Веганството - да споделим опит - 8

  • 40 637
  • 761
  •   1
Отговори
# 495
  • София
  • Мнения: 5 349
Мимоза, ако е на РАпунцел внимавай, имам такова в срок на годност, но е гранясало. Обадих се не на търговеца, а на вноситяля на Рапунцел, проследиха партидата, колко бройки има в магазина, съгласиха се да ми го заменят. В случая не го направих, и без това няма да си купувам повече РАпунцел, а само студено пресовано.

# 496
  • Мнения: 5 714
Бирената мая не беше ли противопоказана при чести инфекции с гъбички на влагалището? Nutritional yeast става ли ако човек клони към такива проблеми?
При проблеми с гъбички, дрожди и т.н. не се консумира никаква мая и никакви ферментирали храни; също така никаква захар.

Дора, ти имаш хранителна мая.

За нахута съм писала това преди време:
"накиснах за 24 часа общо; смених веднъж водата като в първата бях сложила 2 с.л. сода (количестовото на нахута беше добро); във водата за варене също сложих 1ч.л. сода; в началото се отдели много пяна, която махах; също така люспите горе-долу на половината нахут се отделиха; свари се бързо- около 45 мин, огънят беше слаб, може би защото повечко време го киснах (в рецептата пише, че ще ни трябва 1-1.5 часа).
Ползването на содата е за да елиминира газообразуващия ефект при консумация на нахут. Ако някой е с много чувствителен стомах, може да се сложи и дафинов лист при варенето."

Флайбъл, не мога да помогна. Някои от книгите, които имам, си имат раздел за това.

Последна редакция: ср, 01 фев 2012, 15:46 от Вери

# 497
  • София (Възраждане)
  • Мнения: 2 299
Ооо, супер гадна постъпка. Трябва да ти дадат дискаунт на следващата поръчка (ако въобще има такава при такова отношение). Тъпо е да им го връщаш, щото наистина можеш да си го използваш...
Аз си купувам такива стоки с изтичащ срок на половин цена и не бих си купила на редовната цена. ...

Пропуснала съм да попитам срещу каква цена са ти продали маслото? Моето беше на промоционална цена, но пък търговката постъпи некоректно като не ми обърна внимание, че промоцията е заради изтичащ срок на годност, а си говорихме преди това любезно Sad

# 498
  • Мнения: 27
Значи аз като пазарувах в сайта понеже нали съм от скоро веган и пазарувах на хаос много неща като не видяла,маслото е било намалено,но аз не съм му обърнала някакво специално внимание за цената освен че сравнение с кравето масло цената е 3на,но всичко си има цена и толкоз.Търсих инфо и общо взето казват че можа да трае до 3 години,така че ще рискувам и няма да го върна.
Ще го пробвам още утре на закуска.
благодаря за отговорите  bouquet

# 499
  • София (Възраждане)
  • Мнения: 2 299
Не мисля, че има повод да се тревожиш, хапвайте спокойно, стига да ви понася принципно вкуса на кокосовото масло Peace
Доколкото знам на бавноразвалящите се стоки по принцип се дава срок на годност по-къс от реалния срок на разваляне.
На мен като че ли по-често ми се е случвало да попадам на развалена стока в срок на годност, отколкото на развалена дълготрайна с изтекла давност Rolling Eyes

Последна редакция: ср, 01 фев 2012, 16:22 от Mooimeiske

# 500
  • Мнения: 1 639
Флайбъл, не мога да помогна. Някои от книгите, които имам, си имат раздел за това.

Можеш ли да дадеш  заглавия?
 Току виж ги има и на български.  Laughing

С това кокосово масло ме подсетихте, че и моето е с такъв срок.
Малко остана, ама ще го нападна тези дни.  Grinning

# 501
  • Мнения: 5 714
Флайбъл, не мога да помогна. Някои от книгите, които имам, си имат раздел за това.

Можеш ли да дадеш  заглавия?
 Току виж ги има и на български.  Laughing

Evie's kitchen - Shazzie
Juicing bible - Pat Crocker
Cru - френска книга
Съзнателното хранене на Казънс (има я на български).

Сега зацепвам, че ти искаш веганство, а тези са за суровоядство.

Последна редакция: ср, 01 фев 2012, 18:03 от Вери

# 502
  • София
  • Мнения: 925
добре, а ако искам да заменя в някоя рецепта кравето масло с кокосово същото количество ли се слага? Защото и аз имам едно кокосово масло което ползвах по Коледа и сега искам да го досвърша, че да не застоява.
А при кафявата захар? Майка ми идва утре и съм решила да направи разни нещица на малката, не вегански, но искам да заменя бялата захар с кафява и маслото с кокосово.
А това с мазането на филийка ми хареса. Ще го пробвам за малката.

# 503
  • Мнения: 1 639
Сега зацепвам, че ти искаш веганство, а тези са за суровоядство.
И те ме интересуват.  Simple Smile

не вегански, но искам да заменя бялата захар с кафява и маслото с кокосово.

Маслото е със съвсем друг вкус и консистенция.
Пробвай първо, но не очаквай същите резултати като с краве масло.
Така си мисля, ти ще кажеш как е било.
Моята дъщеря не харесва кокосовото масло, например.

# 504
  • Мнения: 20 000
Маслото ако не мирише на гранясало, нищо му няма и може да се консумира. Аз имам фъстъчено с минал срок и е съвсем ок.

В печени сладкиши аз съм слагала и не се усеща разлика с краве маслото. На филийка вече е доста по-различно и детето не го харесва.

Днес точно правих хумус. Кисна нахута 1-2 дена и после варя, докато започне да се маже. Обикновено 30-40мин. После беля и пасирам. Много е пипкаво, но хумусът става по-добре.

Откакто открих кокосовата сметана след рецептата с броколи на Криси, съм много доволна. Правих браунито и вместо лешниково масло, сложих сметана. Правих и сос за спагети с нея-спанак, ядки и сметана.
Има две Е-та обаче Rolling Eyes

Вери, благодаря за включването. Не го знаех това за ферментиралите храни.

Моят квас нещо не върви. Брашното се утаява на дъното, а отгоре остава водата. Брашното ми е пълнозърнесто с някакви люспи (едросмляно е май).

Правих оризово мляко по една от рецептите на първа страница. Вкусът му не се получи като на купеното. Киснах бял ориз няколко часа и после го залях с вряла вода. Дали е по-добре малко да го сваря или да ползвам пълнозърнест?

Последна редакция: ср, 01 фев 2012, 19:42 от Soleil*

# 505
  • Мнения: 236
А аз киснах само една нощ и съответно варих почти 2 часа.Смених му няколко води.Белих люспи и след това досготвих за 10 мин. с няколко вида зеленчуци.Малкия го хареса:)
Има разлика между хранителната мая и тази по аптеките на таблетки, така ли?
Аз бях склонна към гъбични инфекции преди години,когато хапвах повече сладко и то от вредничкото и носех прашки( с извинение че споменавам такива детайли в тема за храна).
Сега нямам проблеми и си хапвам ферментирали храни спокойно.

# 506
  • Мнения: 416
С нахут последно правих нахутената супа с броколи и много ми хареса. Нахут, броколи, морков, сложих и малко червена чушка, кимион и малко черен пипер.

Аз имам два въпроса към вас. Rolling Eyes

Салатата айсберг сезонна салата ли е? Всмисъл...от този сезон ли е? Мисълта ми е...като марулята ли е или по-скоро като зелето? Защото маруля по това време не бих си взела, тъй като съвсем не е в сезона, но пък зеле, то нали си е цялогодишно...та...салатата айсберг към кои спада? Ами къдравото зеле, това дето се нарича "кооп"?

И вторият въпрос е - някой правил ли си е изследването на алкално-киселиния баланс в организма чрез урината с някакви pH лентички, за което говори Казънс в "Съзнателно хранене"? Има ли по нашите аптеки такива лентички?

И един поздрав...нещо...наистина спиращо дъха -



Ааа, забравих - правих набързо една шоколадова торта за Коледа вкъщи, получи се ужасно вкусна - блатът беше от бадеми и фурми и рожков брашно, като го оформих върху тавата го полях с разтопено какаово масло, а пластът отгоре беше един - кашу, фурми, малко рожков, кокосово масло и много кокосови стърготини. Стана невероятно вкусна! Crazy

# 507
  • У дома
  • Мнения: 1 741
Имам лентички от България, току що пробвах, благодаря, че ме подсетихте.

Само кетоните ми не са в ред, ура! От веганско-безглутенова диета съм започнала да отслабвам, това е на практика моя резултат.

# 508
  • Мнения: 5 714
Има разлика между хранителната мая и тази по аптеките на таблетки, така ли?

Сега нямам проблеми и си хапвам ферментирали храни спокойно.
Според мен има разлика м/у 2-те маи. Бирената е по-тъмна и горчива.

И аз си хапвам вече всичко в умерени количества след тримесечния режим, който си правих миналата година.

Урината с лентички не съм си  следила.

Айсбергът мисля, че е към марулята.
Според това:
http://en.wikipedia.org/wiki/Iceberg_lettuce

Щастливата, какво е това зеле кооп? Търсих и не можах да намеря.

# 509
  • Мнения: 416
Ох, Вери, ама, че съм зле, Салата Кооп.
Намерих това - http://bioasorti.bg/?go=encyclopedia&p=detail&pediaId=96 и интересно отдолу пише - Месеци: Януари Февруари Март Април Май Юни Юли Август Септември Октомври Ноември Декември

Ааа, защо ме лъжат тогава за айсберга, че сега му бил сезона? Rolling Eyes

Благодаря за отговорите за лентичките. Hug

Аталанта - нали знаеш, че се прави със събирана за 24 часа урина, не просто единична проба?

Общи условия

Активация на акаунт