Веганството - да споделим опит - 8

• 40 584
  • 761
  •   1
Отговори
# 210
Краси...*,

Добре е съпругът ти да прави профилактики.
Редовен свеж въздух и движение на слънце сред природата, ходене на сауна, пиене на билкови чайове....
Така както описваш, се събират доста отрови, доминиращо органични Confused
Според мен е добре да се консултирате със специалист за съставяне на индивидуална програма. Може би за пречистване на кръвта и вътрешните органи при вашия конкретен случай, е  добре:
-пиене на лимон с мед +вода сутрин на гладно. /примерно, всеки ден в продължение на 20-25 дни, после пауза  примерно 1 месец и после пак.../
-очистителни дни с пиене само на вода( най - добре изворна или структурирана)/билкови чайове и пресни сокове, такива като зеленолистни, червено цвекло, ябълка, морков, глухарче, зеле, ряпа.../
-Свежи зеленолистни салати с кълнове в изобилие, в които пролетта се добавя глухарче
- ябълки на гладно
- житен режим
- Хлорела или спирулина
- зеолит /след консултация./
-сауна
-ето тук има също инфо за пречистване на организма
-може би някакви капсулирани билкови извлеци....житни стъбла (поници) на прах......

проблемът ми е ,че ям елементарни салати - домати краставици, или морков и цвекло , а другата ми храна е тофу , леща,боб и хляб - пълнозърнест и то  мн рядко.
Менюто ми е супер еднообразно  Cry Cry
Трябва да включа кълновете, спирулина,хлорела, други зърнени като елда,нахут,киноа,амарант(който стои купен в шкафа от няколко седмици) и тн,които през живота си не съм яла.
И съм супер объркана как да стане това - помагайте  Praynig Praynig

Може ли да има някаква реакция при приемането на новите зърнени храни,които не съм консумирала до сега ? #Crazy

Салатите можеш да разнообразяваш с кълнове и дипове от пасирани семена, авокадо, чия, ядкови мусове.
Също, кое те спира да добавяш настърган алабаш или тиквички, зеле, цикория, спанак или фелд - салата...
кое ти е объркано? Хващаш няколко нови рецепти и ги пробваш една след друга. Експериментираш и опитвайки, се ориентираш.  Grinning
Лека- полека включвай по нещо ново.
Примерно, днес в ястието вместо ориз, слагаш киноа.
Утре в салатата добавяш и кълнове от люцерна, примерно....и така....
За да не се безпокоиш от нежелана реакция и да "стресираш" организма си, добавяй постепенно новите неща и внимавай с количествата.

Последна редакция: чт, 05 яну 2012, 23:53 от take a smile

# 211
  • София
Флайбъл, аз писах -глад, на вода Simple Smile
То всъщност това е интересното - уж е ученик на Ковачева (значи плодово -чаено-меден режим, после лекува с глад(само с вода)  и после с хранителен режим, но без глад Simple Smile

Относно Емилова и Лидия Ковачева -според мен са точно това, което е написала  Госпожа Емилия Simple Smile
Имам приятелка, която като вземе да ми обяснява , че била 3 седмици при Емилова "на глад" и избеснявам.

Всъщност наминах в темата, за да ви покажа ето тази млада жена http://tery.hit.bg/BG/aboutme.html
и понеже не знам какво да подбера от визитката й, пътеписите и темите в които е писала за своето приключение живот, просто нищо няма да копирам. Дано стигнете далече с нея, като мен Simple Smile

# 212
Здравейте, темата ми беше препоръчана от съфорумка след като търсех информация как да захраня детето си най-правилно без месо. Със съпруга ми сме вегетарианци сравнително от скоро - 2 години. Подбудите ни бяха предимно морални. Не съм търсила до момента инфо какво губим от месото, решението ни дойде съвсем спонтанно и сме доволни от него. Бихме искали да възпитаме и детето си така, но срещаме голям отпор и получаваме постоянно непоискани съвети за това как го лишаваме от собствения му избор и ще загуби ценни вещества именно в момент, когато са му най-нужни. Виждам, че темата е за веганството. Ние за сега не консумираме само месо, макар да сме мислили дори за суровоядство...просто може би не ни стига куража, а може би и информацията. Не съм чела нищо от темата, ще я прочета из основи и ми се струва, че ще сте ми много полезни   bouquet

# 213
търся си ник благодаря, вече ми е по-ясно. Супер е че прави програми на всеки по отделно, а не на всички една и съща  Peace

take a smile благодаря и на теб - ще ги включвам постепенно и по малко Simple Smile
и ми се щеще да те питам ти лично какви добавки вземаш ( спирулини ,хлорели,б12,желязо и тн) ?  Simple Smile

Половинката вчера ме стресира и обърка плановете ми , заявявайки че ще прави 5 дни само на плодове ( имам чувството че е чел вашите постове,макар и да няма идея за форума  Grinning )
Чувствал се много пренатоварен от коледа и нова година и сега минавайки към веганство да е по-пречистен .
Колкото за водата и гладуванията , ние имаме 1 ден на вода, следвашия на плод и после нормално хранене. Отдавна имам книгата на Пол Брег за пречистване с вода и макар и да съм чела малко мисля че има полза човек да гладува - т.е да бъде на вода примерно по 5 дни 4 пъти годишно, Вие какво мислите?  но оттам съм далеч още  Mr. Green

Така ,че реших да правя с него 5 дни само плодове и после 5 дни захранване ( първи ден морков, после картоф,после хляб, пипер , тофу и накрая и ядки- наясно сте предполагам) и после си почвам моята уж протеинова диете - доколкото е възможно това при веганството . И се чудех кога да включа при тези нови обстоятелства спирулината и хлорелата и как точно ? Помагайте и извинявайте , че ви питам за съвети ( чета първата тема още , видях че следващите са по-кратки, надявам се скоро да ми остане време да ги прочета и да не ви питам повече за " глупости"  Hug )

Вери , надявам се ми отговориш на предния пост и също си кажеш мнението при новите ми обстоятелства как дда включа спирулината и хлорелата Simple Smile и другите водорасли Simple Smile
 Praynig

П.С според вас момичета кое е най-ефективното пречистване ?

и в тази книга онзи ден я отварях - на Пол Брег0- видях нещо което ме озадачи - той казва как всяка година прави 4 гладувания на 7 до10 дни само ДЕСТИЛИРАНА  newsm78 вода и след 5 години по този начин , получил страшни болки и едвам издържал и изхвърлил от организма си някакви лекарства ,които ги бил приемал като дете  #Crazy #Crazy Това според вас възможно ли е - малко пресилено ми се струва ?  newsm78 newsm78 И защо пък дестилирана вода - нали за автомобили я използват - простете невежеството ми  Blush

И НЗ дали е по темата,но мисля , че болките ми в гърба , които са от около 4-5 месеца и нон стоп , се дължат точно на някакви боклуци в организма ми  newsm78 #2gunfire

# 214
take a smile,
Много ти благодаря!     Hug
Виждам ,че повечето от нещата ги правим отдавна ,дори без да знаем колко са полезни (отскоро ,от около 2-3 години се интересувам от здравословно хранене)...пием вода сутрин отдавна,но без мед,сега ще го включим.Обичаме излетите,винаги носим празни съдове и търсим чешми с изворна вода,около Пловдив има доста такива....всяка вечер около час-два преди вечеря задължително ядем плодове,какви-зависи от сезона,сега ябълки,портокали,мандарини,круши....
Свежи салати ,всякакви ,зеленчуци ,всеки ден,без салата не сядаме на масата.
Ще се съсредоточим върху по-специфичните начини на пречистване на организма.

Много сте ми полезни!      bouquet     

Сега отивам да дочитам първата тема....ама много дълга ,над 200 страници...    Simple Smile

# 215
 Hug някой ползвал ли е nigari   и какво ви е мнението ?

# 216
Краси...* ,
Много се радвам ,че имате навици и опит! Успех и занапред!!!
Искам и аз да те попитам нещо Simple Smile
Разглеждах снимки на твои торти. Много са впечатляващи!!! Струва ми се непостижимо за мен Blushтежък труд....
Как мислиш, могат ли да се направят подобни с вегански суровини и природни продукти?

take a smile благодаря и на теб - ще ги включвам постепенно и по малко Simple Smile
и ми се щеще да те питам ти лично какви добавки вземаш ( спирулини ,хлорели,б12,желязо и тн) ?  Simple Smile
Имам спирулина на таблетки, за която се сещам съвсем спорадично.
Никакви добавки не вземам и нямам такива навици.

Цитат
Колкото за водата и гладуванията , ние имаме 1 ден на вода, следвашия на плод и после нормално хранене. Отдавна имам книгата на Пол Брег за пречистване с вода и макар и да съм чела малко мисля че има полза човек да гладува - т.е да бъде на вода примерно по 5 дни 4 пъти годишно, Вие какво мислите?  но оттам съм далеч още  Mr. Green
според мен е най-важно как се чувства човек .
Лично за себе си, аз се вслушвам в тялото си и не си поставям абсолютно никави строги граници. В случая -някакъв модул за пречистване.
Адмирирам пречиствания, житни режими и подобни, но всеки да си избере това, което му се струва най - близко до него за даден момент, а не категорично да се придържа /едва ли не насилва/ към някаква схема/модул...  
А модулите са много.
Схемата от 5 дни на 4 пъти годишно не бих я възприела за момента за себе си.
другата схема, за която ти пишеш - един път седмично - само вода....
Или 1 път седмично само плодове или сокове......тези са ми по - присъщи.
Веднъж като започнах с плодовете, вместо да е за ден, два, седмица....колелото така се завъртя, че го откарах над месец. Много трудно се върнах назад. Захранването е в пъти по - сложно и много трябва да се внимава. Най - трудно въведох мазнините.

Цитат
П.С според вас момичета кое е най-ефективното пречистване ?
Според мен на този въпрос няма еднозначен отговор.  PeaceОтносително е . Зависи от човека и конкретната ситуация. Simple Smile

Вярвам, че е възможно Пол Брег да е чистил някакво лекарство от детството.
А дестилирана вода се ползва много - в хомеопатията, за пречиствания, в козметиката и т.н. Simple Smile
Петър Димков, например, също я препоръчва.
За болки в гърба - може да е от бременност, носене на детето, от слаби гръбначни мускули, от преминаване към друга вибрация/ според Долорес Кенън Wink/, дор­со­па­ти­я­, нарушена функция на вътрешни органи....дори и заради силен емоционален стрес.
аз се боря с такива оплаквания, появили се след раждане. Включих масажи, йога, упражнения.
Чувала ли си за този крем?

Последна редакция: пт, 06 яну 2012, 20:43 от take a smile

# 217

според мен е най-важно как се чувства човек .
Лично за себе си, аз се вслушвам в тялото си и не си поставям абсолютно никави строги граници.
Адмирирам пречиствания, житни режими и подобни, но всеки да си избере това, което му се струва най - близко до него за даден момент, а не категорично да се придържа /едва ли не насилва/ към някакъв модул. ...

... Чувала ли си за този крем?

Тази Кита я няма тук Simple Smile
Не съм чувала за това индианско растение.
Жалкото е, че всичките загряващи, отпускащи мускулите са с много гадни консерванти.

И аз така без строгите граници, take a smile.

От 1, нова година, нов късмет и нов режим с мъжа ми.
Той краен - само ябълки и чай.
Аз не харесвам захранването, затова плодове, на 4 ден взех и банан.
Вчера и днес на закуска хапвам накиснати от вечерта сини сливи, орехи и слънчогледови семки, през деня ябълки и портокали.
Продължавам да вегетаринаствам, но дотук.
Все още не съм обогатила кухнята достатъчно с продукти, постепенно става.
Ако правя по-често дипове, ще откажа и млечните, но сякаш така по-лесно.
Вземам и кламадски водорасли заради пародонозата, която съм развила напоследък.
Жабурене с прополис също. Вие нещо да знаете? А да и хомеопатия прилагам.

# 218
Анe ,
 Hug  
успех с твоето меню!!! пиши още, интересно ми е Simple Smile
за пародонтоза: витамин С, много дъвчене на сурови плодове и зеленчуци.
Така,чрез масажирането на венците, се получава благоприятен заздравяващ ефект.
 прополис, дъвчене на листа живовляк-до 3 пъти на ден, масажиране със смес от  морска сол и зехтин, добавя се и сушена бананова кора. Ще проверя в книгата и на Ридърс Дайжест и ще пиша там какво имаше. Peace
krisito_bg е също в Германия, затова й посочих този крем, знам, че много помага./лично още не съм го пробвала/ Иначе да, няма го в България.
за консервантите си права!

# 219
Госпожа Емилия , търся си ник, благодаря за пояснението!   bouquet

От една година, всяка седмица  имам по един разтоварващ ден.
В началото спазвах предписаната схема от д-р Михайлов,
но вече го правя по Лидия Ковачева.  Simple Smile
Оделно по пълнолуние, си правя тридневна детоксикация, по д-р Михайлов
и се чувствам прекрасно.
Преди година и малко, ми беше трудно да си го представя, а сега ми е трудно да си
представя да пропусна.  Grinning

# 220

Това видяхте ли го? Всеки може да се включи- официално и неофициално. Мен лично тази идея не ме привлече. Не правя връзка между заглавието и съдържанието. Омега 6 "джънк" ли е?  newsm78 Ако се изключат изкуствени храни, по-разбираемо би било.

Януари без джънк!

Добър палео пример за старт на годината

Въпреки, че имаме известни резерви към палео философията, не можем да игнорираме факта, че в последно време тя придоби изключително голяма популярност и накара множество хора да преосмислят много от вредните си хранителни навици.

Добро впечатление ни направи примерът на Мат Ленцнер, който в началото на миналата година организира предизвикателството Gluten Free January (Януари без глутен), в което се включиха 546 души от цял свят. Резултатите в края на месеца бяха впечатляващи, като преобладаващата част от участниците докладваха загуба на тегло (между 2 и 5 кг), подобрени храносмилателни и отделителни функции, по-качествен сън, засилен имунитет и по-добро общо състояние, като цяло. Истина е, че тези показания са субективни и са дадени предимно от хора, които вярват във вредите от глутена, но все пак това не е основателна причина те да бъдат изцяло пренебрегнати.

Да, дори и в пълнозърнестия хляб има глутен!
Този месец Ленцнер прави сходно предизвикателство под наслов Junk Free January (Януари без джънк), в което вече има записани над 500 души. Този път участниците могат да изберат между пет различни схеми на хранене:

Без глутен (пшеница, ръж, ечемик, овес и продуктите, направени от тях) – No Gluten Clan

Без омега-6 (слънчогледово, соево, сусамово, царевично и др. олиа) – No Oil Faction

Без захар и фруктоза – No Sugar Tribe

Без две от посочените – Double Trouble Gang

Без нито едно от трите – Triple Threat Set

Веруюто на палео храненето е, че въпросните храни са едни от основните причинители на модерните заболявания като затлъстяването, диабета и коронарната болест на сърцето. Особено когато става дума за преработени продукти като бели брашна, трапезна захар и рафинирани мазнини за готвене.

Ако все още се чудите как да подходите към храненето си през 2012 година, а не ви се занимава с диети, то нищо не ви пречи да се включите в една от петте възможни схеми и да проверите как ще ви се отрази тя. За целта, единственото, което трябва да направите, е да пуснете един имейл на junkfreejan [at] gmail.com като посочите име и инициал на фамилия, градът и държавата, които обитавате, както и към коя от групите бихте желали да се присъедините. Записването е отворено до 10-ти януари и просто трябва да отчетете датата, на която започвате и да продължите до същото число на следващия месец. Естествено, бихте могли въобще да пропуснете въпросните формалности и да направите предизвикателството съвсем неофициално, за пред самите себе си.

В края на месеца пред вас стоят точно два избора: да продължите да се храните в същия дух, ако считате, че подобен режим ви се отразява добре. Или пък да преустановите и да опитате да върнете въпросните храни в менюто си, за да проверите какво ще се случи.

Казват, че който играе, печели. В случая може и да загуби... един-два вредни навика и няколко излишни килограма, което звучи добре като за закъснял новогодишен подарък Simple Smile

http://fitwell.bg/%D0%94%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%B8-%D0%B8-%D1%85%D … 014_i.142594.html

Последна редакция: сб, 07 яну 2012, 01:56 от Госпожа Емилия

# 221
Емилия, интересно, както съм я подкарала може да се включа.

Отделно по пълнолуние, си правя тридневна детоксикация, по д-р Михайлов
и се чувствам прекрасно.
Преди година и малко, ми беше трудно да си го представя, а сега ми е трудно да си
представя да пропусна.  Grinning

днес започва тридневнота фаза на  пълнолуние, в понеделник е пълното.
и аз съм така от няколко месеца, чакам пълнолуние и новолуние. но трябва да се включа и със соковете поне ден в седмицата.
колкото по-често го правиш, толкова по-лесно свикваш, виждаш ползите и удовлетворението от състоянието на дух и тяло и имаш потребност да го правиш.
февруари след новолуние е подходящ за житния режим на дънов.

по-нагоре четох, как гайдурков помогнал на жена с депресия и т.н. логично, чистата храна помага на духа.
колко повече токсини, толкова повече нервност, тромавост, унилост, умора.
хранителната диета е в основата за лечение на много болести, огромно влияние оказва и при аутизма. тъжно ми стана като разбрах, че дете на моя позната с ужасни алергии, пие нон стоп боза с всичките й консерванти, алергизиращи съставки  Sad

take a smile, аз трябва да ви прегръщам, защото чрез вас смених чипа. а всичко е в главата, в информацията. нямам желание да готвя, защото знам, че файдата никаква.

за закуска освен сливите, орехите, слънчоглеовото семе, накиснах и елда.
такъв микс дава такава енергия, заедно с чая, меда и сусамовия тахан.

да ви питам. взех си оцет. моя позната имат ябълкова градина. без консерванти и т.н. мътен е, той такъв трябва да е май. на гладно уж трябва да го приемам, но сякаш не ми  се ще. взех го заради проблема ми с вените, много съм зле, за лазер се глася.

# 222
  • София
Ане, био бозата не ли вариант за нея?
За мен вече не е, задръстихме се с пластмасови бутилки Sad

Вчера говорих с един приятел, питах го лекуват ли се при общата ни хомеопатичка. Отговорът  му беше супер готин:
Ами аз откакто бях при нея вече не пия хапове, даже и нейните.  Joy
(от 2 години Simple Smile )

# 223
Привет на всички.
Много интересна дискусия се е зафоримила за пречистването.
 Лично аз съм правила плодово-чайният режим на Л.Ковачева няколко пъти за по 20 дни-вегетариянка съм от 11 годишна,като имам 4 годишна пауза като всеядна (проядох риба )и сега отново 3 месец съм веганка, и съм доволна от това как се чувствам.
За мен веганството е достатъчно добро пречистване за да правя и нещо друго,но предполагам,че ако искам да сваля  и кг-те ще се наложи и да погладувам. Cry
И аз се присъединявам към питането за табличките за съчетаването на веганските храни.
Искам да споделя с вас едни барчета и да обсъдим дали са ОК ,защото освен мандарините те са ми основното средство за подсладяване ,ако ми се дояде сладко .
http://www.naturalbalancefoods.co.uk/store/nakd-nudie-bars/default.aspx
Съставени са основно от сурови сушени плодове и ядки .Поне по 1 на ден консумирам.

# 224
да ви следя и аз

Общи условия

Активация на акаунт