Веганството - да споделим опит - 8

• 40 471
  • 761
  •   1
Отговори
# 555
търся си ник, сега разбрах, че линка ти е за лекцията на Гари Юрофски /аз като видях червеното предупреждение и не посмях да го отворя/. Гледах видеото скоро и ме разстроиха кадрите от фермите. Но лекцията и аргументите ми харесаха. Какво точно искаш да обсъдим?

Искам да подобря настроението с този клип и да ви пожелая хармонична и спокойна вечер:
Cat yoga

# 556
  • София
Смайл, в Земя назаем има в текст  http://www.zemianazaem.com/archives/430
Извинете ,че съм пропуснала когато е бил копиран предишния път Гари и повтарям.

Искам да споделя размислите си с вас, провокирани именно от коментарите на Мер под статията.

По повод отглеждането в домашни условия на животни за мляко - аз мисля,
че накрая винаги ги колят с удоволствие, не съм видяла селянин да ги обича като домашни любимци
След като има такива остроистинни филми в ютуб би трябвало масово храта да проглеждат, но това не се случва
Гари за какво е обикалял Америка и за какво  е лежал в затвора, като дори аз не бях забелязала съществуването му, дето що годе се интересувам
А какво остава за американците, предполагам че им е минало по тъчлинията на мозъка
Разказах на децата ми, че преди над 15 г  в една църква беше вързано на кол едно агънце и щяха да го колят на Гергьовден. Мъжът ми искаше да го освободим, но аз тотално отказах.... и още ми лежи на съвестта.
Представяте ли си заглавие в Дир:

"Освободиха от плен Гого, държали го вързан 2 денонощия"

Последна редакция: пн, 06 фев 2012, 03:08 от търся си ник

# 557
  • София
Днес замъкнахме с приятелка нейните родители на вег ресторант, под прикритието "шведска маса".
В цялото изобилие на манджи и салати, не спряха да обясняват как било добре към ориза да има отстрани агнешко. Аз се мобилизирах и ломотех - Къде отстрани, вързано за крака на масата? не съм виждала домашен любимец агънце, въпреки, че са толкова сладки....

мисля, че няма да бъда същата никога...
Близо 10 години съм мека и мълча, нося си кутийката и си ям в ъгъла (образно казано)
Гари ме нашамароса и подтикна да мисля.

Последна редакция: пн, 06 фев 2012, 03:06 от търся си ник

# 558
  • София
Здравейте момичета,
днес сутринта се натъкнах на сайта земя на заем и гледах една от лекциите на Гари Юрофски-ако не е добро за окото,защо да е добро за стомаха"Казвам ви че няма човек на планетата,които да ме накара да хапна месце-това е от преди,но вече няма и човек които да ме накара да хапна млечен продукт,докато съм с всичкия си.Толкова се разстроих от филма че един час не спирам да плача като се сетя  smile3518
Не знам какво друго да кажа освен че от тук нататък съм ВЕГАН и това е,ще направя всичко по силите си децата ми да бъдат същите,макар че знам какво ще ми коства това.

доста назад е минал този пост...
Здравей Мимоза, аз тогава порчетох мнението ти, но не си и помислих да пусна линка, от самочувствие, че всичко знам и че не ми трябват емоции.... Ха-ха, да избера да съм безчувствена- това не е за мен.

# 559
Сега, добре дошла! Hug

Тиквени семки и аз само накисвам. Приятни са ми, не ми горчат.

По темата за специалистите, нутриционистите, холистите и т.н...тоест - всички, дето си слагат етикети и наистина, както Реалист прекрасно е написала - не могат да надскочат егото си. Hug, винаги се сещам за Димков, който, надали се е наричал някак, а е лекувал много, и то при това - БЕЗПЛАТНО!

Преди време обещах да разкажа за Гайдурков и защо бях тотално, тотално разочарована от него. Сега имам повече време и ще ви споделя накратко, тъй като прекрасно илюстрира това, което обсъждате в момента /пък и не виждам защо да не позадълбаем малко - поне тези, които имаме повече опит и познания, мисля, че е много полезно за останалите, защото когато аз четях преди време за Гайдурков бяха само положителни мнения, а после разбрах, че си имало хора, които са разочаровани от него. Е, ами те просто не са го оповестили. А защо не? Най-малкото - това е полезно за останалите.

И тъй аз започнах да имам огромен подут корем от края на пролетта миналата година. Обиколих няколко гастроентеролога, които казваха едно и също - " повече плодове и зеленчуци, по-малко газирано, сладко, шоколади, кафе и прясно мляко" Обяснявах, че такива неща не ям, а че ям основно плодове и зеленчуци, те вдигаха рамене, предписваха ензими, пробиотици /защото не ям млечни и кисело мляко/ и т.н. Нищо не даде подобрение. Записах час при Гайдурков. Едвам го изчаках, толкова бях сигурна, че той ще ми помогне.

Първото впечатление, което ми направи, когато започна прегледът, бе, че той не ме попита как се храня. Попита ме какъв е проблемът - казах - коремът ми е постоянно подут, чувствам тежест, опъване, раздуване, на колко години съм - 23, колко тежа - 56, колко съм висока - 164, и имам ли проблеми с месечния цикъл - не. И каза - ами, започваме с разтоварваща програма за пречистване на организма. Попитах го на какво според него се дължи това нещо, каза, че е от храната. /ОТНОВО ПОЯСНЯВАМ, ЧЕ НЕ МЕ Е ПИТАЛ ВЪОБЩЕ КАК И С КАКВО СЕ ХРАНЯ/ Опитах се да кажа, че съм изчела книгите му, че съм вегетарианка от дълго време, веган от година и основно на сурови неща от около 5-6 месеца, той ме прекъсна и каза, че всичко щяло да се изясни в един момент - на какво се е дължало. Направи една програма, която включваше плодове, зеленчуци и сурови семена и ядки - общо взето нещата, с които се храня аз предимно. На всеки плод или зеленчук, който изреждаше, ме питаше - това харесва ли ти, обичаш ли го, да го включим ли...почувствах се все едно съм на ресторант, а не при лекар, който трябва да ме лекува. Опитах се отново да кажа, че аз общо взето точно така се храня и горе долу с тази програма нищо няма да се промени толкова, но той пак ме прекъсна и явно беше нещо недоразбрал това, което се опитах да кажа, тъй като каза - ами то при вас явно е от белтъчен недостатък, не приемате достатъчно белтъци /КАК ТОЧНО ГО УСТАНОВИ, КАТО НЯМАШЕ НИКАКВА ПРЕДСТАВА С КАКВО СЕ ХРАНЯ - и до сега не знам!/. Казах - добре, какво ще направим в такъв случай? Той каза - включваш в менюто освен плодовете, зеленчуците, семките и ядките  - конопено семе и сурови жълтъци. Общо взето това беше единственото ново за мене, плюс това, че каза да спра всякакви извлечени мазнини - зехтин използвах само, но да го спра - каза - най-вероятно и това ти е докарало този корем.

Момичета, повярвайте ми - с цялата си душа вярвах на всичко, което каза и изпълнявах всичко, което поръча.

Ефект - нулев.

Отидох след 16 или 17 дни беше - не помня и му казах - няма никакъв резултат, а той знаете ли какво каза - Ами добреее, да подготвим тогава захранването... Shocked Shocked Shocked

Все едно нищо не съм му казала, все едно...не знам как да опиша...
ОСтанах само, за да се уверя, че ще се разочаровам още повече...знаех всяка негова дума каква ще е - ще включиш постепенно зърнени сега - първо киноа, после амарант, елда...по-нататък и малко бобови - леща основно, нахут може....и ще дойдеш пак за контролна среща след две седмици, тогава ще включим и млечните и месото, ако желаеш...Е, ами ако се беше поинтересувал още в началото, щеше да е наясно, че няма защо да ги включваме!!!

На няколко пъти казах, че няма ефект от предното, попитах защо и т.н., а той всеки път питаше - ама спазвахте ли програмата? слагахте ли на всяка салата джинджифил? А от другите подправки? А плодовете нали преди ядене ги ядяхте? Не след ядене? Въпроси, които просто ме подлудяваха, тъй като ако въобще се беше поинтересувал още в началото, щеше да разбере, че е невъзможно да изям плод след ядене...!!! А колкото до спазването на цялата програма...не знам дали съществува друг човек, който да се е старал повече...включително суровите жълтъци, включително многото джинджифил - суров, не на прах, /за тези, които са опитвали корена, знаят какво коства да изядеш ей така/

Ох, извинете, спирам, че ми стана пак емоционално...100 лева за двата прегледа и още 50 за конопени семена, био сурови яйца и т.н. дадох, за да видя истинското му лице. Но парите не са проблемът. Въпреки че с удоволствие ще ги дам на детето за книжки, а не за това. Въпросът е време, емоциите...но пък и всичко това е ОПИТ!

Последна редакция: нд, 05 фев 2012, 21:40 от Щастливата

# 560
Щастливата,

чета те , мила и плача
исках и  искам  да ти помогна и сега вече знам, че това ще е с добра мисъл за теб и молитва.

момичета, моля ви , помолете се за нашето момиче!!!

# 561
Здравейте момичета,
аз филма на Гари го гледах два пъти,за повече нямам сила.Още след първият път прекратих всякакъв прием на продукти с животински произход,успях да накарам и мъжа ми да го гледа.След дълги разговори, се разбрахме,че ще ограничим месото на децата до 0 и всякакви млека,масло и тем подобни ще бъдат заместени с растителни.Хич не ми е лесно защото сега разбирам за кокосовото масло за годжи бери и др такива,но нека насилието върху животни не е заради нас!
Утре чакам 4 книги препоръчани пак от Мер.Опитвам се на всички да кажа да намалят приема на месо и мляко,не заради себе си само,но да помислят и за животните,а повечето пъти срещам само смях"Че какво биха правили иначе ако не ги отглеждаме"????да не говорим че кравето мляко природата го е дала на кравата само и единствено за теленцето и и за никой друг.
Аз съм ВЕГАН макар от скоро и се гордея с това!

# 562
  Щастливата, точно по същия начин протече и моя преглед с малкия при хомеопата светило Confused Единственото полезно нещо,което ми каза беше да си беля бадемите, щом съм с чувствителен стомах Rolling Eyes Неговите капки на Бах, лекарства и прегледи ми излязоха солени като твоите. В една друга тема споделих мнението си, но явно не на място Tired
    Иначе за стомаха да споделя,че и аз имах проблеми в началото при промяна на храната. Ако имаш гастрит,колит и тем подобни е хубаво по целулозните зеленчуци да си ги готвиш на пара. Аз имах такова подуване и други изходни екстри при консумация на кълнове от киноа, готвя си я и хапвам други кълнове Peace Повече вода,по малко притеснения Hug

# 563
Филма гледах още при първият пост (особено след една реплика на Солей), признавам си, че за мен е прекалено натуралистичен и на моменти плъзгах напред, без да мога да го издържа  Cry
Повечето от тези неща съм виждала, по ферми и на село, но убиването на животните съм си спестявала... но така синтезирано и дадено е наистина потресаващо, а и обяснението за менстр. при кокошките ми дойде също в повече... но може би така трябва да се поднесат нещата за да ги види човек лице в лице и да се осъзнае. Може би е добре да бъде пуснат този филм обаче не във вегетарианска среда (където повечето са и вегани), а при месоядните...

Да ви питам и за тези продукти, които Гари така рекламира (аз честно не съм им фен) с мирис на пиле или бекон и т.н. За тях какво ви е мнението? Да разбирам, че той ги споменава за нововеганите, с цел че няма да се лишат от наденичката, но...

Щастливата, сега как се чувстваш? Оправи ли се корема ти? Ако не, да даваме идеи и препоръки. Аз имах подобен проблем и ми казаха - колит, всъщност точно целулозни храни да избягвам трябваше и да ям не толкова сурови зеленчуци, а сварени - тиквичка, морков, картоф и ориз основно. Също ядки и зеле, и бобови да преустановя и после (след 1 месец) да започна постепенно със смлени такива, ако е настъпило подобрение.
Иначе не си първата, която Гайдурков точно по този начин е прегледал и който е бил при него скоро, май му дава все едно и също, каквото и на теб, само таксата се вдига...
Писали сме заедно, та май се повтаряме Simple Smile

# 564
  • София (Възраждане)
Щастлива, установи ли в крайна сметка на какво се дължи прочлема? Искрено се надявам оплакванията да са преминали Hug

# 565
Благодаря ви за загрижеността, момичета!

Да, имаше и такива изказани предположения, че е заради суровото - преминах на сварени зеленчуци, ориз, леки неща...ефект никакъв. Имаше предположения за гъбички, паразити, и какво ли още не.
В крайна сметка след колоноскопия стана ясно, че с вътрешността на червото, пък и стомаха, всичко е наред.

Положението се оказа за хирургия и операция.

Благодаря ви още веднъж за въпросите и желанието ви да помогнете. Това значи много за мене! Hug

# 566
  • София (Възраждане)
Положението се оказа за хирургия и операция.

Как така, нали резултатът от колоноскопията не е показал отклонения?

# 567
Гари за мен е номер едно!
Отдавна гледах филма му и живо следя и се интересувам от неговата работа. Шапка му свалям, но хората като него са единици.
Истината е, че филма трябва да се гледа от масата месоядни, които не се замислят от къде идва месото и какво коства наличието му в магазина. Да се запитат защо пием млякото на друг бозайник и т.н. Абе, защо изобщо ни учат да пием мляко, освен майчиното??
И да, той много цветущо описва, че ядем цикъла на кокошката и повръщаното от пчелите... Но в действителност дали е измислица?!
M_Nik аз мисля, че тези продукти са един вид зарибявка, за да могат хората да започнат да променят храненето си и когато настъпи обрата сами ще се откажат от фалшивите наденички. Ами, то всичко опира до навик. Аз лично не бих яла, дори да знам, че са 100% веган... това са полуфабрикати!

Моят мъж например много се променя напоследък, преди ядеше всеки ден месо, сега хапва веднъж-два в седмицата и то извън дома, това важи и за млечните, но колкото и да се интересува, иска аз да му говоря - не желае да гледа Земляни (този филм е брутално реален). Единственият начин е да седна с него и да гледаме заедно, но аз не мога да си причиня отново да гледам тази болка и жестоки престъпления. Направо се разкъсвам.
Говорене, разговори и факти, ако успея някой ден да го убедя в правотата на моите думи ще съм постигнала една голяма победа за себе си и за него най-вече и един консуматор по-малко.

Маги  Hug  
Имаме нещо да си наваксваме заедно с теб!!!

Аз исках да посетя Гайдурков, заради детето, но се отказах - познайте защо?! Споделям изцяло мнението от последните няколко поста. Хората като се почувстват "големи", забравят кои са и от къде са тръгнали. Уви, и аз съм си патила, но от други величия по други здравословни поводи.
Не обичам лекари, прекалено болка и лоши спомени ми носи бялата престилка, защото те не са лечители (хайде повечето да уточня), те са поредните търговци забравили Хипократовата клетва...
Цитат
....Аз ще препоръчвам на болните подходящ режим според познанията си и ще ги защитавам от всички вредни неща.... Ще запазя живота чист и свещен, както и моето изкуство....

Palia напълни ми сърцето с това коте сладко.

# 568
Хората като се почувстват "големи", забравят кои са и от къде са тръгнали.
Peace

Само така мога да се включа сега. Достатъчно съм....вбесена. Най-вече, защото не исках да съм права. И защото не си ги представях така нещата. Много са защотата.

Казвате, че трябва да се говори с цел да предпазим другите. Ами знаете ли, че в повечето случаи съм получавала нападки и обиди...че съм завиждала. Конкретни примери не ми се ще да давам, защото става много долно.

Щастливата, щях да падна като прочетох това за белтъчените. Аз минах през същото. Обислям как да го напиша подробно, защото е много и да не стане като на мегдана. Отделно, че от известно време не ми се пише и споделя. Но имам чувството, че всички си плюят в устите и ми говорят с някакви заучени фрази, които ги срещам после из разни книги или пък вече сме ги говорили из многото форуми. Wink

# 569
Понеже винаги търся грешката  в себе си, опитвам се да съм по- обективна, деликатна и толерантна, не скачам , не режа и не нападам. Предпочитам да се оттегля. Така направих и с Родилница, където получих огромен смут.  Огромно разочарование и тъга.

Само че едно не ми дава покой:
 "И глупец, кога мълчи, може да се покаже мъдър, и който затваря устата си - благоразумен."
/из притчи Соломонови/.

Искам да предпазя други, но всеки си върви по пътя. Искам да напиша мои усещания и опит......но......
За едни ямата е страшен трап, за други  предпоставка за добър скок напред.

та така. не знам кое би било долно. Говоренето или мълчанието.

Най-вече, защото не исках да съм права. И защото не си ги представях така нещата. Много са защотата.

Казвате, че трябва да се говори с цел да предпазим другите. Ами знаете ли, че в повечето случаи съм получавала нападки и обиди...че съм завиждала. Конкретни примери не ми се ще да давам, защото става много долно.

Това как си  "представяме"  нещата- нали се сещаш кой  веднага поучително би ти казал, че това си опира до теб, заради очакванията ти, които са си лично твои Sunglasses И няма нищо общо с обективната реалност, защото "аквариума с рибките " има много страни.
Ние не сме се толкова издигнали,че да преценим картинката пълноценно, и сме се втренчили само в нашите си очаквания Laughing Wink
Вери, лично аз ще ти бъда благодарна ако напишеш ясно това, за което намекваш. Досещам се отчасти за какво става дума/ за храненето/. Не мисля, че ще е долно. По - скоро на теб може да ти коства.  Sad

И последно, да разкажа моята поредна среща  с възхитителната надменност и себелюбие.
Неотдавна направих една глупост- влязох в блога на Милко да напиша коментар по повод участието му при Гала. Беше съвсем добонамерен, написах в стил, че и веганите/вегетарианците имат място под слънцето и съвсем не са немощни и слаби. Познайте дали нещо беше публикувано.
Да се чудя защо изобщо се опитах.
Преживях поредната цензура, манипулиране и изкривяване на инфото в името на каузата. Неговата си кауза. В името на идеята на някакво си новоизлюпено "гуру".

Днес си мисля за Щастливата.  Heart Eyes Praynig Heart Eyes Има защо. Моля ви, помислете си и вие Peace

Последна редакция: пн, 06 фев 2012, 18:07 от take a smile

Общи условия

Активация на акаунт