Веганството - да споделим опит - 8

• 40 490
  • 761
  •   1
Отговори
# 540
Благодаря за посрещането!  Hug Бихте ли ми препоръчали книги по темата, че са ми по-удобни от екрана, а и сте ги "отсяли". Убедих се вече, че без препоръка, книгата често не е това, което обещава  Laughing

# 541
Вери, спокойно, още няма мода Simple Smile

Има, има ......но вярвам, че  ще премине ...и ще си останат отново само истинските.

Имам лично наблюдение, хората които са отворени и в някаква степен спазват/интерсуват се/
правят опити  за суровоядство - веганство и пречиствания са 80 и набор.
Не искам да обидя никого.  Hug

Вчера  дори, имаше кратка емисия в новините по Нова за веганството и Поли (не я познавам).

Аз клоня към суровоядство - веганство от здравословна гледна точка. Не етична.

# 542
T.e. хората, които не са по модата, а са отдадени на идеята, са 80-ти набор. Или аз не разбрах? Simple Smile

# 543
Аз съм съгласна с Take a smile относно специалистите диетолози или нутриционисти (за мен е едно и също и разлика не виждам колкото и да искам).
И не виждам защо да си триеш поста. Да, с мини е. И какво е това? Моето мнение е, че няма холистик. Включително визирам и този, с който аз се консултирах на Канадска земя. Да, даде ми насоки, но толкова. Опита се да ме завърти в някакъв омагьосан кръг. Предпочитам сама да си се консултирам. Simple Smile)))) В тази връзка да вметна и за ензимите. Той им е фен и едва ли не трябвало да се пият цял живот. Еми не съм съгласна. Тогава как ще накараш организма сам да ги произвежда. Същото е като с хормоните. И както Палиа казва: как знаем кой точно ензим го няма. И дали пък трябва да го има.
И също така със съжаление мога да заключа, че в общия случай в България отново нещата са криворазбрани. Става дума за веганството и суровоядството. Колкото и да не ми се иска, се превръща в мода, престиж, надпревара, кой е по по най, напред с материала и подобни.
Преди време в един друг форум, в който вече не участвам, бях изразила мнение относно нашумелите специалисти, но останах неразбрана. Та в тоя дух бях писала и тогава.

Така че, Take a smile, не знам дали ще триеш, но ме провокира да напиша неща, които ми бодат очите от известно време и ме кара да седя мноооого настрана.

Нели, добре дошла! Simple Smile
Тема за суровоядството има, но е в диетите.  Joy
Няма да трия Hug Laughing

Много ценни неща си казала, но това болтнатото обра точките!
Само....защо така се получава, че  с цената на страдания да си извличаме поуката, вече загубили сили, време и ....ресурси..... Confused

# 544
T.e. хората, които не са по модата, а са отдадени на идеята, са 80-ти набор. Или аз не разбрах? Simple Smile
По-скоро обратното.... но това са мои наблюдения, не съм капацитет.  Simple Smile
Може би по-лесно прегръщат идеята, но с  какви мотиви и до колко....
времето ще покаже.

# 545
Аз мога да се изкажа по темата за модата на веганството и вегетарианството по повод 90-ти набор - там определено има голям интерес, децата под 20 год им е много интересно в момента и вече 3 от децата на наши приятели са преминали през тази вълна, за съжаление за около 1 година...Simple Smile
Но хубавото е, че тези деца мислят и приемат идеята (дали от мода или от етични съображения или диетични Simple Smile но това са потенциални следващи последователи на идеята, защото който опита и... повтаря (пък дори след години).
Фрайбъл искаше да каже, че хората над 30 са някак по-духовно ориентирани към идеята, а не я приемат само за мода, предполагам.
Макар че тук има доста хора, които от 16-18 годишни, че и по-малки са отказали месото и следват идеята... Разсъждавам си...

Честно да ви кажа, мене тези специалисти малко ме дразнят, всеки има някакви теории и изключения, и някакви разсъждения за това-онова, а за мен всекитрябва да следва себе си и собственото си тяло (и дух). Защото ако за тебе са добри ядките, аз например трудно ги понасям и ако не ям бобови няма откъде да поема белтък и т.н. Та всеки си си има своя истина и тя е някъде там в опита и практиката.

# 546
Флайбъл искаше да каже, че хората над 30 са някак по-духовно ориентирани към идеята, а не я приемат само за мода, предполагам.

Точно така.

Цитат
Честно да ви кажа, мене тези специалисти малко ме дразнят, всеки има някакви теории и изключения, и някакви разсъждения за това-онова, а за мен всеки  трябва да следва себе си и собственото си тяло (и дух). Защото ако за тебе са добри ядките, аз например трудно ги понасям и ако не ям бобови няма откъде да поема белтък и т.н. Та всеки си си има своя истина и тя е някъде там в опита и практиката.

Това е истината и за мен.

Днес четох интервю с Краси от Доброхран

И там намерих себе си на 100%.  Simple Smile

# 547
  • София
https://www.youtube.com/watch?v=8-uMsEgEkBQ&feature=player_embedded#!

Не  е за бременни и къмачки!!!

Моля да го обсъдим!

Последна редакция: нд, 05 фев 2012, 11:05 от търся си ник

# 548
Напълно подкрепям и аз М_ник. Нещо такова бях тръгнала  и аз да пиша, когато си изтрих поста Rolling Eyes
Специалистите са намерили истината за себе си и я проповядват на хората, които ходят при тях. Да, ама моята истина може да не е тяхната. Дразнещо е това едностранчиво гледане на нещата.

За мода може и да има, но я намирам ок. Зарибих една приятелка да ходим всяка събота в Слънце и луна. Каза, че много добре се прочиствала след това  Grinning Няма да си промени яденето на месо, но пак си е стъпка напред, защото въобще не знаеше преди това какво е булгур, киноа и т.н.

# 549
Солей, нека има такива хора като твоята приятелка. И моята свекърва направи много промени, разнообрази, но аз от нея най-малко го очаквах (писала съм за това Simple Smile ). Тези хора въобще не ги намесвам в картинката. Но няма как да бъда по-конкретна и подробна, не ми се пише задълбочено.

Как така ще проповядваш само твоята истина и ще се наричаш холистик?! За мен това не е холизъм. Един холистик трябва да умее да лавира и да се нагажда към начина на живот и предпочитанията на клиента. Но не държа да съм права. Може пак аз да съм сбърканата и да не разбирам нещата.

И обещавам повече няма да повдигам подобни въпроси. Wink

# 550
Здравейте  Hug
Случайно засякох вашата чудесна тема и веднага ви ставам фен  Grinning.
Може ли да ви върна малко на въпрос, който вече сте дискутирали донякъде. В момента търся още инфо за кълновете от тиквени семки. В Нета срещам, че са полезни, но има и противоречива информация за тях, а ето тук темата се е писало, че са пробвани и че са горчиви (май че Вери). Но не съм изчела съвсем всичко тук и може да съм недогледала... В Нета почти не срещнах много указания за тях (или не ги намирам). В повечето сайтове се обясняват подробности за други семена, но не и за тиквените.
Има ли нещо ново което да Ви е станало известно и най-вече:
- каква е точно добрата техника за тези семена?
- преобладава ли все още мнението тук, че не стават вкусни или все пак има техника на покълване при която са ОК?

Засега видях. че се препоръчва да се покълват:
 - "..тиква-10 ч.; 2-3 дни;18-29 град."
В друг сайт пише 1-4 ч и ставал за консумация Shocked?
И дали при тях може да се прави както със слънчогледа, в пръст ли, и така да е бързо и по-ефективно, белени или небелени са по-добре?

# 551
Цитат
Как така ще проповядваш само твоята истина и ще се наричаш холистик?! За мен това не е холизъм. Един холистик трябва да умее да лавира и да се нагажда към начина на живот и предпочитанията на клиента. Но не държа да съм права. Може пак аз да съм сбърканата и да не разбирам нещата.
Явно може, защото поне аз досега не съм попадала на човек, който не прилага само неговите си методи и ако види, че не може да помогне, просто да го каже, а не да ти губи времето.
По едно време доста се бях разочаровала от Гайдурков, защото в много труден момент точно ми загуби времето, а по стечение на обстоятелствата той ме беше извикал след като разбрал от приятелка за ситуацията с детето. Както и да е.
Благодаря на всички ви, че се включихте  Hug

Сега, добре дошла! Нямам представа за семките от тиква. Знам само, че по принцип може само да ги накиснеш за малко, без да ги покълваш.

# 552
Изкушавам се да драсна още някой и друг ред по темата за специалистите, идеите, убежденията, тенденциите и модите......но се опасявам, че ще задълбая много , а не искам да катурвам камъчето.
Всичко опира в крайна сметка до етика и морал, а понякога /за съжаление, доста често/  е трудно някое "гуру" да надскочи егото си.
И този, който изцяло му се е доверил в определен /специфичен за него / момент, може сериозно да пострада. 
Имам реални/виртуални примери. И да, повечето от вас знаят за поне /или са били/ един от тях.

Считам, че в такива  случаи изразът, че "всеки си имал глава на раменете си",  е просто едно изпълзване от отговорност.
Всичко това го пиша, защото моят опит ме убеди, че премълчаването, изкривяването и завоелирането , понякога може да  коства и живот.
Не искам и не мога да съм пас.

търся си ник ,
Mimoza kikoza наскоро писа за Гари Юрофски и филма. Аз исках да го гледам, независимо,че докарва до сълзи/ според нейния опит/ , но от тук не ми е разрешено. Поразгледах обаче сайта.
Sega ,
тиквени семки само съм накисвала.

# 553
Цитат
Изкушавам се да драсна още някой и друг ред по темата за специалистите, идеите, убежденията, тенденциите и модите......но се опасявам, че ще задълбая много , а не искам да катурвам камъчето.
Всичко опира в крайна сметка до етика и морал, а понякога /за съжаление, доста често/  е трудно някое "гуру" да надскочи егото си.
И този, който изцяло му се е доверил в определен /специфичен за него / момент, може сериозно да пострада. 
Имам реални/виртуални примери. И да, повечето от вас знаят за поне /или са били/ един от тях.

Считам, че в такива  случаи изразът, че "всеки си имал глава на раменете си",  е просто едно изпълзване от отговорност.
Всичко това го пиша, защото моят опит ме убеди, че премълчаването, изкривяването и завоелирането , понякога може да  коства и живот.
Не искам и не мога да съм пас.
     Невероятно добре написано Peace Подкрепям напълно и аз като Солей се доверих на много рекламиран хомеопат когато малкия не беше добре и той извлече полза от ситуацията и според мен не е нужно да се премълчава,макар тук във форума да се усеща нечие лоби( не точно в тази тема) Peace 

# 554
Sega, пробвах веднъж да покълна тиквени семки и горчаха. Ползвах тогава машината за покълване. Повече не се пробвали, само накисвам.

Общи условия

Активация на акаунт