Веганството - да споделим опит - 8

• 40 466
  • 761
  •   1
Отговори
# 75
И аз съм чела неприятни неща за фъстъченото масло и не го поглеждам въобще.
Обаче когато го опитах за първи път преди 15-тина години, много ми бдопадна, въпреки, че е доста тежичко. Няколко години след това го пробвах пак и вече се чудех, какво съм му харесала. Rolling Eyes

# 76
Хората, които са във фейсбук, сигурно са видяли тази статия:

http://organichno.com/index.php?option=com_content&view=arti … -52&Itemid=97

Пускам линка за тези, които не са там.

Блогът на момичето:

http://avocett.blogspot.com/

# 77
Благодаря за отговорите  Simple Smile За Димков хич не се сетих, ще и дам книгата.

take a smile, тя яде и семето ... харесвало й  Rolling Eyes Също така иска да увеличи и дозата /2 супени лъжици/ всяка сутрин, защото някой й е казал , че има благотворно въздействие в/у менопаузата  Thinking Очертава ми се четене  Laughing

# 78
  • варна
здравейте! В момента сме на вълна курабийки и сладки. Снощи направихме бисквитките с амарант, мед и кокосово масло. Понеже не можех да намеря амарант на брашно, си го смелих в кафемелачката. Получава се. Бисквитките станаха много добри, даже се наложи да правя втори път, че до никъде не ни стигнаха Heart Eyes
Да споделя и рецептата за меденки по която правих в неделя.
1ч.ч. мед,
1/2ч.ч. кафява захар
разбъркват се с 1ч.ч. вода докато се разтвори хубаво и 1/2 ч.ч.олио
след това се добавя 1ч.л бакпулвер и 1ч.л.канела и брашно докато поема за да стане тесто за сладки. аз нямах бяло брашно и слагах пълно зърнесто пшеничено и ръжено. след това се разстила на хартия за печене и се правят фигурки по желание. на мен ми беше трудно в началото и омазних леко фигурките. пекат се отгоре и отдоло на 180-200градуса. като им потъмнеят краищата са готови. стават за около 10-на минути
Станаха много вкусни, но не много сладки. децата много ги харесаха. според моя вкус носят и още подправки.
но въпреки всичко децата ги ометоха за отрицателно време.
Ако някой има рецепта за сладки, която не включва животински продукти- моля да сподели Hug
Приятен ден

# 79
Shada ,
според мен, конкретно за менопауза има по- подходящи продукти. Ако това я интересува, майка ти евентуално може да погледне и книжката "Китайска медицина - Кристине Ли". Peace
Вери,
благодаря за статията и линка към блога! Hug
Много мило момиче, възхитих й се и се вдъхнових!

# 80
take a smile, благодаря за предложението, но едва ли ... знаете какви са възрастните, особено някои  Wink

# 81
gerito, ето ги моите Коледни меденки, но не съм ги правила от 3 години заради яйцето и маслото. А и нали сме на сурова вълна.  Laughing  Но виждам от теб, че си заменила с олио. Може да пробвам с гроздово или кокосово и да прескоча яйцето ей така за пробата.

Коледни сладки
150гр захар; 100гр вода, 1 яйце, 150гр масло, 2 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, 3-4 с.л. мед
Подправки: 1 зърно кардамом, 1/2 к.л. млян анасон, 1к.л. канела, 1-2 ванилии, 1-2 зърна черен пипер, 1 малко зърно бахар, 4бр карамфил, по 1к.л. майоран, инд. орех4е, джинджифил

Захарта се карамелизира до по-тъмен цвят, изсипват се 100-те гр вода. В по-голямата част брашно / да кажем 1 1/2 ч.ч. / пресята с бакпулвер се слагат всички смлени подправки, стопеното масло, яйцето, карамелизираната захар; след което се меси с лъжица до меко тесто и се оставя в хладилника, където може да седи 2 дни или по-дълго за поемане на миризмите. След което се прибавя и останалата част брашно и се точи на кора около 1см. Реже се с формички и пече на умерена фурна. Много бързо се изпичат, внимава се да не изгорят,  да не потъмнеят. Тавата да е намазана с масло. Аз ги махам като станат златисти.

# 82

Като стана въпрос за сладки, аз попаднах на това и съм много доволна -

http://vanillka.wordpress.com/2011/12/08/%D0%B2%D0%B5%D0%B3%D0%B … 0%BB%D0%B5%D0%BD/

Ще пробвам да го направя, като ми остане малко време, че малко пипкаво ми се вижда и после ще пиша резултата:)

Момичето с биоземеделието и мене много ме вдъхнови, хайде дано все повече такива да има! Имаме страхотна земя, само да попадне в хубави ръце, какви неща може да ражда...всички ще ни завидят...но може би точно това не е в плановете на някои хора... Sad

take a smileHug

Вери, не си прозвучала остро, просто се учудих, защото тези неща точно при вас ги четох. И обикновено когато видя нещо в скоби до оригиналния продукт, аз го разчитам като да може да се замести, тоест - сходно по вкус, качества, свойства и т.н. Simple Smile

# 83
Щастливата, да права си пак да кажа. Просто наистина много често пишейки не можем да се усетим.

Иначе земя имаме колкото щеш и предложения разни, ама решителност май нямаме и не сме все още убедени, че е най-доброто решение на този етап (как го обичам това словосъчетание. Simple Smile )

# 84
За тези, които ползват клиноптилолит:

Може да се намери на добра цена- 3.90 лв. за  гранулиран( в пакетче  от 200г) и за във вид на прах за пиене (в пакетче от 100 г) във фоайето на Кауфланд на ул. "Скопие".
Не е термично обработен!

Фирмата е "Фарер", а клиноптилолитът е добит от "Бентонит" АД.
Хората обясняват търпеливо и раздават листовки.
Ще бъдат там до края на седмицата.

# 85
Здравейте! Предварително се ИЗВИНЯВАМ, че така се намесвам в темата, отдавна ви следя, както и всякакви други теми свързани с храненето.

Не съм веган,но искам да стана в най-скоро време ! Praynig
От август не ям месо , позволявах си малко и риба, но след последното ми готвена на съомга се отказах и от това. Прясно мляко също не пия и яйца не консумирам,кашкавал също.Само сирене,но вече се убедих,че е вредно и се мъча да го спра и него.
Сега започнах диета(главно протеинова), че имам да смъквам килца 5-6 и да горя мазнини в тялото,които също не са в норма.И трябва да стегна и оформя тялото си,понеже в последните 2 години - тъкмо стигам желаните килограми и започвам пак с пържено,чипсове,пици... лоша работа.
Ям салати,плодове,тофу,сирене, включих и от преди 2 дни яйцата- само белтъците обаче.(ще ги консумирам 2 пъти седмично) . След 2 месеца ще ги спра отново. Rolling Eyes

Извинявам се още веднъж  Embarassed ,че ви прекъсвам дискусията, ще се радвам да ми дадете някои насоки - примерно с тофуто. Искам да го ям - сурово е ужасно на вкус, сварено и тн също , мога ли по някакъв начин да подобря вкуса му,за да е ''годно'' за консумация? Същия проблем имам и със сейтановите медалиони. Не мога да ги преглътна. Ужасни са на вкус.А към месото няма да се върна по много причини.

Много хора ми казват да пия спирулина и хлорела на таблетки заради протеина- това вярно ли е  ? Thinking
От около половин година следя и сайта на Вери  и  съм пробвала някои неща и съм очарована.

Надявам се на някакъв съвет от вас и активно ще участвам в темата - ще прочета и предните 7 още един път,за да не ви задавам въпроси,по които е писано. Просто хем трябва да сваля килограми и по-скоро да кача на мускули и да се стегна, хем искам да мина изцяло към веганство и ми е много объркано. newsm78 Praynig Shocked Embarassed

Благодаря ви много на всички за отговорите и пак се извинявам,че така нахлувам в темата.  bouquet  bouquet

# 86
krisito_bg, лично аз не считам протеиновата диета за добра за здравето.. но всеки сам си решава. Аз също не съм веган, но определено ми е важно какво ям и следя темата с голям интерес.

Та за тофуто.. Не съм му голям фен, но можеш да го мариноваш с подправки по твой вкус или да си направиш пастет от него в блендер или с пасатор като прибавиш продукти или подправки пак на вкус.

Peace

# 87
  • София
Крисито, добре дошла!
Отиди в ресторант Кринг (без неделя) и в Дриймхаус - в неделя по обед, имат блок маса. Предлагат добре овкусени от тези продукти, които едвам преглъщаш Simple Smile

Аз ям домашно тофу по начините на Минимауз и въобще нямам проблем с преглъщането Simple Smile
Малко сурова домашна туршия може са овкуси всяко тофу!
+чесън, лимон, черен пипер, маслини.....

# 88
Криси, здравей, добре дошла! Дано да ти е полезно и приятно тук!

Задачата, която си си поставила, на мене ми изглежда малко сложна, или по-скоро объркваща, може би ти самата не си точно наясно, но чета следното -

- да минеш към веганството
- да свалиш килограми
- да оформиш мускули, да се стегнеш

Лично според мене това са три цели, които изискват поотделно внимание и съсредоточаване, и някак...поетапно случване.
Може би е хубаво да седнеш и наистина ясно да помислиш какво точно искаш като стъпки, да го запишеш и най-вече - подредиш като приоритети и стъпки и да започнеш да го следваш. На мене ми се струва най-удачно да ги предприемеш нещата точно така, както съм ги подредила - първо изцяло веганство, после сваляне на килограми и накрая оформяне на мускули. А всъщност...с времето ще се получи така, че всичко заедно ще се е случило.

От веганството до колкото те разбирам те дели само сиренето - може да не се насилваш от раз да го спираш, а просто постепенно да намаляваш консумацията му и да заместваш с други неща. Тофу аз не обичам и много добре те разбирам. Соевите неща въобще не обичам. Момичетата са прави, че вкусът се променя, когато го овкусиш, например с някоя по-силна подправка, чесън...Но аз ти препоръчвам да започнеш да изпробваш суровите сирена, които са описани в сайта на Вери, според мене те са прекрасен "заместител" и няма да се сетиш повече за животинското сирене. Лично моето мнение е, че ако не ти се яде тофу и соевите продукти - въобще не се насилвай. Например аз не ям нищо соево. Просто не ми харесва. Не си мисли, че това е най-протеиновата храна на веганите. Съвсем не. Хубави протеини има във всички семена и ядки например. Но тъй като се сещам за стъпка 2 от твоите цели - да свалиш килограми, може би не е много добра идея да се нахвърляш на много ядки, тъй като те са си доста калорични. Но конопено семе, сусамено семе, слънчогледово семе, ленено семе - ей тези определено може да включиш колкото искаш. Ако увеличиш процента на суровите плодове, зеленчуци и семена, за сметка на зърнените например, килограмите може и да си отидат без повече усилия. От зърнените пък може да пробваш елда, киноа, амарант, ориз, вместо традиционните тестени и картофени изделия. Четох наскоро една статия за това защо японките са красиви и стройни и как не е въобще често срещана гледка дебела японка. Защото ядат ориз, а не хляб:)

А колкото до оформянето на мускули...мисля, че тук трябва да се замислиш повече за подходяща двигателна активност, която балансирано да натоварва мускулите - плуване, йога...каквото прецениш:) И ако започнеш отсега - съвсем едновременно ще се случват нещата. Peace

Успех  Hug

# 89
Но конопено семе, сусамено семе, слънчогледово семе, ленено семе - ей тези определено може да включиш колкото искаш. Ако увеличиш процента на суровите плодове, зеленчуци и семена, за сметка на зърнените например, килограмите може и да си отидат без повече усилия. От зърнените пък може да пробваш елда, киноа, амарант, ориз, вместо традиционните тестени и картофени изделия.
Да, съгласна съм. Simple Smile
По принцип протеиновата диета може да се съчетае с веганството. Но там не се ядат плодове.
Сваляне на килограми и оформяне на мускули става най-ефективно със силови тренировки. Четох преди време, че не бива в упражненията да подценяваме мускулите на гърба. Погрешно е ако искаме да правим мускули на ръцете или краката, да работим само там.

Погледни и тези линкове, Крисито.
http://en.wikipedia.org/wiki/High-intensity_interval_training
http://en.wikipedia.org/wiki/Resistance_training

Общи условия

Активация на акаунт