Веганството - да споделим опит - 8

• 40 431
  • 761
  •   1
Отговори
# 60
  • Пловдив
Никога не съм опитвала, в рецепти съм го заменяла с тахан...
Не знам доколко правилно.  newsm78

Няколко пъти си мислех да купя, но не се препоръчва при деца с разни алергии, АД и т.н. /инфо от различни източници/

# 61
Аз купих веднъж от любопитство. По принцип много обичам вкуса на печени фъстъци, макар че ги ям рядко. Фъстъченото масло, което купих беше натурално, не исках подсладено, защото и такова продават. Правих тези сладки Шоколадови сладки с фъстъчено масло. Много тежки станаха на вкус, според мен пълнежа им може да се намали. Като цяло на мен ми идва тежко фъстъченото масло, но въпреки това ми харесва на вкус. Все още се чудя как се консумира с хляб, нали американците си правят сандвичи с него ...
Гледала съм маслото на Балчо, но тяхното май е с маргарин.
търся си ник, ще ми е интересна тази рецепта за бонбоните.

# 62
Палиа, тук много се консумира фъстъчено масло с хляб. Още повече, че го има къде ли не от индустриалните продукти.  Знам, че много диетолози са против него.

Аз фъстъци никога не съм обичала. Като бях малка, ми стана лошо от тях.
Иначе по-конкретно мнение за фъстъченото масло нямам. Ние не ползваме.

# 63
Аз фъстъчено масло не купувам, но фъстъчен мус. Вътре има само фъстъци и морска сол. Мажем си го на филийки с малката заедно с мед, понякога слагаме и малко нарязани орехи отгоре. На мен ми е по-вкусно отколкото тахан с мед.

Момичета искам за Коледа на направя питка. Искам обаче да е като питка със сирене, но без сирене. Мисля си ако разбия едно тофу и го посоля, дали ще се получи подобен вкус. Някой да е пробвал нещо подобно или някаква идея?

# 64
Преди много много години понякога купувахме фъстъчено масло / в бг./  мазахме в/у филия и ядяхме като сандвичи, често гарнирахме с кисели краставчики.
Маслото беше внос, достатъчно обработено- печени, осолени фъстъци....
С времето тази "пробна" храна някак естествено си отпадна. Може би след като вече бях попадала на информация, че фъстъците са силен алерген, че са с висок риск за афлатоксини и тежки метали - като филтри за почвата от олово и тежки метали са.
Спряхме и домашните печени фъстъци, които майка ми от време навреме приготвяше.
Аз съм писала, че ядкови масла /мусове/ купувам.
Натурални, сурови. Но фъстъчени , при все,че е по - изгодно като цена, не съм.

Lolita007 ,
според мен, ще стане. Не съм пробвала обаче , ако рендосаш, може би ще стане по- добре.
Предполагам, че и с кашу/или др. ядки, орехи/ - по рецептата за сирене също може да стане
Бях пускала линк за вегански сирена, много са сполучливи. Дали ще те затрудни ли да си поръчаш? Доставките са от Швейцария.

Последна редакция: вт, 13 дек 2011, 11:14 от take a smile

# 65
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
аз понякога имам невероятен глад за фъстъчен мус Crazy
обикновено приготвям сос с фъст. мус, кокосово мляко и зелено тай къри към зеленчуци.
така не е толкова тежко, т.е. ползвам го за вкус  Peace

# 66
Благодаря за рецептата с ряпа и мед за кашлицата,но не помогна. Cry
2-ри АБ за още 5 дни след 1-ят,инхалатор Вентолин и диагноза остър вирусен бронхит слизащ към дробовете. Това наложи и 2ят АБ.
Нищо не ми се яде от нещата,които правя за детето,а карам на хумус,лютеница и черен хляб ,който си пека през ден със семена .
Така мразя лекарствата и накупих толкова неща за да спра влошаването,но доктора ми каза,че Спирулината, пчелния прашец,зелениите и зеления чай с Манука мед и водораслите са страхотни храни ,но не са могли с нищо да помогнат на вече развиващия се упорит вирус.
Така,че днес от за първи ден от дни не се давя от кашлица и ще правя енергийните бонбонки на Вери от сайта й .
Някой да препоръча добър кухн.робот за смилането на ядките ,че счупих 2 блендъра за целта  и нямам с какво да ги измайсторя?

# 67
  • Пловдив
Ariadne,

При бронхита помагат много лапите на гърдите и гърба от смлян синап
В нета има доста инфо точно как се правят, ако не си правила досега и решиш да пробваш  Peace

# 68
Ariadne, при кашлица,бронхити се препоръчва и чай от вътрешността на дюля(семките) Пие се по няколко пъти на ден. На мен ми помага и сок от морков като съм в такова състояние.Бързо оздравяване. След всяка употреба на инхалатора вентолин е хубаво да се жабуркаш малко с вода Peace
   Фъстъченото масло е един от непоносимите ми продукти Sick Тахана си го замества напълно и за разлика от маслото е полезен Peace

# 69
Ariadne,

При бронхита помагат много лапите на гърдите и гърба от смлян синап
В нета има доста инфо точно как се правят, ако не си правила досега и решиш да пробваш  Peace
Мерси,тя- майка ми от дни ми говори за синап,та ще проверя.  bouquet

# 70
  • София
Здравейте,
приемате ли още един желаещ към вашата тема?
От скоро се опитвам да се храня вегански и се получава горе-долу.
Видях че сте коментриали че има веган кетъринг. Дали доставят вече?
Знам за една мацка, която пък приготвя продукти по рецептите на д-р Гайдурков заедно с Врадимир Мутаров. Имат си седмично меню с много,вкусни и здравословни неща. Мисля че повечето са веган. Казват се Human Food Design. Взимах си няколко пъти от тях и съм очарована.

# 71
Ariadne,
бързо оздравяване!
Bunnie,
добре дошла!

# 72
Ariadne, дано скоро се стабилизираш. Други хвалени методи за бронхити са компресите с извара и мед , намазан В/у надупчен вестник за гърдите. При нас винаги са помагали ряпата с мед, чай от вътрешността на дюля + цели орехи, издълбана ряпа с мед, сироп от бъзак  Simple Smile

Момичета , имам една молба. Бихте ли ми препоръчали достоверно инфо от нета, където мога да прочена за ползите от лененото семе. Майка ми иска да пие отвара от него, а ми се ще да и сваля инфо, за да знае с какво се захваща. Благодаря ви, предварително!

# 73
Шада, тези дни се рових за инфо, обаче тук из темите. Коментирали сме го много това ленено семе.
Щом е отвара, няма страшно. Рецептите са на Димков. Wink

Бъни, здравей.
Кетърингът, за който питаш, още не е почнал.
А това момиче Ани (Human Food Design ) прави и много сурови неща. Simple Smile
Има страничка във фейсбук, а наското писаха за нея в Кукуряк.

# 74
Shada,
за съжаление няма  да съм ти полезна с конкретни линкове. 
Тук много сме писали, да. И в други теми на Мама-та е писано. В нета е засипано. Simple Smile
Понеже не съм подредена и всичко ми е в главата, нямам си систематизирани файлове, линкове и инфо.
Моят неспециализиран съвет е майка ти да внимава с количествата и продължителността, независимо дали е извлек или цяло семе.
По принцип отварата е най- безобидна. Температурата разрушава цианидите.
Като съм чела някои репецепти и съвети обаче, изрично се е предупреждавало ленът да не претърпява Т обработка. Явно зависи от целта, заради свойствата.
Имам една рецпета, за клизма, в която ленът ври.

Общи условия

Активация на акаунт