Веганството - да споделим опит - 8

• 40 598
  • 761
  •   1
Отговори
# 195
Ами ние сме точно от тези, които не са го направили заради здравословен проблем или килограми/диета.

Може би и затова не разбирам подобни твърдения.

Срещала съм такива твърдения/мнения и за вегетарианството...Също бих добавила, че ми се струва, че по-малко са тези, които започват подобен път само и единствено заради вътрешно желание, убеждение, потребност.  Обикновено е или заради здравословен проблем, или заради диета- килограми; или заради някаква ексцентричност...И после евентуално първоначалният тласък се разгръща и претърпява трансформации.
напълно съм съгласна!
Това са и моите усещания и мисли.

# 196
    Аз се обърнах към веганството/вегетарианството по здравословни и етични причини. Дълго време бях вегетарианка, като забременях и по време на бременността ядях понякога пилешко месо, след раждането бях стигнала 50 кг( за около 2 месеца след раждането) и заради здравословни проблеми карах един месец на ориз и картофи. Винаги съм предпочитала растителната храна. За справка относно килограмите- аз забременях 63, преди да родя бях 75, след раждането 65, 2 месеца по късно 50, а сега съм 58. Чувставам се добре на тези си килограми 57-58 съм по принцип, и при мен напълняване и отслабване е свързано по скоро с емоционалното ми състояние.  Peace

# 197
Записах се преди няколко страници,да ви следя....Започнах да чета старите теми,ама толкова много сте писали.....   Grinning
Нямам някаква конкретна причина да търся начини за здравословно и полезно хранене.
Но от доста време месото не ми допада,а и с напредването на годините човек трябва да се храни все по-пестеливо и с повече плодове и зеленчуци....Някакво вътрешно мое усещане е, явно ми е време за промяна ....обикновено оставям тялото ми да ме води.
Все още готвя месо,мъжете у дома ядат,просто няма как.Въпреки ,че съпругът ми е съгласен на промяна в начина на хранене.Винаги ме е подкрепял и не отказва да опитва нови неща,казва кое му допада и кое не,дори дава идеи .
Понеже четенето ми на старите теми върви с темпо по около 20-25 страници на ден,и не знам дали е обсъждано някъде в темите,имам следното питане:
Мъжът ми работи в относително вредна среда,и пуши.Знам ,че по соц. време са давали кисело мляко за неутрализиране на отровите в организма.Та ,питането ми е, с какво да заменя киселото мляко?
Какви други храни,продукти извличат или неутрализират отровите ,които организмът поема ,и при работа,и от автомобилите,и от цигарите?
За тях водим война ,ама засега само ги е намалил....
Ако някъде сте обсъждали,просто ме насочете къде да проч
ета!
Благодаря ви!    Hug

# 198
  • София
Семинари на Гайдурков
http://gaydurkov.wordpress.com/%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0 … 0%B0%D0%B2%D0%B5/

Мисля, че ще бъдат много интересни. Но не знам дали ще имат такъв силен ефект, когато не е личен контакта. Дали ще е така запалващ доктора Simple Smile

Помните ли, през лятото ви предложих да ходим на курс по керамика при приятелка Simple Smile
Ние тогава намерихме и идеално помещение в центъра. Тя написа представяне. Всичко се очертаваше прекрасно.Но се оказа , че тя е забременяла с третото си дете. Тогава не писах тук, защото много й беше лошо и повръщаше. Тя се отказа от курса, защото не искаше да подведе някого.
Тя е вегетарианка и под мое влияние прави много неща по-здравословно, от много години.
Но!  Свекърва й, хора! Свекърва й е ходила при Гайдурков преди 4 месеца (нямаме нищо общо нито приятелката ми, нито аз) и сега е ехеееей по-напред Simple Smile Станала е по-светец от папата Simple Smile
(Оптивала съм нейна лютеница от преди 1 година - един пръст пържено олио отгоре, бррррр)

Свекървата яде кълнове, семена, ядки, сусама само с люспите, киноа, подправки, био продукти.... След лечебния режим сега живее в постоянен режим. Имала е гонартроза . Тя е аптекарка и е опитала всичко от фармацията, всичко от фитотерапията и доста опити с хомеопатия. Гайдурков е премахнал болките й в коленете и високото кръвно. Живее в доста отдалечен малък град.
И е постигнала всичко това. Без да чете и пише тук Simple Smile
малка каша стана постът ми Simple Smile но не мога да го редактирам (лесно)

Пожелавам всекиму по една такава свекърва Simple Smile

# 199
мерси,мерси,и аз искаааам   такава   smile3514

моля,кажете-имаше една рецепта за кюфтенца с коприва,но никак не я намирам  newsm78

# 200
Краси...* ,
За кои токсини  по - конкретно се интересуваш? Тук сме споменавали за очистителни клизми, за пречистване с червено цвекло, с мед и лимон, със зехтин, с плодове, с глухарче, хума, пектин, зеолит (клиноптилолит) , соково пречистване, билки/извлеци, спирулина, хлорела, хлорофил, чесън. Със сигурност пропускам нещо.

Mamagemelar , кюфтетата с коприва приготвям подобно и на другите. Рецептата ми е универсална, няма някаква  по-отличителна особеност в направата им. Заменям продуктите.  Simple Smile
Ако искам да са  по -скоро копривени, слагам повечко коприва.
Примерно : Коприва,  настърган морков, чушка, лук и някаква свързваща съставка-от елда; или микс от няколко зърнени, подправки. Пека в/у хартия.
ето една примерна рецепта, в която замени зелениите с коприва, а лещата със зърнени /зърна или ядки/ или брашна от тях:

рецептата за веган-кюфтетата
продукти
1.леща/половин пакет от  500 гр./+булгур- 1 водна  чаша
2.вода
3.магданоз /2 връзки/
4.зелен лук /2 връзки/
5.морска/хималайска сол-на вкус
6.кимион
7.черен пипер
8.зехтин или друга мазнина

приготвяне
Лещата се изплаква и сварява  до омекване и  поглъщане на цялата вода. Варенето на булгура става заедно с лещата, като се добавя по различно време,  в зависимост от сорта леща. Като поизстине, всичко леко се пасира. Цели се еднородна смес, без да се хомогенизира до каша. Ако сместта се е получила суха, при пасирането се добавя малко вода. Добавя се нарязания суров лук и се бърка  всичко с   магданоза, зехтина  и подправките.
Оформят се кюфтенца /с лъжица или наръка/ и се подреждат върху хартията за печене. Аз "сипвам" с лъжица смеската.
Пече се на 175 градуса за около 40-50  мин. с вентилатор./температурата и времето може да варират в зависимост от фурната/.
Кюфтетата са готови при  леко зачервяване на повърхността им и при условие, че лесно се отлепят от хартията.
Идеи.
Вместо с леща, става много вкусно и сполучливо с елда, просо, булгур, овесени и оризови ядки и т.н. Смесването на елда с червена леща е много удачно .Или на леща с булгур. Подправките са на вкус. При лещата много върви джоджен.
Зеленчуците също могат да варират според наличността и вкуса. Чушки, коприва, тиквички, моркови, червено цвекло, патладжани, броколи, карфиол  и т.н.
когато е червено цвекло е добре то да е наситнено, също и морквите-настъргани.или и те да се пасират при пасирането.когато се добавя патладжан, добре  е смеската да се по- суха, защото патладжанът има  доста вода.

елдата, овесът  са отлични слепващи агенти.

зехтинът може да се напръска накрая , а не да се добавя в смеската.

Кюфтетата могат да се гарнират  с дерсинг/песто  с авокадо, майонеза от тофу, "крема-сирене" от кисело зеле и мус от кашу, богата прясна салата, с майонеза,  и много др.

# 201
Краси, във вашия случай си мисля за зеолит или хлорела.

# 202
take a smile ,  Вери , благодаря ви .

Какво е зеолит?

Той работи с автомобили,спирачни системи,а там има масла ,лепила,бензинови изпарения  и подобни химични отрови.
Да,има защитни  маски и прочие ,но след години работа организма така или иначе се замърсява и отравя малко по малко.

# 203
  • София
мога да добавя жабурене с олио (рецепти и коментари има много в Земя назаем)
много лесно за изпълнение пречистване Simple Smile

# 204
take a smile ,  Вери , благодаря ви .

Какво е зеолит?

Той работи с автомобили,спирачни системи,а там има масла ,лепила,бензинови изпарения  и подобни химични отрови.
Да,има защитни  маски и прочие ,но след години работа организма така или иначе се замърсява и отравя малко по малко.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82  и аз не знаех какво е зеолит, но се оказва че има много приложения Grinning

Последна редакция: чт, 05 яну 2012, 14:09 от mimkis@

# 205
Вери ,много ти благодаря за отговора с килограмите  Hug
Искам да те попитам колко време след включването на спирулината, да включа хлорелата?
Купих си страхотни книги онзи ден за спирулина и хлорела, но не ми остава време да ги прочета  Sad

Цитат
Под други водорасли имам предвид нори, уакаме, араме, келп, дулсе...
А тези как да ги включа в менюто си ? newsm78
Цитат
Според мен много помагат пречистванията.
Как точно мога да се пречистя ?  Rolling Eyes

От 1ви януари не ям млечни и се чувствам доста добре - не ми се и прияждат( което преди ставаше всеки ден)  Simple Smile проблемът ми е ,че ям елементарни салати - домати краставици, или морков и цвекло , а другата ми храна е тофу , леща,боб и хляб - пълнозърнест и то  мн рядко.
Менюто ми е супер еднообразно  Cry Cry
Трябва да включа кълновете, спирулина,хлорела, други зърнени като елда,нахут,киноа,амарант(който стои купен в шкафа от няколко седмици) и тн,които през живота си не съм яла.
И съм супер объркана как да стане това - помагайте   Praynig Praynig

Може ли да има някаква реакция при приемането на новите зърнени храни,които не съм консумирала до сега ? #Crazy

търся си ник,разгледах  сайта на Гайдурков , но не схвашам - с плодолечение и глад лис е занимва с веганство или с какво точно ? Peace

Колкото за кг , не съм почнала да се храня така за да отслабна,просто двете неща съвпадат  Peace

# 206
мога ли да ви помоля за някаква таблица за съчетание на храните при веганство , в тема 1,която още чета, има качени 2 - едната не мога да я отворя а другата е с някакви странни знаци,които не разбирам   Sad

# 207
  • София
търся си ник,разгледах  сайта на Гайдурков , но не схвашам - с плодолечение и глад лис е занимва с веганство или с какво точно ? Peace

Не мога да ти отговоря със сигурност. Но от наблюденията ми, като се почне от мен, се съобразява със всеки , с някакви негови жалони. Примерно аз отказах категорично сурови яйца и той никак не настоя. Приятелката ми дето е с -25 кг пък искаше да си яде хляб, ама от пшеница Simple Smile (щото той на мъжа ми предписа само царевични питки, никакви пшеници ). На свекървата някакви меса е разрешил, не се поинтересувах кои. Но тази жена досега гледаше стока и колеше. Сега няма такова нещо, само мъжът й коли и яде наред.
Преди много години беше дал на мъжа ми истински гладолечения по 10-14 дена на вода. На мен тогава ми оправи хемоглобина с 4 дена на вода и дълго захранване (аз напарвих обаче само 2 и пак го вдигнах Simple Smile ).
В наши дни не е споменал на никого глад. Ние и двамата с мъжа ми отидохме във фаза глад и той ни спря, отрече го напълно за състоянията ни и даде хранителен режим.

# 208
В наши дни не е споменал на никого глад.

newsm78 Интересно , а уж се е учил от Лидия Ковачева.

# 209
В наши дни не е споменал на никого глад.

newsm78 Интересно , а уж се е учил от Лидия Ковачева.

Предполагам търся си ник говори за истинско гладолечение( само на вода).
Другите гладолечения ( на Лидия Ковачева, на д-р Емилова..) само условно са такива. На практика представляват плодови/ сокови/ чайови режими, независимо как ги наричат.

Обсъждали сме го по- назад в темата.

* Дори чаят се води храна. Не се задействат всички пречистващи механизми, а само се изтощава организмът. Единствено чистатаструктурирана вода може да отмие ефективно токсините.

Разбира се, по- добре разтоварващ режим, отколкото нищо.  Wink пак е пречистване, макар и не с такъв ефект. Така че, колкото можем, толкова. Няма нужда от насилие.

Общи условия

Активация на акаунт