# 632
Зоуи, аз книжки чета почти само на английски, българските са му сложни и не проявява никакъв интерес към тях, само да вметна, че е във фаза, в която той сам да си избира книжките и ми ги носи. Опитвам се да пробутам и българските, но интерес-нулев. Говоря му на български, но му говоря и на английски (заради таткото). Надеждата ми е в екскурзиите до България Simple Smile

# 633
Момичета нахълтвам със въпрос. Ние сме тук с H1B виза, която изтича догодина. На един от сайтовете с обяснения, казват че за удължаване документи се подават, когато остават по-малко от 60 дни, които на мен ми се струват малко...параноя ли ме гони или наистина периода за кандидастване е този? Има ли подновявали такъв статут и колко време след това са кандидаствали за зелена карта?
Благодаря предварително на всички включили се по моите въпроси  Hug

# 634
Едира, не съм била на работна виза, но по принцип единствената информация, на която бих се доверила за документи, е директно USCIS. Там в инструкциите за всеки апликейшън си има срокове, такси и прочие. Ако там пише 60 дни - значи наистина е толкова.

# 635
Едира, ето ги официалните инструкции - не са по-малко от 60 дни, а напротив, препоръчват документите да са подадени поне 60 дни преди това:

http://www.uscis.gov/USCIS/Resources/C1en.pdf
We recommend that you apply no later than 60 days before your I-94 expires. You may also apply up to 6
months before your I-94 expires to have your stay extended.

За изкарване на зелената карта чрез работодател ще ви трябва адвокат, така че се посъветвайте с такъв и той/тя ще ви изясни ситуацията. Не мисля че трябва да чакате да си удължите статута, за да подадете документи за зк, така че колкото по-скоро задвижите процеса (а той е тромав), толкова по-добре.

Последна редакция: вт, 17 яну 2012, 06:45 от Juturna

# 636
Благодаря ви много момичета!
 Hug Hug Hug

# 637
  • Чикаго / София
Зои, предполагам смяташ да пуснеш детето на Прискул, или някаква детска градина в един момент.  Ако тръгне на Прискул от 3-4 годишна, ще има достатъчно време да наваксва с езика и да знае английския на ниво за училище. И вярвай ми, ще започне да забравя българския, особено ако в къщи и ти й говориш на английски. Английския тук е навсякъде - телевизия, градинки, няма как да не го научи в един момент.  Моите деца бяха на 4г и на 2г когато дойдохме тук. не знаеха и дума на английски. Голямата тръгна на градина на 4г.8м, до 1ви клас толкова добре се справяше вече с английския, че дори и на ЕСЛ класове в училище не се наложи да ходи. Само за 2 години достигна нивото на останалите деца с английския. И то при положение, че аз НИКОГА в къщи не съм им говорила на английски, събираме се главно с българи, ходи на българско училище всяка събота, и пак английския й е доминантен, и със сестра си си говорят по м/у си на английски.

Това да е най-малкия ти проблем.

Разбира се, не е добре за дете ако до Киндергарден си стои само в къщи, и не успее да научи грам английски, но затова си има Прискул, има часове в библиотеките, игри с други англоговорящи деца и английския лека полека превзема всичко.

Книжки на английски съм чела изключително рядко. Почнах чак като тръгнаха К, защото нямаше как да се измъквам вече. Преди им четях предимно на български.

Едира нищо не мога да помогна по твоя въпрос.

# 638
Зоуи, аз книжки чета почти само на английски, българските са му сложни и не проявява никакъв интерес към тях,

У нас почти всички книжки са английски, но всеки си ги чете на своя си език. Чедото е свикнало да слуша Goodnight, Moon и Winnie-the-Pooh на български и руски, на английски не ги е чувала досега. Български книжки, подходящи за 2-3 годишно със силно ограничен речник, досега не съм намерила, затова така действаме.

Доскоро много се притеснявах, че няма да научи английски, ако не я пратя на градина. Вече за нищо не се притеснявам, като сюнгер попива. Имахме гости американци за Коледа, за три дни хлапето направи речник от двайсет думи и сега ходи из къщи и си ги пее... Hooor-sey, caaat-in-the-hat, moooonkey, ready-set-go!  Mr. Green

# 639
Аз също превеждам всичко, но то за възрастта на Лилия фабулата в книжките хич не е сложна. Даже редовно взимам книжки на китайски от библиотеката (имат хубави картинки) и тъй като китайския не е сред езиците, които говоря  Wink, историята направо си я съчинявам по картинките - не е имало оплаквания  Mr. Green.

затова си има Прискул, има часове в библиотеките, игри с други англоговорящи деца и английския лека полека превзема всичко.

Абсолютно. Моето (далеч негениално) 18-месечно, негледащо ТВ и гледано вкъщи от двама българи напоследък ме изненадва като дава знаци, че разбира английски, та какво остава за по-големите.

# 640
Имам приятелка, имат книжна борса в България. Всички книжки за калин съм ги купила от там ( мацката има дете с около година по-голямо от моето) и изцяло се доверявам на препоръките и. Онзи ден се замислих, след тема във форума, че в книжките няма насилие, а и са адаптирани за възраста

# 641
По принцип може и аз да съм купила грешните книжки от България, може и да има за такива дребоси, но съм ги пропуснала, Боби беше много малък и не мислех по този начин Simple Smile. Иначе на мен ми е трудно да превеждам, не заради друго, заради римите, запъвам се и не върви гладко. Пък и както писах, надявам се на дълги екскурзии до БГ, тази година май ще са три месеца Simple Smile
Едира и аз нямам  отговор на твоя въпрос, но аз скоро подавах за премахване на условие по зелената ми карта, толкова се бях ошашкала, до полуинфарктно състояние се бях докарала, че ги пратих 91 дни, преди да ми изтече настоящата зелена карта  ooooh!, та ми върнаха документите, срокът е within 90 days Та както го разказваш твоя случай, е напълно възможно. Успех ти желая!

# 642
Зои, това че мексиканчето не говори добър английски, не мисля, че е в следствие на това, че е двуезично. Двете неща нямат връзка. Има много проучвания, които показват че малките деца до 7 (мисля че беше) годишна възраст много добре възприемат до 4 езика и свободно могат да ги различават и да общуват на тях. Важно е човека който ги учи на даден език, да го владее добре. Ако не го владее добре, детето усеща затруднението на предаващия му и не го усвоява добре. Това съм чела аз за езиците, когато решавахме у нас на какви езици да ги учим нашите деца. Мога да потърся по-късно източниците, но съм сигурна, че и вие можете да намерете купища материал по въпроса дори в интернет.

Извинете за намесата. Crazy

Цонна, благодаря, че се отзова. Пиша ти на ЛС.

# 643
да ви се похваля, тук падна два сантиметра сняг и отмениха училището:)) поне децата са щастливи (не от липсата на училище Wink ) Това беше най-големия подарък за госпожица Виктория която много страдаше от липсата на сняг.
Имаме страхотни съседи, вчера цял ден подскачаха навън с децата и направиха огромен снежен човек който посадихме пред къщата на единственните дето нямаха представител на снежната веселба.. Joy дано да успея да пусна снимки, пикасата ми нещо се дърпа и не харесва паролата ми. Crossing Arms
аз приключих тортата с русалки за Виктория и сега моля ви всички стискайте палци да не се разпадне до утре;)))) отивам да подреждам водорасли и риби в хола Crazy

извинете за безобразно разхвърляния пост Crazy

# 644
Преди известно време докато мъжа ми карал детето на училище слушали някакво интервю по радиото в което единият от участниците говорил на китайски и Ейдж силно се впечатлил и коментирал, че той пък знае български и започнал: качулка, ябълка, гащи...качулка, ябълка, гащи... От тогава пита за разни думи как са и на български. Като му говорим разбира, но явно не му идват, когато иска да ги използва. Лятото докато баща  ми беше на гости се говореше повече на български и детето се опитваше да използва повече думи. Дядо му пък знае разни думи на английски и се разбираха, даже се и гледаха без проблем.

Гаргамелчо, стискаме палци и весело изкарване.

Общи условия

Активация на акаунт